8 dingen waar je ongemerkt je geld aan verspilt

Soms lijkt je geld gewoon te verdwijnen. Waaraan? Je hebt waarschijnlijk geen idee. Wij wel. We tippen je 8 dingen waar je waarschinlijk ongemerkt veel geld aan uitgeeft.

Teveel uitgeven aan boodschappen

Hoeveel geef je uit aan boodschappen? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Ga het eens bijhouden. Of check het met terugwerkende kracht in je bankierenapp. Tel de bedragen bij elkaar op and be amazed! Soms schelen je werkelijke uitgaven soms tientjes tot honderden euro’s per maand met wat je dacht uit te geven. Dicht dat gat, vooral.

verspilt

Water uit de supermarkt

In het buitenland snap ik dat water gekocht moet worden, omdat het water uit de kraan soms gewoon niet drinkbaar is. Maar in Nederland is water zo zuiver dat het onzin is om dit in de supermarkt te kopen. Toch worden er jaarlijks nog zo’n 650 miljoen plastic flesjes water verkocht. Zonde geld!

Eten onderweg

Even stoppen bij een tankstation voor een tussendoortje. Hoppa: een tientje verder. Even wat halen bij AH To Go. Weer 15 euro armer. Eten dat je onderweg haalt, is altijd te duur. Je betaalt nu eenmaal voor het gemak. Dus gooi een paar mueslirepen in je tas en een flesje water en deze kosten hoef je nooit meer te maken.

Dubbele abonnementen

Ik hoorde laatst dat iemand twee abonnementen had bij twee verschillende sportscholen, ‘want ze hebben allebei andere apparaten’. Ik wist niet wat ik hoorde. Elke maand betaalde zij dus aan twee sportscholen, terwijl ze niet per se meer sportte. Dit is een beetje hetzelfde als accounts hebben van Netflix, Videoland en Disney+. Je kan ze nooit allemaal tegelijk kijken, dus waarom elke maand alle drie betalen? Kies elke maand voor een abonnement en zet de andere stop. Dit bespaart je elke maand weer tientallen euro’s. Of je kunt natuurlijk ook gewoon een goed boek gaan lezen. Soms hebben mensen ook onbewust dubbele abonnementen. Bijvoorbeeld bij de wegenwacht, terwijl je voor hulp bij pech langs de weg ook verzekerd bent via je autoverzekering. Check dat vooral!

Meedoen met de loterij


Ik krijg al last van fear of missing out wanneer ik een reclame van de loterij zie. Wat nou als je zo’n mega geldbedrag zou winnen? We willen hier allemaal van dromen toch? Maar ja, volgens mij is de kans groter dat je geraakt wordt door bliksem, dan dat je de loterij wint. Het enige wat mijn familie of vrienden er ooit van gewonnen hebben zijn wat bakken Ben & Jerry’s, een agenda met kortingsbonnen en een cake van de bakker. Een makkelijke manier om wat geld weg te halen, dus.

LEES OOK: ‘Wij hebben bewust geen buffer

Snelle levering van pakketten

Bij veel webshops kun je tegenwoordig kiezen voor ultrasnelle levering, waarbij ze bijna gisteren nog voor je deur stonden. Maar als je even goed nadenkt: hebben we onze aankopen echt een dag sneller nodig, dat we bereid zijn om hier extra voor te betalen? Wist je trouwens dat zo’n snelle levering ook slechter is voor het milieu, omdat de bezorger om moet rijden voor jouw bestelling?

Online kopen door nieuwsbrieven

Tot voor kort was ik ingeschreven voor elke nieuwsbrief van elke webshop waar ik ooit iets had gekocht. Dus had ik elke dag meer dan 15 mails van dit soort shops met ‘goede deals’. Ik kocht heus niet dagelijks door dit soort mails, maar bleef wel steeds geïnteresseerd. Ik ben dus begonnen met me uit te schrijven voor alle nieuwsbrieven, om mezelf van toekomstige uitgaven – die meestal totaal onnodig zijn – te behoeden.

Online aankopen door socials

Dit valt een beetje binnen dezelfde categorie als de vorige. Door je favoriete merken te volgen op Instagram en Facebook, word je steeds blootgesteld aan alle productie die die shops jou willen verkopen. Daarnaast word je steeds herinnerd aan de aanwezigheid van het merk door advertenties die ongevraagd voorbijkomen. Laatst betrapte ik mezelf erop dat ik allemaal influencers volg die partner zijn van het modemerk NA-KD. Na meerdere foto’s en video’s gezien te hebben waar ze zeiden dat ze dit merk aanhadden, heb ik toch maar een kijkje genomen op de website. Het scheelde weinig of ik had honderden euro’s uitgegeven aan al deze kleding. Let op dus..

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: