8‌ ‌manieren‌ ‌om‌ ‌geld‌ ‌te‌ ‌besparen‌ ‌én‌ ‌te‌ ‌verduurzamen‌ ‌

We willen graag duurzamer leven, maar besparen is óók lekker. Je kunt die twee tegelijkertijd doen. Beter voor de wereld en voor je milieu. Ik geef je 8 manieren om daar nu meteen mee te beginnen.

Soms gaat besparen ten koste van duurzaamheid. Ik geef toe, daar heb ik me ook wel eens schuldig aan gemaakt. Het laatste jaar ga ik daar wat bewuster mee om. Dus niet meer met de auto naar de Action om daar speelgoed te halen voor mijn kinderen, omdat het daar nét wat goedkoper is. Maar gewoon naar de lokale kringloopwinkel (op de fiets, jaja) om te kijken of ze wat moois hebben liggen. Ik krijg er lol in om besparen én duurzamer leven te combineren en heb inmiddels een paar mooie manieren gevonden om dat te doen. Die deel ik graag met je. 

1. Met het schaamrood op mijn kaken vertel ik dat ik vroeger best veel eten weggooide. Dan bewaarde ik bijvoorbeeld de restjes van het avondeten, maar had de volgende dag zin in wat anders en gooide het zonder pardon weg. Dat had ik dan natuurlijk gewoon in mijn vriezer moeten gooien, maar ja. Ik was nooit zo’n planner. Tegenwoordig weet ik beter. Ik vries restjes in. Ik meet af wat ik nodig heb, zodat ik niet meer teveel maak. En als ik toch geen zin heb om het die dag op te eten, geef ik mezelf een mentale schop onder mijn kont. Stel je niet aan. Je gaat geen eten weggooien terwijl er mensen op aarde zijn die niks te eten hebben. Dit is echt een mentaliteitsverandering. Lastig in het begin, maar als je even doorzet is het straks heel normaal om alles wat je in huis haalt ook op te maken.

2. Ik koop bijna nooit (meer) eten onderweg. Vroeger haalde ik vaak een flesje water bij het tankstation, meteen maar een broodje erbij. Dat was niet alleen zonde van mijn geld, want hallo, dat had ik gewoon van thuis mee kunnen nemen. Maar ook zorgde het voor een flinke en onnodige berg afval in mijn auto. Allemaal plastic dat in de prullenbak belandde. Niet bepaald duurzaam. Nu probeer ik vooruit te denken. Altijd een flesje water bij me te hebben en een reep voor onverwachte honger. Scheelt geld én plastic.

3. Gekke tip misschien, maar beperk je kastruimte. Wij hebben sinds onze verbouwing een aantal vaste inbouwkasten. Hartstikke mooi! Het idee is: wanneer die vol zijn, zijn ze vol. Dan kun ik dus niets meer kopen. Het ontmoedigt mij om spullen te kopen en dat is precies wat er zo fijn aan is. Je houdt je geld in je zak en koopt al die onnodige (plastic) rotzooi ook niet.  

4. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken heeft? Wow! Ik vind dat best een hoop. Ik probeer het zelf met minder te doen. Een minder volle kast, maar wel met stukken die ik écht leuk vind. En die ook van een wat betere kwaliteit zijn, dus niet ieder jaar vervangen hoeven worden. Ik koop steeds vaker tweedehands. Spullen én kleding. Daarvoor hoeft niets nieuws gemaakt te worden, want er is al zoveel. Beter voor het milieu en ook voor mijn portemonnee. In de fast fashion-store zie je mij steeds minder vaak.

5. Ik eet steeds minder vlees. Eigenlijk zou ik, zoals mijn man Kasper, helemaal vegetarisch moeten worden, maar dat is mij nog niet gelukt. Al eet ik wel véél minder vlees dan jaren geleden. Er gaat hier tegenwoordig vaker vegagehakt door het eten dan écht gehakt. Maar eigenlijk kiezen we ook heel vaak voor alleen groenten als basis, ook zonder vleesvervangers, want die zijn niet altijd even duurzaam. Het is een kwestie van anders leren denken. Ik bedacht vroeger een gerecht op basis van het vlees. Dus: speklap met… Dat is nu heel anders. Ik denk nu vanuit de groenten of de koolhydraten. Ik merk dat mijn boodschappen daardoor flink goedkoper én duurzamer zijn geworden.

6. We zijn ons aan het oriënteren op het plaatsen van zonnepanelen. Ik vind het een geweldig idee om je eigen stroom op te wekken. Je eigen panelen op jouw eigen dak, die de zonnestralen (die van iedereen is) omzet in de elektriciteit die je zelf gebruikt. Ik kan niet wachten tot de panelen op ons dak liggen. Sowieso is minder gebruiken duurzaam én besparend. Ik lachte vroeger om mijn toenmalige schoonvader die ieder lichtje, zelfs die van het standby-knopje op zijn zoon’s stereotoren, uit wilde hebben. Nu ben ik net zo. Wijsheid komt met de jaren, he?

Je huis verduurzamen: tof. Maar hoe betaal je dat? Je kunt er geld voor lenen, gewoon in je hypotheek. Er zijn zelfs speciale verduurzamingshypotheken, waar je ook nog eens een gereduceerde rente over betaalt. Hoe dat zit, lees je hier.

gratis sporten

7. Beweeg! Dit is geen twee, maar drie vliegen in één klap levensverandering. Minder de auto pakken en meer fietsen en wandelen. Je bespaart benzine, je wordt gezonder én bespaart geld. Het is zo’n open deur. Toch is de verleiding groot wanneer je een auto voor de deur hebt staan. Bij mij ging de knop om toen ik regels voor mezelf maakte. Binnen mijn dorp bijvoorbeeld, ga ik niet meer met de auto. Alleen wanneer ik iets groots of zwaars wil halen of het écht met bakken uit de hemel komt, mag dat. Dat werkt. 

8. Koop eten in het seizoen. Aardbeien in de winter? Ik koop ze niet. Ze zijn dan niet alleen te duur, maar ook niet bepaald duurzaam omdat ze vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen worden of uit een energieslurpende kas komt. Liever koop ik eten in het seizoen en ook nog een beetje lokaal.

Kijk, ik ben verre van perfect. Mijn leven kan véél duurzamer, dat weet ik zeker. Ik doe mijn best, bijvoorbeeld door de 8 dingen die hierboven staan, te doen, maar heb nog genoeg te leren!

Dit artikel is een samenwerking met asr. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.