De gouden tip voor als je geld halverwege de maand al op is

Jaag jij aan het begin van je geld meteen al je geld er doorheen? Je bent niet de enige. Ik heb de gouden tip om daar vanaf nu een eind aan te maken.

Hoera. Het is pay day, zoals ze dat in Amerika noemen. De dag dat veel mensen hun salaris gestort krijgen. Ik werkte ooit in een winkel en daar was algemeen bekend dat de omzet hoger was aan het einde van de maand, wanneer iedereen net geld had gekregen, dan bijvoorbeeld rond de 10e. Tegen die tijd was iedereen alweer blut. Ondanks alles wat ik de afgelopen jaren over geld heb geleerd, herken ik dit ook, hoor. Dus zocht ik een manier om het op te lossen. En die heb ik gevonden. Ik deel ‘m graag met jou, zodat jij er ook je voordeel mee kunt doen.

Lees ook: Deze 8 tips helpen je minder geld uitgeven

Ik heb een documentje waarin precies staat welke kosten ik iedere maand heb. Vaste lasten die iedere maand gelijk zijn, maar ook kosten die ik gebudgetteerd heb. Bijvoorbeeld mijn boodschappen. Daar ‘mag’ ik iedere maand 500 euro aan uitgeven van mezelf. Ook hebben we een potje gemaakt voor leuke dingen. Wij houden van uit eten gaan, bijvoorbeeld. We gaan soms een ijsje eten met onze kinderen of naar een speeltuin waar je entree voor betaalt. Dat alles valt bij ons onder het potje ‘leuk.’

Aan het begin van de maand zet ik het geld voor de rekeningen en andere kosten klaar op de bijbehorende rekeningen. We hebben er twee. Een voor de echte vaste lasten en een voor wat meer variabele lasten zoals dus die boodschappen. Het leuk-geld stortte ik vroeger ook meteen allemaal op de rekening. Wat gebeurde er dan? Ons hele fun-budget was al op rond de 5e van de maand. Dan ging ik terug boeken van de spaarrekening. En dat wil je dus niet.

Lees ook: De manier om te budgetteren wanneer je niet van budgetteren houdt

Dus wat doe ik nu? Ik zet het fun-geld in delen op de rekening. Het eerste deel meteen rond pay day. Daarvoor neem ik de helft van het bedrag. De andere helft zet ik op de 5e van de volgende maand op de rekening. Zo creëer ik een soort veiligheidsmarge. Als ik het eerste deel meteen uitgeef, dan komt er een halve maand later nog eens wat geld binnen om uit te geven aan leuke dingen. Zo heb je de hele maand ruimte om wat leuks te doen. En hoef je niet van de 5e tot de 23e van iedere maand te Netflixen 🙂

18 Comments

 1. Kaspar Reply

  Hier altijd halverwege de maand het geld op. Soms al eerder ook. Maar dan is er wel 500 euro (of meer) richting de spaarrekening. Daar probeer ik vervolgens vanaf te blijven. Meestal lukt dat. Sommige maanden niet. Maar heb best wel discipline om van de spaarrekening af te blijven, tenzij het echt niet anders kan. Geregeld lukt het me dan ook prima om die laatste twee weken van de maand niets uit te geven… Ook niet voor boodschappen dus! (nb. heb wel altijd verse groente, via een abonnement). Je wordt héél creatief met koken als je enkel kunt gebruiken wat er toevallig in de voorraadkast ligt! 🙂 Uit eten gaan zit er dus doorgaans niet in, helaas! (doe ik ieder jaar (buiten de vakantie) hooguit een keer of 3).

  En dus Netflixen? Echt niet… Veel te duur! haha.
  Overigens wel dit jaar Amazon Prime… 50 euro voor een heel jaar! En dan krijg je ook nog foto opslag en gratis bezorging binnen een dag… Goeie deal! (en als we het dan toch over abonnementen hebben: Spotify gratis bij mijn internet abo en sporten via Fitchannel, 17 maanden voor 20 euro dankzij affiliate link en wat extra gratis maandjes erbij regelen…).

 2. Erik Reply

  Wij proberen eigenlijk rond te komen van 75%. Na t ontvangen vh salaris gaat vrij snel 12% direct weg. Daar komen we nooit meer aan. Daarmee bouwen we ons vermogen op. Later gaat als onderdeel vd normale vaste lasten vh gezin standaard nog eens 13% naar onze spaarrekeningen (M, V & gezamenlijk. Kinderen tel ik niet mee, daar gaat de kinderbijslag al naartoe). Hiervan boeken we afentoe wat terug bij n grote of niet geplande uitgave. Verder geen fun-budget. Deze uitgaven gaan meestal gewoon vanuit de grote hoop en dan sparen we aan t einde vd maand maar wat minder van hetgeen nog overblijft.

  En kaspar, n verse groente abonnement kost volgens mij ook geld…dus eigenlijk geef je indirect wel geld uit in die 2 wkn alleen financier je t op n ander moment even voor 🙂

  1. Kaspar Reply

   Erik, Mbt de groente heb je uiteraard gelijk. Alleen doordat het een abo is, is het een vaste kast geworden. In die twee weken geef ik vanuit die redenatie uiteraard ook gewoon huur uit, en verzekering, en gas/water/licht, en…. Alle vaste lasten zijn in principe voor de gehele maand. Ik bedoel echter dat ik vaak na 2 weken geen geld meer op de lopende rekening heb en dan dus ook geen uitgaven meer doe (tenzij). En dat kan prima… Al is het natuurlijk niet leuk – maar ja, sparen is voor mij nu héél belangrijk! ik moet gewoon een eigen huis zien te krijgen om echt wat vermogen op te kunnen gaan bouwen. Dus wat mij betreft is het vooral een kwestie van discipline. Een doel hebben en daar voor blijven gaan. Dat werkt voor mij persoonlijk beter dan allerlei trucs met potjes.

    1. Erik Reply

     Een vaste kast kan natuurlijk ook handig zijn…:-)… ik wil toch wel even reageren op jouw stellige opmerking:

     ‘ik moet gewoon een eigen huis zien te krijgen om echt wat vermogen op te kunnen gaan bouwen.’

     Mss moet je t boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki eens lezen: een eigen woning is slechts een “liability” ofwel een verplichting…een kostenpost. Het levert je niks op en is daarom geen investering. Vele adviseurs sluiten zich hier trouwens ook bij aan. Dit zegt natuurlijk niet gelijk dat je er niets aan kunt overhouden hoor maar of je er echt iets aan zou overhouden hangt vooral af vh moment en locatie en of je daarna nog verder gaat / moet gaan op dezelfde woningmarkt. Toch iets om in t achterhoofd te houden. Jouw verwachting kan wel eens tegenvallen.

     1. Kaspar

      @Erik, Ik betaal nu 950 euro huur voor een appartement. Bij kopen van een volledig huis met tuin zou ik 800 a 850 euro hypotheek betalen waarvan een flink deel aflossen is… ofwel: vermogen opbouwen. Iedere maand een paar 100 euro minder kosten die in een zwart gat verdwijnen. Tamelijk simpel rekensommetje dus…
      Plus misschien wordt het huis wat meer waard, bv door investeren in zonnepanelen oid (wat meteen ook weer zorgt voor lagere energie kosten – iets dat in mijn huur appartement ook geen optie is). Uiteraard ook een kans dat het huis minder waard wordt. Dat is het risico dat je neemt. Maar dan nog: de hypotheek wordt geleidelijk aan afgelost – dus je bouwt hoe dan ook vermogen op (tenzij ik inderdaad twee jaar later alweer zou verhuizen – maar dat is niet de planning!).

      Een eigen huis levert dus zeker weten meer op dan een veel te duur huurhuis. Ik werk nu (incl. reizen) 50 uur of meer in de week om voor een appartement te betalen waar ik niet blij mee ben (het is een prima appartement hoor!! Maar ik wil gewoon een leuk huisje, met tuin!). Huur is per definitie geld dat verdwijnt – zie je hoe dan ook nooit meer iets van terug. Een huis kopen en dus een hypotheek die afgelost wordt is hoe dan ook waarde opbouwen. En het biedt de mogelijkheid je lasten te verlagen, iets dat nu niet kan (sterker nog: ieder jaar gaat de huur weer enkele tientjes omhoog!).

 3. Marlies Reply

  Wij hebben een rekening voor vaste lasten, automatische overschrijving naar de spaarrekening, een pot voor boodschappen en wat overblijft is vrij besteedbaar.
  Maar bij alles wat niet onder boodschappen valt vraag ik me af of het noodzakelijk is om gelukkig te zijn en zo ja, of het niet gratis kan (even speuren op marktplaats of bijvoorbeeld een gratis speeltuin als uitje) Zo geef ik de meeste weken helemaal geen geld uit aan dingen anders dan boodschappen

 4. marijke Reply

  ik heb een salaris per periode is 4 weken. daarvan gaat een deel gelijk naar de vaste lasten rekening en de rest naar spaarrekening. ik probeer per week geld op de boodschappenrekening te zetten voor boodschappen en benzine. verder probeer ik wat aparte spaarpotjes aan te houden op spaarrekening maar dat werkt nog niet echt goed.

 5. Audrey Reply

  Pay day is dus echt nooit een issue voor bij geweest. Geen geld dat ik in mijn zak voel branden. Gelukkig geen trucjes nodig, maar gewoon gezond verstand.

  Ik word wel enthousiast van pay day trouwens, maar dan omdat ik weer een nieuwe aflossing kan gaan doen.

 6. Klaas de V Reply

  Hier komt de 28e het salaris binnen: €3.000. Er gaat dan direct €800 uit voor kinderalimentatie en €900 netto voor de hypotheek. Er blijft dan €1.300 over voor de andere vaste lasten, boodschappen, benzine (ongeveer €200 per maand om op mijn werk te komen). Rond de 20e is alles op. Dan moet ik het een week redden van wat er nog in huis is, en dat lukt. Sparen is er niet bij. Goedkoper wonen levert geen voordeel op, dan heb ik namelijk ruimte om partneralimentatie te betalen… Ik betaal liever aan de bank en bouw zo wat vermogen op in de woning.

 7. ria Reply

  Mijn pay day vreugde bestaat voor mij vooral uit welke extra kosten ga ik maken. Soms heb ik de maand ervoor iets willen kopen, maar na een maand denk ik nou is het wel nodig. Dan is het soms dat ik het alsnog koop, maar ook vaak niet…..Een andere vreugde bij pay day is dat ik dan ga berekenen wat ik die maand ga doen aan extra’s, de lasten berekend en wat over is op de spaarrekening. Door de maand kijk ik of wat ik wilde doen ook gedaan heb of niet. Bij niet gaat het ook weer naar de spaarrekening. Deze disicpline heb ik nu al een jaar of 5 en is steeds gemakkelijker en steeds overzichtelijker. Vroeger was dat duidelijk minder en had ik het gevoel ik koop iets of doe iets want ik heb het verdiend, m.a.w. loon binnen ik mag er iets van uitgeven. Dat is nu duidelijk over.

 8. Gabi Reply

  Ik heb het voor mezelf zo gedaan dat er op Payday zelf geld automatisch wordt doorgesluisd naar de spaarrekening en dat ik verder voor elke week €80 heb om uit te geven aan eten & leuke dingen. Voor 1 persoon is dit prima te doen.
  Elke week pin ik dit bedrag en zo heb ik dus elke week mijn geld voor leuke dingen zonder dat ik halverwege zonder zit 🙂 uiteraard zijn er wel eens maanden dat je een extra rekening moet betalen oid wat het een beetje in de war schopt maar dit neem ik dan maar voor lief.
  Voor mij werkt dit goed! Het is voor mij ook veel overzichtelijker om cash te hebben in plaats van via de kaart, dan ‘voel’ ik het er niet uitgaan.

  1. Kaspar Reply

   @Gabi, Dit heb ik ooit ook gedaan. Voor mij werkte het juist rampzalig. Er was totaal geen inzicht meer waar het geld naartoe ging. Ik doe daarom praktisch niks meer contant. Alles digitaal zodat ik iedere maand exact kan zien hoeveel ik overal aan heb uitgegeven. De app die de bank er inmiddels bij biedt maakt dat nog makkelijker… Met contant gebeurde het me nog wel eens dat het geld toch eerder op was dan gedacht en ik geen idee had hoe dat nu eigenlijk gekomen was! En dan is er niks om dat terug te zoeken… Daarnaast vind ik digitaal betalen verschrikkelijk veel gemakkelijker. Mooi contactloos via de telefoon. Ideaal! Heb zelfs geen eens een portemonnee meer 😛 (behalve voor tijdens de vakantie dan…)

 9. Jackie Reply

  Salaris wordt gestort en dan gaat een deel naar een spaarrekening, ook al is het weinig rente, het werkt voor mij als een “oude sok”. Ik kom daar nooit aan. Een deel naar de vaste lasten rekening. En wat op de lopende rekening blijft staan is voor boodschappen, kleding enz. Ik probeer daar ook toch wat te laten staan elke maand.Ik betaal altijd met pas, dan blijf ik een goed overzicht houden.
  Nu moet ik zeggen dat ik, sinds ik porterenee volg, veel bewuster met geld omga. Compliment van een vroegere big spender!

 10. anke Reply

  kasper reken je ook mee dat je per jaar ongeveer 1 tot 2% van de woningwaarde kwijt bent aan onderhoud?

  1. Erik Reply

   Dat bedoel ik dus met huis als kostenpost, want tel daar dan ook gelijk t eigenaarsdeel van OZB, t woningwaardeforfait en een opstalverzekering bij op. Kosten van een eigen woning beperken zich nl niet alleen tot hypotheekrente en aflossing. En Kaspar besef ook goed dat t ‘opgebouwde vermogen’ door de aflossingen NIET flexibel is of in je portemonnee zit om iets van te kunnen doen maar enkel vrij komt door verkoop van de woning.

   1. Kaspar Reply

    Dank voor de adviezen!! Maar ik ken de rekensommetjes en alle bijkomende kosten prima. Heb namelijk een jaar of 8 een eigen huis gehad. Heeft me toen ruim 60.000 euro overwaarde / aflossing opgeleverd 😉 (voor de scheiding – dus dat geld is helaas verdwenen). Dat zal natuurlijk niet altijd lukken. Maar het kan meer dan prima uit, als je het een beetje slim aanpakt. Woon nu 8 jaar in een huurhuis met beduidend meer salaris dan destijds (maar alleen ipv gezamenlijk). Heb in die tijd ca. 14.000 euro gespaard. Nogal een verschil he… Dus ja, met een eigen huis kun je goed vermogen opbouwen, meet huur niet. En ik woon nu in een appartement, bij koop in een leuk huis met tuin. Ook dat is natuurlijk pure winst! Al is het niet financieel.

 11. Nadia Reply

  Eh ja, bij ons is het geld meestal op voor het einde van de maand :(. Maar ga daar verandering in brengen. Wil iig starten met meerdere rekeningen zoals je hierboven beschrijft. Stort je het fun-geld dan ook op de variabele lasten rekening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+