5 tips om minder eten weg te gooien

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om minder eten weg te gooien.

Nederlanders kopen gemiddeld 337 kilo vast voedsel per persoon. Daarvan verdwijnt 41 kilo per persoon in de prullenbak. Alle Nederlandse huishoudens bij elkaar verspillen 700 miljoen kilo voedsel. Dat is zo’n 13% van het totaal. Dat is niet alleen zonde, maar ook slecht voor je portemonnee. Het kost ons gemiddeld zo’n 150 euro per persoon, per jaar. Dat kan écht minder. Met deze 5 tips help ik je om minder eten weg te gooien. Beter voor het milieu en voor je spaarpot.

Lees ook: Bespaar 58.000 euro per jaar door je eigen groente te snijden.

 • Voor je naar de supermarkt gaat, ga je je keukenkastjes eerst door. Maak een lijstje met wat je allemaal nog in huis hebt. Probeer die producten te gebruiken in je recepten voor komende week. Het helpt je om minder uit te geven. Deze producten hoef je tenslotte niet meer te kopen. Het voorkomt ook dat ze over de datum gaan en dat je ze weg moet gooien.
 • Gebruik je restjes van je avondeten de volgende dag voor lunch. Bak de aardappeltjes van gisteravond en doe er een beetje salade bij. Gisteren chili con carne gegeten. Gooi het vandaag in een wrap, beetje zure room en kaas erop en je hebt een heerlijke lunch. Hoef je ook niet meer iedere dag bruine boterhammen met kaas te eten.
 • Koop een rasp en een goed mes en snij zelf. Dan hoef je je hele leven nooit meer zakjes geraspte kaas of al gesneden groente te kopen. Die zijn veel minder lang houdbaar dan verse producten in één stuk. Dus geen zakjes roerbakgroente, maar een verse paprika, champignons en prei. En snijden maar.
 • Afmeten. Dat is dé manier om te voorkomen dat je veel overhoudt en dus weggooit. Voor een volwassen eter reken je gemiddeld 100 gram ongekookte pasta en ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Er zijn zelfs speciale lepels te koop waarmee je makkelijker kunt afmeten per persoon.
 • Wees creatief met wat bijna niet meer goed is. Met een banaan maak je een smoothie of bananenbrood. Overrijpe tomaten zijn heerlijk in de soep. Van oud brood maak je wentelteefjes.

Hoe zorg jij ervoor dat je minder eten weg staat te gooien? Ik ben heel benieuwd.

6 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Ja blijf het vreemd vinden, wij gooien nooit eten weg, heel soms als het bedorven is maar dat zijn maar een paar dingen per jaar, bij lange na nog geen kilo!

 2. Audrey Reply

  ‘Een rasp en een goed mens’? Dit soort slordigheden zitten de laatste tijd wel vaak in de artikelen hier. Met een meerkoppige redactie zou je zeggen dat elkaars artikelen nog even nalezen niet al te ingewikkeld/kostbaar zou moeten zijn…

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Audrey, een online bedrijf runnen is kostentechnisch altijd een uitdaging. Aangezien Janke slechts één dag per week meewerkt, kan het gebeuren dat er af en toe een spelfout in sluipt. Misschien dat maar even door de vingers zien. We zijn allemaal mensen 🙂

 3. Marij Reply

  Ik wilde het niet zeggen maar ik erger me ook aan de steeds vaker voorkomende schrijffouten, haastig geschreven?
  Bijv: Deze boeken over gelde hielpen mij
  En zo staan er veel.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Marije, ik stuur jou ook even een reactie. Een online bedrijf runnen is kostentechnisch altijd een uitdaging. Aangezien Janke slechts één dag per week meewerkt, kan het gebeuren dat er af en toe een spelfout in sluipt. Er is helaas geen ruimte om een eindredacteur hierop te zetten. We doen hier ‘allemaal’ ons best om de content zo waardevol mogelijk te maken, ondanks dat we de lezer nooit een euro rekenen. Misschien een foutje op zijn tijd maar door de vingers zien? We zijn allemaal mensen 🙂

 4. Lindsey Reply

  Ik snap niet dat mensen vallen over een spelfoutje? Who cares! Het gaat toch om het artikel. Mij interesseert het in ieder geval geen reet 😉

  Gewoon zo door gaan hoor dames, ik word altijd heel blij van jullie artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *