Deze 4 dingen had ik willen weten toen ik begon met (be)sparen

Er was een dag dat het geld door mijn handen glipte. Daar kwam ik aardig financieel mee in de problemen. Ik deel de vier dingen die ik toen héél graag had willen weten, in de hoop dat ze jou ook helpen.

Door Renée

Laatst kreeg ik van een meisje met wie ik vroeger zaalvoetbalde een berichtje. Ze had me gevonden op Instagram en vertelde dat ze vroeger altijd zo jaloers was op mijn outfits. Wanneer ik bij een training aankwam, was dat altijd op hakken, rokje, accessoires, alles. In vol ornaat. Zij zag een meisje dat er leuk uitzag. Als ik terugdenk aan die tijd, zie ik vooral een meisje dat met al die allerlaatste modetrends haar onzekerheid een beetje probeerde te verbloemen.

Spullen gaan je onzekerheid of verdriet nooit wegnemen weet ik nu”

Het zou haar waarschijnlijk enorm tegenvallen als ze me nu tegenkwam. Mijn kledingkast is de laatste tien jaar aardig geslonken. Ik heb geen rijen vol schoenen meer, maar vier paar waar ik me prima mee red. Een outfit heeft geen eigen accessoires meer. Ik draag al jaren alleen mijn trouwring en twee wit gouden kettinkjes die ik van mijn man kreeg na de geboorte van onze kinderen. Ik ben wat minder fashion forward tegenwoordig, maar wel een stuk gelukkiger. Spullen gaan je onzekerheid of verdriet nooit wegnemen, weet ik inmiddels. Een beetje ouder en een beetje wijzer. Ik had mezelf dat toen graag verteld. Zo zijn er nog veel meer dingen die ik destijds had willen weten. Ik deel ze in de hoop dat ze wat voor jou zullen betekenen.

1. Studieschuld maken is makkelijker dan ‘m aflossen

Je logt gewoon even in en verhoogt je maandelijkse lening. Een studieschuld aangaan is zo makkelijk. Niemand die vraagt waar je het geld voor gebruikt. Mijn ouders bemoeiden zich er niet meer, dus wilde ik iets heel graag, dan knalde ik die lening gewoon effe omhoog. Na twee maanden was ik eraan gewend en vond ik die extra toelagen elke maand wel lekker. Op zich heb ik het niet eens zo bont gemaakt, hoor. Ik kwam met €18.000 schuld mijn studietijd uit. Van dat bedrag had ik ook het grootste deel van mijn studiekosten betaald. Toen ik dat zwart-op-wit op papier zag, moest ik even heel hard slikken. Ik ben als een gek gaan aflossen. De rente was toen nog een stuk hoger dan nu, dus de noodzaak daarmee ook groter. Ik heb best veel moeten laten om binnen drie jaar van die schuld af te zijn. Het kostte me veel meer moeite om mijn studieschuld af te betalen dan om ‘m te maken. Met terugwerkende kracht had ik daarom graag minder makkelijk die schuld aangegaan. Al ben ik ook blij dat ik het niet nog bonter heb gemaakt. De arbeidsmarkt en woningmarkt opkomen met -€50.000 bijvoorbeeld zet je écht met 1-0 achter.

2. Je hebt nu meer geld dan je denkt

We denken als twintigers vaak: sparen, beleggen en aflossen, dat komt wel als ik ouder ben. Dan verdien ik meer en kan ik meer geld wegzetten. Maar dat is niet altijd waar. Natuurlijk, als student zul je geen honderden euro’s per maand overhouden, waarschijnlijk. Je inkomsten zijn laag, maar je uitgaven waarschijnlijk ook. Wanneer je als starter in je eerste baan bijvoorbeeld €1600 verdient en nog bij je ouders woont of op die studentenkamer, kun je flink geld overhouden. Misschien is er dan meer over voor sparen, beleggen en aflossen dan wanneer je een hypotheek hebt en drie kinderen. Met inkomsten en leeftijd stijgen vaak ook de maandelijkse kosten. Onderschat dus absoluut niet wat je al aan vermogensopbouw kunt doen wanneer je jong bent en niet de hoofdprijs verdient.

3. Betaal jezelf eerst

Veel mensen kennen de techniek van jezelf eerst betalen, meestal onder de Engelse benaming die weinig verrassend Pay Yourself First heet. Die werd na een gelijknamig boek een trend onder zzp’ers en ondernemers. Ook als je in loondienst werkt of een uitkering hebt, is dit een techniek waar je je echt eens in zou moeten verdiepen. Jullie weten: ik ben niet zo van het woord ‘moeten.’ Maar ik gun het je gewoon dat je ontdekt dat je jezelf ook financieel op de eerste plek kunt zetten. Even een korte uitleg. Het concept houdt in dat je eerst jezelf betaalt en daarna anderen. Waarom? Omdat, als je je eigen belangen onderaan het lijstje zet, daar nooit iets van komt. Dus eerst sparen voor dat ene doel dat je dolgraag wilt bereiken, daarna komen andere kosten. De bedoeling is wel dat je alle verplichte lasten betaalt natuurlijk. Je hoeft niet bij de bank aan te komen met dat je de hypotheek deze maand niet betaalt omdat je via het Pay Yourself First-principe eerst jezelf een flink spaarbedrag uit hebt betaald. Het moet wel reëel blijven. Maar door eerst jezelf te betalen, voorkom je wel dat er onderaan de streep niks overblijft omdat al je geld al aan andere nuttige en minder nuttige uitgaven is gegaan.

LEES OOK: “Dankzij dit potjessysteem hield ik opeens geld over”

4. Vroeg starten geeft je een giga voorsprong

Beleggen is iets voor als je 40 bent. Ik geef toe: zo dacht ik er vroeger over. Wanneer ik kinderen heb, mijn shit op orde, een koophuis bezit, dan ga ik me hier weleens over buigen. Of misschien dacht ik er toen ik begin 20 was wel helemaal niet over na. Ik schoof beleggen in het mentale mapje: later. Nu denk ik: was ik maar eerder begonnen. De kans dat je met beleggen een mooi rendement maakt, wordt groter naarmate je daar meer tijd voor neemt. En bovendien gaat het effect van rente op rente dan harder gelden. Hoe dat werkt, leg ik hier uit. Des te eerder je begint, des te beter. Al is het met een paar tientjes per maand.

Aldoende leert men. Over tien jaar kan ik weer zo’n lijstje met lessen maken die ik nu nog niet ken. Dat is alleen maar heel tof, natuurlijk. Ik gun jou ook je eigen lessen, maar misschien heb je ook wat aan die van mij.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.