11 tips: Zo kun je besparen op verzekeringen

Verzekeringen kosten ons allemaal veel te veel geld. Dat kan echt goedkoper. Ik geef je 11 tips die onze verzekeringen dik 30% goedkoper maakten.

Je vasten lasten laag houden. Ik ben er groot fan en maak er zelfs een beetje een sport van. Onze maandelijkse rekeningen zijn zo laag, dat we het met één salaris af zouden kunnen. Dat vind ik een heel vrij gevoel. Ik gun dat iedereen en dus deel ik mijn 11 beste tips om je verzekeringen goedkoper te krijgen.

Tip 1

Het is een beetje een open deur, maar wees kritischer in waar je je allemaal voor verzekert. Wij verzekeren alleen wat we zelf niet kunnen dragen, financieel. Zet al je verzekeringen eens op een rijtje. Sommige mensen betalen iedere maand honderden euro’s aan verzekeringen. Voor hun huisdier, hun telefoon, hun fiets zelfs. Het leven is niet zonder risico’s. Maar met wat spaargeld op de bank hoef je echt niet ieder risico af te dekken.

Lees ook: Dit zijn de enige verzekeringen die wij hebben

Tip 2

Sluit over! Veel mensen denken dat dit veel gedoe is. Dat valt reuze mee. Vaak zegt je nieuwe verzekeraar zelfs je oude polis voor je op. Jarenlang bij dezelfde verzekeraar blijven zitten is vaak de duurste manier van verzekeren. Ze verhogen gewoon ieder jaar je premie en jij laat het gebeuren. Topklant ben je, voor de verzekeraar dan. Maar je doet jezelf er echt tekort mee. Geregeld overstappen maakt verzekeringen goedkoper.

Tip 3

Gooi je eigen risico omhoog. Niet alleen bij je zorgverzekering, maar ook bij andere verzekeringen kun je je eigen risico verhogen. Dat betekent dat je meer zelf moet betalen wanneer je een schade claimt en uitgekeerd krijgt. Doe dit alleen wanneer je wat centen op je spaarrekening hebt staan. Een heel makkelijke manier om dit in één klap voor al je verzekeringen te doen, en dus echt flink te besparen, lees je in tip 4.

Tip 4

Wij sloten al onze verzekeringen onlangs over naar Deck. Dat scheelde veel geld. Ik ben fan van dit nieuwe concept. Bij Deck verzeker je alleen wat écht nodig is. Je kunt een all-in-one-pakket afsluiten met alle verzekeringen die zij nodig vinden. Dus: een woonhuisverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering en een autoverzekering. That’s it. Daarna kun je zelf je eigen risico kiezen. Die ligt hoger dan bij veel andere verzekeraars, namelijk tussen de 500 en 1000 euro. Hierdoor zijn de premies ook veel lager. Wij bespaarden hiermee alleen al dik 30%. Wij hebben een eigen risico van 1000 euro gekozen. Als er iets gebeurt, dan kunnen we die eerste 1000 euro ook wel van ons spaargeld betalen. Dat is dan balen, maar oké. Hoe vaak maak je nu gebruik van dit soort verzekeringen? Benieuwd hoeveel geld het jou zou schelen? Reken dat hier uit op de site van Deck. Ik vind het ook fijn en overzichtelijk dat ik nu al mijn verzekeringen op één plek heb. En: ze zijn supergoed bereikbaar. Geen bureaucratie en klantenservice waar ik eerst 10 keer een keuze moet maken om vervolgens in de wacht te komen staan. Nee, gewoon een direct lijntje en fijn contact. Als je een beetje spaargeld hebt en houdt van lage lasten is dit echt een aanrader.

Tip 5

Check eens goed of je niet dubbel verzekerd bent. Veel mensen zijn dit. Misschien zit er in je autoverzekering al een verzekering voor pechhulp in het buitenland, terwijl je ook lid bent van de Wegenwacht. Of je hebt een aparte rechtsbijstandsverzekering, die dubbelt met je autoverzekering. Pak de polissen er even bij en vergelijk. Of, als je daar geen zin in hebt, kun je ook gewoon je verzekeraar bellen en vragen hoe dat zit bij de verzekering die jij afgesloten hebt. Die dubbele dekkingen opzeggen maakt je verzekeringen goedkoper.

Tip 6


Je krijgt korting wanneer je je premie voor een heel jaar vooruit betaalt. Meestal een paar procent op het totaalbedrag. Maar wie het kleine niet eert. Verzekeraars stellen beginnen meestal niet zelf over deze optie. Daar moet je dus zelf even naar vragen, dan krijg je meestal een nieuwe factuur voor het hele jaar, met die korting eraf.

Lees ook: Een nieuwe autoverzekering? Deze 9 tips zorgen dat je niet teveel betaalt

Tip 7

Oververzeker jezelf niet. Veel mensen in Nederland verzekeren zichzelf voor te hoge bedragen. Laten we de inboedelverzekering als voorbeeld nemen. Stel, je verzekert je inboedel voor €100.000. Maar je hebt maar ter waarde van maximaal €30.000 euro aan spullen in huis staan omdat je (net als ik) gek bent op Marktplaats-meubelen bijvoorbeeld. Dan betaal je dus sowieso teveel premie omdat je jezelf voor meer geld verzekert dan je ooit uitgekeerd zou kunnen krijgen.

Tip 8

Kijk eens hoeveel je bespaart wanneer je al je verzekering onderbrengt bij één verzekeraar. Vaak krijg je korting wanneer je meerdere verzekeringen bij hetzelfde bedrijf hebt lopen. Dit kan zo oplopen tot 15%. Je kunt je verzekeraar gewoon opbellen en vragen hoeveel korting je krijgt als je ook je andere verzekeringen bij hun onderbrengt. Wel even checken of je dekking gelijk blijft. Hier geldt wel één maar…

Tip 9

Niet in alle gevallen ben je zijn je verzekeringen goedkoper bij één verzekeraar. Blijf daar kritisch op. Als je ergens anders beduidend goedkoper je auto kan verzekeren, weegt die 15% pakketkorting daar misschien niet tegenop. Dus: informeren en zelf goed na blijven denken.

Tip 10

Wist je dat een doorlopende reisverzekering vaak goedkoper is dan steeds een aparte reisverzekering afsluiten wanneer je op reis gaat? Over het algemeen geldt: gezinnen die ieder jaar drie weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij vier weken, aldus de Consumentenbond. 

Tip 11

Past je dekking nog wel bij je? Je auto is ouder geworden, je hebt je kunstcollectie de deur uit gedaan en je kinderen zijn ook de deur uit gegaan. Het zijn allemaal veranderingen die je door moet voeren in de dekking van je verzekering. Nu je kids niet meer thuis wonen, heb je die wa-verzekering met giga-dekking misschien niet meer nodig. Je auto is echt te oud geworden om all-risk te verzekeren en die kunstcollectie heb je niet eens meer, dus hoef je überhaupt niet meer te verzekeren. We sluiten vaak een verzekering af en kijken er daarna nooit meer naar om. Zonde! Dus check je dekking en kijk of die nog wel bij jou en je leven past.

Hoe bespaar jij op je verzekeringen? Deel het vooral in de comments!