energiekosten

5 manieren om te besparen op je energierekening

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te besparen op je energierekening.

Af en toe rijd ik over de snelweg naar huis ‘s avonds. Dan zie ik in die grote kantoorpanden alle lichten nog branden. Terwijl er hoogstwaarschijnlijk niemand meer rondloopt. Zonde voor het milieu, maar ook voor degene die de rekening daarvan betaalt. In onze huizen doen we op kleinere schaal hetzelfde. We laten lampen branden in kamers waar we niet zijn. Er zitten stekkers in het stopcontact terwijl er niks aan opgeladen wordt. Je kunt heel makkelijk besparen op je energierekening door dat op te letten. Ik geef je nog 5 tips die geld besparen:

Lees ook: 5 besparingen die je niet meer dan 5 minuten kosten.

 • Heb je een eco-stand op je wasmachine? Gebruik die! Een wasje draaien duurt wat langer, maar het verbruikt aanzienlijk minder water én energie. Hoeveel dat scheelt? Een wasje op 60 graden kost 21 cent. Op de eco-stand betaal je gemiddeld nog maar 15 cent. Als je die besparing nu hebt bij ieder wasje voor de rest van je leven, dan telt het aardig op.
 • Misschien een voor de hand liggende tip, maar echt de moeite waard. Vervang je ouderwetse lampen voor led-lampen. Die zijn een stuk zuiniger in gebruik. Ze gaan ook nog eens langer mee. Waar een gewone lamp het zo’n 1.000 branduren doet, gaat een led-lamp wel 15.000 branduren mee.
 • Wil je een lekker warm huis? Zet dan iedere dag de ramen even tien minuten tegen elkaar open. Frisse lucht warmt makkelijker op dan lucht die al langer in je huis hangt.
 • Laat geen warmte ontsnappen. Dat is echt zondegeld. Dus kook met de deksel op de pan, laat het raam niet openstaan wanneer de verwarming loeit. Ben je een theedrinker? Kook dan één waterkoker vol water en giet het over in een thermoskan. Daarin blijft het tot 12 uur heet. En zo hoef je die waterkoker niet voor ieder kopje aan te slingeren.
 • Zet de verwarming een uur eerder omlaag ‘s avonds. Het blijft dan nog wel even warm in huis, maar bespaar jij je iedere dag één uur verwarmingskosten. Kun je jouw thermostaat inplannen? Ga je om 11 uur ‘s avonds naar bed, dan stel je in dat hij om 10 uur alvast terug gaat naar 15 graden. Heb je vloerverwarming? Dan kun je de nachttemperatuur beter instellen op 17 graden. Anders kost het teveel energie om iedere ochtend opnieuw op te warmen.

Hoe bespaar jij op je energierekening? Ik ben heel benieuwd.

Share

6 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Wassen op 30° scheelt nog eens 50% energie!
  Verwarming 1° lager zetten dan normaal [20°), ben je na een paar dagen aan gewend, scheelt je 25% in je gasverbruik.

 2. truus Reply

  Dit zijn echt wel ieniemienie besparingen, waardoor je ieniemienie kunt besparen. En eigenlijk allemaal open deuren. Kijk eens op de site van Milieu Centraal, daar staan er nog veel meer!
  Zelf geloof ik wat meer in de grote besparingen, zeker sinds we verhuisd zijn. De energierekening in ons nieuwe huis was enorm! Dus was er werk aan de winkel: eruit ging de oude, houten, niet geïsoleerde vloer, terug kwam een fijne vloer met RC5. Daaaaag enkelglas en dubbelglas uit de jaren ’70, welkom HR++! Voor alle ramen én plissés én dikke gordijnen. Stekker uit de vaatwasser. Halogeen spotjes vervangen door LED. De heteluchtverwarming die het hele huis en de kruipruimte verwarmde is er uit gegaan, vervangen door lage temperatuur radiatoren. De douchekraan en -kop is vervangen door een zuiniger exemplaar. Op de banken lekkere warme plaids. De CV waterzijdig ingeregeld. Helemaal energieneutraal komen we niet met dit mooie, grote, vrijstaand huis uit de jaren ’60, maar de maandlasten zijn flink gedaald. Dat heeft inderdaad wel wat gekost, maar we zijn van plan hier nog minimaal 30 jaar te wonen en dus vonden wij het waard om dit zo snel mogelijk te doen. Het dak gaat er ook nog eens af (maar tijdstechnisch kan het niet allemaal tegelijk), een Tigchelaar Finoven is besteld en over de muren twijfelen we nog.

 3. Vera Reply

  Onze vaatwasser heeft ook een eco-stand, scheelt ook ongeveer een kwart. En over grootverbruikers gesproken, doe je droger de deur uit, nergens voor nodig.
  En die led lampen, wacht er niet mee tot je oude lampen stuk zijn!

 4. San Reply

  ik heb geen vaatwasser, ik doe de tussendeuren dicht in huis, licht alleen aan waar we zijn, verwarming gaat vaak niet boven de 18.5graden, alleen in de woonkamer/keuken/badkamer verwarming aan, op 37/38graden douchen, 6 a7 minuten douchen, volle wassen draaien, was ophangen ipv in de droger. Als ik laat-vroege dienst heb, staat de verwarming van 13.30 tot de volgende dag 15.30 op 15 graden. Dit zijn kleine dingetjes maar het scheelt me wel in de rekening. Ik betaal nu €90 per maand maar krijg waarschijnlijk wel wat terug, hangt vd winter af.

 5. Anna vB Reply

  15 graden? 17 graden? Waar zijn deze temperaturen op gebaseerd? Ik wil graag besparen en ben ook “voor het milieu”, maar met die temperaturen zit ik met een dikke trui aan nog te rillen in mijn eigen huis… sorry, maar hier staat de verwarming echt wel wat hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *