boodschappengeld, gezin, boodschappenbudget, boodschappen, hoeveel, porterenee

Een week met het hele gezin van 85 euro boodschappengeld (+bonnetje)

Een bonnetje van mijn wekelijkse boodschappen. Dat wilde een volger van PorteRenee wel eens zien, toen ik vertelde het makkelijk te redden met ons hele gezin van 100 euro boodschappengeld per week. Bij deze.

Ik weet niet of ze het vroeg omdat ze het niet kan geloven. Om inspiratie op te doen of om te zien waar wij allemaal op in ‘moeten’ leveren om onder die 100 euro te blijven. Hoe dan ook. Hierbij deel ik het bonnetje van mijn grote boodschappen van vorige week. Na de vreselijke beelden uit de slachthuizen, besloten wij een weekje zonder vlees in te plannen. Al consumeren we sowieso weinig vlees, denk ik. Maar op deze bon vind je dus helemaal geen vlees. Dat scheelt geld, al gaat er als vanzelf twee keer zoveel uit aan kaas.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen

Voor ons hele gezin, man, vrouw, twee jongens van 3 en 1 jaar, heb ik een maandelijks budget voor boodschappengeld van 425 euro. Als ik 5 keer boodschappen doe die maand, ga ik er soms een beetje overheen. Maar met vier keer boodschappen doen, geef ik nooit meer uit dan die 425. De grote boodschappen komen eigenlijk altijd uit tussen de 80 en 95 euro. Dan ga ik halverwege de week vaak nog even terug naar de winkel voor wat vers fruit en groente. En ja, dit is ook inclusief luiers en billendoekjes, zoals iemand me vroeg.

Ik vind ons richtbedrag voor boodschappengeld niet bizar strak. Ik hoef ook niet (meer) echt mijn best te doen om er binnen te blijven. Dat komt misschien ook omdat ik het al een paar jaar zo aanpak. In het begin was het best wel zoeken. Wat werkt? Wat werkt niet? Dan dacht ik soms: ik red het makkelijk en kwam ik bij de kassa op 120 euro uit. Balen! Inmiddels weet ik precies hoeveel en wat ik kan halen voor die 85 euro. Ik ontzeg mezelf niets. Ook op deze bon vind je gewoon koek, chips en chocola. En ja, ook avocado’s, al zijn die hartstikke duur. Het werkt omdat ik alles met mate koop. Frisdrank voor mezelf en de kinderen haal ik nooit. Soms wat voor mijn man. Dat is de tonic die je op de bon vindt. Voor de kinderen heb ik altijd limonade in huis en meestal haal ik één 1,5 liter pak appelsap. Als dat op is, is het op. Vaak staat er na een week nog een half pak.

Ik maak, voor ik naar de winkel ga, een planning voor het avondeten. Eén dag laat ik vrij, om wat restjes op te maken of eens spontaan ergens een patatje te kunnen eten. Zo zorg ik dat ik daardoor geen eten weg hoef te gooien. Dus ik bedenk zes keer avondeten, schrijf op wat ik daarvoor nodig heb. Dat vul ik aan met standaard dingen die we altijd gebruiken zoals fruit, snackgroenten, hummous, sla en brood. Zo is een lijstje supersnel en makkelijk gemaakt, wat ik ook wel fijn vind.

Dan kies ik voor een winkel die mij de laagste rekening oplevert. Meestal ga ik naar Aldi. Ik kies daarmee ook voor een winkel die minder verleidingen biedt dan bijvoorbeeld Albert Heijn. Daar val ik toch net even te vaak voor lekkers van de versafdeling. Potjes of bakjes met weinig erin, die wel 3 euro per stuk kosten. Bij Aldi kan ik mezelf olijven veroorloven, Italiaanse vleeswaren (in wel-vlees-week) en geitenkaas, zonder flauw te vallen van de boodschappenbon. Zo voelt op mijn geld letten niet meer als een straf. Ik ben iedere week nog trots wanneer ik binnen budget blijf en toch een kar vol lekkers mee naar huis neem. Echt niemand bij ons komt wat tekort, ik zelf ook niet.

Lees ook: Ik koop niks zonder korting

Ik ben geen kookgek. Ik vind het fijn als eten lekker smaakt en gezond is voor mij en mijn kinderen. Verder doe je mij geen plezier met in de keuken staan. Als dat wel zo was, zou ik er met liefde meer geld aan uitgeven. Nu kies ik ervoor dat geld aan andere dingen uit te geven, of gewoon te sparen. Ik ben helemaal niet van niet uitgeven, ik ben van uitgeven van geld aan dingen waar je blij en/of gelukkig van wordt. Dus kan ik gerust beknibbelen op de boodschappen, om diezelfde week 100 euro stuk te slaan in een pretpark. Dat voelt voor mij niet tegenstrijdig. Ik kan dat doen, juist omdat ik niet overal veel geld aan uitgeef. Zo wordt besparen of gewoon zuinig zijn geen straf, maar het geld dat je overhoudt juist een beloning. Niet dat het allemaal op moet, hoor. Een beetje zuinig boodschappen doen helpt ook flink bij het spekken van de spaarrekening, het beleggen en het aflossen van onze hypotheek.

Share

22 Comments

 1. Maaike Reply

  Hier ook een fan van de Aldi! Ik koop er tegenwoordig bijna al mijn boodschappen en het scheelt wel vind ik. Wij hebben voor 4 personen een budget van 450 euro per maand inclusief luiers, toiletartikelen, etc. Het is iets hoger dan vorig jaar, omdat ik ook voor biologische producten kies bij de Aldi.

 2. Nans Reply

  Ik dacht hetzelfde als An hierboven. Hoeveel respect ik ook heb voor jouw prestatie, dit lukt mij nooit! Wij hebben twee tieners, meisjes weliswaar, maar wat die verzetten op een week… Mijn man doet fysieke arbeid, dus een slaatje als lunch betekent dat hij in de namiddag op z’n vingers slaat door een flauwte 😉
  Ons boodschappenbudget is 125 euro per week. Per maand vond ik onlogisch omdat sommige maanden 4 en andere 5 weken hebben. Om die 125 euro te behalen, moeten we heel alert zijn. Ik kook alle dagen vers.

 3. Nic. Reply

  Altijd leuk een kijkje in de boodschappen van een ander.
  In ons dorp geen aldi of lidl wel twee jumbo’s, deen en een mega grote AH XL. In buurdorp nog een reuze plus. Geeft niet, geen fan van Aldi. De lidl gaat wel maar er is zo vaak iets op bij de vestiging waar ik wel eens kom en het fruit is vaak oud.
  Man en ik hebben allebei een horeca achtergrond, man leerde ooit voor kok en ik zat op de hotelschool. Nu werkt man in de informatie beveiliging en ik zit al jaren op kantoor. We houden wel erg van koken en geven hier ook goed geld aan uit. We kopen vlees, brood en kaas zover mogelijk bij een speciaalzaak. Een boodschappenbudget heb ik niet. Ik koop wel veel groente en fruit van het seizoen. Zoon en ik kunnen niet zo goed tegen bonen en peulvruchten dus die eten we weinig. Dochter eet heel slecht en daar maak ik meestal iets anders voor (oa pastasaus met veel verstopte groente).
  Met twee pubers (18 en 13) gaat er hier flink wat eten en drinken door (ook wat fris, chips enzo). Er eet ook regelmatig iemand mee. Zelf eet ik weinig vlees maar de mannen wel.

 4. claudia Reply

  Wij hebben met 2 personen een budget van 400 euro. Moet ik wel zeggen dat wij er wel onwijs van houden om in de keuken te staan. Wij halen eerst alle boodschappen bij de Lidl en wat de Lidl niet heeft dat halen we bij de Albert Heijn.

 5. Nicolet Reply

  Ik haal de boodschappen bij Jumbo, bestel online en man gaat naar pick-up point. Vooraf eetplan voor 5 dagen, en ik kom niet in verleiding online. Op zaterdag nog even naar de Turkse super en Lidl, genoeg lekkere dingen in huis, we koken graag. Ongeveer 300 pm met ons tweetjes. Kliekjes gaan ook altijd op, gooien bijna nooit iets weg. Dat is ook resultaat van al twintig jaar samen en weten wat we wel en niet nodig hebben. AH zit om de hoek dus als iets echt ontbreekt kunne we daar ook nog terecht. Grote vriezer is onontbeerlijk! Groet Nicolet

 6. An Reply

  En vallen binnen dat weekbudget ook de dure zaken als wasmiddel, shampoo, maandverband, scheerschuim, gel, deodorant, etc. Zelfs wanneer je dat in de aanbieding koopt (wat bijna altijd wel lukt), slaat dat toch een krater in het budget….

 7. Anya Reply

  Er is wel geen vlees of vis bij zie ik op de kasbon… want dat tel ikzelf ook bij in mijn weekbudget… hoeveel voorziet u hierin (vlees/vis/vleeswaren)?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Deze week van de foto’s had ik 1 x vis meegenomen, klopt. Verder hebben we de hele week vlees en visloos gegeten.

 8. Sara Reply

  Ik heb een weekboodschappen budget van 50,-
  35,- groente en fruit etc plus 15,- bij n supermarkt voor 4 personen en kook altijd vers. Kom er makkelijk mee uit. We houden altijd over aan het einde van de week ook.

  Ik verbaas mij echt enorm om de grote getallen hier
  Ook ik haal appelsap kaas en delicatessen

  1 x per maand haal ik de toiletartikelen 20,-
  Denk aan shampoo cremespoeling handzeep tandpasta afwasmiddel schoonmaakmiddelen tissue’s etc en alles in A – merk
  Werk voor mij erg handig zo 🙂

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Sara, wil je me mailen? Ik wil je verhaal heel graag op PorteRenee. Leuk? info (at) reneelamboo.nl

 9. Lili Reply

  Wat leuk dat we een kijkje mogen nemen in de boodschappen van een ander.
  Wij proberen hier om elke week rond de 50 euro boodschappen te halen.
  We zijn thuis met 2volwassenen en 1 peuter van 3j.

  Ik haal bijna alles bij de dirk. Elke zaterdag wacht ik op de folder en aan de hand daarvan plan ik onze maaltijden in. Naast de dirk ben ik een enorme fan van de aldi ( zeker nu wanneer je heel veel producten met 30% korting kunt kopen vanwege de houdbaarheidsdatum). Vlees kopen we in grote hoeveelheden in zoals 10kg kippenbouten voor maar 12.50euro
  Of 5kg kipfilet voor 24euro.
  Ik zie het allemaal als een soort hobby en ben dan super trots op mezelf wanneer ik boodschappen haal onder de 50 euro en wanneer we heel de week lang ons buikje lekker vol hebben..

 10. Henk Reply

  Ik probeer ook altijd onder de 50 euro te komen. Ik moet zeggen dat ik dit vaak haal, ook wanneer de vriezer en voorraad kast leeg maak.

  Eerst koop ik alles bij de Lidl en wat ik verder nodig heb haal ik bij de AH. Wij eten ook altijd vers en hebben geen pakjes of zakjes in huis. Maak elke week een werknemu en haal alles op zaterdag. Menu stel ik vaak samen met producten die in de aanbieding zijn. Zijn de aardappelen in de aanbieding dan neem ik altijd 2 zakken extra mee. Ook als ik vlees met kortingstickers zie liggen dan neem ik altijd iets extra mee en gaat het in de vriezer. Eerste 2 weken van 2019 ga ik de vriezer en voorraad kasten eerst leeg maken en dan heb ik 2 goedkope boodschappen dagen.

  Wij hebben een weekbudget voor 70 euro, alles wat wij niet uitgeven gaat naar de “leuke dingen” rekening.

 11. Karin Reply

  Wij hebben een weekbudget van 80 euro excl. drogist artikelen. Dit is voor 2 volwassenen en 2 kids. 4 en 6 jaar. We hebben het jaren met 60 per week gedaan, dus dit is nu luxe.
  Halen alle boodschappen bij de AH en op de markt. Geen pakjes of zakjes. Ook maar paar keer per week vlees of vis. Kids krijgen elke ochtend bij het ontbijt al lekker fruit en op school groente, fruit en brood. Beker melk en een beker water. Ze vinden dit allebei prima. Vooral als we ze af en toe verwennen met een koekje in de trommel erbij. We komen echt niks te kort en elke week hebben we wel eters die altijd graag weer langs komen.

 12. Sonja Reply

  Geen vlees en vis, maar ook geen vegetarische producten/vleesvervangers?
  En klopt het dat ik helemaal geen melk en yoghurt op het lijstje zie? Bij ons (gezin met twee kinderen van 3 en 1 gaat er met gemak 11 liter melk en 3 liter yoghurt per week doorheen en dan moeten we ons nog inhouden ook…) En brood? Ik zie één boerenbrood en twee zakken bolletjes op het bonnetje staan. Haal je verder nog brood apart, of toevallig vriezer nog vol? (Bij ons gaan er 6 hele broden per week doorheen)
  Als ik bij ons alle vlees, vis, vega, alle melk en yoghurt en bijna al het brood zou schrappen dan zou ik ook wel onder 85 euro uitkomen, maar met die dingen erbij kom ik met zuinig aan doen toch eerder in de buurt van de 120-140… Hebben jullie op die punten echt zulke rigoureuze keuzes gemaakt, of begrijp ik t verkeerd?

 13. wil Reply

  Als je bassis kook en niet voorgesneden en op “echte “aanbiedingen let is je boodschappen bedrag stukken lager.ook bij dure winkels kun je goedkoper slagen,soms zijn er goeie aanbiedingen dan sla ik extra in voor pantry en vriezer,kijk ook naar 35% aanbiedingen en/of 1 + 1,mijn grote moestuin geeft ook veel,groenten/fruit/kruiden en aardappelen.we eten dit vers maar maken ook in en de vriezer en zelfs drogen(kruiden bv in de winter).zelf drinken we niet(heb wel een aantal flessen wijn voor bv stoofschotels en stoofperen ),we snoepen best wel maar niet overdreven,dus geen ladingen chips/worst/kaas enz en ook geen limonade,wel siroop voor oa de kleinkinderen,in de zomer is eigen gemaakte limonade/citroenijsthee en ijskoffie zo gemaakt en kosten zijn erg weinig.een goeie voorraad maakt dat je veel voor heel wat minder kosten kan kopen.je slaat in als het de moeite waard is.schoonmaakmiddelen/shampoo enz hebben we erg weinig kosten aan,daarmee kun je gemakkelijk improviseren,een stuk zeep gaat langer mee en ieder kan zelf een stuk gebruiken indien gewenst,shampoo gebruik ik al enkele jaren niet meer en ja mijn haar is schoon en zit beter,enige wat ik soms mis zijn de lekkere geuren,ga steeds een stapje terug in wat je koopt en gebruikt en je zal zien dat je niets mist,integendeel zelf

 14. Renske Reply

  Hallo, wij kopen alleen maar bij de Lidl. En groenten en fruit bij de Turkse supermarkt. Dit scheelt enorm. Schoonmaken met dettol in een spijt, met water en verder alleen groene zeep. Wij geef per maand ongeveer 400euro uit aan boodschappen, schoonmaakmiddelen en verzorgingsartiklen.
  Alles wordt vers gemaakt. En de kinderen eten heel veel, vooral de oudste.
  Wij zijn met 2 volwassenen en 5 kinderen. ( 11 jaar, 8 jaar, 7 jaar, 6 jaar en 4 jaar).

 15. Wendy Reply

  Voor dure verzorgingsproducten gaan wij vaak boodschappen doen bij DM in Duitsland. Scheelt vaak de helft!! Als je aan de grens met Duitsland woont zeker een aanrader!!

 16. Robin Reply

  Ik zelf haal verse groenten en fruit bij de toko of op de markt, (eigenlijk altijd vanaf 4u wordt alles op de markt goedkoper bijvoorbeeld grote zak appelen of manderijnen voor 1euro) en hartstikke vers allemaal nog. met 10eu haal ik voor ruim een week en nog een halve week erna.

  Aldi en andere winkels zijn toch een stukje duurder daarin.

  Als ik in Groningen familie bezoek hop ik altijd even langs de boerderijen waar je vaak veel fruit en groenten voor spotprijzen kan halen ideaal vers van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *