50/30/20-regel, voor als je niet van budgetteren houdt

Zodra ik het woord budget gebruik, kelderen de bezoekcijfers. Nou, bij wijze van dan. Mensen houden niet van budgetteren, vinden het niet leuk. Voor hen kan de 50/30/20-regel de oplossing zijn. 

Een bedrag voor boodschappen. Een bedrag voor cadeautjes. Een bedrag voor horeca. Sommige mensen (inclusief ik zelf, trouwens) krijgen kriebels van zo’n specifiek budget. Ik zou me opgesloten voelen, joh. Elke keer bij het pinnen denken aan uit welk potje dit geld komt en of daar nog wel genoeg in zit. Dat is natuurlijk ook de hele bedoeling van een budget. Maar ik denk dat ik er niet zuiniger van zou worden, of rijker. Ik denk dat ik na twee weken denk: fuck it! En dan alles over de balk smijt. Niet echt de bedoeling.

Lees ook: Renée spaart zich gelukkig


Ik budgetteer wel, maar veel meer in grote lijnen. Wat voor mij ook goed zou kunnen werken is de 50/20/30. Dat is nou budgetteren in grote lijnen. En van die grote lijnen, daar ben ik wel van. Hoe werkt het? Nou je moet wel even goed inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Dat lijkt me, als je dat nog niet hebt, altijd verstandig. Het kost je misschien een kwartiertje om dat op een rij te zetten. In de 50/20/30-regel is de verdeling van je uitgaven als volgt: 50% Noodzakelijke kosten. Dus bijvoorbeeld de kosten voor je huis, je zorgverzekering en de boodschappen. 30% Persoonlijke keuzes. Lekker uit eten, nieuwe kleren voor je kids en hopelijk soms ook voor jezelf, vallen hieronder.  (hier valt dus ook een auto en lekker uit eten gaan onder) en 20% bewaar je om financieel sterker te worden. Dus bijvoorbeeld om te sparen of (verstandig) te beleggen.

Deze verdeling is voor veel mensen een uitdaging. Vooral die 50%. Dus zorgen dat je vaste lasten (want dat zijn die noodzakelijke kosten) niet hoger zijn dan de helft van je inkomsten. Als je met zijn tweeën verdient, dan is dat al sneller haalbaar dan in je eentje. Ik snap dat het voor sommige mensen niet te doen, is dit. Deze verdeling geeft wel een heel gezonde balans aan. Dat je na die vaste lasten dus nog vrij veel ruimte hebt om bestedingen te doen waar je blij van wordt. Maar ook dat er 20% (oftewel 1/5) van alle wat er binnenkomt, gebruikt om je financiële toekomst veilig te stellen. Nou, dat klinkt misschien wel erg zwaar. Laat ik het noemen: een appeltje voor de dorst te creëren. Dat is dat sparen in het begin toch. Pas als dat appeltje er is, ga je door met financiële zekerheid voor de lange termijn.

Op welke percentages zitten wij nu? Ik probeer mijn blog altijd persoonlijk te houden, dus die vraag hoort erbij. Even een ruwe schatting. Want ja, ik ben dus van de grote lijnen. Wij redden die 50% voor noodzakelijke kosten, wel. Alleen omdat we met zijn tweeen verdienen, hoor. Anders zouden mijn vaste lasten drastisch omlaag moeten, of mijn inkomen drastisch omhoog. 30% aan leuke dingen? Of zoals in het budget staat: persoonlijke keuzes. Als je auto meerekent, komen we aardig in de buurt. Ik denk dat we daar net wat onder zitten. We hebben niet zulke dure hobby’s en met twee kleine kinderen belanden we niet meer zo vaak spontaan in een sterrenrestaurant. Die 20% sparen: makkelijk! Iedere maand gaat er sowieso 500 euro naar de beurs en 1000 euro naar de spaarrekening dan wel afgelost op de hypotheek. Dus dat redden we wel. Het geeft ons een fijn gevoel dat we iedere maand verder bouwen aan een toekomst waarin geld geen issue meer is.

En jullie? Ben benieuwd naar hoe jullie percentages ongeveer liggen. 

Lees ook: 10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.