Beleggen: hoeveel belasting moet je daarover betalen?

Je wilt starten met beleggen of bent zelfs al begonnen. Maar betaal je eigenlijk belasting over je beleggingen? Zo ja, hoeveel dan en hoe werkt dat? We zochten het voor je uit.

We beginnen dit artikel meteen maar met slecht nieuws. Ja, je betaalt belasting over je beleggingen. Helaas. Ik snap dat je dit liever niet betaalt. Maar in Nederland (en in de meeste andere landen) betaal je nu eenmaal belasting over je vermogen, waaronder je beleggingen ook vallen. 

Maar er is ook goed nieuws

Er is in 2021 een heffingsvrije voet van €50.000 en zelfs van €100.000 als je een fiscaal partner hebt. Dit betekent dat je tot dit bedrag aan vermogen geen belasting betaalt. Het gaat dan om je totale vermogen. Dus stel dat jullie samen €30.000 aan beleggingen hebben en €70.000 aan spaargeld (lekker bezig!) dan heb je €100.000 en hoef je nog geen belasting te betalen. Ga je over dat bedrag heen, dan betaal je alleen vermogensbelasting over het bedrag boven die drempel. Heb je samen €102.000 staan? Dan betaal je dus alleen over die €2.000 vermogensrendementsheffing.

De peildatum voor dit bedrag is 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet. Dit betekent dat het bedrag dat je op die datum hebt staan, leidend is. 

Je mag van de Belastingdienst je schulden aftrekken van je bezittingen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Voorwaarde is dat je minimaal €3.200 aan schulden hebt. Als je een fiscaal partner hebt is dat bedrag €6.400. De Belastingdienst heeft regels over welke schulden je wel en niet mag aftrekken. Je hypotheekschuld mag je niet aftrekken als deze in box1 zit en dat is meestal zo bij particulieren met een hypotheek. Studieschuld mag je dan weer ẃel aftrekken, net als een lening en roodstand op je rekening. Maar heb je een schuld aan kinderalimentatie openstaan bij je ex of heb je leningen lopen met een termijn korter dan 1 jaar, dan mag je die weer niet aftrekken.

En dividend dan?

Ontvang je dividend uit je beleggingen? Dan moet het beleggingsfonds dat dat uitkeert dividendbelasting inhouden. Bij sommige partijen kun je die verrekenen met je inkomstenbelasting. Dat doe je in je aangifte inkomstenbelasting. Dat kan niet overal. Bij Meesman, waar wij beleggen kan dat, maar bij bijvoorbeeld DEGIRO dan weer niet. Dat was niet de enige reden dat wij voor Meesman hebben gekozen, hoor. Wij wilden passief gaan beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen. Klinkt misschien ingewikkeld maar is dat juist niet. We leggen elke maand automatisch geld in. Onze inleg wordt maandelijks door ze van onze rekening geschreven. Meer lezen doe je op de website van Meesman zelf. Oh, en hier kun je ook een fijne tool invullen om te zien welk rendement je ongeveer kunt verwachten in de toekomst. 

Oké, terug naar de vermogensrendementsheffing die je betaalt over je vermogen. Dat is niet één vast bedrag. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je meer rendement (winst) maakt over je vermogen, naarmate je meer vermogen hebt. Ze gaan ervan uit dat je met een hoog vermogen meer geld belegt dan je spaart, en dat daardoor je rendement hoger is. Klinkt logisch. 

Je betaalt geen belasting over je gehele inkomen, maar over het rendement dat je op je vermogen maakt. De Belastingdienst kan natuurlijk niet van iedereen achterhalen hoeveel dat precies is, dus rekenen ze met vaste percentages. Fictief rendement, noemen ze dat. Een rendement waarvan zij denken dat het reëel is bij jouw vermogen. Over dat rendement betaal je uiteindelijk 31% belasting. Laten we het even concreet maken.

In 2021 zijn er drie schrijven

  • Tot €50.000 gaat de Belastingdienst uit van een gemiddeld rendement per jaar van 1,898%. Maar dit bedrag is vrijgesteld, weet je nog? Dus je hoeft niets af te dragen.
  • Vanaf €50.000 tot €950.000 wordt gerekend met een gemiddeld rendement per jaar van 4,501%.
  • Vanaf €950.000 rekenen ze met een gemiddeld rendement per jaar van 5,69%.

Stel, je hebt €100.000 en de Belastingdienst rekent met een rendement van 4,501%.
De eerste €50.000 is vrijgesteld, dus dan blijft er €50.000 over waar je wel over moet betalen. Het fictieve rendement over die 50.000 zou zijn: 4,501% x €50.000 = €2250,50. Over dit rendement betaal je in 2021 vervolgens 31% belasting. Dus dat is: €2250,50 x 31% = €697,70.
Je betaalt dus over €100.000 aan beleggingen, €697,70 vermogensrendementsheffing.

En dan had je nog geen gebruik gemaakt van de optie om schulden af te trekken, als je die hebt.

Het blijft zuur: geld betalen over geld waar je allang belasting over hebt betaald. Het voelt toch alsof je gestraft wordt voor verstandig met je geld omgaan. Maar het uiteindelijk bedrag valt wat mij betreft mee, zolang je geen tonnen of miljoenen op je beleggingsrekening hebt staan.

CHECK OOK:  Myrthe belegt in vastgoed: ‘Iedereen kan dit’

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.