Besparen: we doen één auto weg

Onze tweede auto is onlangs weggegaan. Vanaf nu gaan we met één auto door het leven. Ik reken je voor hoeveel geld dat ons scheelt. Ik vond het shocking

Onze jongste zoon vond het vreselijk. Hij is 2 jaar oud en gek op onze blauwe auto. Dat het ding vol met deuken en krassen zat, deed hem niks. Zie hier hoe hij reageerde toen de auto weg werd gehaald.

Onze Ford was opgekocht door een garagehouder voor 450 euro. Meer was ‘ie ook echt niet meer waard. Een paar jaar geleden werd ik op de ochtend van Koningsdag aangereden door een man die door rood reed. Daardoor zat één zijkant flink in de kreukels. Gelukkig was mijn zoontje, die daar achter de deur zat, niet gewond. De dader reed er keihard vandoor. Helaas. Ik heb het nooit laten maken. Waarom zou ik 1.000 euro uitgeven aan het mooi laten maken van een auto waar ik zelf in zit? Ik zie de deuken niet. En hij reed er niets minder lekker om. Een paar weken geleden werd ik weer aangereden. Door een dame die wegreed uit een parkeerplaats en me niet zag. Nu zat de andere zijkant ook volledig in de prak. Wat een pech! De dame stond te trillen op haar benen en ik dacht: wat ben ik blij dat ik niets meer geef om dit soort materiële bezittingen. Ik vond het vooral schrikken voor ons beide.

Je auto verkopen? Deze website vond ik heel fijn werken!

De keuringsmeester die haar verzekeraar op ons af stuurde, verklaarde de auto financieel total loss. Ja, daar kon ik hem geen ongelijk in geven. De kosten van het opknappen wogen niet meer op tegen de waarde van de auto. Dus kreeg ik de dagwaarde en that’s it. Daarvan kon ik geen betrouwbare en veilige auto meer terug kopen. Dus besloot ik: dan maar helemaal weg ermee. Ik werk veel vanuit huis en de bus naar het station gaat om de hoek, mocht het nodig zijn. Mijn man is ’s middags thuis dus dan staat de andere auto gewoon voor de deur.

Het zat me al langer dwars: we hadden twee auto’s voor de deur staan, waarvan er één wel erg vaak stil stond. Iedere maand betaalde ik er wel wegenbelasting voor, verzekering en natuurlijk benzine. Ik werd er ook lui van. Als je een auto voor de deur hebt staan, pak je toch minder snel de fiets. Terwijl ik een fijne fiets en een bakfiets heb staan. Sinds ons blauwe autootje weg is, doe ik alles met de fiets. Ik kan makkelijk met de bakfiets boodschappen doen. Alle tassen erin en lekker met het zonnetje op mijn bolletje weer naar huis. Geen kosten (ja, behalve voor de boodschappen) en ik krijg er nog gratis gespierde benen van ook. Nu is het nog mooi weer, natuurlijk. Vraag me deze winter nog maar eens hoe het bevalt. Ha!

Lees ook: Wat kost een auto volgens het Nibud?

Hoeveel scheelt dat nu eigenlijk, financieel? Mijn auto was geen benzineslurper en ook niet duur in wegenbelasting, maar toch. Even opgeteld. Ik betaalde 33 euro aan wegenbelasting, 21 euro autoverzekering (lang leve schadevrije jaren) ongeveer 100 euro benzine en veel te veel geld aan reparaties en onderhoud. Er was de laatste jaren altijd wel iets met dat ding aan de hand. De laatste APK kostte me 500 euro. Dan was ik ook nog lid van de wegenwacht á 100 euro per jaar, omdat ik twee keer langs de weg stil was komen te staan. Het Nibud rekent ook nog gemiddeld 55 euro afschrijving per maand. Dat wordt je auto dus iedere maand minder waard. Voor mij betekende dat per jaar in totaal zo’n 2000 euro aan kosten voor mijn auto. Bizar veel, toch? Nu pak ik af en toe het openbaar vervoer (niet goedkoop!) maar als me dat 500 euro per jaar kost, is het veel. Dus dat betekent dat er 1500 euro overblijft. Yes! Kan ik een jaar lang iedere maand ongeveer zes toffe boeken van kopen, zoals deze van Marie Kondo, die ik altijd nog wil lezen. Kan ik met mijn hele gezin van op vakantie en voor mijn twee jongens ook nog zo’n koffertje kopen om mee te spelen, die ze op Schiphol zagen en zo graag wilden hebben. Of het natuurlijk aflossen op onze hypotheek!

Natuurlijk kan dit niet bij iedereen. Sommige mensen hebben allebei een baan waar ze die auto voor nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze op een plek wonen waar het openbaar vervoer slecht is. Of omdat ze langs klanten moeten met die auto. Ook dan kun je besparen! Vergelijk je autoverzekering even via PriceWise. Als je dat lang niet hebt gedaan, kan het vast goedkoper. En kies bij een goedkopere, oudere auto, gewoon lekker voor een WA-verzekering. Zo hou je toch wat extra geld in je zak, waar je leukere dingen van kunt doen dan rekeningen betalen!

Ik ben benieuwd: hoe is dit bij jullie thuis? Hebben jullie één auto, twee auto’s of helemaal geen?

24 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Eén auto, een kleine tweedehands die nu 5 jaar oud is. 19 euro wegenbelasting, 33 euro verzekering, 25 euro benzine. Onderhoud is tot nu toe zo’n 120 per jaar, dus totaal 1044 per jaar.
  We rijden nog maar heel weinig, alleen als er grote of zware dingen moet worden vervoerd of voor lange afstanden.
  We fietsen nu alles, hebben vorig jaar electriche fietsen aangeschaft, zodat langere afstanden op de fiets, tegenwind e.d. geen bezwaar meer is.
  En het is heerlijk op de fiets, geen files meer, meestal dus sneller dan met de auto en geen parkeerplek meer zoeken, of erger betalen om te parkeren.

 2. Anne van Niem Reply

  Gok dat je met wegenbelasting lid van wegenwacht bedoeld. Ik weet als student met deadlines ‘goed’ hoe makkelijk je over je eigen fouten heen leest.

 3. Tiny Reply

  Haha, kan wel zien dat het je weinig doet. De blauwe auto op de foto is een Ford, geen Fiat. Een oudere auto kan geld schelen, maar als je inderdaad veel onderhoud krijgt, kan het zomaar ineens tegenvallen. Ik heb er zelf 1 van het werk in de lease, maar daarnaast hebben we ook een eigen auto (deels voor de liefhebberij). Die laatste kan manlief het onderhoud gelukkig allemaal zelf van doen, scheelt ook een hoop kosten.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Oh ja! Een Ford. Hahhaa. Het doet me inderdaad niks. Zo blijkt maar weer.

  2. Essie Reply

   Wij hebben 1 grote auto. Met 3 kinderen waarmee we al gauw 20.000 km in de auto zitten per jaar hebben we gekozen voor ruimte. Daarnaast rijd mijn man nog zo’n 5 a 10.000 km per jaar woon-werkverkeer. Wegenbelasting 165€, verzekering 130€, en ik schat in 180€ diesel per maand. Daarnaast ook nog anwb Europa. Kost een hoop, we kunnen het betalen, en het levert zoveel plezier op. Daarom hebben we deze auto, omdat we het leuk vinden dingen te ondernemen met ons gezin, en omdat we onze familie willen bezoeken die deels in het buitenland wonen. Oh, en hij kan de caravan trekken, dat was ook een belangrijk argument!
   Verder doe ik bijna alles op de fiets, als ik de auto nodig heb ergens voor dan plan ik dat op een dag dat mijn man in de buurt werkt en hij dus op de fiets gaat.

 4. Ron Reply

  Wij hebben in februari onze enige auto weggedaan. We hebben wel vaker autoloos geleefd maar het feit dat we nu itt vroeger een jong kind hebben maakte het wegdoen toch wat spannender. Tot nu toe zijn we beide erg tevreden met het besluit. Het scheelt ons 200,- per maand (excl brandstof) en we zijn actiever dan ooit. We hebben een goede (2e hands) bakfiets gekocht en een nieuwe elektrische fiets met flinke korting. Maar bovenal voelen we meer rust: niet meer de stress die we voelden omdat onze oude auto vaak wat mankeerde. Komt bij dat we vlakbij een treinstation wonen dus lange afstanden kunnen we prima met de trein overbruggen. Een vd beste financiële beslissingen vh afgelopen jaar voor ons!

 5. Suzan Reply

  Mijn vriend en ik hadden eerst 2 auto’s, ieder eentje. Nu we samenwonen hebben we er eentje weggedaan, hiervoor is een 2e hands elektrische fiets in de plaats gekomen. Vooral elektrisch omdat ik anders iedere dag naar het werk fietsen niet zou volhouden, haha! Hoewel het fietsen naar het werk wel iets langer duurt dan met de auto (30min ipv 20min) scheelt het zoveel geld, alles bij elkaar zo’n 250 euro per maand. Het is ook nog eens goed voor me en uitgerust met een fietstas ga ik gemakkelijk na het werk nog een boodschapje doen als dat nodig is.
  Dikke tip dus! Ik raad het iedereen aan, als het gaat natuurlijk.

 6. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Zelf heb ik geen auto, juist omdat ik het nogal wat vind kosten. Als ik een auto nodig heb kan ik die van mijn moeder lenen. Lekker goedkoop en makkelijk! Op zich zou het nu ik op een nieuwe locatie werk wel prettig zijn, gewoon omdat ik dan 3 kwartier sneller thuis ben. Maar als nog doe ik het momenteel niet omdat ik het gewoon te duur vind. Voor de inkomsten die ik nu heb.

 7. Nynke Reply

  Wij hebben 1 auto. Eentje die voornamelijk stilstaat…. Mijn man heeft een auto van zijn werk en ik pak het liefst zoveel mogelijk de fiets. (Ik werk in mijn woonplaats.) In de weekenden gebruiken we de auto wel, maar verder dus niet veel. Maar doordat er zo weinig mee gereden wordt krijgt ‘ie wel steeds vaker mankementen…

  1. Nynke Reply

   Geen lease auto overigens…. hij mag er niet privé mee rijden. We betalen er dus ook niet voor.

 8. Kaspar Reply

  Ik heb een lease auto via het werk. Dus dan wordt het vergelijk heel scheef meteen. Maar vaak wordt een leaseauto van de baas gezien als ‘gratis’…. Maar dat is het niet bepaald!! Dus de stelling ‘wij hebben 1 auto die niet gebruikt wordt omdat ik/mijn partner een auto van het werk heeft’ gaat bij lease niet op. Dan heb je gewoon 2 auto’s! Een rekensommetje.

  Ik betaal iedere maand zo’n 650 euro voor de lease. Klinkt veel! Maar…. dat betaal je met bruto geld én is inclusief brandstof – óók voor privé gebruik, inclusief onderhoud, inclusief winterbanden/zomerbanden wissel, inclusief verzekering…. Gewoon inclusief alles! Als ik het omreken naar netto kost me dat dus zo’n 350 euro (ik reken alle bedragen even ruim!). Uiteraard is er ook bijtelling omdat ik de auto privé gebruik… Dat is zo’n 300 euro die ik iedere maand extra aan belasting moet betalen bij m’n salaris… Dus kom ik weer grofweg op die initiële 650 uit. Het lease contract is 4 jaar, dus uiteindelijk betaal ik nageboeg exact de gehele nieuwwaarde van de auto… Maar heb dus geen enkele aanvullende autokosten zoals brandstof, verzekering, onderhoud, etcetera.
  Als ik dezelfde auto zelf zou kopen en na 4 jaar weer verkopen kost het me ruim 1200 euro in de maand (volgens de site van de ANWB: aanrader om daar je auto eens in te vullen!), maar zou ik uiteraard wel een kilometervergoedig van mijn baas krijgen voor de zakelijke kilometers. Onder de streep zou zelf kopen dan iets duurder uitvallen, maar het scheelt weinig. En dan vind ik lease toch wel lekker. Geen risico’s, geen onzekerheden en de garantie dat je altijd goed vervoer hebt.

  Zelf zou ik uiteraard een goedkopere auto kunnen kopen. Maar dat zie ik gezien de hoeveelheid kilometers die ik maak niet zitten, althans – niet veel goedkoper. Een auto moet betrouwbaar en vooral veilig zijn en voldoende comfort bieden aangezien ik er heel wat uurtjes in zit. Enige wat jammer is is het lange contract… ruim 2 jaar terug was een grote auto wel erg fijn, maar nu zou hij best wel weer wat kleiner mogen zijn. Maar het contract loopt nog een kleine 2 jaar….

  1. Tiny Reply

   Misschien eens polsen bij (nieuwe) collega’s of die hem willen? Dan kun je zelf misschien weer een kleinere kiezen. Zelf heb ik de mazzel dat ik er nog eentje met lage bijtelling kon overnemen van een collega die weg ging. Daarom nog zo’n anderhalf jaar weinig bijtelling 🙂
   Daarna gaat de bijtelling sowieso flink omhoog, dan moet ik nog maar eens opnieuw de keuze maken of ik niet liever zelf een iets oudere auto ga rijden ipv lease.

 9. Maartje Reply

  Mijn vriend en ik hebben geen auto; we wonen in een grote stad en ons werk is op fietsafstand. Voor familiebezoekjes en spontane activiteiten lijkt het me wel erg fijn om een auto te hebben, maar we hebben heel bewust geen auto vanwege de kostenbesparing die het ons oplevert. Ik had een paar jaar geleden met mijn vriend afgesproken dat we steeds een auto zouden huren via een verhuursite (Snappcar of MyWheels) en dit bedrag na een jaar zouden bekijken, om te bepalen of een auto kopen goedkoper zou zijn. Het resultaat is dat we maximaal 6 keer per jaar een auto huren. Dit is ongeveer 40 euro per dag en 240 per jaar. Dit weegt dus niet op tegen de kosten van het bezitten van een auto. Het nadeel van deze tactiek is wel dat we minder snel spontane leuke dingen kunnen doen die niet in de buurt zijn. Omdat je de kosten van het huren direct ziet, schrikt het soms af en het reserveren van een auto van buurtgenoten gaat wat minder makkelijk op de dag zelf.

 10. Luuk Reply

  Zijn er geen deelauto’s in de buurt? In mijn gemeente staan er zes elektrische die je voor een klein bedrag kunt lenen. Ideaal als je maar af en toe een auto nodig hebt. En het is een nieuwe auto waar je geen omkijken naar hebt. Zelf heb ik nog een lease-auto, maar sinds ik een elektrische fiets heb doe ik ook veel op de fiets.

 11. Sanderijn Reply

  Wij hebben 2 tweedehands Toyota Yarisjes. Nog niet veel mankementen gehad. De mijne is iets van 16 jaar oud, die van m’n vriend denk ik bijna 10 ofzo. Zijn ouders hebben ‘m nieuw gekocht en na een paar jaar aan hem doorgegeven. De oude auto van m’n vriend hebben zij toen ingeruild toen ze hun huidige auto kochten.
  Nu de kinderen ouder zijn en zelf naar school kunnen fietsen (ze zijn nu 5 en 8) vind ik het geen gek idee om mijn autootje weg te doen. Alleen zit ik nu vanwege een burn out in een traject naar nieuw werk en ik weet nog niet of m’n nieuwe plek op fietsafstand zal zijn of handig bereikbaar met OV. Dat wacht ik dus sowieso nog even af.
  Áls ik ‘m weg doe, ga ik wel mijn cassettedeck missen! 🙂

 12. Angely Reply

  Autorijden is duur! Zo heb ik sinds januari mijn bedrijfsauto die ik rijd via mijn baas uit de bijtelling gehaald. Ik rij hem dus niet meer privé. Dit omdat we toch al een auto privé moesten hebben voor het werk van mijn partner. Wij moeten het dus ook voortaan met 1 auto doen. Naar aanleiding daarvan heb ik eens uitgerekend wat het me kostte aan achterlijke korte ritjes waar ik te pas en te onpas m’n auto voor pakte. Ook daar schrok ik van! Ik heb er een blog over geschreven. https://bit.ly/2I9tRE2

 13. Mariëlle Reply

  Wij (bijna dertigers) hebben nog nooit een auto gehad! Ja, het is praktisch, maar voor het geld wat je er maandelijks aan kwijt bent en het feit dat zo’n auto minstens 95% van de tijd stilstaat, maakt dat ik nog steeds liever zo nu en dan de auto van mijn oma leen, dan er zelf één aanschaf.

  Wij wonen in een kleine stad waar alles op de fiets kan. We hebben een treinstation vlakbij, familie woont bijna allemaal vlakbij (of zijn met een ov fiets te bereiken). Partner werkt in de stad, ik heb een gratis treinabonnement voor heel Nederland van het werk. Daarmee verdien ik dus aan m’n reiskosten, want die enkele keer dat ik vertraging heb, krijg ik geld terug van de NS 🙂 Verder altijd zitplaats, zelden vertraging, kan lekker lezen/appen/series kijken in de trein etc etc.

  Dus die auto komt nog niet zo snel vermoed ik 🙂

 14. Vera Reply

  Hier wel twee auto’s. We wonen in een dorp zonder voorzieningen met slecht OV (bus is 20 minuten lopen). En hoewel ik meestal vanuit huis werk, moet ik toch een paar keer per maand voor mijn werk ergens heen, maar dat is dan meteen ruim een uur met de auto (en 2,5 met OV). Helaas niemand in de buurt waar ik dan een auto van zou kunnen lenen, dus wij houden gewoon onze tweede auto.

 15. Marlon Reply

  Ik denk er ook al een tijdje over om onze tweede auto weg te doen, maar nog geen actie op ondernomen. Het levert me nog teveel gemak op, zeker omdat openbaar vervoer me vaak veel extra tijd kost. Maar inderdaad, ik zag die extra vakantie ook wel zitten. ? Dus wie weet hak ik de knoop nog eens door. Leuk om te lezen hoe dat bij jullie is gegaan!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ben benieuwd wat je beslist. Bij ons duurde het ook even voordat ik zover was, hoor!

 16. xoxo Reply

  Hier een oude auto en die kost maandelijks 26 aan wegenbelasting, 27 aan verzekering en we rijden gemiddeld 50/60 euro aan benzine op. Fiets is geen optie, wonen in een gebied waarin je (ook) een auto nodig hebt. Wel wegenbelasting wereldwijd omdat we veel de grens over gaan voor korte tripjes. Altijd oude auto’s gereden, als deze teveel gaat kosten of op raakt gaan we een iets luxere tweedehands kopen, daar sparen we nu voor. Omdat we dan comfortabeler met de auto op vakantie kunnen, maar ook omdat na 12 jaar autorijden we weleens iets willen kiezen wat we ook daadwerkelijk mooi vinden ipv wat kun je krijgen voor 1500 euro.

 17. Centenkretser Reply

  Wij hebben beide een auto, hebben ze nodig voor naar het werk te gaan.
  Mijn dinky toy is nu 15 jr oud, betaal 15 euro wegenbelasting en 15,85 verzekering met beperkte casco. tank ongeveer voor 50 euro per maand .
  Reiskosten vergoeding van 38,50.
  Mijn man heeft de “grote ” auto, staat vaker stil omdat hij vaak met de fiets kan gaan. Soms heeft hij toch een auto nodig, daarbij gebruiken we die auto om op vakantie te gaan.
  Dus wegdoen zit er niet in bovendien is mijn dinky zo goedkoop, dat het weinig zal schelen als we hem weg zouden doen en ik de km moest maken met een auto die meer verbruikt.
  Daarbij geeft het ook wel een stuk vrijheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+