10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Bezuinigen. Besparen. Het klinkt zo ongezellig. Maar je kunt stoppen met geld uitgeven aan deze tien dingen, zonder dat je leven er minder leuk van wordt. Wat zeg ik? Misschien wordt het leven zonder -bijvoorbeeld Netflix wel – alleen maar gezelliger.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik me niet altijd aan deze tien tips hou. Ik zou ze vooral ook niet allemaal opvolgen. Mijn motto is altijd: lever vooral in op wat je niet boeit. Geen tv-kijker. Waarom heb je dan Netflix? Alle tijd? Waarom schil je dan niet zelf je aardappels, in plaats van ze kant-en-klaar te kopen? Laat je inspireren, kies wat bij je past en spaar wat centjes uit. Die kun je bijvoorbeeld sparen, beleggen, aflossen op je hypotheek of gewoon gebruiken om wél dingen mee te doen waar je heel blij van wordt.

Kant en klaar meuk
Voorgekookte aardappels. Al gesneden fruit. Van die krieltjes in een zakje, die echt nooit lekker zijn. Mijn favoriet van vroeger: de kant en klare salade van AH. Damn. Duur. En er zitten echt drie flubbertjes zalm in. Daar wil ik best op besparen.

Duur design
Vintage is zoveel leuker. Spullen met een verhaal, waarvan je jaren later nog precies weet waar je het vond. Dingen waar je gevoel bij hebt. Zoveel leuker dan iets kopen omdat je in de VT Wonen hebt zien staan dat het een must-have is. Dat bepalen we dus zelf wel.

Lees ook: 101 van mijn beste geldtips

Netflix
Ja, echt waar. Wij hebben geen Netflix, geen Videoland en twijfelen zelfs of we ons tv-abonnement er helemaal uit moeten gooien. Want wanneer kijken we daar nou naar? De keren dat onze kinderen iets willen zien, kijken ze naar Youtube. Wij zelf hebben geen tijd en zin om tv te kijken. Hoogstens een keer een gemiste 2Doc, gewoon via internet.

Spelcomputers
en bijhorende spelletjes. Komen er hier niet in. Ooit had ik een relatie met een man (ja, hij was toen al volwassen) die misschien nog wel gekker was op zijn Playstation dan op mij. Daar ben ik zo allergisch van geworden, dat er hier in huis geen spelcomputer in komt.

Droger
Okay, de handdoeken alleen. De rest hang ik op aan een ouderwets droogrekje. Dat kan een hoop besparen. Bijkomende voordeel: komen de kleren er niet als bolletjes kreuk uit. Want..


Strijken
Dat doe ik ook niet. Dat is meer luiigheid dan een besparing, hoor. Ik haat het. Ik haat het. Draag ik een blousje, dan weet je zeker dat het zo’n easy iron-geval is, dat zonder kreukels uit de wasmachine komt.

A-producten.
Wij doen aan AH Basic, wij doen aan Oké, wij doen niet aan Unox en ook niet aan Dove. Ik merk té vaak het verschil gewoon niet, behalve wanneer ik afreken. Voor één ding maak ik een uitzondering: wc-papier. Anders vind ik het nogal… pijnlijk.

Rood staan.
Vroeger stond ik aan het einde van de maand standaard -990 euro en dan zei ik dat ik nog een tientje had. Het was de tijd dat iedereen gewoon nog zo’n krediet kreeg. Ik heb ‘m weggedaan. Heel bewust. Dat rood staan kost namelijk knetterveel geld. Bij mijn bank kostte dat 14% rente. Jaiks. Één keer aanvullen en daarna dat geld aan iets veel leukers uitgeven dan het aan de bank te geven. Wist je trouwens dat je ook gewoon helemaal gratis kunt bankieren. Dat doen wij bij Moneyou. Supertoffe bank mét app met handige spaarpotjes. Scheelt ook weer een paar euro.

Apps voor de kinderen.
Gratis een spelletje downloaden en dan bij level drie, wanneer ze net verslaafd zijn, vijf dollar vragen om verder te mogen. Fuckers, zijn het. Ooit viel ik ervoor. Maar nu ben ik niet meer zo gek. Want drie levels later willen ze nog meer geld en leg je peuter dan nog maar eens uit dat dat te gek wordt. Woedeaanval gegarandeerd.

Aanbiedingen.
1+1 gratis. 50% eraf. Het klinkt zo goed. Reken je het goed uit, is het B-merk gewoon alsnog goedkoper. Of de voorprijs is lulkoek en verhoogd om de korting groter te laten lijken. Blijven denken, mensen. Scheelt sowieso een hoop geld.

Tot slot: blijf wel nadenken. Soms stoppen we daarmee wanneer het aankomt op besparen.

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Doe deze 21 dingen en je geldzaken zijn op orde - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Doe niet zo lui en koop deze 8 dingen niet meer -

28 Comments

  1. Renee Reply

   Je kunt ook een Netflix abonnement nemen met meerdere kijkers, kun je de kosten delen met andere gezinnen. Scheelt weer!

 1. joke Reply

  Hoi, prima tips! Ik ga je volgen. Over wc papier: PLUS verkoopt een eigen merk gerecyclede variant. Echt goed. Dus ook hier is geen A-merk nodig is mijn mening.

 2. Truus Reply

  Herkenbaar lijstje! Die twijfel over wel of niet de tv-abonnement er uit te gooien hoeft helemaal niet hoor! Tien jaar geleden ging ik een opleiding doen waar ik redelijk wat tijd aan moest besteden wist ik van tevoren, naast mijn werk had ik dan amper tijd over en dus is de tv eruit gegaan. In het begin mistte ik nog wel eens de schaatswedstrijden, maar tegenwoordig kun je zelfs die via het internet kijken. Mijn dochter van 6 is blij als ze bij oma tv mag kijken, maar vindt al die reclames en het feit dat ze de uitzending niet stop kan zetten als ze moet plassen maar niets 🙂 En weet je hoeveel ruimte het in je kamer scheelt als er niet zo’n ding meer staat! De kamer is ineens heel anders in te delen.
  De droger mis ik ook niet meer. Maar een strijkijzer wordt hier dan wel weer gebruikt, maar zo min mogelijk. En ik houd wel van sommige A-merken en aanbiedingen. Want ik vind de douchezeep van K.neipp en de rookworst van de U.nox toch echt wel lekkerder dan een goedkoper merk. Maar gelukkig zijn hier regelmatig leuke aanbiedingen voor en dan zijn ze echt wel goedkoper dan een goedkoper merk. Misschien niet als de goedkoopste maar die zijn naar mijn idee ook echt niet fijn.
  Waar ik geen geld meer aan uitgeef is nieuwe boeken. Dit heeft mij veel moeite gekost, want: ik houd van lezen en voor mijn werk wil ik bijblijven. Nu leen ik boeken (vooral van mijn schoonmoeder), haal boeken voor 1 euro bij de kringloop en boeken voor mijn werk koop ik van de cadeaubonnen die ik krijg of vraag ik voor mijn verjaardag. Dit scheelt mij heel veel geld!

   1. Truus Reply

    Helaas niet de vakboeken die ik wil lezen. En met leuke leesboeken kom ik er zo op. Vind het ook erg leuk om de kringloopboeken ergens achter te laten zodat nog iemand ervan kan genieten!

 3. Truus Reply

  Hihi, heb ineens een idee voor een nieuwe blog: 10 zaken waar ik geen tijd meer aan besteed: televisie kijken, strijken, facebook, twitter, ruzie over geld, etc….

 4. Martin Reply

  Wij delen Netflix met een aantal anderen. Ziggo heeft een app waarmee je overal tv kan kijken op je iPad of telefoon. 1Abbonnement met app is dus voldoende om met meerdere gezinnen te kijken.

 5. Adriënne Reply

  Ik kijk ook nauwelijks TV, maar hij was te duur om hem nu het huis uit te doen. Heb geen Netfix of Videoland. Koop wel aanbiedingen bij de Plus, omdat die bezorgt worden en ik zelf moeilijk boodschappen kan doen. Ik ga wel eens naar de Lidl of de Aldi als ik daar in de buurt ben. Besparen kun je op zoveel dingen! Leuke kleding vind je ook B.v. bij de Zeeman of Wibra.
  Ik wens iedereen veel bespaar succes!

 6. Alexandra Reply

  Ik houd van de 1 + 1 gratis aanbieding, voor bepaalde merken waar ik gelukkiger van wordt dan de goedkope variant, daarvoor heb ik een voorraadkast. Maar ook als eigen merken in de aanbieding zijn, wel even narekenen dat het inderdaad een aanbieding is. Tip, koop geen zaken, voor kan ik ooit gebruiken of aan, of lijkt me best handig, die gebruik je niet, anders had je het allang gehad. Scheelt weer geld. Leuke site.

     1. Izzy

      Ontsierend vind ik muggen!zifters die wel het leuke en handige blog lezen en dan alleen met dit commentaar kunnen komen..
      Dat komt me steeds meer ME neus uit. Get a LIFE bron!

 7. Andrea Reply

  Wij zetten tegenwoordig het droogrek in de eetkamer (die grenst aan de woonkamer). Bijkomend voordeel naast dat het snel droogt: het is goed voor de luchtvochtigheid in de woonkamer (want die laat wel eens te wensen over sinds we vloerverwarming hebben). Scheelt ons meteen in het gebruik van de luchtbevochtiger. En ik word voor het eerst in jaren in de winter eens niet gek van de jeuk als gevolg van een droge huid. Als we bezoek krijgen, gaat het droogrek uiteraard wel gewoon naar de bijkeuken.

 8. Carlijn Reply

  Yes!! Inspirerend! Ik hou mijn Netflix nog
  (even) aan voor mijn gasten ik verhuur mijn huis regelmatig en ik heb geen luxe huis , maar dit is dan een extraatje voor de gasten. Droger heb ik ook niet ! Verder begin ik nu langzaam te leren en veranderen in mijn uitgave’s boodschappenpatroon. Mijn ouders wonen vlakbij en we doen ook regelmatig voor elkaar koken ,dan brengen we elkaar soep of stamppot. Ik woon met mijn twee dochters, en werk onregelmatig ook s’ avonds

 9. Mary Reply

  Ik zou graag weer een droogrek willen hebben. Maar om 2 dagen te moeten wachten in de winter tot mijn spijkerbroeken droog zijn, is niet echt ideaal. En ik heb daar om eerlijk te zijn ook niet echt de ruimte voor. De enigste plek waar het droogrek kan staan is in de woonkamer, maar die is niet zo groot dus dan kunnen we niks meer doen. En gezien ik in een flat woon met een 2m2 balkonnetje is dat ook niet echt een optie. Dus de droger staat bij ons op het balkon.

  Voor de rest kijk ik echt naar de merken en de prijzen. En vaak merk ik dat sommige A-merken wel beter zijn dan de B-merken en daardoor net even wat goedkoper. Als ik sarjoenboontjes wil eten ga ik echt voor de C.onnimex. Liever 1 pakje dan 2 pakjes. En vaak koop ik deze ook in de aanbieding. Is mijn voorraadje op, dan ga ik weer opzoek naar de aanbiedingen van dit merk.

  1. Giet Reply

   Hey Mary,

   Ik heb ook een kleine woonkamer maar hang er echt mijn was op aan het wasrek het stoort me nauwelijks meer. Als er visite komt zet ik hem in mn slaapkamer. Ik moet wel even bij zeggen dat ik alleen woon en maar een paar wasjes doe in het weekend. Aan de deur van mijn berghok heb ik ook een rekje waaraan ik wat lichtere kleding ophang. In de zomer hang ik de was op op mijn balkonnetje, ik kan dat niet op mn bankje zitten maar dat is dat niet anders, de was is wel lekker snel droog. Duurt anders ook geen 2 dagen voordat alles droog is!

 10. Mathy Schelfhout Reply

  Zeer goede tips. Vanaf nu ga ik echt uitkijken over het 1+1 gratis artikel. Over boeken!…..wij wonen dicht bij een dienstencentrum waar ik gratis een boek mag meenemen ,,boek uit ,gewoon terug ruilen,,
  Perfect is dit. Als het heet is buiten,,het waswater van groenten, aardappeltjes en al het overige niet in de riool laten lopen, doe het in een emmer ,,dit is om te planten water te geven buiten,,. Ook het beginwater vd douche, laat het lopen in een emmer om dezelfde reden. Je hebt flink heel wat liters water zo en de bloemen zullen je dankbaar zijn. Denk je voor de goede tips

 11. Rosalie Reply

  Wat lijk jij me een zure pruim zeg! Kinderen mogen geen spelcomputer omdat jouw ex meer aandacht daarvoor had dan voor jou? En daar zijn zij dan de dupe van, van jouw traumaatje? Mannen gaan juist veel spelen als ze je niet interessant genoeg vinden. Al eens aan gedacht dat het daar misschien aan ligt?

 12. Kimberly Reply

  Hoi Renee, Gebruiken jullie Money You ook als betaalrekening? Zo ja, is het prettig in gebruik? Heb hem zelf alleen voor afzonderlijke spaarpot. Ben wel benieuwd naar andere ervaringen.

  1. Renee Lamboo Reply

   Ik wil daar volgende maand mee gaan beginnen. Moneyou als betaalrekening. Potjes lijken me top werken. Je kunt namelijk ook vanuit de potjes pinnen. Dus supergoed inzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *