Ons besluit: de tweede auto gaat weg

We hebben twee auto’s voor de deur staan. Eén daarvan staat veel te vaak stil. Dus besloten we gisteren: weg ermee.

We reden gisteren met twee kinderen door de polder. Babylief weigerde te slapen maar was doodop dus deden we een rondje van de zaak. Werkt altijd. Oudste zat in zijn kinderstoel lekker te luisteren naar een luistercd. Echt dé manier om je kind stil te krijgen. Wij hadden het over van alles en nog wat. Gewoon grote-mensen-praat zoals je dat even doet wanneer het eindelijk eens stil is.

Lees ook: Meer salaris, niet meer uitgeven

Een jaar geleden kochten we een tweede auto. Dit was omdat onze oudste vier ochtenden per week naar het kinderdagverblijf ging, waar ik alleen met de auto kon komen. Op datzelfde moment moest mijn man al in Lelystad zijn, waar hij de ochtendshow op Omroep Flevoland presenteert. We hebben flink zitten puzzelen en concludeerden toen: er moest echt een tweede auto komen. Anders ging het niet. We hebben niets met auto’s, onze harten gaan er echt niet harder van kloppen, dus werd het een goedkoop grijs bakkie, waarvan ik eerlijk gezegd het merk niet eens weet. Het rijdt en dus was het een prima oplossing.

Onze oudste gaat sinds een paar weken naar school en voor de jongste hebben we een geweldige gastouder gevonden in het dorp. Ik hoef ’s ochtends dus nooit meer de auto te pakken. Eigenlijk altijd staat er dus één auto nutteloos op de oprijlaan. Hij staat daar voor het geval dat. Stel dat ik een interview heb ’s ochtends, terwijl mijn man de auto mee heeft. Stel dat er iemand opeens naar het ziekenhuis moet. Stel dat er een of ander noodgeval is. En daar vind ik een auto in de kost een beetje duur, alleen voor situaties die eigenlijk nooit voorkomen.

En dus besloten we gisteren: weg ermee. We gaan het met één auto proberen. Als mijn man weg is, moet ik het doen met mijn fiets en/of bakfiets. Afspraken buiten het dorp moeten dus na 11 uur ’s ochtends, wanneer hij weer terug is. Het zal even wennen zijn, want een auto die altijd tot je beschikking staat, went. Maar ach, over een paar weken weten we niet meer beter.

Hoeveel scheelt dat nu eigenlijk, financieel? De auto is geen benzineslurper en ook niet duur in wegenbelasting, maar toch. Even opgeteld. De geschatte bedragen komen van het Nibud. 30 euro wegenbelasting, 12 euro verzekering, 20 euro onderhoud, 55 euro afschrijving, 38 euro reparatie. Dat is 155 euro per maand. De benzine besparen we in principe niet, want we rijden nu met een andere auto. Al vermoed ik wel dat de auto wat vaker blijft staan, gewoon omdat we niet tegelijk weg kunnen. Alle beetjes helpen, toch?

Eigenlijk vind ik het ook wel lekker om nog maar één auto te hebben. Twee auto’s voor de deur voelde zo… decadent. Zelfs al zijn het allebei oude bakkies. Toevallig is de APK-keuring van de auto die weggaat overmorgen. Daarna gaat ‘ie het net op. Misschien krijgen we er 1500 euro voor, meer zal het niet zijn. Drie keer raden wat we met dat bedrag gaan doen… (antwoord is: sparen en aflossen)

Lees ook: Zo overtuig je je lief dat sparen the way to go is

10 gedachten over “Ons besluit: de tweede auto gaat weg”

 1. ik snap je helemaal! wij hebben ook bewust maar 1 auto.. maar ik mis een 2e steeds meer.. alles moet met de bakfiets idd..

  Best lastig als t ziekenhuis opeens een afspraak wil maken op de andere locatie.. dat kan dus niet.
  een x winkelen ? kan niet..
  op een vrije dag eens naar mn schoonmoeder? dat kan dus niet..
  man werkt ook nog eens een zaterdag per 3 weken, die dag zit ik dus ook verplicht thuis met de kinderen…

  maar ja ik heb ook al een huishoudelijke hulp wat ook veel geld kost.. dus ik vind het gewoon te duur om een auto voor die weinige momenten te kopen ook al zou t een goedkoop 2e hands bakkie zijn, verzekering, tanken wegenbelasting zijn al snel toch 100/150 per maand..

  manlief had om die reden een scooter.. maar die rijdt niet meer :p dus moet eigenlijk een andere. maar ook hem stuur ik niet door de regen oid 😉 en dan moet ik dingen van te voren dus plannen niet mn sterktste punt :p

  dus ik hou t maar bij online shoppen en de bakfiets.. gedoe :p maar t is me nog steeds al dat geld niet waard. misschien ooit als alle spaarpotjes op orde zijn oid, ik weet t niet. maaridd voor die enkele x per maand dat ikeen auto nodig zou hebben is t te duur

   1. erg duur en tijdrovend, dan nooit op tijd terug voor de kids van school 😉 en op zaterdag met 3 kids met ov.. ook erg duur en tijdrovend 😉 dan liever gewoon thuis

 2. Wat fijn dat het kan. Hier blijft het tweede autootje. Nodig voor werk, maar voor mij vooral voor de bezoeken aan familie die verderop in het land wonen. Dat zou met het openbaar vervoer zoveel extra reistijd zijn, dat de auto hier echt niet weg gaat. Daar heb ik het extra geld graag voor over. 🙂

 3. Lekkere besparing! Welkom trouwens. Dit is de eerste keer dat ik jouw blog zie, veel content voor een paar maandjes bloggen! Complimenten :).

  Ik heb je toegevoegd aan mijn blogroll. Kijk er naar uit om jullie bespaar/aflos avontuur te volgen!

 4. Bespaar je mooi dubbel en maandelijks en een eenmalig bedrag van verkoop.

  Wij hebben ook maar 1 auto maar vriendlief rijdt daar altijd in, want ik heb geen rijbewijs. Ik reis altijd met openbaar vervoer. Alleen als het regent of erg koud is het niet leuk om een auto te hebben.

 5. Ook ik lees sinds een aantal dagen mee. Heb je ook via via gevonden. Ikzelf ben enkele maanden geleden gestopt met mijn blog, maar de leeslijst heb ik nog dus daar heb ik je toegevoegd.
  Wij hebben ook maar 1 auto, maar het voordeel is dat deze altijd voor de deur staat. Manlief gaat op de fiets naar zijn werk. Ik weet het, een ongelooflijke rijkdom om zo dichtbij te werken.
  Ik heb al op meerdere plekken gelezen bij jou. Leuk de inkijkjes in de financiën van anderen. Toevallig allemaal zzp’ers en freelancers?
  Wij zijn ook hard aan het aflossen m.u.v. dit jaar. Nu is ons huis weer aan de beurt. We zijn bezig met een interne verbouwing. Zijn beneden gaan slapen en de badkamer moet nog. In de zomer de tuin. Dus geen aflossingen dit jaar.
  Volgend jaar gaan we gestaag verder.
  Twee jaar geleden hebben wij een spaardepot afgelost op de hypotheek van 50.000 euro. Dan gaat het heel hard. Onze maandlasten zijn behoorlijk gedaald. We zijn nu al aardig op weg.

 6. Vrouwlief begint a.s. zaterdag voor dr rijbewijs. Natuurlijk ook voor een kleine auto daarna.
  Ze moet savonds voor vergaderingen vaak onderweg en is toch stuk veiliger met auto. En droger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *