19 tips om juist in de zomer te (be)sparen

De zomer is het seizoen van spenden, hoor ik mensen vaak zeggen. Ik denk dan: huh? Juist niet! Met lekker weer kun je extra makkelijk geld in je zak houden. Ik geef je 19 manieren om juist deze zomer veel geld te besparen en dus te sparen.

Ik tik dit stuk vanuit de tuin. Het is bijna 30 graden. Mijn voeten hangen in het badje van mijn kinderen, terwijl ik lekker in de schaduw aan het werk ben. Fles water erbij en mijn glas maar bijvullen. Verder heb ik helemaal niets nodig. Ik hoor mensen vaak klagen over hoe duur de zomer is. En dat er dan – ongemerkt – zoveel geld doorheen gaat. Ik snap het heus wel. Je pakt terrasjes, eet hier en daar een hapje, je haalt ijsjes en gaat naar pretparken. Maar eigenlijk is de zomer juist het seizoen waarin je het makkelijkst geld kunt besparen en dus kunt sparen. Omdat je met de zon in je gezicht weinig meer nodig hebt. Met deze 19 bespaartips kun je deze zomer wat extra geld wegzetten.

 1. Zeg je tv-abonnement op. Of zet ‘m op pauze. Even serieus: wie heeft er hartje zomer nou Netflix of Videoland nodig?

   

 2. De was hangt hier in de zomer heerlijk in het zonnetje te drogen. Die wasdroger kun je uitlaten en het geld dat je daarmee bespaart in je zak steken. Wist je dat de wasdroger van alle huishoudelijke apparaten de meeste energie slurpt? Ik heb zelf twee grote droogrekken. Echt goede, stevige dingen. Dat was een prima investeren. We hebben de droger zelfs helemaal weggedaan.

   

 3. Ga je naar een festival? Neem dan een dop mee die op een flesje past. Op festivals halen ze die er altijd af. Dat betekent dat je je drankje dus in één keer op moet drinken. Je kunt het namelijk niet bewaren zonder dop. Met je eigen dop heb je dat opgelost en hoef je dus minder vaak drinken te halen.

   

 4. Gratis uitjes! Lang leven de zomer en de heerlijke zonnige festivals. Via Facebook kun je heel makkelijk op de hoogte blijven van alles wat er in jouw omgeving gebeurt. Je krijgt de evenementen voorgesteld wanneer mensen in je omgeving ook gaan. Als je aanklikt dat je geïnteresseerd bent, krijg je tegen de tijd dat het plaatsvindt een herinnering. Ook festivalinfo.nl is een goeie om te volgen voor gratis festivals!

   

 5. Ik ben gek op foodtruck festivals. En ja, dan koop ik wat te eten voor mezelf en mijn gezin. Maar drinken, nee. Ik heb altijd een flesje water bij me. Ik vind het zonde om daar geld aan uit te geven. Dus ja: een heerlijke Surinaamse roti of een Indiase curry proeven met een paar slokken kraanwater erbij. Niks mis mee!

   

 6. Laat je auto vaker staan. Haal je fiets uit de schuur, stof ‘m af en bombardeer ‘m tot je vervoersmiddel voor de zomer. Ik doe dat ook. En ja, ik krijg wel eens een zomerse bui op mijn kop. Effe in de zon staan en je bent weer droog. Voel je wel weer dat je leeft!

   

 7. Water, water, water. Het is natuurlijk niet gratis, maar wel heel goedkoop. In de zomer hoef je eigenlijk niets anders te drinken dan water. Oké, en een biertje of wijntje voor de liefhebber op zijn tijd. Ik kocht een waterfles waar je fruit in kunt doen. Zo maak je zelf water met een smaakje.

   

 8. Ik blijf het zeggen: word lid van de bibliotheek. Zeker als je kinderen hebt. Mijn oudste zoon kan urenlang heerlijk in de tuin boeken van Donald Duck lezen. Nou ja, hij is 5 en kan nog helemaal niet lezen. Hij kijkt uitgebreid plaatjes en verzint er in zijn eigen hoofd een verhaal bij. Voor kinderen is een abonnement op de bibliotheek vaak gratis.

   

 9. Naar het park gaan is één van mijn favoriete bezigheden in de zomer. Nu we verhuisd zijn hebben we er meerdere in de buurt. Zo leuk. Voetbal mee voor de kids, een beetje Lego en een picknickmand. We zijn zo een hele middag verder zonder een euro uit te geven.

   

 10. Dat geldt trouwens ook voor het strand. We kochten onlangs een schaduwtentje. Ideaal voor wanneer je – zoals ik – niet in de volle zon wilt liggen/zitten. Ook met kinderen is het ideaal. Ik zie vaak dat kleine kinderen er ook een dutje in doen.

   

 11. Staat je verwarming automatisch ingesteld? Check even of je die wel uit hebt gezet. Zou toch zonde zijn als je huis wordt opgewarmd terwijl dat helemaal niet nodig is.

   

 12. Geen zin om te koken? Zin om naar een restaurant te gaan? Kies dan liever voor eten thuis laten bezorgen. Dek buiten de tuintafel en eet daar. Dat is goedkoper dan in een restaurant eten en met dat lekkere weer heb je toch die relaxte ervaring.

   

 13. Ik ben fan van SocialDeal. Social Deal is een kortingssite voor allerlei extraatjes. Van de schoonheidsspecialiste tot pretparken. Wij kopen er geregeld bonnen voor dinertjes. Als je het niet al te gek maakt met wijnarrangementen, ben je echt een stuk goedkoper uit.

   

 14. Verveelde kinderen thuis? Speur op Pinterest eens naar activiteiten die weinig of niks kosten. Je komt de meeste creatieve dingen tegen. Pinterest is sowieso een bron van inspiratie. Ik zoek er ook vaak op goedkope zomerse recepten.  Je vindt er de lekkerste dingen.

   

 15. In de zomer kun je natuurlijk naar het zwembad gaan. Maar check, voordat je die hoge entreeprijs betaalt, eens of er een meer of kanaal in de buurt is waar je kunt zwemmen. Bij ons achter wordt er bijvoorbeeld massaal in de vaart gezwommen. Supergezellig, leuk en goedkoop.

   

 16. Met 25 graden naar de sportschool? No way! Zeg dat abonnement lekker op of stop je 10-rittenkaart in een la voor wanneer het weer koud en regenachtig wordt in Nederland. Bewegen en sporten kun je in de zomer buiten doen. Op sommige plekken wordt er zelfs gratis bootcamp georganiseerd. Gewoon door mensen die dat leuk vinden. En anders lekker wandelen, hardlopen of skeeleren. Kosten: nul euro.

   

 17. Als je een zwembadje vult voor je kinderen, hoef je die echt niet iedere dag leeg te gooien en weer opnieuw te vullen. Koop een zwembadje met een deksel. Bijvoorbeeld deze ouderwetse schelp. Dan kan de deksel er gewoon na een dag badderen op en kun je het water de volgende dag weer gebruiken. Na een paar dagen wel even verschonen, natuurlijk. Dan kunnen je plantjes het water waarschijnlijk goed gebruiken.

   

 18. Met zoveel zon hoef je geen elektra te gebruiken om je tuin te verlichten. Dat kan gewoon op zonne-energie. Je koopt van die ‘groene’ lampjes best goedkoop in de winkel of online, zoals hier bij Bol.

   

 19. Eet in het seizoen. Dat is sowieso goedkoop, maar in de zomer is dat echt geen straf met lekkers als aardbeien en besjes. Door te kiezen voor eten dat van nature groeit in de zomer, ben je goedkoper uit. Op Pinterest kun je zoeken op de maand waarin je nu leeft. Dus bijvoorbeeld: juni + groenten en fruit seizoen. Dan vind je allerlei mooie lijstjes die je vertellen wat er in die maand groeit en bloeit. 

Als je dit nou allemaal doet deze zomer, ga je geheid geld overhouden. Zet dat geld dan ook weg. Op een aparte spaarrekening het liefst. Zodat het niet alsnog opgaat aan extra boodschappen of andere nuttige of minder nuttige zaken. Zet het weg en maak een beginnetje van een flinke spaarpot. Je eerste 1.000 euro spaargeld. Je eerste extra aflossing op je hypotheek of je eerste aandelen. Dit is jouw geld, laat het niet meer tussen je vingers door glippen.

En vooral: geniet van je zomer!

3 Comments

 1. San Reply

  ondanks dat ik oplet, geef ik toch makkelijk iets meer uit in de zomer. Ik ga makkelijker richting een strandje met de kids en koop dan van tevoren eten en drinken, hoef ik bij het strand niks te kopen. Ik pak makkelijker een terrasje inderdaad. Maar een aantal dingen pas ik toe uit je lijst: ik droog mijn was heel het jaar aan een droogrek (alleen zet ik die nu buiten), ik sport in de buitenlucht, pak wat vaker de fiets, drink meer water/ranja met de kids.
  Dagjes uit probeer ik ook met korting te doen. Heb nog wat jumbo-munten voor vd zomer en volgende week gaan we naar de Efteling met korting vd Appie-actie. Ik neem dan hervulbare dopperflessen mee, water kunnen we overal krijgen. Ook neem ik tussendoortjes mee, lunch koop ik daar ipv kleffe broodjes in de tas. Gaat helemaal goed komen 🙂

 2. Linda Reply

  Goede tips! Maar ik vind dat je in de zomer dat terrasje juist niet hoeft te pakken.
  Voor dat we (gezin met 3 jonge kinderen) een uitje doen, stoppen we eerst bij een supermarkt. Daar kopen we wat beleg wat we anders nooit nemen, broodjes, de kinderen mogen de tussendoortjes uitzoeken, wat dan meestal kischerige koeken worden en een blikje/flesje naar keuze en het feest kan beginnen!
  In mijn rugzak heb ik wat messen en ook doppers, die vul ik als de blikjes op zijn, anders wordt het zo zwaar.
  We waren pas in het Zuiderzeemuseum, natuurlijk weer hetzelfde ritueel, we gingen heerlijk op een dijkje zitten en ik zag dat we zeker niet de enige zijn die het zo aanpakken.

 3. Seits Reply

  Wij geven in de zomer meer uit aan boodschappen.
  Wij eten anders en leven wat makkelijker. Krijgen onverwachts bezoek of wijken af van het weekmenu.

  Ik probeer dat te compenseren door tijdens familie uitjes eten mee te nemen van huis. In het laagseizoen op vakantie te gaan. Maar 1 duur uitje ( Efteling met AH) te ondernemen.

  Nog een extra tip. Kamperen in eigen tuin. Vinden onze kinderen geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+