Overstappen van zorgverzekering? Vergeet deze 10 zaken niet

Het einde van het jaar is in zicht. Wil je overstappen van zorgverzekering? Dat kan je misschien wel geld besparen. Maar je moet op veel meer zaken letten.

Voor zover het nog niet duidelijk was: wij zijn bij PorteRenee dol op overstappen. Elk jaar overstappen levert in de meeste gevallen geld op. En daar houden we van. Daarom vandaag 10 punten die je niet moet vergeten als je overstapt van zorgverzekering.

De toekomst

Helaas heb ik geen glazen bol. Anders had ik je zeker een uitgebreid verslag gegeven van jouw toekomstige zorgkosten. Heb jij zorgkosten waarvan je zeker weet dat ze eraan komen in 2020? Hou hier dan rekening mee als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

Zelf betalen

Wat staat er op je spaarrekening? Zou je eventueel zelf zorgkosten kunnen betalen? Los van het verplichte eigen risico, kun je ook nog een vrijwillig eigen risico afsluiten. In totaal maximaal 885 euro. Hiermee wordt je maandelijkse premie een stuk lager. Let wel op dat je genoeg spaargeld hebt om dit eventueel op te vangen.

In één keer betalen

Je kunt er bij veel zorgverzekeraars voor kiezen om je premie in één keer te betalen. In veel gevallen krijg je dan 1, 2 of 3% korting op je jaarpremie. En je hebt natuurlijk geen maandelijkse afschrijving meer. Ook wel lekker.

overstappen zorgverzekering

Klantenservice

Is voor jou telefonisch contact belangrijk als je vragen hebt? Dan kun je beter geen verzekering afsluiten bij een online-only verzekeraar. Maak het je niet uit? Dan kun je hier wel voor kiezen. Daarmee krijg je namelijk in veel gevallen ook een lagere premie. Zorg dus dat je weet wat voor jou belangrijk is, en dat je uitzoekt welke verzekeraar goed bij jouw wensen aansluit.

Reviews

Hoewel we dol zijn op besparen, is betrouwbaarheid ook erg belangrijk. Vraag eens in je omgeving of er mensen ervaring hebben met verzekeraar X. Op internet kun je ook veel informatie vinden. Denk er wel om dat mensen sneller vervelende ervaringen delen op internet dan goede.

Tot 31 januari de tijd


Wil je sowieso overstappen? Zorg dan dat je je oude verzekering opzegt voor 31 december. Anders wordt deze gewoon vanzelf verlengd. Je hebt nog tot 1 februari om een nieuwe verzekeraar te vinden. Niet vergeten!

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Ben je te laat met overstappen? Dan moet je helaas weer wachten tot het einde van het jaar. Tussentijds overstappen van je zorgverzekering mag alleen in hele specifieke gevallen. Dit is wettelijk zo geregeld.

Accepteren van aanvullende verzekeringen

Een zorgverzekeraar is altijd verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen is dit niet zo. Zeg deze dus pas op als je de papieren van je nieuwe aanvullende verzekering binnen hebt.

Betalingsachterstand

Mocht je bij je huidige verzekeraar een achterstand hebben opgelopen met je betalingen, dan mag je niet overstappen. Zorg er dus voor dat er geen achterstand ontstaat of dat je deze zo snel mogelijk betaalt als je graag wilt overstappen.

Reminder

En natuurlijk vergeet jij buiten al deze punten niet om een reminder in je agenda te zetten voor half november volgend jaar. Dan maken de verzekeraars hun premie voor het komende jaar bekend en gaan we opnieuw zoeken naar de juiste deal voor jou.

LEES OOK: Verlaag je vaste lasten door gewoon te vragen om korting

Nog een laatste tip…

Wanneer je via Independer oversluit krijg je een gratis tandongevallenverzekering.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.