14 kleine acties die je financiele situatie beter maken

Je financiën op orde krijgen, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms kunnen kleine dingen al een heel verschil maken. Deze 14 kleine acties zorgen er stuk voor stuk voor dat je er straks net weer wat beter voorstaat.

 1. Check hoe je pensioen er eigenlijk voorstaat op www.pensioenoverzicht.nl
 2. Zorg naast je werk voor een beetje extra inkomen. Verkoop je creaties op Etsy of op Marktplaats. Pas af en toe op de kinderen van de buren. Of begin, net als ik, een blog.
 3. Doe je creditcard weg. Helemaal niet zo lastig. Gewoon online opzeggen en klaar. Kun je jezelf ook niet meer financieel in de problemen brengen.

  Lees ook: 22 geldregels die ervoor zorgen dat je je financiële shit op orde hebt

  Like de Facebook-pagina van PorteRenee. Dit is uiteraard de beste tip die ertussen staat. Lijkt me logisch. En volg me op Instagram.

 4. Loop je verzekeringen eens door. Zitten er geen dubbele tussen? Of is het allemaal echt nodig?
 5. Vraag een overzicht op van je studieschuld, als je die hebt. Betaal je al af? Verhoog die afbetaling gewoon eens met een tientje per maand. Alle beetjes helpen.
 6. Misschien eens langs een financieel adviseur? Kost je misschien in eerste instantie geld, maar levert je (bij een goede adviseur) uiteindelijk echt geld op.
 7. Lees het boek Eigenwijs je Hypotheek Aflossen of Hypotheekvrij en verdiep je in het aflossen van je hypotheek. Iedere extra afgeloste euro is er één war je nooit meer rente over hoeft te betalen.
 8. Stel een spaaropdracht in, op de dag nadat je je salaris gestort krijgt. Het hoeft geen enorm bedrag te zijn. Als het maar iets is. Dan gaat er nooit meer een maand voorbij waarin je helemaal niets spaart. Fijn idee, toch?

  Lees ook: Dit verdien ik als digital nomad

 9. Maak een budget. Begin met het maken van een budget voor je boodschappen. Dat is waar het geld er het makkelijkst uitvliegt. Je hoeft niet zo streng te zijn, hoor. Gewoon een richting of een maximaal bedrag is prima.
 10. Maak een boodschappenlijstje wanneer je naar de winkel gaat. Suffe tip, dit, maar het scheelt je echt geld.
 11. Onderhandel voortaan over alles waarvan je denkt dat er over te onderhandelen valt. En dat is meer dan je denkt.
 12. Gooi iedere dag het kleingeld uit je portemonnee in je spaarpot.
 13. Bewaar bonnetje. Prik ze maar op een prikker als je ze anders kwijtraakt. Zo heb je meer inzicht in je uitgaven en kun je ergens mee terug wanneer het niet naar je wens is. Hoe vaak is het je niet gebeurt dat je eigenlijk naar de winkel wilt om iets te retourneren en je hebt de bon niet meer? Dat gaat dus niet meer gebeuren. Zondegeld!

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Zonde als je dit gemist hebt -

 2. Pingback: Je kunt ook binnen een half jaar financieel vrij zijn -

3 Comments

 1. Truus Reply

  Tip 15: stoppen met Facebook (en Instagram, snapshat, Whatsapp, gamen etc.) Zodat je meer tijd en focus hebt voor de dingen die je echt graag doet, die je energie opleveren en daardoor meer inkomen en minder uitgaven. ????

 2. Veertje Reply

  Tip 16:
  Plak een nee-nee sticker op je brievenbus. Geen folders is geen verleiding om spullen te kopen die je toch niet echt nodig hebt. Naast de bergen oud papier die het bespaard.

 3. christof jansen Reply

  Ik begrijp dit allemaal niet, mensen die op dit forum publiceren zijn rijk (en betalen waarschijnlijk vermogensbelasting). Natuurlijk zijn familie en kennissen dichtbij, ik denk echter dat veel bijdragers denken dat ver weg goed zou zijn. (Hoe belangrijk is geld, hoe belangrijk is privacy, hoe belangrijk is een huis van een paar miljoen (in Nederland niet te veroorloven maar in andere landen wel).
  Wij hebben de keus gemaakt weg te gaan (pensioen met 52 ipv 68).
  Mijn mening is er is weinig plezier van het leven na 70. (misschien ook al dood).
  Als je kinderen hebt (multi is alleen maar goed).
  Overigens heb ik meer dan genoeg observaties en ervaringen dat kinderen niet alleen plezier zijn (natuurlijk zo goed als mogelijk opvoeding geven (jouw verantwoording)). Mijn ervaring, beter zonder dan met. (kan ook anders zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+