5 x tips om goedkoper vliegtickets te boeken

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te besparen op je vliegtickets.

Een vliegticket is echt zo’n product waar je gigantisch op kunt besparen. Maar daarvoor moet je wel de trucjes kennen. Budgetvliegmaatschappijen hebben vaak hele goede aanbiedingen. Je moet alleen de krenten uit de pap weten te vinden. Ik geef je 5 tips om goedkope vliegtickets te kunnen boeken. Oh, en als het je lukt om heel goedkoop te vliegen, kun je best een paar euro besteden aan het compenseren van de co2-uitstoot, toch? Dan worden er bijvoorbeeld bomen geplant dankzij jouw donatie.

Lees ook: 5 besparingen die je niet meer dan 5 minuten kosten.

 • Vermijd het hoogseizoen en vakanties. Met Kerst is een ticket vaak niet te betalen. Net zoals in de zomervakantie. Probeer flexibel te zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in veel gevallen. Met kleine kinderen ben je bijvoorbeeld gebonden aan de zomervakantie. Maar die wordt in Nederland gespreid. Begint de vakantie bij jullie vroeg? Probeer voor die eerste week te boeken. Of voor de laatste wanneer je juist laat vakantie hebt. Bij ons in het dorp zijn er bijvoorbeeld dorpsfeesten waar we vrij voor vragen. Dat zijn de momenten waarop je goedkoper kunt vliegen.

 • Zoek niet alleen via de website van de vliegmaatschappijen. Google Flights is een goede en gebruiksvriendelijke zoekmachine. Op Booking.com kun je zoeken naar de laagste prijzen binnen een hele maand. Ideaal wanneer je flexibel bent en kunt gaan voor de goedkoopste tickets. Bij SkyScanner kun je zelfs zoeken zonder locatie, door ‘overal’ te kiezen als bestemming. Dat is leuk voor de echte avontuurlijke reiziger.

 • Wil je gaan vliegen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrieven van luchtmaatschappijen. Kortingen kondigen ze vaak als eerste via deze weg aan. Sommige acties worden zelfs alleen via de nieuwsbrief verspreid. Dat wil je niet missen.

 • Vlieg niet in het weekend, maar juist op maandag. Dit is ook weer een kwestie van vraag en aanbod. Iedereen wil op vrijdag en in het weekend vliegen. Op maandag moeten ze namelijk weer op kantoor zijn. Heb jij de mogelijkheid om juist op die minder populaire dag te vliegen? Dan kan dat je veel geld schelen.

 • Reis alleen met handbagage. Steeds meer airlines rekenen flinke bedragen voor het inchecken van je koffer. Probeer het eens te doen met alleen handbagage. Investeer één keer in een rolkoffer met de juiste maten. Wij vliegen zelfs met ons gezin met twee jonge kinderen alleen met handbagage. Als je goed nadenkt over wat je wel en niet meeneemt en ter plekke een wasmachine hebt, kan het écht.

Misschien heb jij nog andere tips voor goedkopere vliegtickets? Deel ze vooral in de comments!

17 Comments

 1. Jo Reply

  Ook een tip is vlak na de feestdagen op ‘kerstreis’ te gaan, zo heb ik al leuke trips naar steden in Oost-Europa gemaakt. Niet alleen verblijf en ticket zijn goedkoop, maar alle kerstdecoratie hangt er nog zodat het gezellig is. En je hebt in de winkels ook nog eens sale.

  De kerstmarktjes zijn helaas al weg, maarja je kunt niet alles hebben.

 2. Myke Reply

  Niet vliegen maar in eigen land op vakantie gaan is minstens net zo leuk en veeeel goedkoper! Bovendien moeten mensen is meer beseffen hoe slecht vliegen is voor het milieu en de medemens. Helaas is vaak de gedachte: ‘Ik doe al mijn best, dus ik gun mij zelf dat reisje met het vliegtuig’….

  1. Kaspar Reply

   In eigen land is absoluut óók heel leuk! Maar in de vakantie zie ik toch wel graag ook andere landen en culturen hoor… En dat hoeft dan lang niet altijd met het vliegtuig trouwens…. Sterker nog: sinds ik kinderen heb, heb ik nog maar twee keer het vliegtuig gepakt (zakenreizen niet meegerekend)… Met een heel gezin is een vliegreis gewoon te duur. Die twee keer was inderdaad een keer toen de zomervakantie héél vroeg viel en we dus net de hoogseizoen-prijzen voor waren en een keer zijn we in een voorjaarsvakantie gegaan die toen twee weken was (en voor de meeste anderen niet: dus ook geen hoogseizoen-prijzen).

   En de gedachte ‘ik doe al mijn best, dus gun mij dat reisje’ vind ik helemaal niets mis mee – mits het wel een eerlijke overweging is. Ook richting jezelf! Ik ben mij er van bewust dat die vliegreis een belasting is voor het milieu. Dus naast de vraag of het mij het geld waard is stel ik mij ook de vraag of die reis het mij echt waard is in relatie tot de belasting van het milieu. En in die twee gevallen was dat zeker het geval… Want laten we eerlijk zijn: op de camping in Limburg met 15 graden en af en toe regen is absoluut ook leuk! Maar een eigen villa met een zwembad midden in een dorpje in Spanje (met zwembad!) of aan de Siciliaanse kust met altijd zon en een lekkere 35 graden, dat is toch écht een stuk leuker! En een dergelijke vreemde cultuur ontdekken en vooral ook aan de kinderen meegeven zodat zij wat meekrijgen over de diversiteit van de wereld is ook prachtig én ook nog eens zinvol!

  2. Jo Reply

   @Myke

   Ik ‘moet’ helemaal niks en bepaal zelf hoe ik wel of niet reis en waar ik dan heen ga. Dat is per definitie geen reis in Nederland, als ik iets in NL wil zien kan ik dat in een dagtripje doen (voordeel van wonen in het midden van het land).

 3. Tiny Reply

  Vliegen op maandag is ook heel erg afhankelijk van de bestemming. Doe je een stedentrip dan is dit juist vaak duur door veel zakelijke reizigers.
  Ik ga de laatste jaren eigenlijk bijna alleen maar met de auto, voor mij de goedkopere optie. Ben vrij regelmatig in de Alpen en neem dan aardig wat uitrusting mee. Vliegen kost me dan teveel aan bagagekosten en ook gedoe+kosten voor een transfer dan wel huurauto naar de eindbestemming.

 4. madame Reply

  Tip: investeer in van die loyaltyprogramma’s en sparen maar. Door de allianties van airlines kan je dat vaak bagagekosten schelen en je spaart punten die je weer voor goedkopere tickets in kunt zetten. Zeker wanneer je ook weleens zakelijk vliegt is dat een fijne bijkomstigheid. Maar ook prive levert het al snel een gratis koffer op.

  1. Kaspar Reply

   Euh…. . Doe alweer een jaar of vijf mee met zo’n programma, zakelijke reizen incluis.
   Heb al 1/00e van een eenvoudig 3-gangen dinertje…. haha. Dus als ik zo door ga kan ik over 500 jaar mooi uit eten. Tenzij die punten gaandeweg verlopen… doen ze vaak.

 5. Renate Reply

  Ik vind je website geweldig, maar dit artikel stelt me teleur. Vliegen is ontzettend slecht voor het milieu en ik blijf het bizar en te gek voor woorden vinden dat vluchten voor spotprijzen kunnen worden geboekt. Dichtbij is zoveel moois te ontdekken en ook nog eens budgetproof 😉!

  1. Kaspar Reply

   Wist je dat een reis met de auto héél ruim twee keer zoveel co2 uitstoot kost dan met het vliegtuig per persoon? Dus als je met zo’n tweeën reist is het vliegtuig minder belastend dan dezelfde reis met de auto… Voor verre reizen gaat dit vergelijk niet op (want kan niet met de auto) en als je met meer dan 2 personen reist is een autovakantie beter… alhoewel dit natuurlijk ook nog weer afhangt van de auto én hoe vol die geladen is…. goede dakkoffer of aanhanger erbij en de vliegreis is zelfs met 3 personen minder uitstoot!

   Ook als het om milieu gaat is het, net als bij geld, goed om net even wat verder te kijken…

   1. Renate Reply

    Helaas Kaspar, deze informatie klopt niet. Misschien eens ‘ de verborgen impact lezen’, tipje mijnerzijds.
    Natuurlijk is het wel zo dat er op meerdere manieren berekeningen worden gemaakt, allen met verschillende variabelen waardoor uitkomsten moeilijk te vergelijken zijn. En te manipuleren…

    Anyway, ieder zijn eigen keuzes uiteraard, maar zo denk ik erover.

    En ook voor de auto geldt mi eerst nadenken of dat echt de beste manier van vervoer is…

    1. Kaspar Reply

     Is de berekening van Milieucentraal, dus tamelijk onafhankelijk…
     Uiteraard is de impact breder dan enkel CO2, maar dat geldt voor alles.
     Belangrijkste is de dingen in verhouding te zien in plaats van als puur slecht te bestempelen….

 6. pascal Reply

  errorfares.nl

  is ook een hele mooie site voor goedkope tickets

  vlieg eind november voor 480 euro
  heen en terug naar Melbourne (Australië)
  voor een maand lang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+