Beleggen: zo reken je uit hoeveel je kunt inleggen

Je wilt beginnen met beleggen. Maar hoeveel ga je inleggen? Wij helpen je om dat te bepalen.

In a perfect world zou ik de helft van mijn salaris in beleggingen steken. Dan heeft dat geld lekker de tijd om te groeien en hoef ik al snel nooit meer te werken. Maar met de realiteit heeft dat niks te maken. Helaas. Er moeten rekeningen betaald worden en ook andere potjes moeten gevuld worden.

Wanneer je enthousiast bent over beleggen is het verleidelijk om er zoveel mogelijk geld in te willen stoppen. Maar beleggen doe je voor de lange termijn. Dat geld ben je dus voorlopig kwijt. Het is niet weg, maar zit wel even ‘vast’ in je beleggingen. Het is in principe niet de bedoeling dat je geld er na een paar maanden of na een jaar weer uithaalt. Dat kan natuurlijk altijd, jij bent zelf de baas. Maar als je voor zo’n korte termijn belegt, is het risico wel onnodig hoog. Stel dat je in januari ergens geld in steekt en het gaat net op dat moment minder goed. Er kan van alles gebeuren waardoor je beleggingen even minder gaan. Slechte economische tijden, een virus, een gekke president. Als je dat geld dan een jaar later nodig hebt, is de kans dat je geld verloren hebt groot. Als je bijvoorbeeld tien jaar de tijd hebt, dan kun je die slechte periode uitzitten. Wachten op de zonneschijn na de regen, zeg maar.

Dus: geld dat je binnen nu en vijf jaar nodig hebt, zou ik sowieso niet beleggen. Dat laat je gewoon lekker op je spaarrekening staan. Dan maar tegen 0% rente. Je wilt gewoon de zekerheid hebben dat dat geld er nog is wanneer je een nieuw auto moet kopen of je eindelijk op dat droomhuis stuit. Om te bepalen hoeveel je in gaat leggen, moet je jezelf twee vragen stellen.

Vraag 1: Wat is je doel met beleggen?

Je kunt je inleg bepalen op twee manier. Je kunt bekijken wat je kunt missen – dat gaan we doen bij stap 2 – maar we gaan het ook andersom uitrekenen. Beleggen doe je waarschijnlijk voor een doel. Misschien wil je de studie van je kind(eren) ermee betalen. Je wilt je pensioen er later mee aanvullen of misschien het laatste stukje van je hypotheek aflossen. Wanneer je een specifiek doel hebt en daar ook een bedrag bij bepaalt, kun je terug gaan rekenen. Stel, je wilt over 15 jaar de studie van je kind á €15.000 betalen en je rekent met een gemiddeld rendement van 4% (wat vrij bescheiden is). Via de rekentool op berekenhet.nl vul je in welk bedrag je wilt bereiken, hoeveel tijd je daarvoor hebt en wat het rendement is dat je gemiddeld denkt te maken. De site berekent dan dat je €61 per maand moet inleggen maandelijks, wil je dat bereiken. Kijk, dat rendement van 4% staat natuurlijk niet vast. Het kan meer of minder zijn. Maar voor jouw idee:  van 1900 tot 2017 was het gemiddelde rendement op wereldwijde aandelen 8%. Dat betekent niet dat je elk jaar 8% winst pakt, maar gemiddeld gedurende die periode.


Vraag 2: Hoeveel geld kun je missen?

Als ik deze vraag stel, heb je misschien al een bedrag in gedachten. Maar voordat je daar meteen voor kiest, wil ik hier even induiken met je. Heb je een overzicht van je inkomsten en uitgaven? Zo niet, ga die dan vooral maken. Eventjes werk, maar zonder kun je deze tweede vraag eigenlijk niet beantwoorden. Je zet je vaste lasten en losse uitgaven op een rij. Dus één rijtje met die kosten die elke maand worden afgeschreven. En een rij met bedragen die realistisch zijn voor bepaalde kostenposten. Bijvoorbeeld boodschappen, benzine, kleding, etc. Nu je dit toch doet, kun je best even zoeken naar wat meer ruimte in je budget. Kun je die ene onnodige verzekering niet lozen? Kun je niet wat gestructureerder boodschappen doen of structureel bij die goedkope tank in jouw dorp of stad gaan tanken in plaats van langs de snelweg. Al weet je maar voor €50 vrij te maken om voortaan mee te gaan beleggen. Die €50 per maand is met 4% rendement over 20 jaar wel mooi €18.252 geworden.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen hoeveel inleggen

Wil je ook een deel van je spaargeld naar de beurs brengen? Doe dit dan het liefst niet in een keer, maar leg het gedurende een periode in. Bijvoorbeeld elke maand. Dan stap je soms goedkoper in, omdat de beurs laag staat, en soms duurder, omdat de beurs hoog staat. Je stapt dan gespreid in. Wat beter is dan proberen te timen, want niemand kan de beurs voorspellen. Houd van dat spaargeld wel altijd genoeg geld achter de hand. Want je fiets én auto kunnen best tegelijk stuk gaan, terwijl ook je dak begint te lekken.

LEES OOK: Sparen of beleggen voor je kind: op zijn/haar naam of de jouwe?

Beleggen kan op allerlei verschillende manieren. Je kunt actief zelf gaan beleggen. Bepalen wat je koopt, wat niet en wanneer. Dat heb ik een tijdje gedaan, maar kostte me te veel tijd. Wij beleggen nu bij Meesman en werken ook voor PorteRenee met ze samen. Superfijn. Dit is een Nederlandse partij die alleen indexfondsen aanbiedt. Dat zijn mandjes met aandelen, waardoor je in één klap goed spreidt. Ook schrijven zij onze inleg automatisch af van onze rekening, zodat ik het niet vergeet of niet inleg, omdat ik geen tijd heb.

Succes met het bepalen van je inleg. De beste dag om met beleggen te beginnen is, wat mij betreft, altijd vandaag. Als je er financieel de ruimte voor hebt dan. Des te vroeger je begint, des te meer tijd heeft je geld om te groeien.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.