voordelen besparen

5 manieren waarop besparen je leven leuker maakt

Van het woord besparen kreeg ik vroeger de kriebels. Nu weet ik dat juist door te besparen, het leven alleen maar leuker is geworden. Hoe? Dat ligt aan deze vijf voordelen.

Door Janke Verhagen

Besparen was tot een paar jaar geleden niet aan mij besteed. Oké, wanneer het écht nodig was, dan kon ik wel wat zuiniger leven. Dan kocht ik gevulde koeken uit het schap, in plaats van bij de bakker. Dat was wel zo’n beetje mijn bespaarplan. Echt rijk ben ik met dit plan niet geworden. (Goh, echt?) Ik had veel spullen. Dat dan weer wel. Spullen waarvan ik nu denk: werd mijn leven daar nou echt beter van? Besparen hing voor mij toen nog samen met saai, suf en niks mogen kopen.

Gelukkig weet ik nu beter. Sterker nog, ik heb vijf voordelen van besparen ontdekt die mijn leven veel leuker maken. Ik deel ze met je in de hoop dat ook jouw beeld op besparen en minder geld uitgeven hierdoor verandert. Het is je gegund!

Lees ook: Besparen zonder inleveren? Probeer de kaasschaafmethode.

 • Je hebt minder stress. Er zijn tijden geweest dat ik in de supermarkt bij de kassa stond en hoopte dat mijn pinpas het zou doen. Dat is dus ook wel eens misgegaan. Dat is een lelijke aftocht kan ik je vertellen. ‘Uw saldo is ontoereikend.’ Auw. Of dat mijn toilet kapot ging en ik eigenlijk geen geld had voor een loodgieter. De oplossing zal ik je besparen. Door de afgelopen jaren flink geld te besparen heb ik voor mezelf ook rust gecreëerd. Zo’n situatie als in de supermarkt of met een kapot toilet zal mij niet snel meer gebeuren. Juist die rust en het niet hoeven stressen over geld maken mijn leven een stuk leuker.


 • Je blijkt ineens creatief te zijn.  Toen ik begon met besparen ging dat niet meteen heel goed. Elke woensdagmiddag ging ik bijvoorbeeld met mijn zoon naar de Hema om een knutselwerkje te kopen. Zo eentje met een gebruiksaanwijzing zodat je zelf niet hoeft na te denken. Na de boterham gingen we daarmee aan de slag. Iedere week €5. Zodat je zelf niets hoeft te bedenken. Nu vind ik dat een beetje gek. Helemaal gezien het feit dat geen één van die knutsels er nog zijn. Uiteindelijk zijn we zelf aan de slag gegaan met wc rollen, stiften, papier. Alles. Veel leuker. Voor hem als voor mij. Die lol is veel meer waard dan die €5 per week.

Lees ook: 9 vrouwen over hun side hustle.

 • Je zet je vooroordelen aan de kant. Eerlijk is eerlijk, tot een jaar of drie geleden was ik nog nooit in een kringloopwinkel geweest. Dat hoefde in mijn beleving namelijk niet. Ik had gewoon geld voor nieuwe spullen. Dus waarom zou ik daarheen gaan? Nu ik dit zo opschrijf, schaam ik me wel een beetje. Sorry dus. Door te gaan besparen wilde ik ook wel eens weten of dit kon op mijn inrichting. En nu ben ik echt de allergrootste fan van de kringloop. Onlangs kocht ik er een prachtige buffetkast. Echt enorm. Nieuw zijn die onbetaalbaar. Nu betaalde ik er €135 voor. Zelf even schuren en opnieuw schilderen en de kast is als nieuw. En als ik wat kwijt wil? Dan doneer ik dat aan de kringloop. Mits het nog toonbaar is natuurlijk.


 • Je hebt meer tijd voor elkaar. Hoewel besparen in eerste instantie even tijd kost, levert het me nu tijd op. Met besparen kwam namelijk ook minder kopen. En blijkbaar besteedde ik best wat tijd aan kopen. Aan de boodschappen, maar ook aan bijvoorbeeld kleding. Nu ben ik veel vaker thuis. Die tijd besteed ik liever aan een analoog spelletje met mijn zoon. (Zoals bijvoorbeeld de Triviant die ik bij de kringloopwinkel kocht.)

 • Je plannen en doelen komen dichterbij. Het grootste voordeel van besparen is nog altijd dat je geld overhoudt. Geld dat ik eerst over de balk smeet heb ik nu ineens tot mijn beschikking. En dat zet me aan het denken. Ooit wilde ik bijvoorbeeld nog een studie psychologie doen. Maar ja: veel te duur. Misschien behoort dat nu ineens wel tot de mogelijkheden. Zo zijn er nog meer plannen en doelen die ineens binnen handbereik komen. Heerlijk om te kunnen bedenken wat ik met deze nieuwe mogelijkheden kan en wil doen. Dat geeft zoveel energie.

Lees ook: Zo stel je financiële goede doelen.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer voordelen te benoemen. Het belangrijkste is volgens mij dat besparen niet saai, suf en stom is. Het levert je niet alleen geld op, maar zoveel zaken meer. Zaken die volgens mij niet in geld uit te drukken zijn, maar wel extreem belangrijk zijn als het gaat om het leuk maken van je leven.

Wat vind jij nog meer een voordeel van besparen waardoor je leven leuker is geworden? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Share

2 Comments

 1. Audrey Reply

  Ooo, die gevulde koeken, wat erg! Heerlijk, jouw zelfspot inmiddels. Ik ben ook dol geworden op kringloopwinkels. Wat ik ook echt een voordeel vind aan nooit (bijna) blut zijn is dat je zelf de regie houdt. Dat bijna alles een optie is en dat je alleen nog maar hoeft te kiezen of je ergens zin in hebt/iets je het waard is om te doen. Die vrijheid is heerlijk.

 2. Ikkelien Reply

  Een voordeel van (be)sparen vind ik dat je veel meer de waarde ziet van wat je hebt…
  Daar komt bij dat ik heel veel dingen zie waar ik zelf nooit geld aan uit zou geven 🙂
  Vorig jaar was de wasmachine van mijn zus stuk en mijn moeder gaf haar een nieuwe. Mijn moeder zei tegen mee dat ik “even iets leuks voor 1000 euro” moest uitzoeken… En weet je, ik had geen idee! Met tegenzin heeft ze mij toen 1000 euro gegeven wat ik meteen heb overgemaakt voor een extra hypotheekaflossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *