Deze tips helpen je minder kopen

Het duurde jaren voor ik van mijn koopverslaving af was. Nu koop ik alleen nog bewust. Wat ik nodig heb of waar ik heel gelukkig van word. Met deze 7 tips lukt het jou ook om minder te kopen. En dus geld over te houden.

In mijn boek vertel ik er al over. Hoe ik jarenlang niet maar één ding kon kopen. Ging ik naar de Action voor iets lulligs als een rolletje plakband of een zak waxinelichtjes, kwam ik met twee tassen vol meuk thuis. Van decoratie voor in huis (nog meer?!) tot speelgoed voor de kinderen (dat altijd binnen één dag stuk was). Waar ik eigenlijk 1 euro had moeten afrekenen, betaalde ik vaak wel 25 euro. Geen immense bedragen, omdat alles daar zo vreselijk goedkoop is. (Goh, wonder why!?) Maar het waren toch wel 24 euro’s die ik in mijn zak hadden kunnen houden. Niet dat ik ze nou perse had hoeven sparen, beleggen of investeren. Ik had er ook iets van kunnen doen wat me wel écht blij had gemaakt. Dus niet kiezen voor materialisme maar voor een ervaring. Uit onderzoek blijkt dat je daar veel gelukkiger van wordt. Met mijn gezin een weekendje weg, bijvoorbeeld. Ga 10 keer niet naar Action á 250 euro en je kunt twee nachten overnachten in een hotelletje.

Lees ook: Besparen op de boodschappen: zo doen wij het

Ik kwam er vanaf. Van mijn koopverslaving. Dat ging niet overnight. Dat duurde even. Bij mij was er een dringende stok achter de deur. Dat hielp. Ik had een flinke schuld van zo’n 40.000 euro door de verkoop van mijn appartement. Die schuld wilde ik zo snel mogelijk afgelost hebben. Pas dan kon ik het verkopen en door met mijn leven. Dus moest er een knop om. Drastisch minder uit eten, niet nog meer kleding en schoenen kopen en gewoon helemaal stoppen met kopen om het kopen. Dat dat gelukt is, hadden jullie vast begrepen. Op een impulsieve aankoop van iets wat ik helemaal niet nodig heb, zul je mij niet snel meer betrappen. Het scheelt me een hoop geld! Nu krijg ik geregeld berichtjes van (met name) vrouwen die zeggen: ik wil er ook vanaf. Ik erger me aan mijn eigen gewoonte om zoveel te kopen. Mijn huis is vol en ik wil er niet nog meer reut bij. Maar ook: mijn portemonnee is leeg en dat staat me niet aan. Snap ik helemaal. Dus geef ik je 7 super toepasbare tips om nu voor eens en altijd af te rekenen met dat kopen, kopen, kopen. Starting today!

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

 1. Inventariseer wat je hebt
  Trek je hele kledingkast leeg en kijk wat je allemaal al hebt. Veel mensen zullen achterin hun kast nog kleding ontdekken die ze nooit hebben gedragen. Of die ze helemaal vergeten waren. Doe het ook met je keukenkastjes. En alle andere opbergplekken die je volgestouwd hebt met spullen. Door te weten wat je hebt, voorkom je dat je dingen dubbel koopt. Maar ook confronteert het je met hoeveel reut je al hebt. En hoeveel spullen je al hebt, die je (bijna) nooit gebruikt. Het geeft je een gevoel van overvloed, waardoor je de behoefte om nieuwe spullen te kopen, beperkt.
 2. Beperk je saldo
  Zorg dat je niet teveel geld op je lopende rekening hebt staan. Je doet makkelijker een onzinaankoop wanneer daar 700 euro op staat, dan wanneer je nog maar 100 euro heb. Verdeel het geld dat je vrij te besteden hebt over de maand. Dus niet alles in één keer op je rekening zetten, maar bijvoorbeeld in drieën. Hierdoor zit je wat meer op je geld en dat is – zeker bij een spender – niet zo erg. Oh, en die internetbankieren-app op je telefoon is handig. Maar als je daarmee steeds geld terug gaat boeken om te kunnen shoppen, kun je ‘m er maar beter vanaf halen. Puur uit zelfbescherming.
 3. Welke aankopen waren top?
  Loop een rondje door iedere kamer van je huis en zoek naar aankopen die je echt blij hebben gemaakt. Wat staat er in je woonkamer waarvan je nog geregeld denkt: blij dat ik dat ooit heb gekocht. Doe dat ook bij je slaapkamer, kinderkamer, badkamer enzovoorts. Ik vond het een paar jaar geleden best moeilijk, dit. Ik zag in iedere kamer een hoop spullen, maar weinig waar ik lange-termijn-blij van werd. Deze oefening leerde me dat ik helemaal niet zoveel geluk uit spullen haal. En dat is een realisatie die aan de kern ligt van afkicken van je koopverslaving. Nog meer spullen gaan je niet gelukkiger maken. Je huis alleen voller.
 4. Pinpas-kaartje
  Ik heb deze tip vaker gegeven maar hij blijft effectief. Knip een kaartje van karton, dat precies in het vakje past waar je pinpas in zit. Hier schrijf je een tekst op die je iedere aankoop nog eens opnieuw doet overwegen. Bijvoorbeeld: ‘Even tot 3 tellen’ of ‘Weet je het zeker?’ Je kunt er ook een plaatje op tekenen of plakken van hetgeen waar je voor spaart. En waar je door al die onzinuitgaven, minder geld naartoe kunt laten gaan. Zo creëer je voor jezelf een extra drempel wanneer je op het punt staat weer iets te kopen. Een waar je nog overheen moet voor je daadwerkelijk afrekent.
 5. Get a hobby!
  Wat  zeg je als ik je vraag wat je hobby’s zijn? Misschien schilder je, loop je hard of heb je een eigen blog waar je graag voor schrijft. Mensen zeggen nooit: mijn hobby is winkelen. Terwijl dat voor veel mensen wel geldt. Zij zien winkelen als een leuk tijdverdrijf. Niet dat je iets nodig hebt, toch ga je even naar de winkels. En natuurlijk geef je dan geld uit dat gewoon in je portemonnee had kunnen blijven zitten. Het is een dure hobby: shoppen. Zorg dat er iets anders in je leven komt, waarmee je die lege uren en verveelde buien kunt opvullen. Ontdek een toffe serie of ga paint-by-numbers doen. Bel een vriendin of je moeder. Whatever works.
 6. Werk je daar nou voor?
  Waarom koop je dingen die je niet nodig hebt? Je werkt hard voor je geld, om het vervolgens aan nutteloze aankopen uit te geven. Dus eigenlijk werk je heel vaak voor niks. Dat voelt niet goed, toch? Blijf zien dat je dat geld verdient door je tijd en energie in te leveren en dat geld dus kostbaar is. Wanneer je dat beseft zul je anders denken over al die (potentiële) uitgaven.
 7. Tevreden-momentje
  In plaats van altijd te denken aan wat je nog wilt, sta je eens stil bij wat je al hebt. Schrijf iedere avond voor het slapen gaan in een schriftje of in je telefoon op waar je blij mee bent. Iets waar je tevreden of dankbaar voor bent. Je kunt ook afspreken om dit samen met een vriendin te doen en elkaar iedere avond te appen. Focus op de zegeningen in je leven en je wordt vanzelf een meer tevreden mens. En een tevreden mens hoeft niet zo nodig te kopen.
 8. Bonus tip: Spaar ergens voor!
  Ga ergens voor sparen en je wordt veel kritischer op waar je je geld aan uitgeeft. Hang een foto van je spaardoel op je koelkast, doe ‘m in je portemonnee, praat erover met anderen, houd je voortgang bij. Dit mes snijdt aan twee kanten. Één: je geeft minder geld uit aan onzin. Twee: je spaart een mooi bedrag bij elkaar waar je iets mee kunt doen wat je wel écht gelukkig maakt.  

Wat is jouw grootste spend-valkuil? Wat helpt jou? Deel vooral ook jouw tips met anderen in de comments.

9 Comments

 1. K. Reply

  Goede tip (die ik ook weer van een ander leerde) : als ik op het punt sta een niet-perse-nodige aankoop te doen, zoals koffie onderweg of een tijdschrift, en ik weet mezelf te beheersen, dan boek ik dat bedrag over naar een spraapotje met een veel mooier doel (zoals vakantie). Werkt heel goed! Ik word altijd een beetje verdrietig als ik in winkels zoals de Action kom en al die extreme koopdrift zie. Waarmee ik overigens niemamd persoonlijk veroordeel, maar het laat naar mijn idee wel zien dat er iets niet goed zit met onze relatie tot spullen.

 2. Stephanie Reply

  Herkenbaar… De laatste jaren ben ik steeds bewuster aan het kopen. Shoppen deed ik vroeger echt als hobby. Kleding, spul voor m’n haar, “handige” dingen voor in de keuken… Weekendje Marrakesh doorgebracht op de Souks en met een hele tas voor spullen naar huis.. Heb het laatst allemaal weggegooid, nooit meer gebruikt namelijk…

  3 jaar geleden mijn eerste opruiming gedaan van m’n kledingkast. Zeker 5 vuilniszakken weg. Laatste jaar ben ik elke ruimte door gegaan. Wat gebruiken we nog, waarom wil ik het bewaren, waarom heb ik het überhaupt gekocht? We hebben zoveel weggedaan. En we hebben alles een plekje gegeven. Het helpt erg dat mijn partner totaal niet materialistisch is.

  Resultaat? Een veel leger huis en zoveel meer ruimte. Het is ook zo schoongemaakt zonder al die prulletjes.

  Inspiratie? Minimalisme YouTubers, Marie Kondo, Dennis Storm, Porterenee. Ik vind het heerlijk. Rust en ruimte thuis, rust in je hoofd en vooral meer ruimte in de portemonnee!

 3. Jo Reply

  Niks ruimt zo lekker op als verhuizen. Vorig jaar bergen met spullen aan buren/vrienden gegeven, naar de kringloop gebracht of in een container gedropt. Nu hou ik een in/uit principe aan. Koop ik iets nieuws, dan moet er ook wat ouds uit.

 4. Bouk Reply

  Heel herkenbaar allemaal. Sinds eind 2015 ook veel weggedaan, zelfs werkjes van de kinderen….echt. Ik deed het zo weg…samen met de kinderen hoor. Als je net als ik in 10 jaar tijd 3 keer verhuisd dan leer je wel opruimen/wegdoen. En koop mooie goeie spullen waar je echt blij van wordt en die niet bij iedereen in huis staan en je hoeft niet wéér…..scheelt zoveel geld en tijd!!

 5. Xoxo Reply

  Ik koop niet veel onnodige zaken, waar wel mijn zwakte zit is als ik eenmaal geld ga uitgeven dat ik blijf uitgeven. Ik heb bijvoorbeeld echt nieuwe schoenen nodig maar dan besef ik me dat een nieuwe bh ook wel welkom is, en oja mijn parfum is ook al bijna op. Dus vaak heb ik een patroon van 2 maanden heel weinig uitgeven en de derde maand schiet ik weer een beetje door de andere kant op. Een beetje als iemand die aan de lijn is en ineens z’n dieet een week zat is haha.

 6. Marije Reply

  Die zin: ik deed het zo weg…. samen met de kinderen hoor. Hahaha die kun je ook anders lezen dan bedoeld is 🙂

 7. Debby Reply

  Goede tips weer, Renée!

  Weetje, van alle tips en websites over geld, vind ik dit toch keer op keer de beste. Ik ben dankbaar dat je hiermee begonnen bent. Mag ook wel eens gezegd worden?

 8. Joëlle Kolsters Reply

  Handige en fijne manier om beetjes opzij te zetten vind ik de app Peaks. Het is een beleggingsapp waarmee je kunt beleggen met je kleingeld. Hoe werkt dit nou? Elke keer als je een transactie maakt, ongeacht of het pinnen, betaalverzoek, automatische incasso etc. is, rond de app af naar de eerst volgende euro en zet dat opzij. Dit is zeker een uitkomst voor jongeren die nog niet zo’n groot salaris hebben en je spaart (on)bewust toch wat geld.

  Zelf ben ik al bezig sinds februari 2019 en heb al 125 euro in het potje en 4 euro winst, echt top! Natuurlijk kan je altijd geld opnemen of storten als je wilt en je kan ook je eigen beleggingsprofiel kiezen.

  Dit is geen gesponserde advertentie, maar ben gewoon erg enthousiast over dit! Zeker ook wanneer je niet super veel verstand hebt van beleggen is dit een leuke en leerzame beginnersstap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *