7 redenen waarom juist millennials hun financiën in eigen hand moet nemen

Hallo millennials. Denk jij dat wij ooit nog AOW krijgen? Ik twijfel eraan. En zo heb ik nog zes andere hele goede redenen waarom juist onze generatie bewust met hun financien moet omgaan

Lees ook: Reken uit. Zo lang sparen voor je nooit meer hoeft te werken

Vroeger was alles beter. Right? Hoe vaak hebben we dat al niet van onze ouders gehoord. Onzin, natuurlijk. Behalve als het gaat over één ding. Financiele zekerheid. Mijn vader en moeder groeiden op in de tijd van de vaste contracten, van het vroegpensioen (ken je dat woord nog?) en van een huizenmarkt waarin je huis oneindig meer waard werd. Not anymore. Onze toekomst ziet er niet minder rooskleurig uit, dat hoor je mij niet zeggen, maar wel een stuk onzekerder. Des te meer reden om er zelf mee aan de slag te gaan. Nog niet overtuigd? Ik geef je nog negen redenen.

 1. Aow. Algemene Ouderdomswet. Als er ergens veel over gepraat is de laatste jaren in Den Haag, is dit het wel. Mijn god. De stem van jongeren hoor je daar vaak niet. Daar wordt meer over gepraat dan met gepraat, lijkt het soms. Als je mij zou vragen of de Aow er nog is wanneer ik daar recht op heb, durf daar niet volmondig ‘ja’ op te zeggen. Dus reken ik er maar niet op.
 2. Vaste contracten. Ken jij nog iemand die er één heeft. Ja, ik wel, trouwens. Een paar mensen. Die drinken er dan zelfs een glas champagne op. Wow. Heel jaren ’90. Maar even reeel. Het vaste contract is nogal verleden tijd. Onze generatie bestaat uit flexwerkers en mensen met tijdelijke contracten. Heel goed voor je flexibiliteit, want het is buigen of breken, minder goed voor je financiele zekerheid. Want hoe sta je er volgend jaar voor? Who knows?
 3. Huizenprijzen. Vroeger zagen mensen hun huis als een goudmijn. Waar je ook woonde, de huizenprijzen leken ieder jaar wel over de kop te gaan. Oke, behalve die paar jaren crisis die er waren, maar dan nog waren over de huizenprijzen de zorgen niet perse. Wel over de variabele rentes die mensen in hun naiviteit hadden afgesloten. Ik weet dat mijn ouders op een gegeven moment 13% betaalden. 13%, mensen. Die almaar stijgende huizenprijzen. Dat is niet meer van nu. In Amsterdam, misschien. Zelfs daar is die lijn omhoog niet meer zo in steen gebeiteld als vroeger.
 4. Jouw ouders kunnen je ook niet helpen
  Kregen onze ouders nog zakken met geld mee vanuit huis, onze generatie niet. Tenminste, de meeste niet. De babyboomers – pardon my French – worden hartstikke oud en hebben hun centjes zelf nodig.
 5. Niet meer leunen op de overheid
  Vroeger werkte je 40 jaar lang en werd je daarna door de staat verzorgd. Dat is niet meer op te brengen, tegenwoordig. Ik kan daar niet boos om zijn. Sowieso een beetje een passieve manier van leven, vind je niet?
 6. Op je 71e met pensioen
  Ik ben dik 70 wanneer ik recht heb om met pensioen te gaan. Het recht om met pensioen te gaan. Gekke zin, eigenlijk. Want waarom laat ik de overheid dat bepalen. Waarom ben ik zelf niet degene die bepaalt wanneer het genoeg is voor mijn lijf en voor mijn geest. Lijkt me een fijn gevoel, als je dat zelf in de hand hebt.
 7. Je kinderen.
  Pas op, nu word ik sentimenteel. Je wilt je shit toch op orde hebben voor je kinderen? Hun tijd zal nog wel onzekerder worden. Je wilt ze een duwtje in de rug kunnen geven tegen de tijd dat dat nodig is. Ik wel, in ieder geval.

Lees ook: 6 gevoelens die je moet loslaten om écht te kunnen sparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *