De 10 (be)spaartips die voor mij het beste werken

(en je niet eerder hoorde)

Deze 10 tips hielpen mij bij het sparen van 100.000 euro. En ze helpen me nog iedere dag om weer verder te sparen. Deze tips heb je niet al duizend keer gelezen. Promise!

1.Trouw met iemand zonder gat in zijn/haar hand

Nou ja, je hoeft van mij niet perse te trouwen. Het gaat me vooral om dat je iemand uitzoekt die niet op de 1e van de maand zijn of haar salaris al heeft uitgegeven. Ik geef toe: mijn man had een creditcardschuld toen wij elkaar leerden kennen. Ik was vanaf het eerste moment duidelijk: met een man die zijn verantwoordelijkheid niet neemt, ook wanneer het over geld gaat, ga ik écht niet samenwonen. Dus ging hij meteen als een gek aflossen. Snap ik wel, want hij was écht heel erg verliefd op mij. Haha. En ik op hem ook, hoor. Ik weet nog dat ik in een van de eerste maanden samen zijn winterjas voor moest schieten. Dat vond hij zo gênant. En terecht. Een paar maanden later had hij zijn zaakies op orde. Well done! Een man die geen interesse heeft om zijn financiële leven te beteren, kun je maar beter aan je voorbij laten gaan. Je zult, als je samen verder gaat, samen verantwoordelijkheden moeten dragen in het leven. Daar heb je een man voor nodig, geen kleuter. Einde preek 🙂

2. Koop en verkoop

Ik ben een echte ritselaar. Dat zit me in het bloed. Wanneer ik bij de kringloop iets zie waarvan ik zeker weet dat het te laag geprijsd is, koop ik het om het op Marktplaats te verkopen. Dat gaat bijna altijd goed. Op die ene keer na dat ik een heel oude kinderwagen meenam voor 15 euro. Die heb ik uiteindelijk gratis weggeven aan een verzamelaar omdat geen haan er naar kraaide. Ach, you win some, you loswin somee some. Maak de handelaar in jezelf los en probeer wat bij te verdienen. Dat is makkelijker dan je denkt, echt waar.

pensioen, manieren, porterenee, pensioengat, aanvullen, creatief, zzp'er, ondernemer, zelfstandige

3. Betaal je rekeningen meteen

Vroeger had ik er ook een handje van. Rekeningen waarvan de betaaltermijn nog ver was, legde ik aan de kant. Om ze vervolgens kwijt te raken en een boete te ontvangen omdat ik te laat was met betalen. Nu betaal ik rekeningen meteen. Voor mensen in loondienst zou dus gelden: krijg je je salaris? Dan betaal je meteen alle rekeningen. Zo voorkom je dat je achter komt te liggen, maar je hebt ook meteen een goed overzicht van wat er over is die maand. En, wat er gespaard kan worden.

4. Maak het thuis leuk

Serieus, dit bespaart me nog iedere dag geld. Ooit woonden we veel kleiner en ja ook ongezelliger. Toen ging ik zo vaak weg. Zodra ik even tijd had: hup, naar een speeltuin of een restaurant. Het waren niet perse dure uitjes, maar alles bij elkaar telde het lekker op. Nu, als we een dag vrij zijn, roepen de kids om het hardst dat ze de hele dag thuis willen blijven in hun pyjama. Er is volop speelgoed, er zijn lekkere hoekjes om te chillen met een dekentje en een boekje en als we toch even eruit willen (frisse lucht is op zich wel fijn) is er in onze straat een speeltuintje. Dus geef ik best geld uit aan het hier thuis leuk houden. Spulletjes voor in huis, speelgoed, kaarsen. Het is uiteindelijk een stuk goedkoper dan altijd maar de hort op.

waar doet ze het van, wdzhv, waar doen ze het van, kasboekje, geldzaken, uitgeven, salaris, hoeveel, inkomen, uitgaven, boodschappen, huurhuis, koophuis

5. Gebruik de app Too Good To Go

Ik ben hier zó fan van. Deze app biedt een verzameling van restaurants die eten dat ze niet meer kunnen verkopen, voor weinig geld af laten halen. Zo haalden wij al eens een heerlijke lunch bij een hotel in Amsterdam. Het kostte ons 3,99 euro. Ze hadden het over van het ontbijt. We hebben er met zijn vieren van genoten! Ook bakkers doen mee, koffietentjes en restaurants. Niet alleen vind ik het tof om voor weinig geld lekker eten te scoren, maar vooral vind ik het goed dat eetbaar eten niet weggegooid wordt. Dus restaurants: sluit je aan. Zodat we die enorme hoeveelheid eten die elke dag in de prullenbak belandt, kunnen terugdringen.

6. Volg de koopjeskalender

Sommige aankopen zijn in specifieke maanden goedkoper. Ja, speelgoed natuurlijk net na de feestdagen. Winterjassen wanneer het al een tijdje winter is. Bikini’s aan het einde van de zomer. Maar het gaat verder dan dat. En het is best interessant om die aanbiedingen te volgen. Als je me wel belooft dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Dus niet kopen om het kopen. Op een blog van een collega vind je een fijn overzicht.

7. Ga op tijd weg

Hiermee bespaar je jezelf niet alleen de verkeersboete. Door rustiger te rijden kun je flink besparen op je benzine. Ja, op dezelfde afstand. Op tijd doorschakelen, niet perse de maximum snelheid rijden (100 ipv 130 is altijd nog sneller dan fietsen), je banden iedere 2 maanden oppompen. Doe het allemaal en je kunt tot 10% van je benzinekosten besparen. Zeker als je veel rijdt, kan dat een hoop geld zijn. En dat kan dan natuurlijk naar de spaarrekening!

8. Begin een eetclubje

Ik heb jarenlang een eetclub gehad. Ik ben helemaal geen sterrenkokkin, maar gezellig dat het was! Hoe je hier nou geld mee bespaart? Nou, het bespaart je etentjes buiten de deur. Terwijl andere vriendinnen met elkaar afspraken in een restaurant en per persoon 50 euro uitgaven, aten wij om de beurt bij elkaar. Wanneer je aan de beurt was, kostte het je misschien 50 euro. De andere keren at je gratis. En toch had je de restaurant-experience. Met verrassende gerechten, een lekker glas wijn erbij en je hoefde niet zelf af te wassen!

porterenee, renee lamboo, rekeningen, spaarrekeningen, spaarrekening, zakelijke rekening, hoeveel bankrekeningen, organisatie, administratie

9. Betaal per jaar

Wij betalen onze zorgverzekering voor een heel jaar vooruit. We krijgen dan 2% korting. We betalen ook de inkomstenbelasting in één keer vooruit. Krijgen we ook korting voor. Alles wat we voor een jaar vooruit kunnen betalen, doen we. Zolang we financieel die ruimte hebben. Het gaat mij niet alleen om die korting die je krijgt, maar vooral omdat ik merk dat ik de rest van het jaar voor mijn gevoel meer ruimte heb om te sparen. Dan moet ik natuurlijk de betalingen voor het jaar erop bij elkaar sparen. Maar meestal gaat er vanzelf meer naar de spaarrekening. Dat is een psychologisch dingetje, hoor. I know. Maar misschien werkt het voor jou ook!

10. Maak je eigen waarheid

Wat heb je nodig? Vaak beantwoorden we die vraag op basis van wat anderen om ons heen hebben. Of gewoon op wat een algemeen geaccepteerd beeld is. Probeer dat eens helemaal los te laten. Wat heb JIJ nodig? Ik heb bijvoorbeeld geen enkel keukenapparaat behalve een staafmixer en een tosti-ijzer. Dus geen keukenmachine, hak-en-snij-dingen, geen mixmachine. Een keer per jaar, meestal met kerst, staat mijn moeder erop te schelden. Dat ik helemaal niks heb! Ik lach erom. Ik gebruik het nooit, dus heb het niet nodig. Wat nodig is, is helemaal persoonlijk. Laat je aannames en sociale normen daarover los. En bedenk wat jouw waarheid is.

Share

One Comment

  1. Rob Reply

    Hi Porterenee,

    Goed artikel, zeker jouw punt 4 “Maak het thuis leuk” vind ik een goede. Ik heb zelf altijd een gat in mijn hand gehad tot het moment dat ik voor mezelf begon en ineens veel minder geld ter beschikking had. Ik moest wel meer gaan besparen en wist dat uitgaven als etentjes en drankjes buiten de deur erin hakte. Maar iedereen kent het, dat zijn wel de leukste uitgaven! Ik heb het thuis inderdaad ook leuker gemaakt, feitelijk de randvoorwaarden goed maken. Zorgen dat het huis opgeruimd is maar ook dat er voldoende eten is en dat je een prettige werkhoek bent. Dit werkt tot op heden best goed (en ontspannen).

    Goede tip dus!
    Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *