Besparen op Apple doe je zo

Fan van Apple? Maar er niet de portemonnee voor? Of gewoon geen zin om de hoofdprijs te betalen net als ik? Ik vond een manier om te besparen op producten van Apple.

Ik ben niet zo van de nieuwste apparaten. Wanneer mijn telefoon het nog goed doet, hoef ik niet perse een nieuwe omdat er een nieuw model uit is. Ik ontleen mijn identiteit niet aan welke telefoon ik heb. Daar ben ik echt te oud voor inmiddels. Toch heb je soms gewoon goede spullen nodig. Ik overweeg om mijn Chromebook in te ruilen voor een MacBook. Waarom? Omdat ik er steeds vaker op werk en de laptop die ik nu heb echt voor basis handelingen is. Beetje mailen enzo. Dat is niet meer genoeg nu we ook podcasts en video’s maken. 

Toen ik zocht op de kosten van een nieuwe MacBook viel ik bijna van mijn stoel. Tussen de 1200 en 1500 euro voor een nieuwe MacBook Air? Wow! Het is een gaaf ding, begrijp me niet verkeerd. Maar het blijft een computer. Hij kan nog altijd niet voor me stofzuigen, mijn stukken voor me tikken of mijn administratie voor me doen. Ik ben best bereid om meer te betalen dan voor mijn ChromeBook maar er zijn grenzen. Dus ging ik op zoek naar een andere manier om die MacBook betaalbaar in huis te halen.

Lees ook: 5 dingen die je vandaag kunt doen om te besparen

In mijn huis is serieus bijna alles tweedehands. Van mijn meubels tot mijn kleding. Maar apparaten, daar twijfelde ik nog een beetje over. Krijg ik dan geen spullen die amper nog meegaan? In omgeving vertelden ervaringsdeskundigen dat dat reuze meevalt. Zeker wanneer je je apparaat niet tweedehands maar refurbished koopt. Dat betekent dat een gebruikt apparaat eerst helemaal opgeknapt wordt. Bij leapp, een online winkel die daar in gespecialiseerd is, gaan gebruikte producten een heel proces door voordat ze in hun winkel belanden. 

 • Eerst wordt getest of de apparaten nog wel werken.
 • Dan wordt gemaakt wat stuk is.
 • Valt het niet meer te repareren? Dan gebruiken ze de onderdelen voor andere apparaten. (Hoera voor niets weggooien!)
 • Ze verwijderen alle oude bestanden en gegevens.
 • De software wordt opnieuw geïnstalleerd.
 • Daarna wordt het apparaat ook nog grondig gereinigd.

Ik heb al even tussen hun refurbished MacBooks zitten neuzen en zie dat ik dan nog maar de helft betaal van wat ik voor een nieuw exemplaar zou doen. Je kunt zelf kiezen voor de staat van het product dat je wilt kopen. Het gaat hierbij alleen om de buitenkant, de looks dus.

 • Als nieuw
 • Licht gebruikt
 • Zichtbaar gebruikt

De prijzen worden wat lager naarmate je voor een meer gebruikte versie kiest. Ik zeg: doe mij maar een paar krasjes. Hoesje er omheen en niemand die het ziet. Besparen maar.

besparen apple

Normaal gesproken wend ik me voor alles wat ik tweedehands wil kopen altijd tot Marktplaats. Of tot de lokale kringloopwinkel. Waar ik laatst een ouderwets navigatiesysteem voor mijn vader kocht voor 5 euro. Hij was als een kind zo blij met zijn middeleeuwse apparaat. Ik zie mezelf mijn apparaten daar nog niet kopen. Ik wil bij een aankoop van een paar honderd euro wel een beetje garantie. Niet tot de deur. Bij een winkel als leapp weet ik zeker dat een MacBook werkt, schoon is, dat alle oude gegevens eraf zijn en dat ik er voorlopig mee vooruit kan. Ze bieden voor defecten die binnen de garantie vallen (check die voorwaarden even goed) 2 jaar garantie. De werking van de batterij valt daar ook onder. Dat was iets waar ik bang voor was bij een ouder model. Dat die niet goed meer zou zijn. Fijn dat dat gedekt is.

Los van dat refurbished kopen me geld scheelt, probeer ik zo vaak mogelijk te kiezen voor hergebruik. Gewoon omdat de wereld echt niet nog meer nieuwe MacBooks, meubels en kleding nogal heeft. Ik vind het heel logisch om dingen te gebruiken tot ze het niet meer doen. Call me crazy! En bovendien: ik vind de verschillen tussen oude en nieuwere modellen steeds kleiner worden. Ik kan me niet herinneren wanneer Apple voor het laatst een nieuwe feature presenteerde die iedereen omver blies. Dus ik zou niet weten waarom ik het allernieuwste model zou moeten hebben. Ik hoef er niet meer de blits mee te maken op het schoolplein, tenslotte.

En ja, oké, die dik 500 euro die ik op deze manier overhoud is mooi meegenomen. Ik denk dat ik die lekker aflos op mijn hypotheek. Het blijft PorteRenee hier, he?

Hoe bespaar jij op je apparaten? Ook fan van refurbished? Deel je ervaringen vooral!

Dit is een artikel is een samenwerking met Lendahand. De inhoud is voor 100% van mij. 

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

15 Comments

 1. Samantha Reply

  Heel handig ja, refurbished. Ik moest voor mijn zoon die naar de middelbare gaat een MacBook aanschaffen via school, kosten 1100 euro. Gelukkig boden ze ook enkele refurbished modellen aan dus nu heb ik voor de helft van de prijs een MacBook voor hem.
  Duur genoeg nog steeds hoor!

 2. HereIsTom Reply

  Het verschil tussen een Chromebook of een MacBook is natuurlijk ook enorm!
  Mijn Macbook is nu 10 jaar oud en werkt nog als nieuw, dat gaat je met een Chromebook niet lukken.
  Daarom zijn er ook zoveel van de refurbished Apple producten omdat ze veel langer meegaan.
  Wil je dus ‘goedkoop’ een goed Apple product kopen dan kun je inderdaad het best terecht op de vele refurbished sites.

  1. Kaspar Reply

   Een goed onderhouden chromebook of Windows pc kan ook prima 10 jaar mee. Daarentegen kan een Apple evengoed ook na 5 jaar spontaan de geest geven…. Apple producten zijn goed, zondermeer. De software is briljant als je vooral niks anders wilt dan wat Apple bedacht heeft (en wat veelal ook prima doordacht is). Maar de feitelijke hardware van Apple producten is eigenlijk helemaal niet zo goed en zeker niet duur… De hoge prijzen zitten in de hoge winstmarges en mensen betalen het vanwege het hippe logootje van een appel…. dus wil je je electronica goedkoop, staar je dan vooral niet blind op slechts één enkel merk. En dan valt Apple al snel af, want alles van Apple is zo gemaakt dat het eigenlijk enkel goed samenwerkt met andere producten van Apple… tot de speciale (veel te dure) verloopstekkertjes aan toe.

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik heb niks met refurbished. Ik krijg bij diverse enquete sites cadeaubonnen in plaats van geld, meestal spaar ik de bonnen van bol dan op en zo kocht ik 2 jaar terug mijn telefoon met 100 euro korting. Omdat ik de bonnen inleverde. En ik had er niet eens heel lang voor gespaard destijds, want ik bedacht het me pas een halfjaar van tevoren. Dus het had nog meer korting kunnen zijn. Inmiddels gebruik ik ze ook voor de kerstcadeaus. Ideaal!

 4. Tessa Reply

  Het werkt wel ontzettend fijn en ik merk na 5 jaar nog niet dat mijn macbook air langzaam wordt. Categorie goedkoop is duurkoop.
  iPhones zijn natuurlijk een heel ander verhaal, daar merk je dat de ontwikkelingen sneller gaan en modellen van 4-5 jaar oud niet altijd meer optimaal werken, helaas.

 5. Marij Reply

  Vorige zomer voor mijn zoons beide een iphone 8plus gekocht bij Leapp. Helemaal prima! En zijn echt nog wel up to date te houden.

 6. Tiny Reply

  Geen apple is natuurlijk ook nog een optie. Een chromebook is natuurlijk erg beperkt, maar genoeg andere laptops te vinden met de functies die je nodig hebt voor leukere prijzen dan apple.

 7. Floortje Reply

  Ik heb vorig jaar een refurbished macbook pro en imac gekocht en voor de prijs die ik heb betaald had ik nog niet eens één nieuwe kunnen kopen. Op de imac zit een heel klein krasje die je nauwelijks ziet en de macbook ziet er nog als nieuw uit. Dikke aanrader wat mij betreft. Zelf niet zo’n fan van leap, dus heb besteld bij swoop en rebuy.

 8. Lisa Reply

  Ik vind het echt gek dat mensen niet alleen voor een tweedehands Apple gaan, maar ook nog er zo veel voor willen neerleggen.

  Bij Leapp zou ik nooit een MacBook kopen. Erg duur en alleen hele oude modellen. Daarnaast vermelden ze de staat van accu niet. Het kan ‘als nieuw’ zijn, maar wel een accu hebben van 80%, wat vrijwel zeker het geval is bij oude laptops. Dat heb ik vaak bij andere webshops gezien, die wel zo eerlijk zijn om staat van accu te melden.

  Maar nogmaals, Leapp is erg duur. Zo hebben ze nu een oude MacBook pro uit 2013, in slechte staat voor meer dan 1100 euro. Een nieuwe windows laptop gaat het veel beter doen voor 1100 euro.

  Ik heb een nieuwe MacBook pro vorig jaar gekocht. MacBooks gaan best vaak in de aanbieding. En het was maar 50 euro duurder dan een refurbished model (uiteraard niet bij Leapp). Toen heb ik mijn oude en veel gebruikte MacBook pro op marktplaats gezet. Het was verkocht binnen een paar dagen. Uiteindelijk kostte MacBook pro me minder dan 150 per jaar. Niks dus. Per jaar kost een recente MacBook niet meer dan een middeldure windows laptop.
  Maar een 7 jaar oude MacBook van 1100 euro gaat veel meer per jaar kosten. En dan is het nog een oude en langzame laptop.

  1. F. Ruit Reply

   Lisa, niet zo negatief. Je snapt natuurlijk dat dit een gesponsord artikel is en we na het lezen ervan allemaal bij Leap moeten bestellen. Op deze manier verpest je het voor ze. Dus gewoon iets positiever voortaan svp.:)

 9. Lucinda Reply

  Ik ben vorig jaar in plaats van de nieuwe Iphone voor de Iphone XR gegaan, ook een beetje de ‘budget’ versie. Nog steeds een smak geld, maar niks vergeleken wat de aller nieuwste grote bakbeesten. Zelf ben ik niet voor 2e hands electronica, ik lees er te veel over en als ik perse een macbook zou willen (die ik niet heb en niet wil, maar toch) zou ik er gewoon wat langer voor sparen. Dan weet ik tenminste zeker dat het nieuw is, want je weet het toch nooit echt zeker. En dan geef ik liever na wat lange sparen de volle pond uit aan iets nieuws, dan alsnog veel geld aan 2e hands waarvan je niet weet of echt alles gefixt is. Maar dat zal meer aan mij liggen.

 10. DeZwarteziel Reply

  1500€ Voor een beetje computer is niks. Stofzuigen kan een roomba voor je en de administratie kan een PC of Mac zeker voor je. In jouw geval zou ik iets degelijks halen met Windows 10 er op. Voldoet prima voor de helft van
  de prijs van het Apple spul. Tenzij je een rasechte digibeet bent natuurlijk.

 11. Suzan Reply

  Een paar maanden geleden ook eens gekeken naar een nieuwe game laptop, jeetje wat durven ze daar veel voor te vragen (1500 euries!). Dus na een beetje gegoogle op marktplaats een model gevonden wat eigenlijk kwa inhoud/prestaties te hoog lag voor mijn spellen maar alles gaat na een paar jaartjes minder werken.. Maar daarom was hij juist perfect, het nieuwe is eraf en dus heb ik nu voor 500 euro een (voor mij) snelle, goede, fijne en goedkope laptop!

 12. Kidsenvrij Reply

  Ik koop mijn i phone ook altijd 2dehands, ik zoek op gewoon op de Belgische marktplaats bij ons Noemt het 2dehands. En vraag Ook altijd de rede van verkoop. Ik vind een I phone super handig, maar wil daar niet de volle pot voor betalen. Ik koop ook een andere i phone als mijn oude stuk is. Ik ga eens kijken voor een laptop op de website die jij in je artikel vermeld want binnenkort heeft mijn zoon eentje nodig voor school en zo een ding is echt duur.

 13. Daan Reply

  Het is allemaal afhankelijk hoe en hoevaak jij je product gebruikt.

  Doe jij alles met je telefoon en gebruik je de meeste functie, koop dan een wat betere en wat duurdere.
  Doe je er bijna niks mee of gebruik je het niet zovaak kies voor een goedkoper of refurbished model.

  Apple gaat over het algemeen lang mee met ook zeer lange ondersteuning. Check even voordat je garantie afloopt naar de gezondheid van de batterij eventueel kan je hem nog binnen de garantie vervangen en anders kost het je tussen de 55 en 75 euro ( bij Apple) en je telefoon kan weer 2 jaar mee, als je dan een iPhone pro Max neemt met 265gb kost je telefoon iets meer dan een euro per dag, niet gek voor een product wat je elke dag gebruikt.

  Macs gaan over het algemeen nog langer mee en daar geld eigenlijk het zelfde principe voorts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *