Bezuinigen. Besparen. Het klinkt zo ongezellig. Maar je kunt stoppen met geld uitgeven aan deze tien dingen, zonder dat je leven er minder leuk van wordt. Wat zeg ik? Misschien wordt het zonder bijvoorbeeld Netflix wel alleen maar gezelliger.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik me niet altijd aan deze tien tips hou. Ik zou ze vooral ook niet allemaal opvolgen. Mijn motto is altijd: lever vooral in op wat je niet boeit. Geen tv-kijker. Waarom heb je dan Netflix? Alle tijd? Waarom schil je dan niet zelf je aardappels, in plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Laat je inspireren, kies wat bij je past en spaar wat centjes uit. Die kun je bijvoorbeeld sparen, beleggen, aflossen op je hypotheek of gewoon gebruiken om wél dingen mee te doen waar je heel blij van wordt.

– Kant en klaar meuk. Voorgekookte aardappels. Al gesneden fruit. Van die krieltjes in een zakje, die echt nooit lekker zijn. Mijn favoriet van vroeger: de kant en klare salade van AH. Damn. Duur. En er zitten echt drie flubbertjes zalm in. Daar wil ik best op besparen.

– Duur design voor in huis. Vintage is zoveel leuker. Spullen met een verhaal, waarvan je jaren later nog precies weet waar je het vond. Dingen waar je gevoel bij hebt. Zoveel leuker dan iets kopen omdat je in de VT Wonen hebt zien staan dat het een must-have is. Dat bepalen we dus zelf wel.

Lees ook: Bingo sparen, té leuk

– Netflix. Ja, echt waar. Wij hebben geen Netflix, geen Videoland en twijfelen zelfs of we ons tv-abonnement er helemaal uit moeten gooien. Want wanneer kijken we daar nou naar? De keren dat onze kinderen iets willen zien, kijken ze naar Youtube. Wij zelf hebben geen tijd en zin om tv te kijken. Hoogstens een keer een gemiste 2Doc, gewoon via internet.

– Spelcomputers en bijhorende spelletjes. Komen er hier niet in. Ooit had ik een relatie met een man (ja, hij was toen al volwassen) die misschien nog wel gekker was op zijn Playstation dan op mij. Daar ben ik zo allergisch van geworden, dat er hier in huis geen spelcomputer in komt.

– De droger. Oke, de handdoeken alleen. De rest hang ik op aan een ouderwets droogrekje. Dat kan een hoop besparen. Bijkomende voordeel: komen de kleren er niet als bolletjes kreuk uit. Want..

– Strijken, dat doe ik ook niet. Dat is meer luiigheid dan een besparing, hoor. Ik haat het. Ik haat het. Draag ik een blousje, dan weet je zeker dat het zo’n easy iron-geval is, dat zonder kreukels uit de wasmachine komt.

– A-producten. Wij doen aan AH Basic, wij doen aan Oké, wij doen niet aan Unox en ook niet aan Dove. Ik merk té vaak het verschil gewoon niet, behalve wanneer ik afreken. Voor één ding maak ik een uitzondering: wc-papier

– Rood staan. Vroeger stond ik aan het einde van de maand standaard -990 euro en dan zei ik dat ik nog een tientje had. Het was de tijd dat iedereen gewoon nog zo’n krediet kreeg. Ik heb ‘m weggedaan. Heel bewust. Dat rood staan kost namelijk knetterveel geld. Bij mijn bank kostte dat 14% rente. Jaiks. Één keer aanvullen en daarna dat geld aan iets veel leukers uitgeven dan het aan de bank te geven. (Pak het anders aan en een bank levert je zelfs geld op. Bij Knab krijg je nu zelfs 50 euro cadeau als je hun overstapservice gebruikt. Lekker!)

– Apps voor de kinderen. Gratis een spelletje downloaden en dan bij level drie, wanneer ze net verslaafd zijn, vijf dollar vragen om verder te mogen. Fuckers, zijn het. Ooit viel ik ervoor. Maar nu ben ik niet meer zo gek. Want drie levels later willen ze nog meer geld en leg je peuter dan nog maar eens uit dat dat te gek wordt. Woedeaanval gegarandeerd.

Lees ook: Het sneeuwbaleffect helpt je je hypotheek aflossen

– Aanbiedingen. 1+1 gratis. 50% eraf. Het klinkt zo goed. Reken je het goed uit, is het B-merk gewoon alsnog goedkoper. Of de voorprijs is lulkoek en verhoogd om de korting groter te laten lijken. Blijven denken, mensen. Scheelt sowieso een hoop geld.

Tot slot: blijf wel nadenken. Soms stoppen we daarmee wanneer het aankomt op besparen. Een collega-blogger schreef er een leuk stuk over.

Hoera, in oktober ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com.