Kill die vaste lasten (en die van ons onthuld)

Lage lasten. Ik geloof dat dat de sleutel is tot financiële onafhankelijkheid. Dus deel ik hier hoe die van ons eruit zien. En ja, die schoonmaakster voor 120 euro hebben wij écht nodig!

Lees ook: Manon spaarde 30.000 euro voor een eigen appartement

Het lijkt me mega-frustrerend. Dat je salaris binnenkomt of de winst uit je bedrijf en dat je het grotendeels alweer kwijt bent aan rekeningen. Rekeningen zijn niet leuk om te betalen. Bijna 200 euro uitgeven aan mooie dingen in de stad of je portemonnee trekken voor een heerlijke dagje sauna. Oké. Daar beleef je plezier aan. Maar vaste lasten zijn noodzakelijk kwaad. Die moet je echt zo snel mogelijk minimaliseren, om maar een mooi modewoord te gebruiken.

Woonlasten zijn voor de meeste mensen de grootste kostenpost. In 2016 gaf een huishouden daar gemiddeld 37% van het inkomen aan uit. Een gigantisch bedrag, vind ik dat. Voor huurders was dat 42%, voor kopers 34%. Nou is dat niet alleen de huur en/of het hypotheekbedrag, daar zitten ook verwarming, servicekosten, onderhoudskosten, rente en verplichte aflossing bij. Dan nog. Een hoop geld. Voor ons ligt dat percentage lager. Doordat we op zich goed verdienen en omdat onze kosten laag zijn. Wij betalen iedere maand bruto 670 euro, dus zonder hypotheekrenteaftrek (die wordt aan het einde van het jaar verrekend met de belasting die we moeten betalen.) We proberen iedere maand 1000 euro af te lossen, dus dat bedrag loopt iedere maand af. Daarnaast betalen we 150 euro gas en licht. Liever te hoog en terugkrijgen dan te laag en bij betalen. Water: 22 euro. Wat zijn onze overige vaste lasten?

We reserveren iedere maand zo’n 400 euro voor boodschappen. Daar blijf ik altijd op of rond. Tenzij er een feestje is met buffelmozzarella en gedroogde worst. Dan red ik dat bij lange na niet en dat vind ik dan ook prima. Wij zijn met zijn vieren thuis. Waar wij geen geld aan uitgeven qua boodschappen: frisdrank. Er wordt hier thuis melk, limonade, thee of water gedronken. Wel zo gezond voor de kinderen en voor onszelf trouwens ook. Scheelt echt een hoop geld. Ik zie in de supermarkt nog zo vaak karren vol cola en sinas voorbij komen. Verbaas ik me steeds weer over. Wie drinkt die troep nog? Maar oké, dat is een persoonlijke keuze.

Na het huis en de boodschappen zijn verzekeringen ook wel een fikse last. Wij betalen onze zorgverzekering voor het hele jaar vooruit in januari. Ik heb een paar dagen geleden 2.058 euro betaald voor de zorgverzekering voor mij en mijn man samen, de kids gratis meeverzekerd. Ik koos voor een hoog eigen risico van 875 euro. Dat scheelt giga in het bedrag, we zijn gezond en als er iets is dat binnen dat eigen risico valt, kunnen we het financieel opvangen. Onzin om die 875 euro te verzekeren, ervoor te betalen, terwijl je het gewoon op de bank hebt staan. Dus die zorgverzekering hoeven we niet meer iedere maand te betalen. Voor een jaar aftikken krijg je 50 euro korting. Veel te weinig natuurlijk, maar ach. Er is weer iets voldaan en spaarrente krijg je er ook niet over, dus waarom niet?

We hebben twee auto’s. Mijn man moet iedere ochtend om 5 uur al op zijn werk zijn. Er is dan geen openbaar vervoer en met fiets is te ver. Autootje dus. Een prachtig mini-exemplaartje waar hij net met zijn rugtas inpast. Kost dan ook niet zoveel. Met veel schadevrije jaren scoorde ik een verzekering van 11,99 euro. Ik zelf heb nog een net zo ‘luxe’ en ‘prachtige’ knalblauwe Ford Focus uit een lang vervlogen tijd. Kosten: 14,11. Nog een paar tientjes wegenbelasting en dat is het wel. Ja, tanken, natuurlijk. Die kosten verschillen per maand, maar stellen niet al te veel voor. Ik werk thuis, mijn man 15 minuten verderop. En die koekblikkies van ons rijden zuinig.

Wat hebben we dan nog over? Een klein bedrag goede doelen. Huisverzekeringen. 130 euro netto voor de gastouder van onze jongste zoon. Een potje voor leuke dingen, waar we bijna altijd overheen gaan. Guilty as charged. En dan nog 120 euro voor de schoonmaakster. Ze komt iedere week 2 uurtjes, wanneer haar dochtertje op school is. De ene keer wat langer dan de andere. Effe de badkamer goed doen, de wc’s, stofzuigen, doekje erover her en der. Ja, daar zouden we nou prima op kunnen bezuinigen, maar dat doen we niet. Het zou ten koste van ons huwelijk gaan, echt waar. Als mijn dweilt (ik zeg áls) lijkt het wel alsof de dijken gebroken zijn. Zo nat. Ik verdenk hem ervan expres zo slecht schoon te maken, zodat ik zeg: laat mij maar, en dat zeg ik dan ook altijd. Ik heb er ook een hekel aan en we hadden er iets te vaak ruzie om. Dus is er de schoonmaakster. God zij dank. Het is gek wat ik met liefde uitgeef. Scheiden is duurder, zeg ik altijd maar.

P.s. hoe zit het met jullie vaste lasten? Post vooral in de reactie. Waar besparen jullie wel of juist niet op?

Lees ook: Leven van één inkomen. Ken best!

 

28 gedachten over “Kill die vaste lasten (en die van ons onthuld)”

 1. Hoi,
  Je schrijft “We reserveren iedere week zo’n 400 euro voor boodschappen.”
  Ik denk en hoop dat je 400 euro per maand bedoelt. 😃

 2. Leuk om te zien waar jullie geld naartoe gaat. Als alleenwonende zijn mijn vaste lasten dus een flink deel van mijn salaris (hypotheek 550 servicekosten inclusief verwarming en water 200 euro). Zegt ook iets over mijn salaris natuurlijk. Verder geef ik graag uit aan vakanties en probeer ik bewust te zijn met vaste lasten zoals verzekering en telefoon.

 3. Zodra een vaste last goedkoper kan dan stappen we over of passen wij het aan. Goedkoper tv abbo,goedkopere mobiel abbo, goedkopere autoverzekering, en ga zo maar door dit doen wij het hele jaar door.

  Zo hadden wij in 2015 nog een autoverzekering van 45 euro, in 2016 37 euro en vanaf deze maand voor 27 euro.

 4. Wou, wat weinig aan vaste lasten😯 Daar komen wij toch ver boven en ons salaris is een stuk minder… hypotheek,levensverzekering, opvangkosten, auto, gemeente, zorgverzekering, gas-water-licht, andere verzekeringen. Het loopt toch aardig in de papieren hier! Er blijft dan ook maar weinig over per maand en al helemaal niet om te sparen…
  Toch vind ik het leuk om je stukjes te lezen en zijn hierdoor toch weer even wat bewuster geworden van wat we (ongemerkt) uitgeven per maand. Dat loopt aardig op, daar gaan we de komende tijd zeker mee aan de slag!
  Gisteren zelfs naar de bank geweest om te kijken of we iets aan de hoge rente van onze hypotheek kunnen doen. Helaas in een dure tijd gekocht. Enkele opties die niet gunstig zijn. De beste was nog, gaan verhuizen en voor minder hypotheek groter kunnen wonen.. oh ja, en zelf gaan aflossen😉

   1. Hoi, over 3,5 jaar loopt de rentevaste periode af. We zitten nu bij ars bank. Rentemiddeling onderzocht, boete betalen (€28.000, dit is wat de bank misloopt als we het nu omzetten) etc, maar dit is voor ons of niet op te brengen of niet gunstig helaas. (Dus toch verhuizen😉)

    1. We hebben 6,5jaar geleden ons huis gekocht en helemaal verbouwd. We gaan dus niet verhuizen hoor. Er staat in ons kleine dorpje ook helemaal niks te koop. We hebben nu wel flinke overwaarde op ons huis. We gaan dus maar proberen af te lossen. Alle kleine beetjes helpen, maar met 3 kinderen en hoge vaste lasten zal dat met hele kleune beetjes gaan lukken

  1. “Ieder nadeel heb z’n voordeel” Het enige ‘voordeel’ van een hoge hypotheekrente is dat extra aflossen écht zoden aan de dijk zet. Je hoeft deze hoge hypotheekrente over dat aflosbedrag dan noooooit meer te betalen! Als je die besparing dan ook weer extra gaat aflossen is het sneeuwbaleffect ook lekker groot.
   Als je nog fijn woont en niet zit te wachten op een verhuizing zou ik voor de aflos-optie gaan.

 5. Zonder alles prijs te geven…..
  Huur
  gas en licht 100
  auto 100 wegenbelasting (diesel)/ kosten voor tanken
  boodschappen 320
  tv internet mobiel, 115
  water 18
  kinderopvang 150
  verzekeringen (jaarlijks vooruit betaald)
  schuld (fors bedrag in de maand)
  zorg (vooruit betaald jaarlijks)
  reiskosten
  oppas aan huis.
  en nog wat dingen
  totaal rond de 1800 pm

  We besparen vooral op de boodschappen en luxe uitjes, maar die doen we wel als het even kan, omdat je nu leeft. 25 euro voor de bios doen we gewoon eens in de paar maand met kind. Uit eten ook. (we zeggen altijd; we zijn niet alleen ouders, ook man en vrouw 😉
  We stappen jaarlijks van energieboer en zorg over. We besparen verder in huis, op stroom en water. verder kunnen we niet meer bezuinigen, we hebben geen abonnementen, we kopen geen boeken, kleding, tijdschriften, we lenen veel, we kopen 2e hands etc.

 6. Vaste lasten zijn ook maar relatief vaste. Het zijn net zo goed keuzelasten 😉 Je kunt ten slotte ook prima in een goedkoper huis wonen of inderdaad de schoonmaakster de deur uit doen. Door ze vaste lasten te noemen is het voor sommige mensen makkelijk om zich erachter te verschuilen 😉

  Die schoonmaakster staat hier ook nog wel op een verlanglijstje..

 7. Ooohhh ik word jaloers van de NLse prijzen!!!
  Het enige voordeel van Curacao: geen zorgverzekeringskosten! Dat scheelt enorm zo te lezen!
  Kun je een keer een boodschappenlijstje online zetten? Ik wil dolgraag vergelijken hoe ik t goedkoper kan doen. Doe zó mijn best sinds 1 januari en elke week tik ik toch weer die 200 naf aan…ggrrrr super irritant! Maar goed het is hier ook erg duur.

 8. Mijn vrouw en ik hebben samen Bunq rekeningen. Voordeel is dat je 10 rekeningen (potjes met eigen IBAN) hebt en zelf de goedkeuring doet voor de incasso’s. Erg overzichtelijk en je kan schakelen per rekening. Boodschappen, vaste lasten, autokosten, vrij besteedbaar etc, etc.. Belangrijk om te zeggen is dat mijn vrouw sinds een tijdje actief meedoet met het budgetteren. Van elke € weten we waar het blijft. Boodschappen bij ons €500,- per maand. Maar dan ook ALLE boodschappen. Wat er overblijft aan het einde van de maand (bij ons de 15de) storten we in de spaarpot.

 9. Pingback: Creëer meerdere stromen van inkomen - PorteRenee.nl

 10. Hoi Renée,

  Wat een leuke site! Gewoonlijk lees ik vooral beautyblogs, dus dit is helemaal nieuw voor me. Maar het sluit volledig aan bij mijn interesses, ik heb meteen al je artikelen gelezen 😀 Wat ik nog niet gezien heb en wel benieuwd naar ben: wat hebben jullie als ondernemers qua pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld? Mijn vriend en ik (leeftijd 30) zijn beiden al jaren ondernemer. We lossen in rap tempo onze hypotheek af, maar sparen geen pensioen. Ook een knoop doorhakken mbt de arbeidsongeschiktheidsverzekering is er nog niet van gekomen. Aangezien je m’n nieuwe idool bent 😉 ben ik heel erg benieuwd hoe jullie dit aanpakken!

  Groeten,

  Lisa

  1. Hi Lisa,
   Leuk dat je me hebt gevonden.
   Qua pensioen: wij proberen een vermogen te sparen in aandelen dat we straks als pensioen kunnen aanwenden. We hopen ons huis dan afgelost te hebben en daardoor iet zulke hoge lasten te hebben. Een aov hebben we niet. We hebben wel overwogen om in een broodfonds te stappen. Daartoe hebben we nog niet besloten omdat we ook als één van ons ziek wordt, nog de vaste lasten kunnen betalen. We twijfelen nog of we daar toch instappen. AOV vinden we te duur. Kun je hier wat mee? Het is heel persoonlijk, hoor. Ook weer afhankelijk van soort werk dat je doet.

   1. Hoi Renée,

    Dank voor je reactie!

    Aandelen zijn echt een ver-van-mn-bed-show. Zou je daar ook eens een artikel over kunnen schrijven? Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie dat aanpakken.

    Een broodfonds spreekt me niet zo aan omdat ziekte dan maar tot 2 jaar vergoed wordt, en die twee jaar zijn voor ons makkelijk te overbruggen. Het gaat mij meer om de situatie dat één van ons voor de rest van z’n leven arbeidsongeschikt raakt. Dan krijg je dus geen cent meer en zal de één de ander voor altijd moeten onderhouden. De kans dat wij zó arbeidsongeschikt raken dat we niet meer kunnen werken is zeer klein (we werken beiden met computers) maar soms bekruipt me toch het gevoel dat we een aanzienlijk risico met ons meedragen, dat ik toch liever zou afdekken…

    Groeten,
    Lisa

 11. Pingback: Doe deze 21 dingen en je geldzaken zijn op orde - PorteRenee.nl

 12. Pingback: Doe deze 22 dingen en je geldzaken zijn op orde - PorteRenee.nl

 13. Onze vaste lasten zijn ook lekker laag. Natuurlijk hebben wij wel de verplichte verzekeringen, zorgverzekering, energie en tv/internet.
  Maar wij hebben sinds 2 jaar 14 zonnepanelen en al 17 jaar 2 zonnecollectoren. Misschien ook een overweging voor jullie, want 150 euro is een stevig bedrag.
  Wij houden maandelijks ruim 2500 euro over zonder vakantiegeld of bonussen. Echter dit jaar gaat alles naar de verbouwing in huis en de nieuwe tuin.
  Vanaf volgend jaar gaat het aflossen weer verder.

Geef een reactie