5 manieren om je vaste lasten te verlagen

In deze crisis merken we maar weer hoe belangrijk vaste lasten zijn. Als je minder (hoge) rekeningen te betalen hebt iedere maand, kom je minder snel financieel in de knoop. Dus geef ik je 5 manieren om je vaste lasten te verlagen.

Toen Corona ons land plat legde, pakte ik mijn Excel-sheetje er even bij. Daarin houd ik een overzicht van onze vaste lasten bij. Hoeveel was dit ook alweer? En als we nou echt in de knoop zouden komen financieel, waar konden we dan nog in schrappen. Ik moet zeggen: mijn man was er best nerveus over. Hoe zou deze crisis invloed hebben op ons inkomen als zzp’ers. Toen ik hem na wat rekenen vertelde dat we met zo’n 1800 euro minimaal rond zouden komen, was hij gerustgesteld. Dat geld kregen we heus wel bij elkaar. En anders was er nog de spaarrekening. Die avond sliepen we een stuk lekkerder dan in de dagen ervoor, kan ik je zeggen.

EXCELSHEET MAAND BUDGET

Eenvoudig je budget plannen in Excel of in Google Spreadsheet. Met deze digitale PorteRenee-maandplanner gaat dat helemaal lukken. 

Lage vaste lasten zijn een cadeau voor jezelf. Dat doe je voor je eigen gemoedstoestand en die van je gezin. Als het mis gaat, dan hoef je geen duizenden euro’s per maand te hebben om je rekeningen te kunnen betalen. Dat voelt gewoon goed en rustig. Dat gevoel gun ik iedereen. Dus geef ik je 5 tips om je vaste lasten te verlagen.

 • Wees kritisch op welke financiële verplichtingen je aangaat. Denk drie keer na over ieder abonnement, iedere dienst en iedere verzekering. Heb je het echt nodig? Een tientje lijkt misschien weinig geld, maar het is per jaar toch €120. Daar kun je misschien leukere dingen mee doen?

 • Deel sommige kosten met anderen. Bijvoorbeeld je internet met de bovenburen (wel even een goede versterker kopen). Streaming diensten zoals Netflix en Disney+ bieden abonnementen waar meerdere personen tegelijk op kunnen. Ik ken ook mensen die met iemand anders een auto delen, omdat ze die niet vaak nodig hebben. Ik vind het slim.


 • Kom los van altijd meer meer, beter en groter willen. Wanneer we meer gaan verdienen kopen we vaak een groter huis, een luxere auto en duurdere kleding. Dat noem je levensstijlinflatie. We worden rijker maar gaan meer uitgeven, dus houden onder de streep niet meer over. Leer vooral ook tevreden te zijn.

Lees ook: Zo gaat financieel de knop om + 5 gedachten die helpen.

 • Check zeker ieder jaar je vaste lasten. Vergelijk of het goedkoper kan, of bel gewoon je huidige provider, verzekeraar of leverancier en vraag om korting. Niet alleen nieuwe klanten hebben daar recht op, toch?

 • Op boodschappen bespaar je gigantisch door één keer per week naar de winkel te gaan. Met een lijstje. Dan maar ouderwets. Stel jezelf een budget en blijf daar binnen. Op de website van het Nibud kun je berekenen wat een goed budget is voor jouw huishouden.

Op welke manieren bespaar jij op je vaste lasten? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips.

10 Comments

 1. Erik Reply

  Om op de lasten te besparen zou een demoversie van je Excelsheet welkom zijn door bv. een wachtwoord aan het bestand te geven. Bespaart toch weer € 3,- voor het geval het niet aan de wens van de ontvanger voldoet 🙂

 2. Mandy Reply

  Wij hebben een korting op de zorgverzekering (collectief via Icare) We betalen 1x per jaar 25 euro en ontvangen voor het hele gezin 3,5% korting op de basisverzekering en 8,5% korting op de aanvullende verzekeringen. Onze basisverzekering is 112 euro per maand per persoon x 3,5% korting = 3,92 euro per persoon. In ons geval 2 personen is 7,84 euro x 12 maanden, totaal 94,08 euro korting. Beide hebben we ook nog 1 ster aanvullend en tandarts, hier gaat 8,5% korting over.

   1. Mandy Reply

    Hi, ik ga ook zeker eind van het jaar kijken of het goedkoper kan!
    Het ging mij in deze reactie meer om het stukje collectief, volgens mij kan je via verschillende instanties als je daar lid bent korting krijgen op je verzekering. In ons geval dus als we 25 euro betalen ontvangen we meer dan 100 euro korting.

 3. Wendy Reply

  Wij hebben een zorgverzekering voor €98,50 p.p. En dan zijn we ook nog aanvullend verzekerd. Wel hoogste eigen bijdrage, dat scheelde bijna €20 per maand. Tandartspakket heb ik opgezegd, we gaan maar 1x per 4 jaar (sterk gebit) en toen ik het de laatste keer nodig had bleek veel niet gedekt en was zelf betalen achteraf goedkoper geweest.

  1. Erik Reply

   Het maximale eigen risico van € 885,- is € 520,- meer dan het standaard eigen risico van € 365,-. Dan weegt de € 20,- besparing x 12 mnd = € 240,00 niet op tegen het bedrag van € 520,00 mocht je zorgkosten hebben die meer zijn dan € 885,00.

   Het blijft een gok, waarbij leeftijd ook een rol speelt.

   1. Niels Reply

    Leeftijd zegt helemaal niets. Ik was nog geen net geen 30, gezond en geen klachten. Tot ik ineens mijn bloedplaatjes te laag waren en ik een paar dagen opgenomen werd in het ziekenhuis. Ja, dat was inderdaad net het jaar dat wij maximaal eigen risico hadden…

   2. martijn Reply

    Het blijft een persoonlijke keuze.

    Ik heb in de afgelopen 10 jaar welgeteld 1x meer eigen risico kosten gehad dan de wettelijke 385€ (sportblessure).
    Natuurlijk zegt dit niets over de toekomst, maar de besparing is € 240 per jaar voor een verhoogd eigen risico van € 500.
    Sowieso is het feitelijke risico dat je loopt dus eigenlijk € 260 per jaar en geen € 500.

    Als je in jaar 1 niet boven de € 385 eigen risico uit komt, heb je in jaar 2 een risicoloos jaar (nou ja, € 20 risico).
    2×240 bespaard = 480 op een verhoogd eigen risico van 500.

    1. Audrey Reply

     Precies dat. Als je het financiele risico kan dragen en de kans niet zo groot is dat je hoge zorgkosten gaat maken, kun je het er prima op wagen.

 4. Lucinda Reply

  Het is heel lang geweest dat ik niet om wilde kijken naar mijn financiën en elke maand maar hoopte dat het goed zat. Nu ik financieel veel zekerder ben geworden de afgelopen jaren neem ik geregeld de vaste lasten door om te kijken hoe of wat. Daarnaast ben ik er ook heel erg van dat ik en mijn man niet alles delen. Dingen die hij wil doen moet hij zeker doen van zijn eigen verdiende geld, maar dat is pas nadat de vaste lasten kosten zijn overgezet en er ‘gezamelijk’ spaargeld opzij gezet is. Ik spaar veel van mijn eigen geld nog eens extra voor mijn persoonlijke spaardoelen en hij doet dat veel minder, dat is een keuze die ik hem niet kan en wil opleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+