10 bespaartips die je leven niet minder leuk maken

Besparen maakt het leven echt niet minder leuk. Ik geef je 10 bespaartips waarmee je je centen lekker in je zak houdt zonder dat het zeer doet.

door Sasja

Tip 1

kortingscode bespaartips

Nieuwe koelkast of dagje naar de dierentuin? Kijk voordat je op de bestelknop drukt of je ergens korting of een kortingscode kunt scoren. Ik kocht vorige maand een mooi stoeltje. Stond al lang op mijn verlanglijstje en op Marktplaats was hij (helaas) niet te vinden. Al googelend kwam ik op de site van een winkel die net dat weekend 15% korting had op alle stoelen. En schreef ik me in voor hun nieuwsbrief? Dan kreeg ik ook nog eens €15 korting. Had ik de stoel gekocht bij de eerste winkel die bovenaan in Google verscheen, dan was ik €90 meer kwijt geweest. En die nieuwsbrief? Tja, daar heb ik me wel meteen weer voor uitgeschreven.

Tip 2

Want nieuwsbrieven kosten vaak geld (behalve die van Porterenee natuurlijk). Nou ja, de nieuwsbrief zelf natuurlijk niet, maar de verleiding kan geld kosten. Zie ik in de onderwerpregel ‘alleen vandaag 50% op alle zomerjurkjes’ staan? Dan betrap ik mezelf er toch vaak op dat ik even doorklik. En dat terwijl ik helemaal geen jurkje meer nodig heb. Hetzelfde geldt voor reclamefolders. Wil ik ook niet meer. Als ik wil weten welke aanbiedingen de supermarkt deze week heeft. Dan kijk ik de folder online wel even door. Dus plak een sticker op je deur zodat de folderbezorger jouw huis overslaat.

Tip 3

Heb je abonnementen? Zeg ze op óf deel ze. Scheelt echt veel geld. Zo delen mijn ouders de krant met de buren en deel ik een Netflix-account. Scheelt me €7,50 per maand. Goed, geen Netflix is nog goedkoper natuurlijk, maar af en toe een serietje of film kijken vind ik wel heel fijn. De streamingdienst is wat minder blij met mij en er gaan geruchten dat ze de boel flink gaan beperken waardoor het lastiger wordt een account met anderen huishoudens te delen. Maar ondertussen heeft het me al flink wat centen bespaard. 

Tip 4

Kijk je weinig tv? Zeg je abonnement op. Ik sprak laatst iemand die een Chromecast aan zijn televisie had hangen. Daarmee kan je programma’s via bijvoorbeeld de NPO-, RTL- en Netflix-app zo naar je televisietoestel streamen. Je hebt dus alleen maar een internetaansluiting nodig. En een smartphone of tablet waarmee je de Chromecast bedient. Deze switch staat in ieder geval op mijn to do-lijstje. 

Tip 5

Wees eens wat meer bewust van je energieverbruik. Wist je bijvoorbeeld dat de opladers van je mobiele telefoon continu stroom verbruiken, ook als er geen apparaat op aangesloten is? Haal ze dus uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. En heb je een wasje gedraaid? Hang de natte was even op een droogrekje en prop het niet klakkeloos in wasdroger. Dat apparaat is namelijk één van de grootste energieslurpers in huis. Scheelt je zo een paar tientjes per jaar. Ook in de badkamer kan je geld besparen. Douche je 5 minuten in plaats van de gemiddelde 9 minuten?  Dan bespaar je maar liefst €80 per jaar. Lekker bedrag toch? Check hier trouwens de energievergelijker.

Lees ook: Staycation: zo heb je met kids toch het vakantiegevoel

Tip 6

Een PlayStation of Nintendo? Hebben wij niet. De aanschaf van die spelcomputers vind ik al gruwelijk duur, maar dan ben je er nog niet. Want vindt je kind die ene game nu hartstikke tof? Over twee maanden is er vast wel weer een ander spel dat favoriet is. En een nieuw spel kost al snel een paar tientjes. Mijn kinderen mogen echt wel spelletjes spelen hoor, maar gewoon op internet of op de tablet met een gratis app. Ze klagen echt nooit.

Tip 7

Het is een open deur, maar laat A-merken staan. A-merken pompen veel geld in marketing en reclame. Door deze producten te kopen betaal jij dus lekker aan mee. En ik merk het verschil echt niet. Behalve dan de pindakaas. Die vinden ze hier van Calvé toch echt de lekkerste. Tip 8

Bespaar op je benzine. Door slim te tanken bespaar ik per jaar zo’n €200. Zo tank ik nooit (écht nooit) langs de snelweg, maar alleen bij de onbemande pomp hier in de buurt. En dan op woensdag of zaterdag. Want dan hebben ze daar een voordeelactie. Scheelt echt! 

Tip 9

Leen of huur spullen die je weinig gebruikt. Zo wil ik één keer per jaar mijn terras te lijf gaan met een hogedrukspuit. Die leen ik dan van mijn buurman. Net als de kruiwagen of boormachine die ik sporadisch gebruik. Er zijn ook verschillende websites waar je dit soort spullen van particulieren in de buurt kan huren tegen een schappelijke prijs. En heb je zelf een aanhangwagen of tegelsnijder staan? Dan kan je die ook verhuren.  

Tip 10

Betalen in termijnen kost geld. Ga je een cursus doen? Betaal deze dan in één keer in plaats van in termijnen. Ook je (zorg)verzekering in een keer betalen scheelt geld. In sommige gevallen kan een betaling in één keer oplopen tot een besparing van 8%. 

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

14 Comments

 1. Nathalie Schoon Reply

  Je tv-abonnement opzeggen, maar vervolgens NPO, RTL én Netflix als abonnement hebben 😉 Ik weet niet wat die vriend van jou betaald aan tv, maar ik weet wel wat er goedkoper per maand is 😉

  Als je 80 euro per jaar aan water kunt besparen met die vier minuten korter, gebruik je sowieso echt veel water. Wij verbruiken 120 euro, per jaar….. (oké, met z’n tweeën, geen heel gezin).

  Abonnement delen doen wij hier ook trouwens. Zowel Netflix, als dat van Kobo. Die van Kobo kan op drie (of vijf?) apparaten. Man en ik delen ‘m met schoonzus. Dit zijn dan trouwens wel gelijk de enige twee abonnementen die wij hebben. We hebben geen krant, tijdschrift enz.

  Je zorgverzekering in één keer betalen is trouwens best wel een klapper; het scheelde hier 60 euro op jaarbasis. Dat lijkt niet super veel, maar aan rente zouden we 4 of 5 euro krijgen, met datzelfde bedrag 😉 Dan is het ineens wel echt de moeite waard.

 2. Lucinda Reply

  Er zijn veel dingen waar ik bereid ben op te besparen, maar er zijn ook een aantal dingen waar ik best een aantal euro meer aan wil uitgeven als mij dat meer gemak geeft. gelukkig zit ik ook in een positie dat ik die euro’s heb natuurlijk.

  Laatst met onze verhuizing ook alles wat we nodig hebben op ‘verlanglijstjes’ gezet en gezocht naar de goedkoopste plek. Wij hadden mazzel dat veel websites hemelvaart en pinksteraanbiedingen hadden, scheelde honderden euro’s op het einde.

 3. Chantal Reply

  Wij hebben wel een Nintendo Switch – waarbij we de meeste spelletjes niet online downloaden maar 2e hands op Marktplaats kopen in een doosje. Vervolgens spelen we het spel binnen een paar weken uit, en verkopen we het weer voor dezelfde prijs als de aankoop prijs. Dat kan vooral met de Switch omdat die spellen bijna geen waarde verliezen, zelfs maanden oude spellen zijn nog steeds niet in prijs gedaalt. Zo valt het best mee hoeveel het kost :-).

 4. F. Ruit Reply

  Een krant delen is gewoon niet netjes. Sterker nog, dat is gewoon diefstal. Ik doe liever dingen niet dan dat ik fraudeer.

  Ik ben over algemeen niet zo van de principes maar hier moet wat van gezegd worden.

  1. Nathalie Schoon Reply

   Huh? Fraude????

   Ik vind het gewoon slim (ik bedoel; jij verkoopt ook geen boek door?) en nog milieu-bewust ook….. Onzin toch dat er twee kranten gedrukt moeten worden als deze nog door iemand anders gelezen kan worden?

   1. F. Ruit Reply

    Hi nathalie,

    Ik verkoop geen boeken door. Ik verkoop weleens iets op marktplaats dat wel. Iets waar ik volledig eigenaar van ben. Een bed, kast, fiets etc etc. Bij een krant is dat wezenlijk anders. Bij het aangaan van een abonnement maak je contractueel de afspraak dat alleen jij samen met het gezin het recht heeft om de krant te lezen. Daar teken je feitelijk gewoon voor
    Buren vallen daar niet onder. Dus ja, ik zie dat als fraude..

    Dus bespaar, en doe dat creatief. Maar ga niet de boel lopen flessen

    1. Daan Reply

     En dat geld niet alleen voor de krant maar ook voor de Netflixen en Spotify’s van deze wereld.
     In de meeste voorwaarden staat ook dat delen niet mag.

  2. Michelle Reply

   Beste F. RUIT,

   Met alle voorwaarden tegenwoordig (vooral op websites) denk ik dat weinig mensen nog echt weten waarvoor ze tekenen. Ik lees alleen de krant in de bibliotheek, maar heb ook nooit geweten dat als ik een krant zou delen dit tegen de regels is. Bedankt voor de uitleg!

   1. F. Ruit Reply

    Ik wil niet de moraalridder uithangen, maar ik vond gewoon dat ik er iets van moest zeggen.

    Een krant in de bibliotheek lezen is wat ik noem een creatieve bespaartip. Overigens betaalt de bibliotheek extra voor de rechten om de krant publiekelijk te delen. Maar dat doet niets af aan deze mooie bespaartip. Dat juig ik alleen maar toe.

 5. Ariët Reply

  Bij tip 8: via de app DirectLease kan je alle tankstations in Nederland zien, met de dagprijzen. Via een kleur balletje (van rood tot heldergroen) wordt per tankstation aangegeven of de brandstof duur of goedkoop is. In één oogopslag kan je zien waar de goedkoopste brandstof in je buurt te vinden is. En soms loont het zelfs om er even iets voor om te rijden. Echt een aanrader om deze app te downloaden. Wij hebben hiermee al heel wat geld kunnen besparen!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Debbie, waar zeg je nu zoiets naars? Dit is ten eerste niet door mij geschreven (al ben ik er natuurlijk verantwoordelijk voor) en een krant of tijdschrift doorgeven is zo oud als de weg naar Rome. Alsof mijn cursus of boek niet gedeeld wordt. Jij bezoekt deze site toch ook gratis? Dat mag toch ook gewoon? Laten we lief voor elkaar blijven ajb

 6. mi Reply

  Vindt de buurman het ook fijn dat je al zijn gereedschap gratis komt gebruiken (slijten) om zelf lekker zuinig te zijn?

  Netflix met vijf huishoudens delen vind ik ook een beetje onfatsoenlijk, daar gaan de tarieven voor de wel normaal betalende leden van omhoog..

  1. Lisa Reply

   Als het gereeschap anders ongebruikt in de kast blijft staan waarom niet? Toch fijn om elkaar te kunnen helpen met spullen uitlenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *