5 tips voor tijdens het onderhandelen (vaker doen, lieve mensen!)

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te onderhandelen over de prijs.

Wij Nederlanders onderhandelen ons suf over één euro bij het kopen van een souvenir op een Turks marktje. Maar eenmaal thuis laten we dat onderhandelen weer helemaal achter ons. Terwijl er in Nederland ook echt wel ruimte voor is. Ik geef je 5 tips die je kunt toepassen wanneer je onderhandelt voor een betere deal.

Lees ook: Mijn beste 5 geldadviezen op een rij.

 • Doe vooraf research. Weet wat je wilt kopen en welke prijs je ervoor wilt betalen. Zorg dat dit een redelijke prijs is. Dat bepaal je bijvoorbeeld door vergelijkingswebsites te bezoeken.
 • Kom niet te snel tot de koop. Laat je in de winkel uitgebreid voorlichten en stel veel vragen. Zo creëer je een relatie met de verkoper. Ook zal hij aan het einde van je bezoek meer geneigd zijn met je te onderhandelen, omdat hij al veel tijd in jou en je potentiële aankoop heeft geïnvesteerd.
 • Laat ruimte over om te onderhandelen. Als jij voor ogen hebt om 10% korting te krijgen, zul je om iets meer moeten vragen. De verkoper moet het gevoel hebben dat hij ook invloed heeft. Vraag je om 15% korting, dan zal hij waarschijnlijk een tegenvoorstel doen. Uiteindelijk kom je dan alsnog op de 10% die je vooraf in gedachten had.
 • Durf stil te zijn. Vaak heeft een stilte meer effect dan woorden. Heeft de verkoper je een product laten zien. Herhaal dan de prijs. Verder zeg je niets. Laat de verkoper de silte maar opvullen. In veel gevallen doet hij dat met de woorden: ‘Daar kan nog wel iets vanaf, eventueel.’
 • Bij onderhandelen denken we vaak alleen aan de prijs. Natuurlijk kun je vragen om een lagere prijs. Daarnaast zijn er nog meer extraatjes te halen. Bijvoorbeeld een gratis accessoire bij een telefoon. Of een serviceabonnement bij een wasmachine. Zet niet alleen in op prijs, maar denk ook na over welke randvoorwaarden voor jou fijn zouden zijn.

Heb jij nog goede tips om te onderhandelen? Laat ze achter in de reacties.

6 Comments

 1. Eef Reply

  Nu vooral heel erg benieuwd naar de ervaringen van mensen die dit dus wel doen! Online kortingen zoeken is standaard maar face to face..

 2. Kaspar Reply

  Toch is onderhandelen in Nederland niet heel erg geaccepteerd. Bij grote aankopen wel (auto, keuken, huis), maar gewoon in de winkel niet. Zeker bij grote ketens is de kans op succes klein… Hooguit maak je een kans als je kunt aantonen dat hetzelfde product elders goedkoper is. Menig andere winkel begint er ook niet aan. Vaak hebben de verkoopmedewerkers ook niet de mogelijkheid überhaupt iets met prijzen te doen. Dat gezegd hebbende: niet geschoten is altijd mis! En vragen staat vrij….
  Dus gewoon proberen, zeker bij wat prijzigere aankopen… En inderdaad is de tip om niet de prijs te verlagen maar er iets extra bij te regelen (waar je echt wat aan hebt!) wel een heel goede. Daar is vaak best wat in mogelijk….
  Ander advies dat ik zou willen meegeven… Verkopers doen hetzelfde! Die proberen jou nog wat extra te slijten. Een verzekering, een kabeltje met vergulde stekkers, een screenprotector op je nieuwe telefoon, etcetera…. Stink daar niet in! Maar héél zelden is dat iets dat je echt nodig hebt en maar zelden is het daadwerkelijk de goede aanbieding die de verkoper zegt dat het is!

  Onlangs nog weer iemand die een lelijke screenprotector had op de mooie nieuwe telefoon… Had ze 40 euro voor betaald in de winkel. Zat scheef, geen gezicht…. Uiteindelijk dus weer verwijderd. En belangrijker nog: dat type telefoon heeft nieuw uit de doos al een prima screenprotector er op zitten die er keurig op zit… Hebben ze in de winkel dus snel even verwijderd toen ze niet oplette…. Jammer 40 euro! (en ook nog relevant: nieuwe high-end telefoons hebben helemaal geen screen protector meer nodig! Het glas krast nauwelijks nog…Enkel met zand is het nog een beetje uitkijken!).

  1. sifak Reply

   40 euro voor een screenprotector is sowieso belachelijk prijzig. Als ik een reparatie aan de telefoon moet laten uitvoeren bij de locale repairshop vraag ik de screenprotector er altijd gratis bij te doen en dat lukt eigenlijk bijna altijd wel. Kost anders een 10tje.

   Mijn ervaring is trouwens dat onderhandelen wel geaccepteerd is in Nederland maar inderdaad niet bij grote ketens en zeker niet bij degene die er niet over mogen/kunnen beslissen.

 3. Vera Reply

  Doe ik zelf ook zeer weinig, is toch spannend en eerlijk toegegeven ben ik bang als gierig/krent over te komen..

  Een van de weinige dingen waar ik wel onderhandel is onderhoud bij de autogarage. Bij aankoop is onderhandelen gebruikelijk, maar ook bij onderhoud kan dit! Vooral als ze qua werk iets kunnen combineren wat anders gewoon los op de bon komt (dus eigenlijk 2 items voor 1x werk):
  Bandenwissel + onderhoud = gratis bandenwissel
  Bandenwissel + opslag banden = korting op opslag vragen (omdat ze weten dat je weer terug komt)
  Onderhoud + APK = gratis APK (bij veel garages al inclusief bij groot onderhoud, maar ook bij klein mogelijk)

  Nog een tip als je wilt onderhandelen, praat niet met de ‘zaterdaghulp’, maar met iemand die wel mag/ kan beslissen.

 4. Sifaka Reply

  Doe het bijna overal als ik grofweg meer dan 50 euro uitgeef. Vooral in kledingzaken is veel te halen over het algemeen. Onlangs nog een jas van 280 voor 200 euro. En dan was de jas gewoon net van de ‘nieuwe lijn’. Op kleding verdienen ze sowieso genoeg maar toch ga je dan met een voldaan gevoel de winkel uit. Kan veel meer genieten als ik het gevoel heb een goede deal gemaakt te hebben.

  De manier waarop je het doet (enthousiast, vrolijk en met een geintje) maakt denk ik ook veel uit. Een leuke band bouwen met de verkoper is dus echt belangrijk. Uiteraard moet je wel met degene aan de gang die er ook iets over kan zeggen, dat voel je vaak wel een beetje aan (of diegene bevoegd is). Ook moet je niet aankomen in grote winkels als de mediamarkt ofzo, daar denk ik dat de kans van slagen bijzonder klein tot nihil is.

  1. Kaspar Reply

   Op een jas van 280 euro zit wel de nodige marge ja… Maar ik geef aan kleding nóóit meer dan 100 euro uit… En zelfs dat is heel uitzonderlijk. Dus dan valt er qua kleding weinig te onderhandelen. Maar het klopt dat veel afhangt van hoe je het aanvliegt. Als je het direct insteekt met ‘ik heb recht op korting’ kun je het vergeten. Maar als je het leuk brengt dan kan het prima werken! Bij de mediamarkt doe ik het gewoon altijd als het om dure producten gaat… Kans van slagen is inderdaad klein. Maar soms krijg je er een extraatje bij, en zeker als je aan kunt geven (en aantonen) dat het elders goedkoper is lukt het wel iets van de prijs af te snoepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+