6 gouden tips om goedkoop te tanken

Geld uitgeven aan benzine vinden wij bij PorteRenee stom. We geven ons geld liever aan andere dingen uit. Dus kennen we alle tips om goedkoop te tanken. De 6 beste tips delen we graag met je.

Die benzineprijs gaat up en down. Maar in vergelijking met het buitenland is ‘ie in Nederland altijd vrij hoog. Wist je dat Nederland de hoogste belastingdruk op brandstof in de wereld heeft? BTW en accijnzen nemen ongeveer 60% van de pompprijs voor hun rekening. Nederland is een van de duurste landen om in te tanken.

Lees ook: 11 tips: Zo kunnen verzekeringen goedkoper

Tot een half jaar geleden gooide ik mijn auto vol met brandstof als de meter al ver in het rood stond. Tanken is nu eenmaal niet mijn hobby, dus stelde ik de noodzakelijke stop zo lang mogelijk uit. Gevolg: stond ik weer te tanken bij de Shell langs de A12 tegen te hoofdprijs. En dan griste ik ook nog een zakje drop voor de kinderen bij de kassa mee. Nu tank ik anders. Dat bespaart me gemiddeld €200 per jaar. 

Ik geef je 6 tips om goedkoop je auto vol te gooien.

Tanken langs de snelweg: no go!

Tanken langs de snelweg is een absolute no go. Daar kunnen we kort over zijn. Deze pompen hanteren namelijk de gemiddeld landelijke adviesprijs of hoger. Ik gooi mijn tank tegenwoordig vaak vol bij de pomp langs de N-weg, of nog liever, bij de onbemande pomp om de hoek. 

Tanken bij een onbemand tankstation: go! 


Het aantal onbemande tankstations is het afgelopen decennium verviervoudigd. Er is er dus altijd wel eentje in de buurt. Geen personeelskosten, dus lagere literprijzen. Afhankelijk van de gemiddelde literprijs (benzineprijzen zijn nogal wispelturig) op het moment dat je tankt kan het wel tot €0,15 per liter schelen. Even een rekensommetje: ik tank gemiddeld twee keer per maand 50 liter Euro 95. Op de snelweg betaal ik op dit moment (peildatum: 3 maart) €1,75 en bij de TinQ om de hoek €1,60. Dat scheelt €15 maand en dus €180 per jaar! Makkelijk verdiend toch? En nog een voordeeltje: er is geen zakje drop om mee te nemen. En wil je toch een zoethoudertje in de auto? Dan is zo’n zakje van de supermarkt in de auto leggen altijd goedkoper. Dubbele winst zeg maar. 

Plan en maak gebruik van voordeelacties

Vrijwel alle pompen hebben voordeelacties. Bij de TinQ bij mij om de hoek bijvoorbeeld krijg ik op woensdag en zaterdag €0,15 extra korting. En bij de Amigo een paar kilometer verderop doen ze dat op dinsdag. Toch lekker. Uit recent onderzoek van de ANBW blijkt trouwens dat je op maandag vrijwel nergens op korting hoeft te rekenen. Dus tank je altijd op maandagochtend? Niet meer doen. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat je op zaterdag de beste korting op de meeste plekken kan scoren. Even goed plannen dus. 

Check de actuele brandstofprijzen via de app

Er zijn verschillende apps die de actuele brandstofprijzen weergeven. Ik gebruik de ANWB Onderweg-app. Is het tijd om te tanken? Dan check ik met de app heel eenvoudig bij welke pomp in de buurt ik het goedkoopste uit ben.

Dynamic pricing

In Duitsland is het de normaalste zaak van de wereld, dynamic pricing. Gedurende de dag past de pomphouder de prijzen aan. In Nederland zien we het ook steeds vaker gebeuren. Zo’n 20% van de pomphouders doet het inmiddels. (Dit zijn overigens over het algemeen wel de grotere bemande pompen). Door aan dynamic pricing te doen maakt de pomphouder meer winst tijdens drukke momenten. Wordt het een warme dag en pakken veel mensen de auto voor een dagje strand? Dan kan de pomphouder ervoor kiezen de prijzen te verhogen. Bij pompen die op deze manier werken liggen tussen 3 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends de prijzen lager dan tijdens de avondspits. Maar om daar nu je ’s nachts je bed voor uit te komen gaat natuurlijk wel wat ver. 

Tank over de grens

Ik woon dichtbij de grens met Duitsland. Dat levert één voordeel op. De benzineprijs bij de Duitse pomp (20 km van mijn huis en 1 km van de autobahn) ligt de literprijs op dit moment €0,25 lager dan bij de onbemande pomp bij mij om de hoek. In plaats van €1,60 betaal ik daar €1,35. Dat komt deze maand neer op een besparing van €25. Kassa! In België liggen de brandstofprijzen ook een stuk lager. Een ritje naar de ooster- of zuiderburen is natuurlijk alleen interessant als niet ver van de grens woont. 

Geen tip om goedkoper te tanken en het is natuurlijk een inkoppertje, maar laat je auto vaker staan. Pak de fiets of loop. Nog gezonder ook. En wist je trouwens dat je de verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen overdag naar 100 km/pu ook in je portemonnee gaat merken? Je verbruikt namelijk bij deze snelheid zo’n 25% minder brandstof dan wanneer je met 130 km/pu naar je bestemming racet. 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: