5 tips om consuminderen te leren aan je kinderen

Je probeert te consuminderen, maar je kinderen willen vooral nog meer speelgoed hebben. Toch lastig om die kleintjes uit te leggen waarom jij ‘minder’ nastreeft. We geven vijf tips om ze toch enthousiast te krijgen over consuminderen.

Door Esmée

Ik heb van mijn ouders goed geleerd hoe ik zorgvuldig met geld en spullen om moet gaan. Ze waren daar heel bewust mee bezig en ongemerkt heb ik dat van hen meegekregen. Mijn ouders droegen nooit de nieuwste kledingcollecties, hadden nooit de duurste auto’s en waren bewust bezig met de aanbiedingen uit de folders. Ze hoefden mij nooit te vertellen dat ik dat ook zo moest gaan doen later, ik pikte het als vanzelf wel op. Zij lieten me zien hoe zij het deden en dat werd mijn normaal. Maar er zijn nog meer manieren om je kind warm te krijgen voor jouw geconsuminder. We geven je 5 tips.

1. Anti-voedselverspilling

Door de restjes van het avondeten niet weg te gooien, maar in bakjes in de vriezer te doen, leer je je kids dat eten weggooien niet normaal is. Je kunt bijvoorbeeld ‘restjesdag’ inlassen van het eten wat over is na enkele dagen. Laat je kids zelf kiezen welke gerechten zij willen eten, waardoor het voor hen ook leuk wordt. Laat ze meedenken over hoe je restjes met elkaar combineert of bijvoorbeeld in een wrap opnieuw kunt bereiden.

2. Spullen maken niet gelukkiger


Probeer je kinderen van jongs af aan te leren dat zij niet gelukkig worden van het kopen van spullen. Koop dus niet zomaar, zonder gelegenheid, constant maar nieuwe spullen voor ze. Als zij zelf duizend soorten speelgoed hebben, is het logisch dat ze steeds weer enthousiast worden van nieuw speelgoed. Leer ze verantwoordelijk omgaan met hun speelgoed en laat het ze dit na het spelen ook zelf opruimen. Dan beseffen ze ook dat dat tijd kost, zeker wanneer ze nog meer speelgoed zouden hebben. 

3. Op pad met een boodschappenlijst

Geef je kids een eigen boodschappenlijstje wanneer je boodschappen gaat doen. Zo leer je ze te winkelen voor de spullen die ze nodig hebben, en niet als een kip zonder kop door de supermarkt te lopen. Als zij dan snoepjes willen, vraag ze of het op de lijst staat. Als het erop staat koop je het, zo niet niet. Maar dan staat er vast wel wat anders op wat wel in het karretje mag.

consuminderen  kinderen

4. Geef jonge kinderen zakgeld

Zakgeld helpt kinderen om te begrijpen dat het tijd kost om iets bij elkaar te sparen. Dat tijd en geld dus vaak met elkaar verbonden zijn. Als je ze ook nog klusjes laat doen tegen betaling, bijvoorbeeld de auto schoonmaken, snappen ze dat je vaak ook moeite moet doen voor geld. Dat het dus niet zomaar uit de lucht komt vallen. Je zult merken dat ze zuinig op hun centjes worden, omdat het niet zomaar in hun portemonneetje belandde. Het zomaar aan het eerste de beste uitgeven vinden ze dan meteen een minder goed idee.

LEES OOK: Deze tips helpen je minder te kopen

5. Kapotte spullen niet direct weggooien

Mijn oma en mijn moeder kunnen letterlijk alles met een naaimachine maken of repareren. Als mijn broek kapot was vroeger, had mijn moeder deze in een mum van tijd gerepareerd. Leer je kids dat een gat in je broek niet direct betekent dat hij in de prullenbak hoeft, door het te repareren waar dat kan. Als het echt niet te repareren valt, kijk dan of je wat nieuws bijvoorbeeld bij een tweedehands zaak op de kop kunt tikken en neem je kids hier mee naartoe. Zo merken ze dat wanneer iets stuk is, het niet zomaar vervangbaar is. Hopelijk gaan ze dan voorzichtiger met hun spullen om.

Tuurlijk willen we onze kinderen nooit het gevoel geven dat er geen geld is, of dat papa en mama iets niet kunnen betalen. Dat hoeft helemaal niet en maakt geld ook negatief beladen. Maar ze van jongs af aan meegeven dat het allemaal niet vanzelfsprekend is, is ontzettend waardevol voor hun latere leven. Ze leren zo de waarde van geld. Vergeet niet dat je juist een goede ouder bent door ze dit soort waardevolle lessen mee te geven. Ze zullen nooit op hun jeugd terugkijken en zeggen: ik kreeg zo lekker veel speelgoed. Het gaat om andere dingen. Dat weet jij, dat weet ik, dat weten zij hopelijk ook.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: