Besparen je op je kerstdiner en toch lekker eten

Kerst vieren kan een vermogen kosten, maar dat hoeft niet. Wij geven je tips om te besparen op je kerstdiner, natuurlijk zonder dat ‘ie minder lekker of feestelijk is.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Hoe bespaar je op je kerstmenu?”

Antwoord van Minke: “Kerst vieren is een kostbare aangelegenheid. Logisch dus dat je die kosten een beetje in de hand wilt houden. Met de volgende tips moet dat zeker lukken. 

Doe op tijd je boodschappen (of bestel ze online) 

Als je op 24 december, tussen alle andere gestresste mensen tussen de lege schappen loopt, is de kans groot dat je meer geld uitgeeft dan je zou willen. Veel producten zijn op dus moet je op zoek naar alternatieven. En doordat het druk is voel je je sowieso opgejaagd. Een paar jaar geleden ging ik vlak voor kerst een paar dagen naar Londen. We zouden op de 24e al vroeg terugkomen en dus had ik al mijn boodschappen al voor dit tripje gedaan. Natuurlijk hield ik er rekening mee dat alles tot kerst moest blijven liggen, dus kocht ik geen producten die vlug zouden bederven. Dat beviel me zo goed dat ik dat bleef doen, tot ik online bestellen ontdekte. Dat is nóg fijner! Lekker rustig vanuit huis beslissen wat ik allemaal nodig heb en het op kerstavond bezorgd krijgen. Is er een grotere luxe? En dat terwijl het er ook voor zorgt dat je minder impulsaankopen doet en dus bespaart. Twee vliegen in 1 klap.  

Zorg dat je voorbereid bent op alternatieven


Je hebt kans dat niet alles op je lijstje te vinden is in de winkel. Daarom moet je zorgen dat je vooral alvast bedenkt wat goede alternatieven zijn. Voor sommige producten zijn de alternatieven heel erg voor de hand liggend, voor andere misschien wat minder. Het is dan slim om vast wat opties op je lijstje te hebben staan, zodat je daar niet in de winkel naar hoeft te zoeken. Het bespaart misschien niet per se geld, maar wel stress en dat zorgt er weer voor dat er minder kans is dat je onnodige aankopen gaat doen. Het kan bij online bestellingen trouwens wel gebeuren dat een product toch niet geleverd kan worden. Soms krijg je dan een alternatief, maar als dat ook niet gaat heb je soms niks. Dat vind ik voor de feestdagen wel een nadeel, al weet ik het eigenlijk altijd wel creatief op te lossen. 

Pas op voor producten met kerst labels 

Producten voor de kerst worden vaak uitgebracht met een speciaal kerst label erop. Denk aan speciale ‘pannenkoekenmix voor gourmet’ of een rollade die ineens een luxere verpakking heeft terwijl er eigenlijk niks anders aan is dan de rollade uit oktober. Wel wordt de prijs dan flink opgekrikt, soms betaal je wel het dubbele! Bedenk dus goed of zo’n speciaal thema product het waard is voor je en laat het anders liggen. 

besparen kerstdinner

Doe-het-zelf 

In het verlengde daarvan zijn kant-en-klaar producten ook een goede categorie om keuzes in te maken. Wat kun je makkelijk zelf doen en op welke punten kies je juist voor gemak, waar je dan voor betaalt. Om weer terug te komen op die pannenkoekenmix; dat kost waarschijnlijk bijna evenveel moeite om zelf te maken in plaats van zo’n flesje te kopen. Maar je bespaart er wel meteen een paar euro mee. Sommige dingen zijn zelfgemaakt ook gewoon lekkerder. Ik wil bijvoorbeeld graag zelf broodjes bakken in plaats van afbakbroodjes in de oven te gooien. Je weet zelf het best waar je kwaliteiten liggen en je zwaktes. Speel daar op in en je kunt gemak en besparen met elkaar combineren. 

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus

Genoeg is genoeg

Overdaad is geloof ik wel een woord dat bij het kerstdiner past. Bij veel mensen moet het kerstdiner niet alleen luxe zijn, maar vooral ook veel. Hierdoor wordt er met kerst veel eten verspild en dat is zonde. Zonde van je geld, maar ook van je werk en voor het milieu. Daarmee wil ik niet zeggen dat je voor een sober kerstdiner moet gaan of niet mag uitpakken, maar genoeg is genoeg. Je eet misschien een beetje meer dan normaal, maar laat de normale hoeveelheid eten die je gezin normaal eet een beetje de leidraad zijn. Is dat 100 gram vlees, 100 gram aardappels en 300 gram groenten? Ga dat dan niet ineens verdubbelen. Oh, en als je toch nog restjes hebt; verzamel deze van de beide kerstdagen en geniet op 27 december van een lekkere restjesdag. Trek van alle groenterestjes (uienschillen, de kontjes van wortels, stronken van broccoli etc.) en eventuele botjes van bijvoorbeeld kip een lekkere bouillon voor erbij en je hebt nog een heerlijk feestelijke derde maaltijd. 

LEES OOK: Zo houd je boodschappen voor een feestje betaalbaar

Kerst zal er dit jaar voor ons allemaal anders uitzien dan normaal. Je kunt dus in veel gevallen gewoon lekker doen waar je je zelf goed bij voelt. Doe dat dan ook. Als jouw kerst perfect is met pizza uit je eigen oven is dat ook prima en lekker goedkoop. Als je er juist van houdt om uren in de keuken te staan, is dat jouw feestje. Deze kerst zijn we misschien niet allemaal samen met de mensen met wie we het het liefste vieren, maar ik hoop dat we toch allemaal kunnen genieten van wat we wél kunnen deze kerst. 

Lees hier alle vragen aan Minke

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.