We hebben twee auto’s voor de deur staan. Eén daarvan staat veel te vaak stil. Dus besloten we gisteren: weg ermee.

We reden gisteren met twee kinderen door de polder. Babylief weigerde te slapen maar was doodop dus deden we een rondje van de zaak. Werkt altijd. Oudste zat in zijn kinderstoel lekker te luisteren naar een luistercd. Echt dé manier om je kind stil te krijgen. Wij hadden het over van alles en nog wat. Gewoon grote-mensen-praat zoals je dat even doet wanneer het eindelijk eens stil is.

Lees ook: Meer salaris, niet meer uitgeven

Een jaar geleden kochten we een tweede auto. Dit was omdat onze oudste vier ochtenden per week naar het kinderdagverblijf ging, waar ik alleen met de auto kon komen. Op datzelfde moment moest mijn man al in Lelystad zijn, waar hij de ochtendshow op Omroep Flevoland presenteert. We hebben flink zitten puzzelen en concludeerden toen: er moest echt een tweede auto komen. Anders ging het niet. We hebben niets met auto’s, onze harten gaan er echt niet harder van kloppen, dus werd het een goedkoop grijs bakkie, waarvan ik eerlijk gezegd het merk niet eens weet. Het rijdt en dus was het een prima oplossing.

Onze oudste gaat sinds een paar weken naar school en voor de jongste hebben we een geweldige gastouder gevonden in het dorp. Ik hoef ’s ochtends dus nooit meer de auto te pakken. Eigenlijk altijd staat er dus één auto nutteloos op de oprijlaan. Hij staat daar voor het geval dat. Stel dat ik een interview heb ’s ochtends, terwijl mijn man de auto mee heeft. Stel dat er iemand opeens naar het ziekenhuis moet. Stel dat er een of ander noodgeval is. En daar vind ik een auto in de kost een beetje duur, alleen voor situaties die eigenlijk nooit voorkomen.

En dus besloten we gisteren: weg ermee. We gaan het met één auto proberen. Als mijn man weg is, moet ik het doen met mijn fiets en/of bakfiets. Afspraken buiten het dorp moeten dus na 11 uur ’s ochtends, wanneer hij weer terug is. Het zal even wennen zijn, want een auto die altijd tot je beschikking staat, went. Maar ach, over een paar weken weten we niet meer beter.

Hoeveel scheelt dat nu eigenlijk, financieel? De auto is geen benzineslurper en ook niet duur in wegenbelasting, maar toch. Even opgeteld. De geschatte bedragen komen van het Nibud. 30 euro wegenbelasting, 12 euro verzekering, 20 euro onderhoud, 55 euro afschrijving, 38 euro reparatie. Dat is 155 euro per maand. De benzine besparen we in principe niet, want we rijden nu met een andere auto. Al vermoed ik wel dat de auto wat vaker blijft staan, gewoon omdat we niet tegelijk weg kunnen. Alle beetjes helpen, toch?

Eigenlijk vind ik het ook wel lekker om nog maar één auto te hebben. Twee auto’s voor de deur voelde zo… decadent. Zelfs al zijn het allebei oude bakkies. Toevallig is de APK-keuring van de auto die weggaat overmorgen. Daarna gaat ‘ie het net op. Misschien krijgen we er 1500 euro voor, meer zal het niet zijn. Drie keer raden wat we met dat bedrag gaan doen… (antwoord is: sparen en aflossen)

Lees ook: Zo overtuig je je lief dat sparen the way to go is