5 tips om goedkoper te koken

Eten en drinken nemen een flinke hap uit ons inkomen. Er zijn trucjes voor in de keuken die helpen te besparen op de boodschappen. Ik deel er 5 die wij iedere dag gebruiken om goedkoper te koken.

Bij besparen op eten, denken we vaak aan de supermarkt. Dat is waar we moeten opletten op de prijzen. E\ven wat vaker bukken bij de schappen voor de B-merken, bijvoorbeeld. Maar ook in de keuken zelf kun je nog besparen op wat eten je kost. Ik geef je 5 tips om dat ook te gaan doen. Doe het wat langer en het wordt heel vanzelfsprekend om dit zo te doen en op deze manier wat extra centen over te houden.

Tip 1

Kook in bulk. Maak je pastasaus? Dan is het goedkoper om één grote pan te maken en in delen in te vriezen, dan steeds opnieuw te beginnen met koken. Je kunt de ingrediënten groter en dus goedkoper inkopen. Bijkomend voordeel: je bespaart tijd en je wordt niet verleid om pizza of chinees te bestellen omdat je niks in huis hebt. 

Tip 2

Investeer in plastic bakjes. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om restjes in te bewaren tot de volgende dag. Ook kun je er vooruitgekookte maaltijden in bewaren in de vriezer. Schrijf er wel even op wat erin zit en wanneer je het in de vriezer hebt gestopt. Nog zo’n goede investering: een maatbeker en weegschaaltje. Om je ingrediënten af te wegen, zodat je niet te veel gebruikt. 

Lees ook: Met deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget.

samen koken budget

Tip 3

Gebruik ingrediënten die in de aanbieding zijn in meerdere recepten gedurende een week. Gehakt koop je wat groter in. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor gehaktballetjes in de soep en voor chili con carne. Voor allebei gebruik je ook de tomaten die in de aanbieding zijn. Zo heb je iedere dag korting op je avondeten.

Tip 4

Kook zoveel mogelijk met de deksel op de pan. Dat scheelt misschien niet voor je boodschappenbudget, maar wel op je energierekening. Zonder deksel verlies je veel warmte aan de lucht waardoor je meer gas of stroom verbruikt.Lees ook: In 7 stappen een lagere energierekening.

Tip 5

Maak soep! Bedenk met alles wat je overhoudt een soepje. Voor groentesoep kun je zo ongeveer alle groenten wel gebruiken. Die pastavlindertjes die je over had, gooi je er gewoon doorheen voor een bite. Zo eet je één keer in de week bijna gratis. 

Wat is jouw ultieme tip om goedkoper te koken?

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

6 Comments

 1. Jack Mellenberg Reply

  Misschien ook een hele goede tip … ga nooit boodschappen doen zonder iets gegeten tehebben …
  Als je met honger boodschappen doet neem je meestal meer mee naar huis dan nodig …
  Ook kun je een briefje maken voor de boodschappen … maar dan toch iets nuttigen voordat je gaat.

 2. Mlle Mme Reply

  Leer (nog) beter koken. Als het niet lekkerder gaat smaken, gaat het wel sneller. Of allebei, dat kan ook.

  Eet minder vlees! Als het niet goedkoper is, dan het zeker beter voor de dieren. Of allebei, dat kan ook.

  Snack minder tussen de maaltijden door. Als het niet goedkoper is, dan is het zeker beter voor je gezondheid. Of allebei, dat kan ook.

  En vergeet niet af en toe los te gaan op geweldige ingredienten en decadente maaltijden, want eten kan zo lekker en leuk zijn en zo gelukkig maken!

 3. Tamara Reply

  Ik maak regelmatig gebruik van de pakketten van too good to go. Je moet daardoor af en toe wel creatief zijn en een goed gevulde vriezer en voorraadkast is handig. Maar zo eet je wel regelmatig iets anders.

 4. Ina Onderwater Reply

  Ook ik heb een tip om te besparen tijdens het koken. Wanneer je de pasta in het water hebt gedaan het water eeer aan de kook brengen. Kookot het dan het gas uitdoen deksel erop en 8 minuten laten staan en na 8 minuten is de pasta gaar.
  Gr. Ina Onderwater

 5. Sjaak Reply

  Inderdaad zoals Ina vermeld heeft gas uit doen. Eventueel zoals mijn oma vroeger deed met rijst: onder een theemuts zetten. Ik herinner me zelfs dat ze het in bed onder dekens zette om gaar te laten worden (was geen snelkookrijst). Mijn oma had ook maar 2 pitten waarop ze toch hele maaltijden kookte. Ook b.v. Aardappel en wortel bij elkaar in de pan. Ook zag ik ooit iets op internet wat volgens dit principe werkt https://www.hooimadam.com .

 6. Tamara Korff Reply

  Ik heb laatst een wildpluk-app gedownload op mijn telefoon en kwam zo achter dat er bij mij in de buurt oa venkel groeit. Heerlijke soep van gemaakt! Er zijn hierin ook cursussen te volgen, maar ook YouTube en google zijn hiervoor handig. Het is wel spannend om het blad van een paardenbloem te eten 😉 en je moet goed lezen wat wel en niet kan en wanneer de beste periode is en opletten met giftige planten.
  Brandnetels, madeliefjes en paardebloemen zijn goede planten om te starten en volop recepten online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+