4 manieren om te besparen op wassen

Wassen kost je jaarlijks best een hoop geld. Dat kan goedkoper. Ik geef je 4 tips om flink te besparen op wassen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons lijkt die wasmachine continu te draaien. Mijn kinderen lukt het nog steeds niet om hun outfit de hele dag schoon te houden, zodat ze het de volgende dag weer kunnen dragen. Nope, het gebeurt zelden. Ik klaag er nu een beetje over, maar gun ze al het geravot en alle spelletjes buiten waarvan je knieën groen en bruin worden natuurlijk wel. Toch is wassen niet mijn hobby. Mijn man doet het meestal, geef ik eerlijk toe.

Wij hebben geen droger meer. Dat helpt al enorm bij het besparen op wassen. Al was de reden eigenlijk dat veel van onze kleren er sneller kapot door gingen en omdat ik dan veel dingen zou moeten strijken. (Hate it!) Nu hang ik ze nat aan een hangertje en komen ze er vrij kreukloos uit. Dat betekende dat ik mijn strijkijzer en strijkplank lekker weg kon doen. Het scheelde ook energie en geld, dat speelde ook mee. Maar ook het wassen zelf kan een stuk goedkoper.

Hoewel: we zitten nu in een vakantiehuisje met strijkspullen. Mijn man Kasper heeft al zijn eerste blousejes gestreken.

Wij gebruiken de onderste 4 tips om die kosten flink naar beneden te brengen.


1. Heeft je wasmachine een eco-stand? Gebruik deze dan vooral. Het wassen duurt langer, maar de machine gebruikt niet alleen minder water maar ook minder enegrie. Dat scheelt flink. Wist je dat een wasje op 60 graden gemiddeld 21 cent kost en op een eco-stand nog maar 15 cent? Dat scheelt de rest van je wassende leven best een hoop geld.

Check hier wat wassen op verschillende temperaturen
per wasbeurt kost.

2. Heb je een dubbele meter? Dan worden er twee verschillende tarieven gerekend voor het gebruik van stroom, namelijk het dal- en het piektarief. Het daltarief is lager en dus is het goedkoper om ‘s avonds je wasjes te draaien. De tijd waarop het daltarief ingaat verschilt, maar ligt meestal rond 20.00 of 21.00 uur.

3. Je hoeft tegenwoordig niet al je wasjes meer op 60 graden te wassen. Soms gaat vuil zelfs beter uit je kleding met koud water, zoals het zweet uit je sportkleding. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als op 40 graden. Een wasje draaien op een temperatuur van 15 graden kost je nog maar 3 cent aan energie per wasbeurt. Probeer het eens.

Lees ook: 18 tips: zo kun je zeker 30% op je boodschappen besparen

4. Er zijn tegenwoordig allerlei was innovaties op de markt. Steeds meer alternatieven voor duur wasmiddel steken de kop op. Ken je de wasbal al? Dat is een plastic ei met korrels van mineralen erin. Verwacht niet de geur van bloesem, maar je was is met dit navulbare ei wel schoon en je hebt het milieu niet belast.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.