5 tips voor tijdens het onderhandelen (vaker doen, lieve mensen!)

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te onderhandelen over de prijs.


Wij Nederlanders onderhandelen ons suf over één euro bij het kopen van een souvenir op een Turks marktje. Maar eenmaal thuis laten we dat onderhandelen weer helemaal achter ons. Terwijl er in Nederland ook echt wel ruimte voor is. Ik geef je 5 tips die je kunt toepassen wanneer je onderhandelt voor een betere deal.

Lees ook: Mijn beste 5 geldadviezen op een rij.

  • Doe vooraf research. Weet wat je wilt kopen en welke prijs je ervoor wilt betalen. Zorg dat dit een redelijke prijs is. Dat bepaal je bijvoorbeeld door vergelijkingswebsites te bezoeken.
  • Kom niet te snel tot de koop. Laat je in de winkel uitgebreid voorlichten en stel veel vragen. Zo creëer je een relatie met de verkoper. Ook zal hij aan het einde van je bezoek meer geneigd zijn met je te onderhandelen, omdat hij al veel tijd in jou en je potentiële aankoop heeft geïnvesteerd.
  • Laat ruimte over om te onderhandelen. Als jij voor ogen hebt om 10% korting te krijgen, zul je om iets meer moeten vragen. De verkoper moet het gevoel hebben dat hij ook invloed heeft. Vraag je om 15% korting, dan zal hij waarschijnlijk een tegenvoorstel doen. Uiteindelijk kom je dan alsnog op de 10% die je vooraf in gedachten had.
  • Durf stil te zijn. Vaak heeft een stilte meer effect dan woorden. Heeft de verkoper je een product laten zien. Herhaal dan de prijs. Verder zeg je niets. Laat de verkoper de silte maar opvullen. In veel gevallen doet hij dat met de woorden: ‘Daar kan nog wel iets vanaf, eventueel.’
  • Bij onderhandelen denken we vaak alleen aan de prijs. Natuurlijk kun je vragen om een lagere prijs. Daarnaast zijn er nog meer extraatjes te halen. Bijvoorbeeld een gratis accessoire bij een telefoon. Of een serviceabonnement bij een wasmachine. Zet niet alleen in op prijs, maar denk ook na over welke randvoorwaarden voor jou fijn zouden zijn.

Heb jij nog goede tips om te onderhandelen? Laat ze achter in de reacties.