5 dingen die je vandaag kunt doen om straks geld te besparen

Geld besparen is niet altijd iets van vandaag of morgen. Soms moet je ergens in investeren om er later de vruchten van te plukken. Dus deel ik 5 dingen met je die je nu kunt doen, om er straks profijt van te hebben. 

Een zaadje planten. Dat is het eigenlijk. Nu iets doen waar je op termijn profijt van hebt. Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan toen ik PorteRenee.nl begon. Het was een blogje over geld, naast mijn werk als journalist. Het verdiende in het begin natuurlijk heel slecht. Wat zeg ik? Eigenlijk niks. Nu, zo’n drie jaar later, is het mijn volledige inkomen. Mensen willen tegenwoordig vaak meteen resultaat. Meteen geld zien voor tijd die je investeert. Maar zo werkt het nu eenmaal niet altijd. Ik ben heel blij dat ik jaren geleden begonnen ben met dit projectje. Ik stak er alle tijd die ik had in. Mijn man was wel eens een beetje chagrijnig wanneer ik naast hem in bed weer lag te typen. Of wanneer ik hem op een vrije zaterdag vroeg weer wat aan de website te verbeteren. Nu zijn we allebei heel blij met wat we toen geplant hebben. Het zaadje.

Je hoeft niet altijd zo’n groot project op te starten als ik deed. Investeren in je financiele toekomst kan ook klein en simpel zijn. Zoals via deze 5 manieren. En dan duurt het oogsten na het zaaien ook wat minder lang.

 • Leer jezelf iets. Het internet en vooral Youtube zijn je grootste vriend. Door iets te leren wat je nu (tegen betaling) uitbesteedt, ga je in de toekomst veel geld betalen. Leer je eigen fietsband plakken, leer je eigen BTW-aangifte doen of je ramen lappen zonder strepen. Jammer voor je fietsenmaker, boekhouder en glazenwasser. Maar hartstikke fijn voor jouw eigen portemonnee.
 • Stop je creditcard in een la met een slot erop. Of geef ‘m aan je partner als je er moeilijk mee om kunt gaan. In Amerika kun je zien wat voor gigantische problemen deze stukjes plastic kunnen geven. Het gebruik levert vaak schulden op.
 • Ga naar de supermarkt en sla wat maaltijden voor in de vriezer in. Een aantal pizza’s misschien. Maak meteen maar een grote pan pastasaus, die je in porties invriest. Het is nu even werk, maar gaat je een hoop geld aan besteld eten besparen. Je kunt vanaf nu namelijk nooit meer zeggen dat je ‘helemaal niets in huis hebt.’ Er ligt altijd een makkelijke maaltijd in de vriezer.

Lees ook: Zo leg je een voorraadkast aan die je geld bespaart.

 • Stel een automatische spaaropdracht binnen voor de dag nadat je salaris binnen is gekomen. Al is het een paar tientjes per maand. Dat geld heb je in ieder geval alvast gespaard.
 • Open een spaarrekening bij een andere bank dan je eigen bank. Daar mag dat spaargeld naartoe. Waarom daar? Omdat je het dan niet zo makkelijk meer opneemt en uitgeeft. Er is een aantal online banken waar je gratis een rekening kunt openen om je spaargeld te stallen.

Heb jij nog tips om nu actie te ondernemen zodat je later meer aan je geld hebt? Ik ben benieuwd naar jouw tips.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

21 Comments

 1. DutchRN Reply

  Los extra af op je hypotheek. En.wat je bespaart voeg dat toe aan de volgende aflossing. Ook als het heel weinig lijkt. Het eerste jaar dat ik afloste bespaarde dat 35 euro per maand. Nu, 7 jaar later is mijn hypotheekbedrag 310 euro minder per maand.

  1. Nathalie Schoon Reply

   Vol trots losten wij laatst 5000 euro af, op het aflossingsvrije deel. Het scheelde 11 euro per maand, bleek later… Dat was wel even een koude kermis, zeg maar, haha.

   Ik houd zelf heel erg van ronde bedragen sparen en zien, dus die 11 euro ga ik niet extra sparen, want dan krijg ik rare cijfertjes te zien, en wil ik dat naar boven of onder afronden. Maar dan heb je, bijvoorbeeld, 1100 ipv 1000, en 1100 vind ik dan ook raar, dus dat moet dan 1250 worden of zo, maar dat is dan weer best een grote extra stap.

   1. Tessa Reply

    Ik zou vooral berekenen hoeveel het je in totaal gaat besparen! Over de looptijd van een gemiddelde hypotheek is 11 euro per maand natuurlijk best wat 🙂

   2. Bouk Reply

    Haha, ook een afrondingstic! Heb ik ook last van. Wat ik zou doen, is toch die 11 euro apart zetten en wanneer je dan weer een mooi rond bedrag hebt, dit dan tegen die tijd aflossen. Ik hou bij wat het me scheelt per maand, en dan aan het eind van het jaar stort ik dit op de aflosspaarpot en dan als we een rond bedrag hebben, afstorten!

   3. Wilma Reply

    Het is niet alleen de rente die minder wordt…ook je schuld wordt minder en dat is ook een fijn gevoel!

  2. Corien Reply

   Ik heb hetzelfde gedaan: de verlaging van de maandlasten door de 1e keer aflossen gelijk EXTRA opzij gezet voor de 2e keer, dat weer voor de 3e keer etc. En zo kon ik ieder jaar sneller aflossen dan het voorgaande jaar.
   Ik begon met 50 euro per maand opzij zetten, na 8 jaar los ik nu 500 euro per maand extra af! Over een paar jaar ben ik hypotheekvrij.

 2. Nathalie Schoon Reply

  Dat is nog zo’n ver-van-m’n-bed-show dat ik dat nog niet doe, dat berekenen 🙂 Het is voor mij niet echt een extra stimulans, zo’n 10/15 jaren-plan vooruit berekenen. Maar we blijven zeker wel extra aflossen hoor! We willen dit deel graag in 10/15 jaar afgelost hebben, dat zou moeten lukken zonder op droog brood te moeten leven. En als het een jaar niet uitkomt, is dat ook prima.

 3. Bouk Reply

  Een hele simpele; koop niets wat je echt niet nodig bent! Ik heb al jaren dezelfde kussens in mijn bank, ja ook in alle seizoenen dezelfde. Bloempotten? Yepp, ook nog steeds dezelfde. Zelfs kleding doe ik lang mee. Natuurlijk mag er af en toe wat nieuw gekocht worden omdat je het andere echt zat bent, kapot is, of gewoon zin hebt om uit te geven. Maar spaar daar dan voor…Dan doet het je ook niet zo’n zeer elke maand of kwartaal wanneer je maar even weer flink los gaat in de woonwinkels/hema of iets dergelijks….Ik word ook blij van een nieuwe paar teenslippers, of nagellakje, maar ik koop dat wel pas als het echt nodig is….( in hoeverre nagellak nodig is 😉 )

  1. Nathalie Schoon Reply

   Ja, dit is het ook gewoon uiteindelijk, natuurlijk 🙂 Sinds ik gestopt ben met dingen kopen “want het ziet er zo leuk uit” heb ik én minder zooi thuis, én ik kan, met ons bescheiden inkomen, tussen de 1000 en 1500 sparen iedere maand. Hoeveel jassen heb je nodig? In mijn geval; 1. (oké, heel eerlijk? Ik heb er nu drie, máár; twee daarvan zijn “draagjassen”. Ik kon met m’n zwangere buik m’n eigen jas niet meer aan, én die draagjassen kan mijn man ook aan, als we ons kind in de draagzak gaan dragen in de herfst/winter, want daar zijn ze allebei geschikt voor 🙂 En, oh ja, ze waren ieder 30 euro, dus ik mocht er twee kopen, haha).

   Schoenen idem; ik heb een winterpaar (gevoerde Docs) een paar voor “te koud voor sandalen, maar gevoerde docs nog te warm” en een paar sandalen voor, zeg, eind april t/m oktober ergens. Zijn duurdere schoenen/sandalen, maar ik doe er wel al weer twee jaar mee, en ze zijn nog lang niet versleten 🙂

   En verder geven wij ook niet om kleding, als ik 100 euro in een jaar heb uitgegeven, heb ik flink m’n best gedaan 🙂 (schoenen/jassen daarbuiten gelaten). En man idem. We kopen kleding als iets stuk is (of niet meer schoon wordt oid) niet “och, schattig jurkje” en dan in drie kleuren of zo.

 4. Miepkniep Reply

  Meld je af van e-mail nieuwsbrieven (de Bijenkorf, Etos enz.) en plak een ‘nee nee sticker’ op je brievenbus. Iets niet kopen of alleen wanneer je het nodig hebt is echt heel veel goedkoper dan veel in de aanbieding. En er zijn altijd aanbiedingen. Echt, het werkt! En minder mail en papier is ook heel fijn!

 5. Sara Reply

  Goede tips! Creditcard is verleidelijk ja, maar aan de andere kant soms handig en dan kan ik wel goed bijhouden wat ik de volgende maand moet betalen. We betalen het dan ook meteen de volgende maand.
  Ik vind ‘achteraf betalen’ makkelijk, maar onoverzichtelijk. Ik doe het vaak uit gemak of omdat ik meerdere dingen bestel, waarvan ik weet dat een deel terug moet. Dan hoef ik niet achter me geld aan of te checken of het is overgemaakt.
  Meteen betalen is natuurlijk beter, denk ook dat de meeste lezers van dit blog dat doen ;-).

 6. Elsbeth Reply

  Jaren geleden heb ik mijn zaadje geplant. ik ben geen ondernemer, maar heb wel een aantal keuzes in mijn loopbaan gemaakt waardoor ik de kans kreeg over mijn salaris te onderhandelen. Daardoor ging ik van heel weinig geld naar een, in mijn ogen, prima inkomen. Door de start met geldgebrek, ga ik al die tijd bewust met geld om. Mijn manier van leven is niet veranderd. Ik heb geen behoefte aan meer consumeren.
  Wat wel veranderd is, is dat ik ben gaan aflossen toen er financiële ruimte kwam en ik merk dat het aflossen steeds makkelijker gaat (sneeuwbaleffect). Vorig jaar heb ik maximaal afgelost (het maximale zonder boete) en ook dit jaar ben ik al op weg. Dat de bank daar niet blij mee is, bleek uit een mail die ik gisteren ontving. In deze mail het volgende:

  “Aanleveren bewijs herkomst van vermogen

  U heeft de afgelopen periode meerdere aflossingen gedaan op uw hypotheek. Voor deze aflossingen hebben wij een bewijs van herkomst van vermogen van u nodig.

  Wij vragen u om deze informatie op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vragen wij een bewijs herkomst van vermogen. Meer informatie leest u hier.

  Wij begrijpen dat u dit vervelend kan ervaren. Toch vragen wij u om mee te werken aan ons verzoek. Met deze controles dragen we bij aan het behouden én versterken van het vertrouwen in ons financiële stelsel. Wij vragen uw begrip hiervoor.

  Graag ontvangen we het bewijs van herkomst van vermogen voor uw meest recente aflossingen met een totaalbedrag van € XXX. Hoe u herkomst van het vermogen kunt aantonen verschilt per situatie. Uitleg hierover vindt u op de plek waar u de documenten kunt uploaden. Deze informatie ontvangen wij graag uiterlijk 8 juli 2020.”

  1. Elsbeth Reply

   Onschuldig tot het tegendeel is bewezen, gaat hier niet op. Na deze mail heb ik mijn financiële situatie in kaart gebracht en heb de documenten verstuurd. Binnen 10 werkdagen krijg ik antwoord of de bank vindt dat ik eerlijk aan mijn geld gekomen ben.
   Mijn verwachting is dat ze me daarna willen vertellen hoe ik het, in hun ogen, nog beter financieel kan regelen. En dat kan dan uiteraard met hun advies.
   Intussen ben ik nog meer gemotiveerd om mijn hypotheek volledig af te lossen.

  2. Carola Reply

   Dat lijkt me, als je hard werkt voor je centen (op een eerlijke manier), ook wel even zuur als je zo’n bericht krijgt. Aan de andere kant goed dat ze alert zijn op deze dingen want er zijn helaas genoeg mensen die hun geld echt niet op normale wijze verkrijgen. Het zal niet om 500 euro gaan zegmaar 😉 Maar je kan er zelf alleen maar trots op zijn dat je zo af kan lossen toch? Goed bezig!

   1. Elsbeth Reply

    @Carola, ik werk fulltime en betaal Belasting. Op een eerlijke manier dus inderdaad. Toch gek dat ik dit krijg, terwijl Renée als intro heeft staan: “Renée ging van tienduizenden euro’s in de schulden, naar 100.000 euro op de bank. Alleen maar door haar money mindset te veranderen. Daarmee werd haar leven vrijer, relaxter en gelukkiger.” Dat is dan voor de bank blijkbaar geen probleem.
    Ik geloof niet dat mensen die niet eerlijk aan hun geld komen, dat die dat geld op een bankrekening zetten. Kortom, de meeste onderzoeken zullen dan uitgevoerd worden bij mensen die eerlijk aan hun geld komen.

     1. Elsbeth

      Wapens vormen ook een probleem. Reageer je net zo laconiek als je zomaar op straat gefouilleerd wordt?
      Ik heb dus eerst al de bank waar mijn betaalrekening loopt, daarna de hypotheekverstrekker. Het is de hypotheekverstrekker die ineens begint te piepen. Motiveert overigens wel om zo snel mogelijk af te lossen. Eerst beroepen ze zich op de voorwaarden waarin staat dat ik er zelf moet wonen. Ik vroeg of mijn volwassen oudste in mijn huis mocht wonen zonder mij. Nee dus. Nu dit. Leuker maken ze het niet, bij voorkeur zo moeilijk mogelijk. Eruit dus met die hypotheek. Ik schat 4 tot 5 jaar.

     2. Diana

      @ Elsbeth. Ik reageer niet laconiek maar ik verduidelijk wat er aan de hand is. Ik denk dat sinds ongeveer één jaar banken strenger zijn gaan (en moeten) controleren. Dat merk je al je een (spaar)rekening opent, aan commentaren op internet maar ook bij bijv. een nieuwe hypotheekaanvraag. Gewoon het rekeningnummer doorgeven waarvan de afschrijving moet plaats vinden is bijv. bij de nieuwe hypotheekaanvraag niet meer genoeg (zucht) ze moeten kunnen zien dat de rekening op jou naam staat, je moet een rekeningoverzicht op sturen. Er om een belastingaangifte wordt gevraagd (privacy?) bij een nieuwe hypotheekaanvraag enz. Wat ik indirect aangeef is dat wat jou overkomt, niks te maken heeft met dat de bank het al dan niet leuk vindt dat jij eerder aflost maar dat het te maken heeft met de poortwachtersfunctie die de bank door de overheid opgelegd heeft gekregen. Dit is één enorme taak voor de banken waar ze in principe helemaal niet op zitten te wachten. Ook tijdens de coronacrisis zie je (dat was in het nieuws) dat ze bijv. de taak hebben of na te gaan of er niet vreemde dingen aan de hand zijn rond NOW-regeling. Alleen banken kunnen “zien” dat de NOW-regeling in bijv. twee gemeentes is aangevraagd. Natuurlijk is het frustrerend als er extra informatie wordt gevraagd maar anderzijds is een en ander ook ter bescherming van de maatschappij. Persoonlijk vind ik het nogal naïef door sommige hier gesteld, dat als het “fout” geld is, dit niet via de bank loopt. Criminelen halen juist allerlei trucs uit om geld via de bank wit te wassen. Maar die aardige buurman die zwart bijklust en daarna zijn geld op de bank stort om zijn hypotheek versneld terug te betalen, is in principe ook bezig met geld witwassen. Anders dan in de toeslagenaffaire krijgt je netjes de kans om uit te leggen hoe je aan het geld komt en is er naar mijn mening niet zoveel aan de hand. Ik merk soms een tendens op PorteRenee dat banken niet zouden willen dat je extra aflost, terwijl tegenwoordig deze optie keurig in de voorwaarde staat in welke gevallen je extra mag aflossen en op veel websites van “banken”is die informatie ook gewoon terug te vinden. Ik zit bij een “bank” waar je met je eigen geld kan aflossen zoveel je zelf wil (geen belemmering) maar dat neemt niet weg dat we de kans lopen dat ze bij een steekcontrole willen vragen waar het geld vandaan komt in het kader van hun poortwachtersfunctie. Maar buiten die functie heeft een bank ook nog een “zorgplicht” en het kan inderdaad heel onverstandig zijn om (al) je geld in stenen te stoppen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. In het algemeen zullen de meeste adviseurs, in deze tijd, coronacrisis, je een extra buffer adviseren. Op de coronavragenlijst van “banken” wordt er ook naar die buffer gevraagd. Het is veel te kort door de bocht om de bank alleen als de vijand te zien.

  3. Ilo Reply

   Ik heb ook zo’n bericht gehad, van de notaris. Ik moet bewijzen hoe ik de waarborgsom volledig uit eigen geld kan overmaken en geen hulp van de bank nodig heb…
   Jaren gespaard voor een nieuwe keuken en verbouwing, dat gaat nu toch niet door, een nieuwe woning bleek een betere optie 😉

 7. Mariska Reply

  Wt betreft de creditcard. Ik heb van N26, een gratis duitse betaalrekening, een debitcard. Deze schrijft direct van mijn rekening af. Top! Ik had er altijd zo’n hekel aan om eind van de maand nog verrast te worden.
  Sowieso bevalt de N26 rekening erg goed. Ik heb hem naast onze gezamelijke sns rekening en zo betalen we met zn 2en €2,75 per maand voor deze rekening en ieder een eigen gratis rekening ernaast met debitcard dus. Kan met mn Iphone en Iwatch betalen, potjes maken om te sparen. Alleen Ideal werkt niet, maar in geval van nood is daar de sns bank dan voor en niet ieder bedrijf wil incasseren vanaf een duits rekening nummer. Om die reden zou ik niet volledig over willen gaan op n26, maar als prive rekening erbij is hij ideaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+