Deze tips helpen je minder kopen

Het duurde jaren voor ik van mijn koopverslaving af was. Nu koop ik alleen nog bewust. Wat ik nodig heb of waar ik heel gelukkig van word. Met deze 7 tips lukt het jou ook om minder te kopen. En dus geld over te houden.

In mijn boek vertel ik er al over. Hoe ik jarenlang niet maar één ding kon kopen. Ging ik naar de Action voor iets lulligs als een rolletje plakband of een zak waxinelichtjes, kwam ik met twee tassen vol meuk thuis. Van decoratie voor in huis (nog meer?!) tot speelgoed voor de kinderen (dat altijd binnen één dag stuk was). Waar ik eigenlijk 1 euro had moeten afrekenen, betaalde ik vaak wel 25 euro. Geen immense bedragen, omdat alles daar zo vreselijk goedkoop is. (Goh, wonder why!?) Maar het waren toch wel 24 euro’s die ik in mijn zak hadden kunnen houden. Niet dat ik ze nou perse had hoeven sparen, beleggen of investeren. Ik had er ook iets van kunnen doen wat me wel écht blij had gemaakt. Dus niet kiezen voor materialisme maar voor een ervaring. Uit onderzoek blijkt dat je daar veel gelukkiger van wordt. Met mijn gezin een weekendje weg, bijvoorbeeld. Ga 10 keer niet naar Action á 250 euro en je kunt twee nachten overnachten in een hotelletje.


Lees ook: Besparen op de boodschappen: zo doen wij het

Ik kwam er vanaf. Van mijn koopverslaving. Dat ging niet overnight. Dat duurde even. Bij mij was er een dringende stok achter de deur. Dat hielp. Ik had een flinke schuld van zo’n 40.000 euro door de verkoop van mijn appartement. Die schuld wilde ik zo snel mogelijk afgelost hebben. Pas dan kon ik het verkopen en door met mijn leven. Dus moest er een knop om. Drastisch minder uit eten, niet nog meer kleding en schoenen kopen en gewoon helemaal stoppen met kopen om het kopen. Dat dat gelukt is, hadden jullie vast begrepen. Op een impulsieve aankoop van iets wat ik helemaal niet nodig heb, zul je mij niet snel meer betrappen. Het scheelt me een hoop geld! Nu krijg ik geregeld berichtjes van (met name) vrouwen die zeggen: ik wil er ook vanaf. Ik erger me aan mijn eigen gewoonte om zoveel te kopen. Mijn huis is vol en ik wil er niet nog meer reut bij. Maar ook: mijn portemonnee is leeg en dat staat me niet aan. Snap ik helemaal. Dus geef ik je 7 super toepasbare tips om nu voor eens en altijd af te rekenen met dat kopen, kopen, kopen. Starting today!

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

 1. Inventariseer wat je hebt
  Trek je hele kledingkast leeg en kijk wat je allemaal al hebt. Veel mensen zullen achterin hun kast nog kleding ontdekken die ze nooit hebben gedragen. Of die ze helemaal vergeten waren. Doe het ook met je keukenkastjes. En alle andere opbergplekken die je volgestouwd hebt met spullen. Door te weten wat je hebt, voorkom je dat je dingen dubbel koopt. Maar ook confronteert het je met hoeveel reut je al hebt. En hoeveel spullen je al hebt, die je (bijna) nooit gebruikt. Het geeft je een gevoel van overvloed, waardoor je de behoefte om nieuwe spullen te kopen, beperkt.
 2. Beperk je saldo
  Zorg dat je niet teveel geld op je lopende rekening hebt staan. Je doet makkelijker een onzinaankoop wanneer daar 700 euro op staat, dan wanneer je nog maar 100 euro heb. Verdeel het geld dat je vrij te besteden hebt over de maand. Dus niet alles in één keer op je rekening zetten, maar bijvoorbeeld in drieën. Hierdoor zit je wat meer op je geld en dat is – zeker bij een spender – niet zo erg. Oh, en die internetbankieren-app op je telefoon is handig. Maar als je daarmee steeds geld terug gaat boeken om te kunnen shoppen, kun je ‘m er maar beter vanaf halen. Puur uit zelfbescherming.
 3. Welke aankopen waren top?
  Loop een rondje door iedere kamer van je huis en zoek naar aankopen die je echt blij hebben gemaakt. Wat staat er in je woonkamer waarvan je nog geregeld denkt: blij dat ik dat ooit heb gekocht. Doe dat ook bij je slaapkamer, kinderkamer, badkamer enzovoorts. Ik vond het een paar jaar geleden best moeilijk, dit. Ik zag in iedere kamer een hoop spullen, maar weinig waar ik lange-termijn-blij van werd. Deze oefening leerde me dat ik helemaal niet zoveel geluk uit spullen haal. En dat is een realisatie die aan de kern ligt van afkicken van je koopverslaving. Nog meer spullen gaan je niet gelukkiger maken. Je huis alleen voller.
 4. Pinpas-kaartje
  Ik heb deze tip vaker gegeven maar hij blijft effectief. Knip een kaartje van karton, dat precies in het vakje past waar je pinpas in zit. Hier schrijf je een tekst op die je iedere aankoop nog eens opnieuw doet overwegen. Bijvoorbeeld: ‘Even tot 3 tellen’ of ‘Weet je het zeker?’ Je kunt er ook een plaatje op tekenen of plakken van hetgeen waar je voor spaart. En waar je door al die onzinuitgaven, minder geld naartoe kunt laten gaan. Zo creëer je voor jezelf een extra drempel wanneer je op het punt staat weer iets te kopen. Een waar je nog overheen moet voor je daadwerkelijk afrekent.
 5. Get a hobby!
  Wat  zeg je als ik je vraag wat je hobby’s zijn? Misschien schilder je, loop je hard of heb je een eigen blog waar je graag voor schrijft. Mensen zeggen nooit: mijn hobby is winkelen. Terwijl dat voor veel mensen wel geldt. Zij zien winkelen als een leuk tijdverdrijf. Niet dat je iets nodig hebt, toch ga je even naar de winkels. En natuurlijk geef je dan geld uit dat gewoon in je portemonnee had kunnen blijven zitten. Het is een dure hobby: shoppen. Zorg dat er iets anders in je leven komt, waarmee je die lege uren en verveelde buien kunt opvullen. Ontdek een toffe serie of ga paint-by-numbers doen. Bel een vriendin of je moeder. Whatever works.
 6. Werk je daar nou voor?
  Waarom koop je dingen die je niet nodig hebt? Je werkt hard voor je geld, om het vervolgens aan nutteloze aankopen uit te geven. Dus eigenlijk werk je heel vaak voor niks. Dat voelt niet goed, toch? Blijf zien dat je dat geld verdient door je tijd en energie in te leveren en dat geld dus kostbaar is. Wanneer je dat beseft zul je anders denken over al die (potentiële) uitgaven.
 7. Tevreden-momentje
  In plaats van altijd te denken aan wat je nog wilt, sta je eens stil bij wat je al hebt. Schrijf iedere avond voor het slapen gaan in een schriftje of in je telefoon op waar je blij mee bent. Iets waar je tevreden of dankbaar voor bent. Je kunt ook afspreken om dit samen met een vriendin te doen en elkaar iedere avond te appen. Focus op de zegeningen in je leven en je wordt vanzelf een meer tevreden mens. En een tevreden mens hoeft niet zo nodig te kopen.
 8. Bonus tip: Spaar ergens voor!
  Ga ergens voor sparen en je wordt veel kritischer op waar je je geld aan uitgeeft. Hang een foto van je spaardoel op je koelkast, doe ‘m in je portemonnee, praat erover met anderen, houd je voortgang bij. Dit mes snijdt aan twee kanten. Één: je geeft minder geld uit aan onzin. Twee: je spaart een mooi bedrag bij elkaar waar je iets mee kunt doen wat je wel écht gelukkig maakt.  

Wat is jouw grootste spend-valkuil? Wat helpt jou? Deel vooral ook jouw tips met anderen in de comments.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.