4 manieren om te besparen op wassen

Wassen kost je jaarlijks best een hoop geld. Dat kan goedkoper. Ik geef je 4 tips om flink te besparen op wassen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons lijkt die wasmachine continu te draaien. Mijn kinderen lukt het nog steeds niet om hun outfit de hele dag schoon te houden, zodat ze het de volgende dag weer kunnen dragen. Nope, het gebeurt zelden. Ik klaag er nu een beetje over, maar gun ze al het geravot en alle spelletjes buiten waarvan je knieën groen en bruin worden natuurlijk wel. Toch is wassen niet mijn hobby. Mijn man doet het meestal, geef ik eerlijk toe.

Wij hebben geen droger meer. Dat helpt al enorm bij het besparen op wassen. Al was de reden eigenlijk dat veel van onze kleren er sneller kapot door gingen en omdat ik dan veel dingen zou moeten strijken. (Hate it!) Nu hang ik ze nat aan een hangertje en komen ze er vrij kreukloos uit. Dat betekende dat ik mijn strijkijzer en strijkplank lekker weg kon doen. Het scheelde ook energie en geld, dat speelde ook mee. Maar ook het wassen zelf kan een stuk goedkoper.

Hoewel: we zitten nu in een vakantiehuisje met strijkspullen. Mijn man Kasper heeft al zijn eerste blousejes gestreken.

Wij gebruiken de onderste 4 tips om die kosten flink naar beneden te brengen.

1. Heeft je wasmachine een eco-stand? Gebruik deze dan vooral. Het wassen duurt langer, maar de machine gebruikt niet alleen minder water maar ook minder enegrie. Dat scheelt flink. Wist je dat een wasje op 60 graden gemiddeld 21 cent kost en op een eco-stand nog maar 15 cent? Dat scheelt de rest van je wassende leven best een hoop geld.

Check hier wat wassen op verschillende temperaturen
per wasbeurt kost.

2. Heb je een dubbele meter? Dan worden er twee verschillende tarieven gerekend voor het gebruik van stroom, namelijk het dal- en het piektarief. Het daltarief is lager en dus is het goedkoper om ‘s avonds je wasjes te draaien. De tijd waarop het daltarief ingaat verschilt, maar ligt meestal rond 20.00 of 21.00 uur.3. Je hoeft tegenwoordig niet al je wasjes meer op 60 graden te wassen. Soms gaat vuil zelfs beter uit je kleding met koud water, zoals het zweet uit je sportkleding. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als op 40 graden. Een wasje draaien op een temperatuur van 15 graden kost je nog maar 3 cent aan energie per wasbeurt. Probeer het eens.

Lees ook: 18 tips: zo kun je zeker 30% op je boodschappen besparen

4. Er zijn tegenwoordig allerlei was innovaties op de markt. Steeds meer alternatieven voor duur wasmiddel steken de kop op. Ken je de wasbal al? Dat is een plastic ei met korrels van mineralen erin. Verwacht niet de geur van bloesem, maar je was is met dit navulbare ei wel schoon en je hebt het milieu niet belast.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

35 Comments

 1. Veertigermetkids Reply

  In het grootste gedeelte van Nederland start het daltarief om 23 uur.

  Het daltarief wordt ook wel laag- en nachttarief genoemd. Dit tarief betaal je tijdens de daluren en gaat in Noord-Brabant en Limburg tussen 21.00 en 07.00 uur in en in de andere provincies van Nederland tussen 23.00 en 07.00 uur (op een aantal uitzonderingen na).

 2. Joris Reply

  Niet meer drogen scheelt niet op wassen, maar op drogen. Of scheelt niet meer uit eten ook op wassen?

   1. Joris Reply

    Kan je flauw vinden, maar door te stellen dat je op “de was” kunt besparen zit de aanname dat men op dit moment wel wasgoed in de droger stopt. Of überhaupt een droger heeft. Dat men wasgoed droogt in de droger is helemaal niet zo evident. Sterker: het meeste mag (volgens de labels) niet eens in de droger. Als men zich daaraan houdt, draait de droger sowieso al minimaal (zeg handdoeken en beddengoed).

    1. E. Reply

     Joris, als ik de was altijd zou ophangen dan kan ik direct het bespaarde geld investeren in een vochtvreter om schimmel te voorkomen. Als je alleen bent of net zijn tweetjes, of super schone kinderen hebt, zou het misschien lukken. Mij niet, en ik ken vrij weinig mensen die geen droger hebben. Wat jij zegt doe ik wel, de grote mensen kleding hang ik ook het rekje. Ik heb kids die hun kleding vuil maken (gelukkig, ze spelen vaak buiten) of zweten door te sporten en daarom heb ik dagelijks een volle trommel

 3. M. Reply

  Het is zeker wel nodig om sommige goed als handdoeken of ondergoed op 60 graden te wassen. Dit ter voorkoming van bacteriële of virusinfecties. Onder de 60 graden ruikt en lijkt wasgoed schoon, maar dat is het niet. Bovendien wordt minimaal maandelijks op 90 graden wassen aanbevolen vanwege het leidingwerk, waar de afvoer en aanvoer van de wasmachine aan gekoppeld zit.
  Ik mis verder dat je ook prima uit kan met maximaal de helft van de voorgeschreven dosis wasmiddel.

 4. Maryam Tondivar Reply

  Beste mensen

  Jullie zeggen dat wasmachine voor wassen met 15 graden kan draaien en schoon wordt, dat is niet waar omdat in de temperatuur zit vanaf 30, 40, 50, 60 en 95 graden en wat jullie zeggen dat is niet waar. blablabla.

  Stel voor volgens jullie zit in jullie graden met 15 graden de wasmachine draait en schoon wordt, maar voor mij die ik zeer overgevoelige huid heb moet de wasmachine voor mij 40 graden draaien. Ik doe mijn eigen manieren, niet van jullie manieren.

  Veel succes ermee met jullie ongelofelijke idee die bestaat helemaal niet.

  Fijne dagen

  Hoogachtend,

  Maryam

  1. Miepkniep Reply

   Ik volg de blogs en podcasts van Porterenee altijd met veel plezier. Meestal bruikbare tips en anders lach ik er om (ook zinvol en kost niets!) en hoop dat iemand anders er wel iets aan heeft. Feedback is altijd goed, maar Maryam… #doeslief! Ook dat maakt het leven leuker!

  2. Joris Reply

   Dat jouw wasmachine niet lager kan dan 30 zegt niet dat het per definitie niet kan, he? Of het schoon wordt bij 15 graden, tja, daar kan je over discussieren.

   1. NJ Reply

    De meeste machines hebben een koud stand. Dus het water wordt niet verwarmd en is dus meestal tussen 10-20 graden. Wel zo handig met wol en dergelijke.

  3. Frederick Reply

   Ik heb ook een gevoelige huid en huisstofmijt, dus voor mij werkt deze tip ook niet. Maar daarom moet je hun niet zo afsnauwen. Zij kunnen toch moeilijk rekening houden met alle soorten mensen? Op zich leuk dat zij deze tips delen. Ook voor ons is deze niet van toepassing, maar voor andere is deze mss wel bruikbaar.

 5. Tiny Reply

  Was wordt inderdaad niet met zo schoon op een lagere temperatuur. Maar altijd 60 graden wassen is zeker niet nodig.

 6. Miek Reply

  Ik mis nog een belangrijke tip hier voor als je geen wasbal gebruikt! Namelijk, koop je wasmiddel alleen in de aanbieding. Het is altijd wel ergens te krijgen in de aanbieding, bij voorkeur 1+1 gratis 🙂

  1. M. Reply

   Dat inderdaad, een goede besparing begint al bij de wasmiddel! Hoewel 1 + 1 een goede besparing lijkt, kan het ook lucratief zijn om eens de wasmiddel van de Aldi/Lidl te proberen. Ik ben van A-merken afgestapt door verschillende testen van de Consumentenbond waaruit bleek dat juist deze merken beter scoorden in het schoonmaken van de was. Ik gebruik zelf vloeibaar wasmiddel van de Aldi, en gezien de verhouding (ook na 1 + 1 bij A-Merkén) blijft het een goede besparing 😊

 7. Bouk Reply

  Wij mikken alleen de handdoeken/keukendoeken etc in de droger. Beddengoed alleen in de winter en de rest van de kleding hangen we gewoon op. Zeker omdat een droger niet lief is voor kleding… Wij wassen altijd met een volle trommel, dat scheelt ook. Wanneer er iets apart gewassen moet worden, een witte broek of een zijden blousje dan draai ik die op kort programma wat maar 30 minuutjes duurt. Niet teveel waspoeder erin en zeker niet teveel wasverzachter als je dat al gebruikt.

 8. Lisa Reply

  Met zo’n color catcher doekje kun je meer dingen samen wassen, ipv apart. Scheelt ook flink.

  En vergeet niet geregeld (elke maand?) wel op 60 of 90 graden te wassen. Dan voorkomje ophoping van viezigheid en gaat je machine langer mee.

 9. Renate Rozanne Reply

  De ecostand gebruik ik wel maar niet voor de 60 graden was, terwijl daar wel het meeste energie op te besparen valt. Ik heb begrepen dat de meeste bacteriën bij 60 graden dood gaan. Bij de ecostand bespaar je stroom omdat de was dan langer op een lagere temperatuur wordt gewassen. Ik ben dan bang dat de bacteriën in bijvoorbeeld vaatdoeken het overleven. Weet iemand of dit zo is?

 10. lydia Reply

  al eerder genoemd maar die kleurdoekjes scheelt inderdaad omdat je niet meer zo heel erg hoeft te sorteren dus volle trommels hebt.
  En het mag raar klinken maar 1x per week alles wassen scheelt ook in wasgoed. Gezinsleden gaan er rekening mee houden dat kleren niet de volgende dag weer pakklaar liggen. Daarbij heb je niet elke dag van de week die was. Maar ja, dat is ontstaan door een klein traumaatje (daar een blogje over geschreven) van me haha.
  tip van mn moeder, een klein scheutje azijn in de (laatste/60 graden) was. Je machine blijft schoner en langer vrij van kalk. Dat is dan weer een geldbesparing.

 11. Corien Reply

  Ik was heel goedkoop, doordat ik driekwart van mijn zeep heb vervangen door zelfgemaakt wasmiddel, waarmee ik op. 30, 40 of 60 graden was. (Van 100 g geschaafde marseillezeep, opgelost in heet water, maak ik 4-5 liter wasmiddel. Kosten: ca. €0,30 / liter) Alleen als ik de echt enzymen nodig heb uit ‘echt’ wasmiddel, doe ik daar een scheutje van bij. De wasverzachter heb ik vervangen door een scheutje schoonmaakazijn. Mijn was is daardoor niet geparfumeerd, maar ruikt wel schoon.

 12. José Vissers Reply

  Ik hang was buiten, omdat ik dat zo lekker vind ruiken. Bovendien kreukt alles minder dan in de droger.
  Een besparingstip die ik mis: stop een droog badlaken bij de was in de droger. Scheelt een slok op een borrel.

 13. Ineke vos Reply

  Ik was altijd met soda in een wasbolletje en witte azijn als wasverzachter. Schoner dan wat dan ook op elke temperatuur

 14. Gukje Reply

  Mijn grootste tip is: Kleding pas wassen als het gewassen moet worden.

  Spijkerbroeken hoef je echt niet te wassen alleen als ze gaan ruiken of vlekken hebben.
  T-shirts kunnen als ze niet stinken echt nog wel een dag aan net als truien en vesten.

  Daarnaast was ik meestal op een extra kort programma op 40 graden. Soms ook een 3×3 wasje, 3 kilo, 30 minuten op 30 graden. Daarnaast gebruik ik vrijwel nooit wasverzachter, alleen in de winter doe ik dat af en toe als de was binnen droogt.

  1. Lisa Reply

   Weet je zeker dat een korte was zuiniger is? De eco programma’s zijn altijd langer, volgens mij vooral omdat snel opwarmen van water veel energie kost. Mijn wasmachine geeft per programma aan hoe zuinig het is, en een programma versnellen kost altijd meer energie en water.

   1. Gukje Reply

    Ja korte wasjes zijn bij mij zuiniger, dat weet ik zeker.
    Ik heb een oude machine en kan niet zie hoe zuinig elk programma is, ik kan wel de meterstanden vergelijken.

 15. Mieke de Vries Reply

  Wasverzachter sowieso niet meer. Ondertussen gewend aan ruwe handdoeken en vind ik wel prettig. Verzachten maakt de was vetter ene daardoor lijkt t zachter maar is t dan misschien toch niet. Verder zo min mogelijk droger aan, zeep goed doseren en azijn ipv ontkalker. Gezin met twee jonge kinderen dus was is er in overvloed

 16. NJ Reply

  Op wassen en drogen bespaar ik niet. Ik vind het zo’n kutklus en heb veel was met 3 kleine kinderen. Van ophangen in huis krijg je veel stof en vocht, waardoor ik meer last heb van astma. Van buitenhangen moet je rekening houden met het op tijd weer binnenhalen. Dus bijna alles gaat in de droger. We hebben toch zonnepanelen 🙂
  Wel koop ik hypoallergeen wasmiddel in de aanbieding. Pas 9kg neutral wasmiddel gekocht met 75% korting (gezien op pepper.com), dus we kunnen even vooruit. Zo’n wasei is een idee, maar ik vraag me af of het goed genoeg werkt met echt vieze kleren.

 17. Marlous Reply

  Leuke blog! Ik moet echt mijn eco-stand eens vaker gaan gebruiken, dat is wel een fijne tip!

  Hier hebben we wel een droger. Ondanks dat ik echt súperzuinig ben en overal op heb beknibbeld, maar de droger blijft hier wel echt. Het is een beetje mijn guilty pleasure, haha. Als het buiten regent, gaat alles in de droger. Alleen mijn jurkjes en de blousen van mijn man gaan op het rek, alle andere kleding (inclusief alles van de kinderen), gaat in de droger. Gelukkig hebben we een overschot aan teruglevering van onze zonnepanelen…

 18. Diana Reply

  Hoewel het content op deze site gratis is, is het wel prettig dat de informatie klopt en volledig is. Inderdaad gaat in groot deel van Nederland (het grootste deel van Nederland) het nachttarief pas in om elf uur in de avond. Maar het belangrijkste voordeel van dubbeltarief is, is dat je in het weekend (en met de feestdagen) goedkoper kan wassen, dus menig gezin draait daarom de was in het weekend door. Maar wil je daadwerkenlijk goedkoper uit zijn dan moet je bovendien relatief veel stroom in de daluren gebruiken en voor kleine huishoudens is dat meestal niet aan de orde. Een andere waarheid is bovendien dat het dag- en nachttarief qua prijs niet meer zoveel van elkaar verschilt, ik schrok (doe ik daar al die moeite voor!) hoe klein de verschillen waren geworden. Heb je zonnepanelen dan is het juist verstandiger om de was en de afwasmachine rond het middaguur (in ieder geval overdag) te draaien omdat je dan je eigen stroom verbruikt. Want het komt al in sommige gebieden voor, dat het energienet alle stroom die rond het middaguur terug moet op het net niet kan verwerken, je zonnepanelen schakelen dan uit en kunnen geen stroom terug aan het net leveren. Nu de salderingsregeling langzaam gaat verdwijnen is het helemaal verstandig om andere wasgewoontes dan je moeder aan te gaan leren. Persoonlijk was ik handdoeken, theedoeken en vaatdoeken om hygiënische redenen wel degelijk op 60 graden, het eco programma duurt bij mijn nieuwe machine 4,5 uur, en dat vind ik veel te lang. Voor beddengoed wordt vanwege hygiënische redenen ook 60 graden aan geraden maar de andere waarheid is dat lang niet alle dekbedovertrekken daar tegen kunnen maar persoonlijk hoe ik daarom wel de toegestane 40 graden aan, ik vind hygiënisch schoon namelijk belangrijker dan een paar centen besparen.Nu in tijden van corona, niezen in je elleboog, vind ik zo koud mogelijk wassen een onverstandig advies. Bovendien is alles koud wassen helemaal niet zo goed voor de machine als je (vloeibaar) wasmiddel gebruikt. Dat is geen verzonnen fabeltje, maar gaf de witgoed monteur aan mij aan, toen mijn afwasmachine vroegtijdig kapot was. Door het koudere wassen en afwassen moeten ze veel eerder machines vervangen! Daarom is het onderhoud van je machine, waarbij je zo heet mogelijk je machine moet doorspoelen, is door het koudere wassen extra belangrijk geworden. In dat licht is het dus niet onverstandig om af en toe een “heet” wasje te doen.

  1. E. Reply

   Corona kan niet tegen zeep. Omdat het een vette kern heeft en die lost op.

   Machines gaan vooral kapot van te veel wasmiddel. Dit blijft plakken.
   Ik was vooral kort op 30 graden, maar door de negatieve reactie hierboven (van diegene die zegt dat koud niet bestaat etc) ga ik aankomende week lekker met koud wassen. Ben benieuwd!

 19. Deni Reply

  Geen droger bespaard inderdaad op drogen met een droger.
  Maar je kan beter eens kijken naar het verbruik van je oude apparatuur. Is dit c/d of a+++. Dat gaat pas verschil maken.
  Nieuwe wasmachines a+++ doseren zelf en passen het programma aan met de hoeveelheid was ( Dmv asdruk) waardoor je altijd efficiënt wast.
  Oude op marktplaats en reken maar eens uit hoe snel je dat terug hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *