Besparen op boodschappen: zo hou je dat het hele jaar vol

Minder uitgeven aan boodschappen. Een prachtig voornemen. Maar hoe houd je dat langer vol dan alleen de eerste week van januari. Boodschappenexpert Minke geeft tips.

Voordat ik er echt plezier in kreeg om te gaan besparen vond ik het ook heel moeilijk om me goed aan alle voornemens te houden. Nu zie ik het vooral als een sport om veel te besparen en ik hoop dat ik je met de volgende tips ook kan motiveren. 

Minder uitgeven is leuk, maar wees realistisch

Als je je budget omlaag schroeft is het slim om goed te bedenken hoe je dat geld dan wil gaan besparen. Kijk naar je uitgaven van vorig jaar, en dan het liefst november of eerder, want december geeft geen representatief beeld. Welke uitgaven kun je minderen? Zijn er goedkopere alternatieven voor je aankopen? Kun je bepaalde producten in de aanbieding kopen? Reken ook eens uit hoeveel je daar dan ongeveer mee zou kunnen besparen. Met die informatie kun je een realistisch lager budget stellen. Wanneer je het zo aanvliegt, is het veel makkelijker om je er aan te houden. Je hebt je nieuwe budget onderbouwt en weet precies wat je te wachten staat.

Verlaag je budget stapsgewijs


Je doel mag best zijn om je boodschappenbudget te halveren, maar dat kost tijd. En als je met een voorraad wilt gaan werken, kost dat ook geld. Dankzij mijn voorraad besteed ik nu denk ik nog maar een kwart van wat ik eerst uitgaf aan eten, drinken, huishoudproducten en persoonlijke verzorging. Dat is echter niet in één keer gegaan. Ik ben langzaamaan steeds meer gaan besparen tot ik op het punt kwam waar ik nu sta: €50,00 per week voor 2 volwassenen, voor alles. We missen niks en eten naar onze mening gezond; niet vet, veel groenten en weinig vlees. Dus: neem de tijd om te investeren.

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus

Ken je prijzen

Ken je dat tv-programma van vroeger nog? Prijzenslag, met Hans Kazan als presentator. Kandidaten moesten daarbij raden wat de verschillende te winnen producten kostte. Als ze dat goed hadden wonnen ze het product. Zo zou je eigenlijk ook door de supermarkt moeten lopen, al betekent het nu niet dat je het product gratis mee krijgt als je de prijs goed raadt. Helaas. Het helpt je wel om goed te bepalen wanneer je bepaalde dingen wel of niet moet kopen. Wat goede deals zijn, maar ook met groente en fruit kun je (als je de prijzen kent) heel lekker en gezond eten zonder de hoofdprijs kwijt te zijn. Want hoe verleidelijk die aardbeien er in de winter ook uitzien, je krijgt echt spijt dat je daar €5,00 of €6,00 voor hebt betaald! 

Zorg voor makkelijke opties

Waar het financieel bij mij nog wel eens mis gaat, is als ik geen zin heb om te koken en we besluiten te bestellen of wat af te halen. Nu zorg ik dat ik in mijn budget rekening hou met af en toe te snacken, maar zowel mijn portemonnee als de tailleband van mijn broek vinden ‘af en toe’ wel genoeg. Daarom zorg ik dat ik voor die dagen lekker makkelijke maaltijden in de vriezer heb liggen. Iets wat zomaar in de oven of in de pan hoeft. Vaak toch (redelijk) gezond dankzij de groenten die er bij een Big Mac vaak toch bij inschieten. Overigens plan ik ook echt elke week wel 1 (of 2) ‘ongezonde’ dagen in met zelfgemaakte pizza, hamburgers of een TexMex maaltijd, maar die kosten zijn dan prima in de hand te houden omdat ik het dus zelf maak. 

LEES OOK: Dit zijn de 10 beste bespaartips voor in de super

Wees niet te streng voor jezelf bij het besparen op boodschappen

Het kan best zo zijn dat je een keer over je gestelde/gewenste budget heen gaat. Het minst slimste om dan te doen is het jezelf kwalijk nemen en meteen de handdoek in de ring gooien. Bekijk eens waarom je over je budget ging. Is dit iets wat je aan kan en wil passen? Was er ineens een goede deal en kun je vanwege deze €15,00 extra komende 5 weken €5,00 per week besparen? TOP! Had je gewoon te weinig gebudgetteerd? Viel je toch voor een impulsaankoop? Waarom lukte het je niet om dit te weerstaan? Je weet zelf het beste waarom het gebeurde, leer daarvan en volgende week nieuwe ronden, nieuwe kansen.    

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.