5 tips: Besparen op het aanleggen van je nieuwe tuin

We dromen in Nederland massaal van een mooie tuin. Maar ja, dat kost veel geld. Op een creatieve manier kun je ook met een klein budget, van jouw tuin een paradijsje maken. Ik geef je 5 tips om dat voor elkaar te krijgen.

Oef, het huis waar we nu wonen had een enorme tuin. De grootte was dan ook écht het enige positieve eraan. Wat een rotzooi. Een groot deel van de 30 meter diepe tuin was een halve vuilnisbelt. Met in het midden een oude vijver waar allerlei gespuis aan beesten en insecten op af kwam. En ja, ook overal die vervloekte grindtegels!

Ik was verliefd op de ruimte en zag de potentie. Maar man o man, wat heeft het opknappen van onze tuin veel geld gekost. Duizenden euro’s. Nooit eerder had ik een tuin laten doen, dus ik had geen idee. Inmiddels ben ik ouder en wijzer en weet ik ook in de tuin manieren te verzinnen om flink te kunnen besparen. Vijf van die tips deel ik hieronder met je. Doe er je voordeel mee!

1. Heb je nog van die ouderwetse grindtegels in je tuin liggen? Een doorn voor je oog? je kunt de tegels omdraaien. De onderkant heeft geen grind in de tegel en is gewoon egaal grijs. Het is even zweten, maar een hele verbetering.

Lees ook: Hoe stel je een goede boodschappenlijst samen die helpt besparen?2. Kijk eens op Marktplaats. Tegels kun je vaak gratis ophalen wanneer mensen ze eruit halen. Ze zelf wegbrengen kost namelijk een hoop tijd en geld. Het enige wat je hoeft te doen is een familielid of buurman met een aanhanger lief aan te kijken en het boeltje op te halen. Kosten: een paar euro voor een flesje wijn om de vorige eigenaar te bedanken.

3. In het gratis programma SketchUp kun je zelf een tuinontwerp maken. Je voert de afmetingen in en tekent zelf borders en bomen in. Hartstikke leuk om te doen en wederom voor niks.

4. Droom je van een tuin vol fruitbomen? Hou in het voorjaar dan de folders van budgetwinkels in de gaten. Zo kochten wij onze fruitbomen voor 4 euro per stuk bij een budgetsupermarkt. Ze groeien en bloeien al volop.

Lees ook: Geld besparen: zo doe je dat met een voorraadkast

5. Gras is één van de goedkoopste manieren om je tuin aan te kleden. Je kunt natuurlijk kant en klare graszoden leggen, maar dat is best aan de prijs. Je kunt gras ook zelf inzaaien. Weinig kosten, niet eens zoveel werk. Het enige wat je nodig hebt is veel geduld.


Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.