emigreren, kosten, curacao, buitenland, wonen, jaar, buitenland wonen, antillen, aruba, porterenee

Dit kostte emigreren naar Curaçao ons

Onze baby was 5 maanden oud, toen we op het vliegtuig naar Curaçao stapten. We gingen daar wonen, voor onbepaalde tijd. Een droom die uitkwam. Wie wil dat nou niet? Dus deel ik wat dat ons kostte.

Ik kijk al lang uit naar het schrijven van deze post. Omdat het een excuus is om die prachtige foto’s die we daar maakten, door te gaan. Ik heb er hier in huis een staan van mijn man en mijn zoontje, toen nog net 1 jaar oud. Ze kijken samen hoe de zon ondergaat, met hun voetjes in het zand. Wanneer ik naar die foto kijk, smelt ik. Dan denk ik niet aan de muggen, de eeuwige hitte waardoor het zweet altijd op mijn voorhoofd stond. Ik zie alleen die blije hoofden. Want op het moment van die foto was het werkelijk een droom die uitkwam. Het gevaar van die foto is dat het weer gaat kriebelen. In mijn buik. Dat ik weer naar het buitenland wil. Mijn man heeft die droom zeker nog, check deze post maar. En als ik die foto zie, wil ik ook wel weer. Niet voor altijd, gewoon voor een paar jaar. Maar het leven is anders nu de kinderen naar school gaan. Je pakt niet zomaar je spullen en stapt op het vliegtuig. Misschien ooit weer, wanneer het in ons leven past.

We bleven uiteindelijk twee jaar op het zonnige eiland. Een tijd om nooit meer te vergeten. We hebben zo genoten. Van de zon, de zee, van luieren op de porch. Het was ook hard werken, hoor. Mijn man presenteerde daar de ochtendshow bij het grootste Nederlandstalige radiostation genaamd Dolfijn FM. Het was supervroeg opstaan en hard werken voor weinig geld. Want ja.. guldens. Het leven is er wel duur omdat op een eiland alles ingevoerd moest worden. Aan boodschappen betaalden we ons werkelijk de blubber. Er is op het eiland een Albert Heijn, al heet hij officieel Van der Tweel. Vind je die supermarkt in Nederland duur, dan schrik je je daar rot. Ik herinner me nog dat een pak vla (import natuurlijk) 8 gulden kostte. Druiven? Dat werd door de prijs een delicatesse. Alles wat vers was, was duur. En op Curaçao groeide niet zoveel, dus you do the math. Andere zaken waren weer veel goedkoper. Benzine bijvoorbeeld. Ik reed daar in een Mitsubishi Outlander. Een enorme auto. Heerlijk vond ik dat, al denk ik nu: mijn god, het milieu. Voor het benzinegeld hoefde ik het niet te laten. De literprijs weet ik niet meer precies, maar het was een schijntje van hier.

Voor ik vertel wat onze kosten daar waren, nog even over het emigreren zelf. Dat kostte ons niet meer dan een ticket en een betaling voor papieren van een paar honderd euro per persoon. We namen niks mee, behalve vijf koffers. Waarvan er waarschijnlijk twee gevuld waren met babyspullen. Dat waren niet de grootste kosten.

Dit waren onze maandelijkse leefkosten, omgerekend van guldens naar euro’s. Weet wel: de salarissen liggen daar op ongeveer de helft van wat we in Nederland verdienen.

Huur €900
We woonden voor dit bedrag in een wat we in Nederland vrijstaand huis zouden noemen. Maar je hebt op Curacao niet veel anders. Tropenvilla is misschien een beter woord. We hadden twee grote slaapkamer, een woonkamer, een badkamer, een open keuken, een gigantische porch en een tuin helemaal rondom vol met de mooiste bomen en een buitenkeuken waar we konden barbecueën. 

Elektra en water €300
Dit vond ik toen heel veel geld, maar we gaan in Nederland ook aardig deze kant op. Elektriciteit is op de rots echt duur. En als je de airco ook nog laat draaien, loopt het helemaal snel op. In het begin kregen we wel eens een rekening van 700 gulden. Toen begreep ik nog niet zo goed dat vergeten om de airco uit te zetten, op het eiland een dure grap is.

Gas €10
En ja, dit weer ontzettend goedkoop. We kochten losse gastanks, die we aan de buitenkant van ons huis via een slang verbonden aan het gasfornuis. Was de fles op? Dan moest je een nieuwe halen of bestellen en ‘m zelf verwisselen. 

Verzekeringen €110
De zorgverzekering verliep voor een deel via mijn man’s werkgever. We hadden twee auto’s, een wa-verzekering en nog wat kleine verzekeringetjes erbij. Volgens mij is dit niet heel anders, qua kosten, dan in NL.

Boodschappen €550
Om dit maandelijkse bedrag te halen moest ik heel hard mijn best doen. In het begin zat ik soms op 700-800 euro per maand. Man, o, man. Je boodschappen budgetteren is op Curaçao echt een must. Anders ga je er failliet aan. Sommige dingen die je in Nederland zonder nadenken in je mandje gooit omdat ze niet duur zijn, kosten daar de hoofdprij. Dus dan maar wat minder vaak. Tenminste, die keuze maakte ik.

Schoonmaakster €100
Ja, dit is natuurlijk een schijntje. Onze schoonmaakster Loretta vroeg 50 gulden voor een ochtend van 4 uur. Dat is zo’n 25 euro, omgerekend. Ik heb daarna nooit meer een schoonmaakster gehad die zo keihard werkte als zij. We zijn nog altijd bevriend op Facebook en hebben af en toe contact. Foto’s van mijn kinderen doen het bij haar altijd erg goed.

Mobiele telefoon €20 (beltegoed)
We wilden allebei geen telefoonabonnement. Op Curaçao is ieder contract dat je wilt afsluiten een gedoe. En wie moesten we nou bellen? Met Nederland belden we via Skype, verder ging je gewoon bij mensen langs of je stuurde een appje via de wifi. We zagen elkaar bovendien zoveel dat er amper tijd was om te bellen. Dus hadden we allebei beltegoed op onze ouderwetse telefoon. Ik had ook geen internet op mijn telefoon. Helemaal prima!

Benzine €180
Dit bedrag was voor twee auto’s, per maand. Op Curaçao doe je alles met de auto. Het is te heet om te lopen of te fietsen. Openbaar vervoer kan wel, maar met een kind koos ik voor de auto. Mijn man reed iedere ochtend naar zijn werk (10 minuten) en we gingen in de middag vaak wat leuks doen. Er is ook niets écht ver rijden, dat scheelt.

Internet €38
Weken hebben we moeten wachten tot het internet naar behoren werkte. Er moest een kabel onder de grond aangelegd worden, over het huis heen. Wat een gedoe. Maar uiteindelijk werkte het. En zat ik in mijn werkkamer stukken te schrijven voor Nederland. Hoppa, zo via de mail die kant op. Internet maakte dit leven mogelijk voor ons. Dus dat was die 38 euro per maand meer dan waard.

Tuinman €100
Bij ons huis zat een flinke tuin die echt onderhouden moest worden. We hadden bananenbomen en mangobomen. Maar ook de kokosnoten moesten af en toe ‘geleegd’ worden, om te voorkomen dat iemand er een op zijn kop kreeg. Ik vergeet nooit meer hoe mijn man en zoon samen mango’s uit de boom visten. De oogst daarop hadden we een speciaal net ervoor. Dat ging een stuk makkelijker. 

Kinderdagverblijf €100
Zooooveel goedkoper, weet ik nu. Betaal je in Nederland met twee kinderen zo 1000 euro. Ik betaalde daar 100 euro voor vier ochtenden opvang voor één kind. Kinderopvangtoeslag bestaat daar niet. Het was een simpel maar leuk kinderdagverblijf. Waar ze fruit aten, buiten speelden en tussen de middag een dutje deden op een stretcher. Meer had mijn kind niet nodig. Nou ja, wel een beetje zonnebrand 🙂

Droom jij ook van emigreren? Of een jaar buitenland? Heb je ook in het buitenland gewoond? Ik ben heel benieuwd..

Share

14 Comments

 1. Bouk Reply

  Wat Leuk om te lezen dit! Het is mijn favo vakantieland met stip op nr1. Over 2 weekjes gaan we weer 2 week genieten daar. Ja het leven is daar duur, maar net als jij zegt; kijk wat je nodig bent. Wij kopen ons fruit altijd op de markt, veel goedkoper en ja ook de druiven 😉 wij dromen van een lange periode in de winter daar overbruggen….als de kinderen uit huis zijn en we dit met ons werk voorelkaar kunnen krijgen. We sparen rustig verder.

 2. Audrey Reply

  Ooo, mango’s uit eigen tuin, wat een luxe! Verder lijkt het me heel gek om opeens zoveel aan boodschappen te moeten uitgeven.

  Ik zie trouwens nog een klein foutje in het begin: foto van mij en mijn man, maar je bedoelt je man en zoon denk ik?

 3. Kim Reply

  Super leuk om te lezen! Wij willen dit jaar definitief vertrekken naar spanje. We hebben 2 kids (1 van 2 en 1 van 3,5) dus nu is de tijd voor ze naar school gaan. maar er zijn echt nog wat keuzes te maken die niet makkelijk zijn. Ik ben zzp-er en kan mijn werk wel (in mindere mate) dan nu online doen. Daarnaast willen we appartementjes (lees:bungalows) verhuren wat mijn man dan kan gaan doen. Iedereen raadt aan, ga eerst iets met elkaar huren en vanuit daar kijken wat je kan kopen omdat je dan beter weet in welke regio je wilt kopen. True! Even los van de kosten, willen we beide niet een half jaar dat mijn man thuis zit (die zich dan gaat vervelen). Iemand nog tips hoe hij geld in het buitenland kan verdienen? Het hoeft niet enorm veel te zijn, maar hij ziet het ook niet echt zitten om 40 uur in loondienst te gaan. Hij spreekt geen spaans, is vertegenwoordiger. Tips zijn welkom ☺️

 4. Tamara Reply

  Mijn ouders zitten daar momenteel, 3 maanden, en gaan daar zeer waarschijnlijk een huis kopen. Het wordt alleen nog kijken of ze volledig daar gaan wonen, of 50/50…

 5. Chris Reply

  Ik woon zelf met mijn vrouw in Hongarije, wij hebben in Luxemburg gewoond en daar veel gespaard, met 51 op vervroegd pensioen gegaan. Natuurlijk zijn we hier buitenlanders en we worden natuurlijk “opgelicht”, desalniettemin zijn tuinmannen, gas en andere werkers veel goedkoper dan in Nederland of Luxemburg. Wij hebben zoveel gespaard dat we tot ons pensioen EUR 2500 pm te besteden te hebben, met pensioen in totaal EUR 3100, wellicht dat de inflatie ons inhaalt, wellicht ook niet, nu kunnen we echter prima rondkomen.

 6. Peet Reply

  Leuk om te lezen! Ik ben heel nieuwsgierig waarom jullie toch terug naar NL gingen.
  Wat ik me afvraag: word je nu later nog gekort op je AOW?

  1. Thea Reply

   Je kunt je AOW-premie gewoon doorbetalen als je een paar jaar in het buitenland werkt! Doe je dat niet dan wordt je later gekort. Dat was altijd 2 1/2% per jaar maar kan nu iets meer (of minder zijn)

  2. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Peet, ja je wordt ongeveer 2% gekort voor ieder jaar dat je weg bent. Wij hebben niet bijbetaald toen we daar waren, wat wel kan, hoor. We gingen terug omdat we het weer gezien hadden. Het is een klein eiland.

 7. Melanie Reply

  Mijn beste vriend heeft een jaar op Curaçao gewoond. Ik herken jouw verhaal in watbhij vertelde. Hij is na een jaar terug gekomen. Omdat hij niet rond kon komen. Mijn schoon familie komt van Aruba en wonen daar bijna allemaal nog. Mijn vriend en ik hadden het er wel eens over om daar heen te emigreren. Maar ik neig steeds meer naar een van de Spaanse eilanden. Welke daar zijn we nog niet over uit.

 8. Lisa Reply

  Ik heb wat vraagjes. Waar zijn jullie aan het huis en de auto’s gekomen? Hebben jullie nog een leuk adresje?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi! Oef, goeie. Ons huis via een advertentie aldaar. Geluk gehad. Auto kwam van dealer waarvan ik echt naam niet meer weet. Dealer weet ik naam écht niet meer van. Het is jaren geleden alweer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *