Dit zijn de enige verzekeringen die wij hebben (en dit kosten ze ons)

Verzeker wat je niet zelf kunt betalen. Dat is mijn motto wanneer het aankomt op verzekeringen. Dus deel ik wat wij verzekeren en hoeveel ons dat per maand kost.

Jullie lezen de rubriek Waar Doet Ze Het Van iedere week trouw. Superleuk en dank daarvoor. Soms komen er huishoudboekjes voorbij van mensen die vrij weinig uitgeven aan verzekeringen. Ik voel het dan aankomen: hier komen opmerkingen/vragen over. Hoe doe je dat? Dat kan nooit! Ik moet zeggen dat wij ook niet zoveel geld uitgeven aan verzekeren. Dat is een keuze. Wij kunnen die keuze maken omdat we genoeg spaargeld hebben. Ik verzeker alleen de risico’s die ik zelf niet op kan vangen. Of waarvan het risico dat de kosten heel hoog worden groot is. En dat is – als je er eens over nadenkt – eigenlijk niet zoveel. Omdat in de afleveringen van Waar Doet Ze Het Van niet altijd uitgelegd wordt hoe je aan behapbare verzekeringskosten komt, doe ik dat bij deze.

We betalen iedere maand €13,78 aan Dela. Daar hebben we een verzekering lopen. Die streept €190.000 weg van onze hypotheek, mocht één van ons komen te overlijden. We hebben verder niks geregeld voor als een van ons weg zou vallen. Het is in onze situatie genoeg wanneer de hypotheek komt te vervallen. Onze hypotheek is nu €192.000 ongeveer. Dus als er iets met één van ons zou gebeuren, zijn we zo ongeveer hypotheekvrij. Dit bedrag kunnen we aanpassen wanneer we onze hypotheek verder aflossen. Want anders zijn we straks voor meer verzekerd dan we aan hypotheek hebben. En dat is natuurlijk zonde van het geld. 

Overlijdensrisicoverzekering – €13,78

Iedere maand wordt er €17,85 afgeschreven aan woonverzekeringen. Dat is dus een opstalverzekering plus een inboedelverzekering. Deze stammen – eerlijk gezegd – nog uit de tijd van ons vorige huis. Dat was een vrij nieuw huis, ons nieuwe huis is een jaren ’30 woning. Daarom denk ik erover dit pakket net even iets uit te breiden. Daar ga ik me tijdens deze Overstapweken op PorteRenee even in verdiepen. Supersimpel via PriceWise, mijn lievelingsvergelijkingswebsite. Maar voor nu dus dit bedrag. De verzekering loopt bij een internetverzekeraar met vrij beperkte verzekerd pakket. Dat het allemaal online gaat vind ik prima. Ik ben niet anders meer gewend. Maar die dekking wil ik dus iets uitbreiden. Maar voor nu dus: €17,85.

Woonhuisverzekeringen – €17,85

De autoverzekering ontbreekt natuurlijk niet. Want die is verplicht. Onze Suzuki is voor €21,77 met een hele hoop schadevrije jaren WA verzekerd. Meer is ons blikkie echt niet waard. Hierbij speelt wel mee dat we genoeg spaargeld hebben om dingen op te vangen die niet verzekerd zijn. Vooralsnog is dat nog nooit nodig geweest en dat heeft ons al heel wat premie bespaard. Bij een autoverzekering is vergelijken echt nuttig. Zelfs de kosten voor WA-verzekering verschillen.

Check op vergelijkingssite PriceWise binnen no time hoeveel jij kunt besparen

Autoverzekering – €21,77

Over de volgende verzekering twijfel ik. Het is ‘maar’ zo’n een eurootje of 4 per maand, maar toch. We besloten deze verzekering ooit af te sluiten toen we kinderen kregen. We gaan geregeld weekendjes weg en op vakantie. Een doorlopende reisverzekering bleek toen in ieder geval goedkoper dan steeds een aparte afsluiten per reis. We hebben ook hier een vrij beperkte dekking en een eigen risico. Kleine dingen kan ik prima betalen. Maar onlangs sliepen we dus in een appartement waar we twee bedden tegen elkaar aan hadden geschoven, zodat er een campingbedje naast kon voor Bowie. Later bleek dat het zeil op de vloer daardoor onwijs beschadigd was geraakt. Shit! We hebben er niets meer van gehoord. Ik vermoed doordat ze het bij hun eigen verzekering konden claimen, maar dat had anders een dure grap geweest. Voor nu betalen we ‘m dus nog wel.

Doorlopende reisverzekering – €4,04

Mijn kinderen zijn echt slopende monsters. Ik hou heel veel van ze, maar zo vaak als zij iets omgooien?! Niet normaal.. Dus heb ik een goede wa-verzekering. Voor als er een Chinese vaas omgaat bij de buren of speelgoed wordt gesloopt op een kinderfeestje. Deze wil ik gaan oversluiten tijdens de Overstapweken. Ik denk dat dit goedkoper kan. Vooral omdat we hier al een tijdje zitten. Of ik ga ze gewoon brutaal bellen en vragen om wat korting. Het werkt iedere keer. We betalen nu €72 voor een heel jaar. Dat is per maand €6,-Wa-verzekering – €6,-

Zorgverzekering. Ja, die mag natuurlijk niet ontbreken. We betalen de premie voor de zorgverzekering altijd in één keer. Voor een heel jaar vooruit, dus. Dat geeft wat korting en ik vind het fijn om dat niet iedere maand tussen mijn vaste lasten te hebben staan. Al weet ik dat ik mezelf daar een beetje mee voor de gek heb gehouden. Wij kozen afgelopen jaar voor een maximaal eigen risico van €885,- en doen dat komend jaar weer. We doen dit al een paar jaar. Alleen in de jaren dat ik zwanger was en ging bevallen niet. Met een baby’tje weet je het nooit. We hebben nog nooit meegemaakt dat we het volledige eigen risico moesten betalen in dat jaar. Afgelopen jaar betaalde ik zelfs maar €19,- zelf. Ik kostte de verzekeraar ook maar €160. Dus ja.. Het is tot nu toe ieder jaar voordelig geweest om voor een maximaal eigen risico te gaan. Of dat voor jou ook zo is, kun je best goed bepalen door in te loggen in je omgeving bij de zorgverzekeraar. Daar kun je van de afgelopen jaren zien hoeveel zorg je af hebt genomen. En wat dat de verzekeraar en jou zelf heeft gekost. Let wel: wij doen het dus zo omdat mijn man en ik en mijn kinderen gezond zijn. En ik hoop iedere dag dat dat zo blijft. We hebben geen chronische problemen, geen moeilijke gebitten, enzovoort. We hadden afgelopen jaar wel een kleine aanvullende tandartsverzekering. Maar ik denk erover die dit jaar achterwege te laten. De verzekerde kosten wogen nooit echt op tegen de premie. En als er wel een keer iets gebeurt dat veel geld kost, kunnen we dat zelf opvangen. Bovendien dekt zo’n kleine aanvullende verzekering dan maar een heel klein gedeelte. Vaak tot €250 of €500. Dat geld heb ik zelf ook wel staan. Hieronder vind je het bedrag dat we afgelopen jaar (2019) betaalden. Ik verwacht een kleine verhoging maar niet al teveel. We zitten nu trouwens bij AnderZorg.Zorgverzekering – €187,75

Even alles opgeteld: €251,19 per maand aan verzekeringen. De zorgverzekering maakt de grootste klap natuurlijk. Ik vind het keurig. Wat vinden jullie? Hoe hoog zijn jullie verzekerkosten iedere maand? Ik ben heel benieuwd. En weet, als je daar ontevreden over bent en je hebt genoeg spaargeld, dan kun je dus best kritisch zijn. Verzeker alleen wat je zelf niet kunt dragen. En stap vooral ieder jaar over. Ik gebruik daar het liefst Independer voor. Vergelijk in ieder geval of het goedkoper kan. Heel vaak wel!

28 Comments

 1. Nathalie Reply

  Ik vind de ovrvz behoorlijk laag…. Ons hypotheek bedrag is iets lager (165.000) en wij moeten het dubbele betalen….
  Verder hebben wij wel hele goede (en dus dure) ziektekostenverzekeringen, maar m’n man heeft een oogziekte, dus met één controle in het ziekenhuis is hij al door z’n ER heen, haha.
  Een auto hebben we niet, dus dat scheelt echt een hoop geld iedere maand 🙂

  34 voor de ov.vz
  37 voor de “huis” verzekering (opstal en inboedel)
  270 voor zorg
  60 voor reisvz per jaar

  That’s it.
  Wel een stuk meer dan jullie dus. Die zorg is goed te verklaren, maar die andere twee vind ik wel heel erg goedkoop bij jullie….

  1. Mariëlle Reply

   Wij betalen elke maand €7 en krijgen 1 ton als één van ons iets overkomt…

   We waren eind 20, gezond, niet-rokers en hebben het voor 30 jaar afgesloten, dus dat maakt dat we statistisch gezien die verzekering niet nodig zullen hebben. Natuurlijk kan je altijd plotseling ernstig ziek worden, een ongeluk krijgen of noem het maar op, maar goed, in principe is ons nog een lang leven gegund.

  2. FoarDY Reply

   Wij zijn hier ook ‘maar’ €15,- euro aan kwijt hoor voor een nog iets hogere hypotheek. Als bij ons iemand overlijd dan krijgen we het bedrag van onze totale hypotheek, ook al hebben we bijv. Nog maar een hypotheekschuld van €10.000,-.

 2. Roland Reply

  Zo veel herkenbaars!

  Wij zitten ook bij Anderzorg met max eigen risico (maar dus wel vrije zorgkeuze) en betalen we ook per jaar (met 2% korting).

  Wij hebben ook een overlijdensrisicoverzekering voor als één van ons overlijdt. Dan komt er een ton beschikbaar voor de andere en blijft er nog maar klein deeltje over…

  Hebben ook een woonhuisverzekeringspakket + reisverzekering (met werelddekking) voor nog geen 28,- per maand.

  Echter hebben we wel een Allrisk verzekering op de auto voor 10tje meer dan jouw bedrag (maar auto is pas 4 jaar, dus dat betaal ik graag extra).

  En als extra hebben we dan nog wel een rechtsbijstandsverzekering voor werk en inkomen (just in case).

  Leuk om te zien dat we aardig op dezelfde lijn zitten!

 3. Nathalie Reply

  Het enige verschil is de leeftijd. Maar wij waren 32 en 42 dus ook daar zou je de 30 jaar wel vol mee moeten maken 😉

 4. Erik Reply

  € 25,79 – OR-verzekering (€ 57.500,= verzekerd op twee levens). Premie leeftijdsafhankelijk
  € 51,22 – Auto-verzekering All Risk (nieuwe auto, 5 jaar nieuwwaarde dekking (!!!), geen eigen risico (!!!).
  € 60,12 – OR-verzekering (€ 175.000,= verzekerd op 1 leven) Premie leeftijdsafhankelijk
  € 46,29 – Pakket-verzekering –> inboedel, opstal, aansprakelijkheid particulieren, rechtsbijstand woning, verkeer.
  € 275,76 – (2x) ZK-verzekering ER € 385,- inclusief aanvullend pakket ster 2 (o.a. tandarts € 500,00)
  Totaal € 459,18

 5. maartje Reply

  prettig om te lezen en te kunnen vergelijken.
  ben ook zeer benieuwd naar de artikelen m.b.t. de overstapmaand.
  normaliter hou ik me hier niet zo mee bezig, maar nu ik jullie zorgkosten zie (voor vier personen het totaal?) ben ik wel nieuwsgierig . zelf mankeer ik (gelukkig) nooit iets, zelfs de huisarts heb ik sinds mijn dertiende niet meer hoeven te bezoeken, dus ik ben benieuwd hoeveel ik hier op kan besparen.
  dit is een overzicht van mijn verzekeringen;

  €2,92 doorlopende reisverzekering (europa)
  €4,93 inboedelverzekering
  €9,12 aansprakelijkheidverzekering
  €101,95 zorgverzekering

  totaal €118,92

 6. Tiny Reply

  Bij ons is inderdaad zeker niet het hele hypotheek gedag verzekerd, alleen ten hoogte dat 1 van ons het kan dragen. Iets van 50k dus maar.
  Zorgverzekering heb ik wel ziektekosten buitenland in meegenomen. Ben vaak in het buitenland en standaard is de behandeling ten hoogte van de kosten in Nederland meegenomen. Dat kan nog weleens lelijk uitpakken. Reisverzekering is ook best duur voor ons ivm gevaarlijke sporten. Ongeveer 140 voor 2 personen per jaar (geen annuleringsverzekering).
  Verder zo’n beetje dezelfde verzekeringen die jij hebt, maar nog 2 erbij.
  – Een uitvaart verzekering, ooit door mijn ouders afgesloten toen ik nog jong was. Niet echt nodig, maar kostentechnisch nog behoorlijk interessant omdat de premie echt laag is. Krijg een vast bedrag uitgekeerd als hij uitkeert. Nu ermee stoppen is inmiddels zonde ook al kan ik de uitvaart betalen.
  – Rechtsbijstand voor werk & inkomen. Heb het helaas wel eens nodig gehad. Advocaat inhuren is ook een optie om zelf te betalen, maar wanneer je geld moet vorderden kan de verzekering ervoor kiezen dit jou te vergoeden ipv dure rechtsgang en dan moet je nog maar zien of je je geld krijgt.

 7. Anita Reply

  Ik wil graag iets zeggen over de zorgverzekering.
  Afgelopen jaar hebben wij ons gerealiseerd hoe ontzettend belangrijk het is om een zorgverzekering te hebben met vrije ziekenhuis keuze. In ons gezin werd dit jaar een ernstige ziekte geconstateerd, die alleen behandeld kon worden in het LUMC.
  Gelukkig hadden wij een zorgverzekering waarbij we de vrije keuze hadden (DSW) Bij een ziekenhuis opname van enkele weken en vele behandelingen had ik er niet aan moeten denken dat we die verzekering niet zouden hebben gehad. Je kunt gezond zijn maar ineens kan alles zomaar anders zijn.

  1. Willemijn Reply

   Wat vervelend dat er een ernstige ziekte is vastgesteld bij een van jullie gezinsleden, beterschap en sterkte!

   Als ik kijk bij de polisvoorwaarden van ziezo selectief (van zilveren kruis) zie ik staan dat je hij een tertiaire verwijzing (dus het ene ziekenhuis verwijst door naar een andere) of bij een behandeling die alleen plaatsvindt in 1 ziekenhuis wel vergoeding krijgt.

   Maar het is dus altijd goed om dag van te voren goed te checken, want je kan inderdaad nu wel gezond zijn, maar helaas is dat geen garantie dat dat zo blijft.

 8. Geldover Reply

  Je doorlopende reisverzekering dekt geen schade aan anderen. Daar heb je je aansprakelijkheidsverzekering voor. Dus in het geval van het zeil had je daarop moeten claimen. Maar als het bedrijf ook een inboedelverzekering heeft kunnen zij t beter daarop claimen omdat ze dan meer uitgekeerd krijgen…
  Daarnaast heb je een hele mooie overlijdensrisicoverzekering voor een laag bedrag. De kans dat ie tot uitkering komt is wellicht niet groot, maar de kans dat je met t zelfde bedrag de loterij wint is nog kleiner😜. Zou hem voor dat geld gewoon lekker zo door laten lopen. Ook al zijn je woonlasten weg kan me toch voorstellen dat je leven met de kids duurder wordt als je alleen achter blijft met ze en dan is t fijn geld achter de hand te hebben.

 9. Ellen1979 Reply

  Bij ons is tijdens de vakantie en mok koffie met een plankje naast een bed naar beneden gekomen, in het vakantiehuis. Wij werden aansprakelijk gesteld voor de schoonmaakkosten en het opnieuw behangen en verven van de muur. Erg klantonvriendelijke toestand (was het al). Wij hebben het plankje als nachtkastje niet gekozen… Met goed, gelukkig hadden we onze uitgeklede reisverzekering (zonder bagage toestanden). We zijn er erg blij mee en het werd goed afgehandeld. Niet dat er het niet konden betalen, maar de verzekering haalde er net een randje af.
  Verder verzekeren we heel minimaal lijken de kosten er op die van jullie.

 10. Anneke1974 Reply

  Wij hebben dure ziektekostenverzekering, ivm 2 kinderen met beugels, en ik had kanker. Dus eigen risico zijn we ook zowiezo elk jaar kwijt.
  Autoverzekering onlangs aangepast naar wa beperkt casco..
  Ovrv betalen we 43 e. Maar omzetten wordt nog duurder omdat ik dus ziek ben geweest.
  Woonverzekeringen valt nog op te besparen, dus dat ga ik nog eens uitzoeken.

 11. Centenkretser Reply

  Aansprakelijk, inboedel, opstal , doorlopende reisverzekering en auto verzekering (wa met beperkte casco) : samen voor 41 euro!! Ja, dit klopt echt.
  Alleen basis verzekering ziekte kosten 107,90.
  Volledige keuze aan zorgverlening.
  Tandarts ga ik namelijk gewoon zo betalen.

 12. Marjorie Reply

  Bij ons ongeveer hetzelfde (twee volwassenen, kinderen de deur uit). De bedragen zijn soms wat anders. De orv is duurder omdat we die op latere leeftijd hebben afgesloten. De zkv ook alleen basis met hoge ER, en in één keer betaald aan het begin van het jaar. Wel hebben we een doorlopende reisverzekering, vooral voor de wintersportdekking want we gaan graag skiën. Maar geen bagage dekking en annuleringsverzekering.
  De reisverzekering was afgelopen jaar wel een enorme uitkomst. Ik heb nl. mijn pols gebroken tijdens mijn vakantie in het buitenland. Hierdoor waren alle extra zorgkosten gedekt, kosten voor bellen, de ambulance en taxi. En, ook heel fijn, de kosten van het ER. Want ik moest thuis natuurlijk wel voor controle, nieuw gips, orthopeed etc naar het ziekenhuis. Ook de polsbrace die ik gekocht heb, werd vergoed door de reiskostenverzekering. Kortom, wij houden reiskostenverzekering er zeker in.

 13. Martijn Reply

  En wat nou als er iemand van jullie blijvend arbeidsongeschikt is (jullie zijn beide zzp-ers toch)?

  Sowieso is de terugval in inkomen bij een ‘reguliere werknemer’ al groot indien er geen WIA/WGA verzekering is, maar bij een zzp-er is de terugval nog groter.

  Bovendien stijgen de (zorg)kosten dan waarschijnlijk ook nog eens.

  Overlijden is – financieel – niet het ergste wat er met een mens kan gebeuren.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Martijn, dat klopt hoor. Daar zijn we ook mee bezig. Maar we kiezen ervoor dat anders op te vangen dan met een verzekering.

 14. Elsemiek Gerritzen Reply

  € 83,25 p/m – Zorgverzekering (Zilveren Kruis Ziezo selectief, maximaal eigen risico, incl. korting i.v.m. jaarbetaling)
  € 31,68 p/m – Autoverzekering WA (Roxo via Independer)
  € 14,86 p/m – Inboedelverzekering (Interpolis, deel dit met mijn huisgenoot)
  € 8,15 p/m – Reisverzekering (Interpolis incl. werelddekking)
  € 5,52 p/m – Aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis, deel dit met mijn huisgenoot)

 15. Jo Reply

  Tip: bij Deck kun je vrij goedkoop een all-in-one verzekering voor je huis, inboedel, auto, aansprakelijkheid en reisverzekering krijgen. De premie is laag omdat er overal een eigen risico opzit en je niet meebetaalt aan onzinclaims voor zonnebrillen/telefoons etc.

 16. Monique Reply

  Wat jij schrijft Tiny is meteen mijn dilemma. Ook wij hebben een uitvaartverzekering al van de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde. Daar zitten dus al heel wat jaren premie in. Nu zouden we een uitvaart zelf kunnen betalen en is de premie ongeveer 200 euro per jaar. Een mooie besparing als we ‘m op zouden zeggen. Maar ja, dan gooien we de eerdere jaren premie weg…

  1. Erik Reply

   Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die een afkoopwaarde hanteren en een gedeelte van de premie inleg terug betalen. Vragen kost niets 🙂

 17. Barbara Reply

  Ik betaal voor de OR verzekering 71.44 euro voor 288000 hypotheek en voor de auto,woon en inboedel en opstal 113 euro voor de zorg betaal ik volgend jaar 338 euro 3 pers waaronder een kind met beugel,best veel geld allemaal maar volgens mij doe ik het nog netjes vindt ik.

 18. Midas goldenstein Reply

  Mijn zorgverzekering laat ik maar niet hier zien. Dochter met beugel! 🥴. Verder is deck.nl wel goedkoop met hoog eigen risico voor de niet claimers.

 19. Tam Reply

  Uitvaartverzekering man: 10,56. Uitvaartverzekering van mezelf: € 4,70. Niet door ons afgesloten, nu opzeggen zou zonde zijn van hetgeen al is ingelegd al die jaren. Gelukkig is dit wel een verzekering waarvan zeker is dat je hem een keer nodig gaat hebben, dood ga je in ieder geval 😉

  OVR: hypotheek van 187.000. Wij betalen € 23,86 per maand aan Dela. Man rookt en is ziek geweest, wat van invloed was op premie.

  Zorgverzekering: dit jaar voor mij nog € 131, vlgd jaar € 140 (overgestapt naar DSW) maar dan heb ik wel fysio erbij. En man nu € 144, zal ongetwijfeld ook hoger worden. Nu heb ik wel veel zorg nodig gehad (o.a. ambulanceritje), wil ook overal terecht kunnen. Eigen risico van € 385. Ik baalde ontzettend toen ik intensieve fysio nodig had na een ongelukkige val, want niet voor verzekerd. En heb ook duizenden euro’s naar tandarts kunnen overmaken (zwak gebit) dus met die uitgebreide zorgverzekering slaap ik rustiger.

  Huisdierverzekering hebben we wel overwogen toen we kitten in huis namen, nadat we voor onze oudere kat dit jaar € 1600 kwijt waren aan de dierenarts. In plaats daarvan maken we nu standaard € 25 over in een apart potje elke maand. Fietsverzekering opgezegd (koop tweedehands fietsen tegenwoordig), we zijn geen vakantiegangers dus hebben geen doorlopende reisverzekering.

  Univé (pakketkorting 4%): aansprakelijkheid € 4,82 voor mij en partner, rechtsbijstand € 19,12 voor mij en partner (over deze heb ik mijn twijfels), autoverzekering € 42,57 (ga even kijken of dat goedkoper kan voor een tien jaar oude Seat Ibiza en 13 schadevrije jaren, wel zit hier pechhulp bij in), woonverzekering €30,36

 20. Marinus Reply

  Dank voor dit artikel, mooie aanleiding alles eens op een rij te zetten en besparingen door te voeren.

  Autoverzekeringen: 42 + 21
  Aansprakelijkheid: 4,72
  Gezinsongevallen: 3,21 (ga ik opzeggen)
  Overlijdensrisico voor 150k: 22,00 (ca helft hypotheekwaarde bij aanvang, uitkering daalt annuitair mee met de hypotheek)
  Rechtsbijstand: 15 (voor start bouw huis afgesloten en blij mee want nodig gehad, overweeg nu op te zeggen)
  Opstal en inboedel: 22,75
  Zorgvz voor gezin: 203,99

  En daarnaast zakelijk want zzper:
  Aansprakelijkheid bedrijven: 10,21.
  Arbeidsongeschiktheidsverzekering: 200 per maand. De contractperiode daarvan loopt nog 1 jaar, daarna stopt de ‘instapkorting’ en moet ik op zoek naar een andere, anders verdubbelt de premie. Ik heb hiervoor een brutosalaris van 55k verzekerd tot aan pensioen, met de eerste 3 maanden eigen risico. Bij de nieuwe zet ik het eigen risico op 1 jaar. Een dure verzekering maar wil niet het risico dat we ons huis uit moeten, kinderen zelf studie moeten betalen etc bij arbeidsongeschiktheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *