5 manieren om wat extra geld te verdienen

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren wat extra geld te verdienen.

We hebben het op PorteRenee heel vaak over besparen. Hoe geef je minder geld uit aan boodschappen? Hoe ritsel je een goedkopere vakantie? En dat is natuurlijk best belangrijk. In mijn lezingen geef ik vaker een voorbeeld om dit belang te onderstrepen. Dat is losjes gebaseerd op een post van de Canadese money blogger Mister Money Mustache. Hij probeert uit te leggen dat het belangrijker is hoeveel je van je geld wegzet, dan of je nu perse veel verdient. Want dat denken mensen vaak: je kunt pas hard sparen wanneer je een hoog inkomen hebt. MMM (voor insiders) legt dat prachtig uit.

Hij heeft een vriend genaamd Mike, die in de bouw werkt. De man verdient 40.000 dollar per jaar. Hij leidt een bescheiden maar gelukkig leven dat hem jaarlijks 36.000 euro kost. Hij kan 4.000 euro sparen/beleggen. Aan de andere kant is er een dokter, die George heet. Die toevallig ontzettend veel op George Clooney in zijn ER-tijd lijkt. George verdient veel meer dan Mike, namelijk 400.000 dollar. Hij houdt er ook een flamboyante dokters-lifestyle op na. Groot huis, een paar SUV’s voor de deur en een lidmaatschap van de golfclub. Het kost hem ieder jaar 360.000 dollar. De rest, 40.000 dollar, spaart hij. Wie is er nu het eerste op het punt dat er genoeg geld op de spaarrekening/beleggingsrekening staat om van zijn vrijheid te gaan genieten? Mike of George?

De opvallende uitslag is: allebei tegelijkertijd. Ze sparen namelijk precies hetzelfde percentage van hun inkomen. En als ze beide dezelfde levensstijl houden, zijn ze tegelijkertijd op het punt dat werken nooit meer hoeft. Als dokter George de levensstijl van Mike zou kopiëren, al dat bezit zou dumpen, en opeens van zijn inkomen 90% kan sparen, dan is hij binnen minder dan 3 jaar zo rijk dat hij niet meer van inkomen afhankelijk is. Geen medelijden, dan kan hij nog ieder jaar 40.000 euro uitgeven. Zo zie je dat het vaak belangrijker is hoeveel je van je inkomen wegzet, dan wat je nu precies verdient. Oke, toegegeven. Als je goed verdient én weinig uitgeeft, dan gaat het natuurlijk wel het snelst.

Meer inkomen dus. Dat kun je op allerlei manieren bereiken. Een beter betaalde baan of misschien een eigen bedrijf beginnen kunnen manieren zijn. Ik geef je hieronder 5 manieren om heel snel wat extra cash in je handen te krijgen. Misschien smaakt dat naar meer.

 • Verkoop je oude spullen. Zoek je zolder uit en verkoop wat je niet (meer) gebruikt op Marktplaats. Het is echt niet meer nodig om een Trip Trap kinderstoel in huis te hebben wanneer je kinderen al studeren. Wat voor jou waardeloos is, is voor een ander van waarde. Tegenwoordig worden er ook veel tweedehands spullen verkocht via verkoopgroepen op Facebook. Zoek er één in jouw buurt.

 • Tweedehands boeken verkopen. Wist je dat je tweedehands boeken tegenwoordig kunt verkopen via bol.com? Even een account aanmaken, fotootje maken en ze staan binnen een mum van tijd online. Bij de kringloop hebben ze misschien ook nog wel boeken die jij weer kunt verkopen.

Lees ook: 9 vrouwen over hun side hustle.

 • Verkoop je mobiel of tablet. Je oude mobieltje of tablet zijn geld waard. Zelfs als ze het niet meer doen. Een Huawai levert minder op dan een iPhone, dat moet gezegd. Maar iedere euro is er één, toch? Je krijgt het geld binnen 24 uur op je rekening gestort. Dit kan zowel via je eigen aanbieder. Je kunt ook via Google op zoek naar een inkoper bij jou in de buurt. Check wel altijd even de reviews van anderen over deze inkoper.

 • Koken. Ben je een goede kok? Verkoop je maaltijden via thuisafgehaald.nl aan mensen die zelf niet zo handig in de keuken zijn of gewoon geen tijd hebben. Mensen moeten vooraf aangeven dat ze eten bij je komen afhalen, zodat je precies weet hoeveel ‘eters’ je kunt verwachten.

 • Verhuur je spullen. Bied je spullen te huur aan. Dit kan bijvoorbeeld via platform Peerby.com. Staat je bakfiets ongebruikt in de voortuin? Die verhuur je voor €20 per dag. Denk ook aan gereedschap en bijvoorbeeld statafels. Dit is de deeleconomie, maar dan met een financieel voordeel. Niet alleen voor jou als verhuurder. Het is ook voor fijn voor de huurders, die deze spullen allemaal niet aan te hoeven schaffen.

Heb jij nog tips om wat geld bij te verdienen? Ik ben heel benieuwd naar jouw creatieve manieren.

5 Comments

 1. S Reply

  Wel n goede zakelijke aansprakelijkheids verzekering afsluiten voor als iemand allergisch is voor iets wat er in het door jou klaar gemaakte eten zat. Kan aardig in de papieren lopen

 2. Marion Reply

  Niet van mij, maar van mijn man. Hij heeft een cursus smeden gedaan (geen edelsmeden, maar met ijzer), en de dingen die hij maakt verkoopt hij in zijn Etsy-winkel. Het is gewoon een hobby naast zijn fulltime baan. De winkel is pas 2 maanden online, maar heeft nu al netto 1200 euro gegenereerd. Hij heeft een interessante nichemarkt aangeboord blijkbaar.

  1. Suzanne Reply

   Dat klinkt interessant, want als ik het zo lees is je man vooral met zijn hobby bezig. Ik zou niet naast mijn baan nog meer willen werken, met dingen die ik niet zo leuk of interessant vind. Ik vind tijd voor ontspanning, mijn man, vrienden & familie, etc. namelijk veel waardevoller. Maar als je met je hobby geld verdient … 2 vliegen in 1 klap!

 3. Joris Reply

  “Wist je dat je tweedehands boeken tegenwoordig kunt verkopen via bol.com? Even een account aanmaken, fotootje maken en ze staan binnen een mum van tijd online.”

  Er kán bij tweedehands aanbod op Bolcom niet eens een foto toegevoegd worden. Dus wat wordt hier bedoeld?

  Ben zelf erg actief op Peerby, zowel om actief aanbod te plaatsen als reactief te reageren. Maar ondanks courant aanbod en zeer acceptabele verhuurprijzen loopt het geen storm. Dat is jammer, want het concept is mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+