Overstappen: 15 gouden tips

Overstappen van verzekeraar, van internet provider of energiemaatschappij. Het kan je ongelofelijk veel geld schelen. Deze 15 tips zorgen in één middagje voor veel lagere kosten.

Wat is nou een mooie cadeau aan jezelf, dan minder hoge rekeningen? Wat je overhoudt kun je uitgeven aan wat écht leuk is. Wij gingen onlangs een weekend naar Disneyland van geld dat eerder iedere maand overgemaakt werd naar verzekeraars, kabelmaatschappijen en banken. Dat weekend was er een om nooit meer te vergeten. Daar geef ik mijn geld veel liever aan uit dan dat het via automatische incasso’s wordt afgeschreven om rekeningen te betalen. En dat gun ik jou ook.

Het is mijn missie dat zoveel mogelijk lezers van PorteRenee overstappen. Dat ze besparen op alle rekeningen en dat geld anders gaan besteden. Als ik dan toch een ideaal plaatje zou schetsen, is het dat ze dat geld niet allemaal opmaken. Maar er ook een beetje van sparen of beleggen. En zo voor zichzelf een rijker en zorgelozer leven kunnen creëren. Wat mij betreft is overstappen een mooie eerste stap. Daarom geef ik je mijn beste 15 tips. Pas ze toe en wedden dat je geld overhoudt.

Algemene overstaptips die geld besparen

Bij veel verzekeringen kun je kiezen voor een verhoogd eigen risico. Niet alleen bij je zorgverzekering, maar ook bijvoorbeeld bij een autoverzekering, reisverzekering of inboedelverzekering. Als je genoeg spaargeld hebt, kun je die kleine ongelukjes ook zelf betalen. Toch? Het scheelt een boel geld aan premie. In het beste geval maak je die kleine ongelukjes helemaal niet en kom je helemaal goedkoop uit.

Per jaar betalen geeft bijna altijd korting. Gemiddeld zo’n 2 á 3 procent op verzekeringen. Maar toch: als je dat bij al je verzekeringen doet, tikt het lekker aan. De rente op je spaarrekening is nu bijna 0%, dus vooruit betalen is altijd nog voordeliger.

Wist je dat we in Nederland massaal oververzekerd zijn? €10.000 verzekerd aan sieraden, terwijl jij alleen een Hello Kitty-kettinkje voor je dochter in huis hebt? Zonde, want je betaalt er toch voor. Nederlanders hebben vaak ook dubbele verzekeringen. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor medische kosten in het buitenland via je reisverzekering én je zorgverzekering. Zonde! Of je dubbel verzekerd bent, check je gewoon door je voorwaarden er even bij te pakken. Vaak kun je die ook in de online omgeving van je verzekeraar vinden.

Geen schadevrije jaren maar wel al heel lang een leaseauto zonder ooit schade te hebben gereden? Een leaseverklaring kan je dan ook veel korting opleveren.

Wees heel kritisch op aanvullende verzekeringen. Vroeger nam iedereen zo’n aanvullend pakket. Eigenlijk zonder erbij na te denken. Doordat de kosten flink zijn gestegen, worden mensen kritischer. Laat je ook niet verleiden door de namen van de aanvullende verzekeringen. Vroeger nam ik standaard het studenten-pakket. Toen ik nog student was dan, he? Tot ik eens goed ging kijken. Blijkbaar dacht de verzekeraar dat studenten vooral veel reizen, soa-testen doen en anticonceptie willen gebruiken. Dat sloot helemaal niet aan bij mijn leven. Kom je er niet uit met al die voorwaarden? Je kunt sommige vergelijkingswebsites ook bellen, bijvoorbeeld Independer. Die helpen je dan verder en ik weet – uit ervaring – dat ze dat best goed doen. Dat hielp mij die eerste keer overstappen even over die eerste hindernis (dat gevoel van: WAAR begin ik.)

Ieder jaar overstappen. Gewoon in je agenda zetten. December 2020 ga je dit weer doen. Even een rondje maken via een vergelijkingswebsite. En kijken of je jezelf weer wat korting cadeau kan doen.

Autoverzekering

Tweede auto aangeschaft? Soms kun je de korting die je krijgt vanwege schadevrije jaren ook op de tweede auto toepassen. Dat scheelt aanzienlijk

Geen schadevrije jaren? Maar wel zonder schade te maken een leaseauto gereden? Dan kun je met een leaseverklaring vaak ook korting krijgen op je premie.

Vaak is het voordeliger om kleine schade zelf te betalen. Of die deuk maar gewoon te accepteren. Doe je aanspraak op je verzekeraar? Dan gaat je premie omhoog. Je kunt je verzekeraar vragen wat claimen voor je korting betekent. En dan is sommetje wat voordeliger is, snel gemaakt.

Vraag even bij de verzekeraar die je op het oog hebt, wat er allemaal gevolgen heeft voor je no-claim korting. Verlies je die ook wanneer je auto gestolen wordt? Of als iemand een fikse trap tegen je spiegel geeft? Dit verschilt per verzekeraar en is belangrijk om te weten. Die korting kan namelijk flink verschil maken in je premie.

Energie

Kijk eens goed naar de welkomsbonus die veel energiemaatschappijen bieden. Neem die mee in je berekening. Krijg je €120,- korting? Dan haal je €10,- per maand van je premie af. Dat betekent wel dat je na een jaar weer over moet stappen. Sowieso een goed idee, want dan staat er ook gewoon weer een bonus op je te wachten. Wat mij betreft is een cash of kortingsbonus het beste cadeau. Een fiets of tablet is ook leuk, maar je kan er je energierekening niet mee betalen. Helaas.

Overstappen van energie vinden mensen vaak ingewikkeld. En ook best ingrijpend. Mijn moeder vroeg me laatst twijfelend af of ze dan niet in de kou zou komen te zitten. Ik heb haar beloofd dat dat niet ging gebeuren. Eigenlijk heb je om over te stappen alleen je verbruik nodig. Dat vul je in op bijvoorbeeld de website van PriceWise. (Zie het kleine tekstje ‘of vul je verbruik en metertype in’ onder waar je anders je postcode in zou vullen). Daarna is het een kwestie van vergelijken en overstappen. Een stuk makkelijker en minder eng dan mensen vaak denken.

Ook op de basisverzekering kun je besparen. Niet alleen door een hoger eigen risico te nemen. De pakket zijn qua vergoedingen gelijk maar schelen toch in prijs. Bijvoorbeeld omdat je bij een grote, gerenommeerde verzekeraar met goede service meer betaalt, dan bij een minder servicegerichte internetverzekeraar. Dan is het aan jou of je dat echt erg vindt. Ik niet.

Boek niet automatisch een zorgverzekering bij een verzekeraar voor het hele gezin. En ook niet als vanzelfsprekend iedereen hetzelfde pakket. Kijk eens of je goedkoper uit bent als je apart verzekert. Allebei een pakket dat bij jou past, een eigen risico dat bij jou past en een dekking die bij je past. Het is de moeite van het vergelijken waard.

Telefoon + Internet

Een alles-in-een-pakket is zeker niet altijd voordeliger wanneer je telefoon en internet afneemt. Vaak zit daar bijvoorbeeld ook ‘ouderwetse’ televisie en een vaste telefoon in. Gebruik je die nog wel? Zo ja, MAAK je er ook nog gebruik van? Of belt alleen je moeder op de huistelefoon. En kijk je eigenlijk altijd series op Netflix of programma’s terug via NPO Gemist? Kijk eens wat jouw producten los kosten? Het zou zomaar eens minder kunnen zijn.

Voor mijn mobiele telefoon betaal ik nog geen €8,- per maand. Ja, wel Sim Only natuurlijk. Wil je een beetje een normaal bedrag aan je mobiele telefoon betalen, dan is DAT echt de way to go. Sim-only abonnementen kun je bijvoorbeeld vergelijken via Mobiel.nl. Vooraf check je even je gemiddelde gebruik bij je oude provider. En dat neem je vanaf nu af bij een goedkopere partij.

Bel je provider eens op en geef door dat je op wilt zeggen. Wedden dat er dan opeens een mooie aanbieding als een konijn uit de hoge hoed komt? Dit werkt voor je alles-in-een-pakket, bij los internet en telefoon maar ook bij je mobiele telefoon. Laat vooral hieronder even weten of het gelukt en hoeveel korting je kreeg.

Wat zijn jouw overstap-tips? Deel ze vooral hieronder om ook anderen te helpen overstappen.

7 Comments

 1. Ilse Reply

  Ik bel Ziggo elk jaar op en het lukt me elk jaar om een half jaar korting te krijgen op een alles in 1 abonnement. Dit keer 25 euro per maand maar ook wel eens 50% gekregen. Hebben ook Vodafone abonnementen trouwens. Misschien scheelt dat ook.

 2. Bram Reply

  Overstappen van zorgverzekering gerealiseerd.
  Besparing van €40,- per maand opgeleverd.
  Die spaar ik apart en mochten er tandartskosten komen (aanvullende verzekering stopgezet) dan betalen we die daarvan.

 3. Leonard Reply

  Sinds wanneer betaal je bij een energieleverancier een premie? Ik begin steeds vaker het gevoel te krijgen dat artikelen snel in elkaar geflanst moeten worden. Dat is jammer, want er zitten echt goede stukken bij.

  Bij energieleveranciers heb ik regelmatig een voorstel gekregen met een laag voorschotbedrag, als ik dan verder ging kijken was vastrecht soms wel €50 per jaar hoger dan bij mijn huidige leverancier. Kijk nooit naar het voorschotbedrag maar naar kWh / m3 prijs en vastrecht. Zeker bij een laag verbruik is een lage vastrecht prijs erg belangrijk, kWh prijs is dan ietsje minder belangrijk.

  Niemand wil toch onaangenaam verrast worden door flink bij te moeten betalen?

 4. Maria Reply

  Met heel veel dank aan Renee een toekomstige besparing van 814 euro per jaar. Vanwege Renees voortdurende aandringen op Insta om over te stappen ein-de-lijk de telefoon gepakt en overgestapt van de Anwb naar de Fiatpechhulp (scheelt 54 euro), een ander contract afgesloten bij Eneco (bespaart 340 euro) en de vaste telefoonverbinding loopt voortaan via internet (dit betekent een kostenvermindering van 420 euro). Het was een nare klus, en het was ook nog eens aanlokkelijk weer buiten op 30/12, maar mega. Geweldig bedankt, Renee! Ik ben fan.

 5. Christy Westerlaken Reply

  Wij zijn het jaar goed gestart door €140 euro te besparen bij Ziggo en een soortgelijk bedrag bij Vattenfall! Bij Ziggo was het inderdaad voldoende door aan te geven dat KPN een mooie aanbieding had en dat we graag over wilden stappen. Niet gedacht dat het zo makkelijk was!

 6. Mariska Reply

  Dankjewel voor de tips!

  Direct even met mijn beste poker-stem KPN gebeld met de mededeling te willen opzeggen. Resultaat; besparing van 345,- op jaarbasis 🙂 (Toegegeven; Wel iets teruggegaan in internetsnelheid, maar nu had ik destijds ook wel een belachelijk hoog aantal MB’s uitgekozen voor iemand die vrijwel enkel websites als Porterenee bezoekt,, ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+