Hoe bespaar ik op vlees zonder dat dieren er extra onder lijden?

Vlees is een van de duurste producten uit ons boodschappenmandje. Logisch dat je daarop wilt besparen, maar hoe doe je dat zonder dat milieu en dieren eronder lijden?  

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Ik bespaar graag op mijn boodschappen en dus ook op mijn vlees. Maar ik wil niet dat het milieu en dieren daar extra door moeten lijden. Dus hoe bespaar ik op mijn uitgaven aan vlees, zonder daarop in te moeten leveren?”

Antwoord van Minke: “De meeste supermarkten geven tegenwoordig korting op producten die hun houdbaarheidsdatum (bijna) hebben bereikt. Deze producten zijn op dag van verkoop nog prima te eten of zelfs in te vriezen, maar moeten daarna door de winkel worden weggegooid. Zonde natuurlijk! En een goede manier voor jou om die beter leven kip of biologisch gehakt toch wat voordeliger in te kopen. Wanneer de stickers worden geplakt verschilt een beetje per supermarkt. Ook zal je bij de ene supermarkt gewoon in het schap moeten kijken en liggen de producten met een kortingssticker bij andere supermarkten weer in een speciale koeling. Dus je zult even zelf moeten uitzoeken wanneer je het beste naar jouw favoriete supermarkt kunt gaan.”

Genoeg is genoeg

“Andere vleeseters zullen het met me eens zijn; vlees is lekker! Dus nemen veel mensen een lekker groot stuk. Als je weet dat in een land, waar toch ook veel vegetarisch wordt gegeten, gemiddeld per dag 250 gram vlees wordt gegeten dan kun je nagaan hoe groot zo’n stuk soms is. Wij eten voor onze avondmaaltijd meestal ongeveer 100 gram vlees per persoon. Dat betekent één kipfilet met z’n tweetjes, één speklap bij de zuurkool en pastasaus met voornamelijk groenten. Ontbijt en lunch is bijna altijd vegetarisch. En luxe vlees zoals biefstuk wordt alleen gegeten als we uit eten gaan of iets te vieren hebben.”

Vegetarisch

“Naast dat we weinig vlees eten áls het op het menu staat, eten we ook 3 tot 4 dagen in de week vegetarisch. Maar we eten dan maar zelden kant-en-klare vleesvervangers of ‘vegetarisch vlees’. Bonen. kikkererwten, linzen of gewoon een heleboel groenten zijn onze vervangers. Ik neem een vegetarisch dagje meestal aan om avontuurlijk te koken en met een vega vervanger voel ik mij wat beperkt. We hebben trouwens 1 grote uitzondering en dat is de vega schnitzel van Aldi. Echt een topper. En, durf ik het te zeggen? Lekkerder dan een varkensschnitzel van de super. Wil je wel vegetarisch vlees op je bord? Vul je vriezer dan als er aanbiedingen zijn. Het zijn meestal niet de grote landelijke supermarkten die heel hard stunten met de vleesvervangers. Maar Dirk, Deen, Jan Linders, Nettorama en andere meer lokale supermarktketens stunten wel regelmatig met bijvoorbeeld Vivera.” 

Besparen op de barbecue

“Nu het hartje zomer is zal de barbecue ook wel regelmatig staan te roken. Dat is een moment dat er toch wel net wat meer vlees gegeten wordt dan normaal. Maar ook daarop is eenvoudig een beetje te besparen. Begin ten eerste al door niet al het vlees buiten, naast de barbecue te leggen. Zo kan, wat er niet open en op gaat, later worden opgegeten of zelfs nog worden ingevroren. Zorg dat er naast vlees ook groenten op de barbecue komen. Denk aan klassiekers als maïs en aardappel, maar ook gemarineerde aubergine en wortels zijn enorm lekker op de barbecue. Als laatste tip zou ik ook hier willen zeggen; ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Lees hier andere afleveringen
van ‘Vraag het Minke

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

17 Comments

 1. Hermien - KouweKleren Reply

  Ik eet geen vlees, maar sinds ik samenwoon wel wat vaker een vleesvervanger. Soms zelfgemaakt (falafel of burgers) maar ik sla de Vivera-aanbieding altijd in. Ik gebruik de tegen de datum-korting voor kaasjes. Zo lekker, maar niet best voor dier en milieu. Supermarkten (van AH weet ik het zeker) rekenen dat als ‘onverkocht’, dus zo kan je verspilling voorkomen zonder bij te dragen aan een grotere vraag.

 2. Audrey Reply

  Coop heeft het vaakst Vivera-aanbiedingen voor mijn gevoel. Regelmatig 3 voor 5 euro, maar soms ook 1 euro per stuk.

  Daarnaast zit er in TGTG-pakketten van supermarkten vaak (ook) vlees.

 3. Gif Reply

  Sinds een jaar eet ik in ieder geval met avondeten geen vlees, uit eten en met lunch vlees laten staan vind ik echt nog lastig. De vleesvervangers van de Lidl zijn echt een aanrader! Zeer betaalbaar en sinds een aantal maanden echt een gigantisch assortiment.

 4. Geldover Reply

  Ik vind het altijd een beetje dubbel. Hoe meer stickers erop staan hoe meer de boer moet betalen om het met die stickers in de schappen te krijgen. En helaas betekent een duurder stukje vlees met sticker ook niet altijd dat het dier een beter leven heeft gehad.
  Zelf koop ik vlees bij de Turkse slager, omdat ik weet dat ze niet van allerlei toevoegingen in het vlees stoppen en dat ze respectvol met de dieren om moeten gaan.

  1. Chantal Reply

   Ik weet weinig over de toevoegingen, maar wat is er respectvoller bij halal vlees van de Turkse slager? Het enige verschil bij halal vlees is de manier van slachten, en dus dat ze het dier onverdoofd slachten en er een gebedje bij zeggen. Lijkt me weinig meer ‘respectvol’ dan bij andere dieren…

 5. Tiny Reply

  Nu niet helemaal het seizoen ervoor, maar vlees dat geschikt is om te stoven is veel goedkoper dan een biefstukje. Als ik een stoofgerecht maak, maak ik grote hoeveelheden als het vlees in de aanbieding is. Dan vries ik het in porties in een heb ik doordeweeks ook een snelle maaltijd. Ipv kipfilet koop ik juist ook vaak kippendij (daar maak je echt veel lekkerdere saté van bijvoorbeeld), of een hele kip. Juist dat scheelt enorm in de prijs. Ik vind dat we in Nederland just best wat meer de minder mooie stukjes vlees mogen waarderen en het hele beest opeten ipv alleen de schnitzels en biefstukken.

 6. Lucinda Reply

  Het is voor ons iets waar we niet echt op besparen. Wij eten graag vlees, maar willen wel dat het kwalitatief goed is. Wij halen ons vlees veelal bij de boeren uit de regio of de slager, daar hebben wij een beter gevoel bij dan de supermarkt kiloknallers.

 7. Demi Reply

  Hier voornamelijk vleesvervangers – ik vind ze lekkerder dan echt vlees – en veel groente. Vult meer en is ook nog beter voor de gezondheid. Gelukkig wordt in dit artikel niet alleen over vlees eten of alleen over vega eten gesproken, zo blijft het voor iedereen interessant. Oh, en de vervanger van de Aldi ga ik proeven! 🙂

 8. Ilse Reply

  Ik vind je site echt super leerzaam en heb veel aan je tips maar dit artikel is tenenkrommend. Vlees is per definitie dierenleed of het nou wel of niet in de aanbieding is en of het nou 0 of 3 sterren is. Daarbij is vlees slecht voor je lijf en de planeet.

  1. Lisanne Kedde Reply

   Bedankt. Ik had precies dezelfde gedachte. Ik volg deze pagina graag, vind het enorm leerzaam, maar ‘zo min mogelijk dierenleed willen veroorzaken, maar wel vlees willen eten’ gaan gewoon niet samen. De hele beredenering klopt gewoon niet. Er ligt dood dier op het bord, dat kun je niet milieu of diervriendelijk doen. We weten toch allemaal dat het uiteindelijk eindigt in een slachthuis.

   1. Else Reply

    De vraag was geen éxtra dierenleed te veroorzaken (de vraag voor kiloknallers vergroten).

    Vanuit gezondheidsperspectief is het nodig dat we af en toe dierlijke vetten binnen krijgen, met vegan gaan we het gewoon niet redden. Dat betekent dus wel dat een paar keer in de week zuivel of ei kan volstaan mits je genoeg soortgelijke vegan vetten inneemt. Hoe dat precies zit? Technisch verhaal, de groene vrouw legt het uit in haar blog: https://groenevrouw.nl/blog/omzettingen

    Wat koeien en kippen voor ons doen is voeding die wij niet kunnen of willen eten (gras, insecten, etensresten) omzetten in voor ons bruikbare voedingsstoffen (ei, zuivel). Over de manier waarop dat nu gaat in de wereld ben ik het met jullie eens: zo mogen we niet met dieren om gaan.

    Echter. Als je uitgaat van een gezonde voedsel balans en een gezonde kringloop zou ik durven stellen dat een balans haalbaar is als we deels vegan, deels vega en (hooguit) 1x per week vlees zouden eten. Mits we verantwoordelijk met deze dieren om gaan. En dan ook echt het hele beest gaan eten ipv alleen de lekkerste stukken (ok, de rest belandt in kroketten ragout en hondenvoer).

    Zelf ga ik elke paar weken naar de biologische kaasboer bij ons in de buurt. Ik zie hoe hij zijn dieren behandeld. Ik zie dat de kalveren langer bij hun moeder mogen blijven en de kudde veel buiten is. Hij kent elke koe en haar karakter. En als hij dan met pijn in zijn hart afscheid moet nemen van een dier dan slacht hij deze en belandt alles wat goed te bereiden is in de vriezer van de boerderij winkel. Er gaat niets verloren.

    Volgend jaar nemen we een paar kippen in de tuin die ik ga verwennen met schillen en wormen en wat al niet meer, in de hoop dat we er regelmatig een lekker eitje voor terug krijgen.

    Als je het mij vraagt is massaal vegan worden niet de oplossing. Maar degenen die het wel doen: respect. Ik probeer het eten van dierlijke producten zo min mogelijk en toch verantwoordelijk te doen. Dat werkt ook nog eens erg goed voor onze portemonnee (want daar gaat deze blog uiteindelijk over).

 9. Deborah Reply

  Als je echt wilt dat dieren niet lijden, eet dan gewoon veganistisch. Levert je ook meteen minder keuzestress op en dus, ondanks vegan producten misschien wat duurder zijn, bespaar je uiteindelijk op je boodschappen. Je pakt dat extra pak koekjes of snoep niet mee.

 10. Kimberley Reply

  Wij bestellen altijd bij koopeenkoe en koopeenkip. Dan koop je met meerdere mensen een koe of kip en het dier word van kop tot staart gebruikt. Traceerbaar naar Nederlandse boeren, natuurlijk, biologisch. Je moet er even op wachten (want het dier moet helemaal verkocht zijn + rijpingsdagen), maar dan heb je ook wat. Je krijgt meerdere kilo’s in een keer, dus je kunt het meteen invriezen en pas ontdooien als je het nodig hebt. Omgerekend is het ook goedkoper dan het biologische vlees/kip uit de supermarkt (in ieder geval de AH). Wij eten al jaren geen vlees/kip meer uit de supermarkt.

 11. Joris Reply

  In een artikel over “besparen op vlees” als tip geven om vaker vegetarisch te eten. Ja, zo kan ik het ook.

  1. Gukje Reply

   Hier dan een tip die hierboven niet genoemd is,

   Koop bij een boer die ook slacht een dier. Doe dit bijvoorbeeld samen met je familie en buren. Je betaalt de boer om het dier te verzorgen en eten te geven en te slachten. Uiteindelijk ontvang je heel veel vlees. Als je het omrekent ben je goedkoper uit. Ik doe dit zelf niet maar heb een vriend die dit zo doet, hij is een echte vleeseter en eet biefstuk van zijn eigen koe die de boer verzorgd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *