Beleggen voor onze kinderen: dit is waarom wij daarvoor kiezen

Elke maand beleggen wij €100 voor onze kinderen. Wij sparen dus niet voor ze, maar beleggen. Waarom? En hoe? Ik leg het je allemaal uit.

Laten we beginnen met wat cijfers. Ik moet zeggen dat ik er nooit naar kijk, hoor. Ik beleg voor de kinderen voor de lange termijn. Het gaat niet om wat onze inleg binnen een jaar of twee jaar aan rendement oplevert. Het gaat erom hoeveel het waard is geworden wanneer zij 18 zijn. Ik ga nu wel delen wat onze inleg binnen zo’n 1,5 jaar heeft opgeleverd, maar zeg er meteen bij: dit zegt eigenlijk niks. Volgend jaar kan het een stuk lager zijn, het jaar erna weer hoger. Het gaat mij om het gemiddelde rendement in alle jaren bij elkaar. Maar toch.

Wij legden de afgelopen 17 maanden iedere maand €100 in. Dat is totaal dus €1.700. De totale waarde van onze portefeuille (lekker interessant woord) is nu €1.946. De groei is dus in 1,5 jaar zo’n €246. Dat betekent dat we in 1,5 jaar een rendement maakten van zo’n 14%. Dat is nadat de kosten die we bij onze beleggingspartij Meesman betalen, er afgetrokken zijn. 

Spaarrente 0%

Ik zal uitleggen waarom wij hebben gekozen om te beleggen voor de kinderen in plaats van te sparen. Je geld zomaar op een spaarrekening zetten tegen 0% spaarrente vind ik ronduit een slecht idee. Heb je weleens van inflatie gehoord? Als de inflatie 1% is, betekent dit dat je aan het einde van een jaar 1% minder koopt van hetzelfde geld. Het bedrag op je rekening blijft hetzelfde en dus even hoog, maar je koopkracht daalt, zoals dat heet. De prijzen in de winkels stijgen dus je koopt minder voor je geld. Dat is de reden dat sparen je over het algemeen niet rijker maar armer maakt.

Je kunt natuurlijk kiezen voor een spaarrekening specifiek gericht op sparen voor kinderen. Bijvoorbeeld Zilvervloot Sparen. Dan krijg je een beetje rente (bij schrijven van dit artikel is dat 0,2% per jaar) en wanneer je kind 18 jaar is krijg je een extraatje van 1% over de inleg die op dat moment op de rekening staat voor elk volledig spaarjaar. Met een max van 10%. Nadeel: je mag maximaal €600 per jaar inleggen. Ik vind dit al een beter idee dan die spaarrekening met 0% rente.

Tijd voor beleggen

Toch kiezen wij voor beleggen. Omdat we nog flink wat jaren hebben voordat we dit geld willen inzetten, geloof ik dat we op die manier het grootste bedrag bij elkaar kunnen krijgen. Onze oudste zoon is 7 jaar, onze jongste wordt binnenkort 4. We hebben dus nog minimaal 11 jaar voor de één en zelfs 14 jaar voor de ander. De waarde van beleggingen gaat op en neer natuurlijk. Je hebt goede jaren, slechte jaren en alles daar tussenin. Als je weinig tijd hebt totdat je het geld nodig hebt, zou ik kiezen voor sparen met een beetje rente en geen risico. Je zou anders maar net een paar slechte jaren op de beurs meemaken en dan het geld al nodig hebben. Dat wil je voorkomen. Omdat wij nog zoveel tijd hebben, kunnen we mindere tijden uitzitten. Tegen de tijd dat onze kinderen bijna 18 zijn, gaan we de beleggingen beetje bij beetje verkopen, zodat je geleidelijk het bedrag int.

LEES OOK: Sparen voor je kinderen: op de spaarrekening of beleggen?

Rendement 8%

Ik heb dit cijfer al vaker genoemd, maar vind het een mooie onderbouwing van onze keuze. Tussen 1900 en 2017 was het jaarlijkse gemiddelde rendement (groei in waarde dus) op wereldwijde aandelen 8%. Gemiddeld, hè? Per jaar kan de waarde flink schommelen. Dus bijvoorbeeld het ene jaar +15% en een ander jaar -30%. Dat kan. Daar moet je niet nerveus van worden. Daarom check ik de waarde ook niet al te vaak. Waarom zou ik? Het resultaat in één jaar is niet zo relevant, omdat het over zo’n lange periode gaat. Als jij bloednerveus wordt van dat idee, moet je het niet doen. Ga dan vooral lekker sparen, ook al krijg je bijna geen rente. Goed slapen gaat boven alles.

Wij leggen automatisch €100 per maand in op één beleggingsrekening voor onze beide kinderen. We stoppen dat geld in indexfondsen bij Meesman. Meer weten? Ik schreef al eens eerder over hoe dat werkt. Lees dat hier. Ik ben heel blij dat ik voor PorteRenee ook samenwerk met Meesman. Ons doel is iedereen zo laagdrempelig mogelijk uitleggen wat beleggen is en waarom dat een prima optie is voor gewone mensen zoals jij en ik. En dus ook voor als je bijvoorbeeld een potje op wilt bouwen voor je kinderen. 

Genoeg voor de studie

Met de €100 die wij iedere maand inleggen, hopen we uiteindelijk genoeg geld bij elkaar te hebben om de eventuele studies van beide kinderen te kunnen betalen. Ik reken altijd met een bescheiden gemiddeld rendement van 4%. Met onze maandelijkse inleg van €100, bouw je dan in 18 jaar ruim €31.000 terwijl je €21.000 inlegt. Let op: het kan dus ook anders lopen. Je kunt ook (een deel) van je inleg verliezen. Dat moet ik er écht bij zeggen. Door voor een lange periode te beleggen, druk je dat risico.

Wij zijn blij met onze keuze om het zo aan te vliegen. Het idee dat we iedere maand weer wat geld inleggen om te laten groeien voor onze kids, voelt heel goed. Net als het idee dat zij straks zonder studieschuld aan hun volwassen leven kunnen beginnen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.