Dít gratis entertainment voor je kids, laat jou rustig thuiswerken

De kinderen zijn thuis en jij moet proberen je werk af te krijgen. Het lijkt een haast onmogelijke combinatie. Wij geven tips voor gratis entertainment, zodat jij rustig(er) en productiever thuis kunt werken.

Door Esmée

Laat ik vooropstellen dat ik geen kinderen heb en dus niet voor deze uitdaging heb gestaan het afgelopen jaar. Maar ik kan mij zo ontzettend goed verstellen dat je met jonge kinderen in huis niet productief kunt werken. Je hebt zomaar opeens twee banen tegelijkertijd gekregen, namelijk die van de opvang/school en die ene die je al had. En dat zal voelen als jongleren. Een kleine troost is dat bijna alle ouders met dit probleem zitten dus hopelijk zal je werkgever het probleem begrijpen en erkennen. Maar toch, hoe krijg je zoveel mogelijk werk gedaan?

Zorg voor een routine

Net als op school of tijdens de kinderopvang is er een routine nodig, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Ik zag op het Instagram-account van een oud-collega dat ze een schoolbord had neergezet in de woonkamer waarop stond hoe de dag eruit zou zien. Zo kun je de dag samen plannen en aan je kinderen laten zien welke activiteiten er op het programma staan. Dit zorgt voor duidelijkheid en rust.

Tekenen of verven

Met wat papier en stiften kom je al een heel eind. Laatst was ik bij Renée over de vloer, terwijl haar kinderen in de woonkamer aan het spelen waren. Ze gaf ze een groot tekenvel en kleurpotloden en ze waren wel eventjes zoet. Het resultaat: een grote (getekende) kerstboom met kerstballen van aluminiumfolie. Superslim, creatief en goedkoop! Bij kleintjes misschien wel goed om even een oogje in het zeil te houden. 

Laat ze puzzelen


Met een kinderpuzzel kun je kinderen best een tijdje bezighouden. Wellicht dat je af en toe een puzzelstukje moet helpen, maar vaak willen kinderen dit toch zelf doen. Niet alleen goed voor hun ontwikkeling, maar ook voor jouw productiviteit.

Zorg voor een pauze rond de lunch

De kids moeten hun energie kwijt, net zoals dat het goed voor jou is om even buiten een frisse neus te halen. Combineer deze twee en neem je kinderen mee naar buiten voor een half uurtje. Laat ze lekker voetballen of loop naar de speeltuin waar ze even kunnen ravotten. Zo kunnen ze toch hun energie kwijt, zodat ze de rest van de middag (hopelijk) niet rondrennen door de woonkamer.

Laat ze een spreekbeurt voorbereiden

Dit is een idee voor kinderen die naar de basisschool gaan. Laat ze een spreekbeurt voorbereiden over hun favoriete huisdier, sport of hobby. Pak de boeken uit de kast en laat ze via YouTube informatie opzoeken. Geef ze een tijdsbestek en laat ze het resultaat hierna opvoeren voor het hele gezin. Dit zorgt ervoor dat ze educatief bezig zijn en vooral eventjes stil en geconcentreerd zijn, zodat jij die mails weg kunt werken.

Zet schermtijd wat extra in

Nee, je bent geen slechte ouder als je juist nu even wat extra gebruik maakt van Netflix. Het is niet ideaal maar juist omdat het zo’n nieuwe situatie is, is het belangrijk jezelf ook niet te hoge verwachtingen op te leggen. Leg je even neer bij de situatie zoals die is en zet hun favoriete cartoon aan of iets educatiefs waar ze ook nog iets van opsteken.

LEES OOK: Kinderen zijn net zo duur als je het zelf maakt

gratis entertainment kinderen

Laat ze stripverhalen of boeken lezen

Veel kinderen zijn dol op Donald Duck, wat ik goed begrijp, want dat las ik ook veel vroeger. Scoor een stapel stripboeken op Marktplaats. Maak leestijd een onderdeel van het dagelijkse rooster en voilà: wat tijd om rustig te werken.

Laat ze zelf hun speelgoed opruimen

Aan het einde van de dag zit je natuurlijk niet te wachten op een opruimronde. Maak dus ook een kwartier vrij op het rooster van je kinderen om hun troep weer op te ruimen. Dit is niet alleen leerzaam, maar kan ervoor zorgen dat ze voortaan structureel hun speelgoed opruimen. Zo kun je ze aan het einde van de dag wijzen op het laatste onderdeel van het rooster. Scheelt jou ook weer tijd na je werk!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: