Professor: zo gaat sparen twee keer zo hard

We zijn niet goed in het omgaan met geld, aldus psycholoog Dan Ariely. Hij schreef een boek getiteld ‘Geld en Gedrag.’ Het is niet allemaal slecht nieuws. Hij ontdekte ook een manier waarop sparen twee keer zo goed gaat. 

De mens kan niet goed met geld omgaan. Ik hoor het wel vaker van zogenaamde experts. Daar word ik eerlijk gezegd een beetje treurig van. Het is niet echt een motiverende boodschap. We kunnen het niet? Oke, fuck dat dan maar. We kunnen het toch niet. Terwijl ik juist geloof in andersom denken: verzin dan een manier die wel werkt. En gelukkig doet psycholoog Dan Ariely dat ook in het interview dat hij gaf aan Trouw.

Lees ook: Zo verdelen wij ons spaargeld

“Wat echt indruk op me maakte was het experiment dat we in Kenia deden naar spaargedrag. We stuurden groepen mensen wekelijks sms’jes om ze eraan te herinneren dat ze moesten sparen. Andere groepen gaven we wekelijks een bonus als ze daadwerkelijk hadden gespaard. Daarnaast stuurden we een groep mensen berichtjes én gaven we hun een goudkleurige munt mee naar huis, met daarop 24 vakjes: het aantal weken dat het spaarplan – en dus het experiment – duurde. Zij moesten de munt op een goed zichtbare plek in hun woning ophangen en er een krasje in zetten als ze die week hadden gespaard. Deze groep had na afloop twee keer meer gespaard dan de anderen. En waarom? Omdat de munt zichtbaar was, omdat mensen hem konden aanraken, omdat ze door die munt met elkaar spraken over sparen.”

Zo zie je maar. We kunnen het wel. We moeten alleen een goede manier vinden om onszelf en elkaar te motiveren. Ik hoop altijd dat deze site voor veel mensen is, wat die sms’jes voor die mensen in Kenia waren. Een voortdurende herinnering in je tijdlijn: Oh ja, even op mijn geld letten. Oh ja, blijven sparen. Ik wil dat dat sparen iets leuks wordt. Dat je je salaris krijgt en denkt: oh leuk, nu kan ik een deel op mijn spaarrekening zetten en even opschrijven hoe die weer gegroeid is. Misschien ben ik gek, hoor. Maar ik heb dat gevoel wel. Wat vind je er dan zo leuk aan, vragen mensen me wel eens met een vies gezicht. Zij snappen er niets van. Het heeft niet eens zozeer met geld te maken, dan wel met de uitdaging die je jezelf stelt. Mensen lopen een marathon omdat ze willen weten of ze het kunnen. Ik spaarde 100.000 euro, natuurlijk voor mijn huis, maar ook om te zien of mijn man en ik dat konden. En verdomd, het lukte. Dat gevoel. Als je dat te pakken hebt, wordt sparen makkelijker en leuker.

Koop het boek van Dan Ariely getiteld ‘Geld en Gedrag’ hier.

Lees het hele artikel uit Trouw hier.

Lees ook: Als ik 10.000 euro netto per maand verdiende

4 gedachten over “Professor: zo gaat sparen twee keer zo hard”

  1. Wat voor ons goed werkt is het ‘betaal jezelf eerst’ principe. Wanneer ons salaris is gestort, gaat er eerst een bedrag naar de spaarrekening. Hoe hoe dit bedrag is hangt af van de te verwachten uitgaven: de vaste maandelijkse (incl. ruim budget voor kleding en uitjes) en evt. eenmalige grote uitgaven zoals gemeentelijke belastingen. De inkomsten min deze verwachte uitgaven rest sparen we en dat gaat heel goed. Heel soms moet ik wat terugboeken ivm onverwachte (leuke) uitgaven, maar dat kan en mag:)

  2. Veel mensen maken (gek genoeg) niet de link met de uren die ze werken, hun daadwerkelijke inkomen en het aantal uren dat ze ergens voor werken. Als je de kosten voor je baan (kinderopvang, auto, reisgeld, gemakseten aan het einde van de dag, de werkster etc) van je salaris afhaalt, zie je wat je werkelijk verdient. En dan is anderhalve dag werken voor een tasje met prulletjes van ikea of intratuin opeens wel veel in plaats van ‘maar een paar tientjes’.

    Ze werken gewoon omdat ze werken, aan het einde van de maand komt er weer geld binnen en men geeft het weer uit tot het op is. Alsof het drie losse dingen zijn. En dat is niet zo

  3. helemaal waar! t sparen maak ik enorm zichtbaar in mn excel! hoe beter t sparen gaat, hoe meer gemotiveerd ik ook ben ! psychisch sneeuwbal effect!
    hang t niet zichtbaar in mn huis, te perfectionistisch daarvoor, kan niet iets zichtbaars op papier verzinnen wat ook daadwerkelijk klopt.. mn excel klopt wel omdat ik t netjes bij hou dus liever zo :p altijd actueel en up to date en kloppend 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *