Doe dit en je kunt (net als ik) veel minder gaan werken

Ik ben 34 jaar en al een beetje met pensioen. Op woensdag, vrijdag en donderdagmiddag werk ik niet. Ik leg precies uit hoe ik dat voor elkaar kreeg.

Ik ben al een beetje met pensioen. Zo noem ik het zelf graag. Ik hoef op woensdag, vrijdag en donderdagmiddag niet meer te werken voor mijn geld. Niet meer nodig dus doe ik het niet. Ik ben gek op mijn werk, echt waar, maar ik vind het ook heerlijk om in het bos te wandelen, een boek te lezen of met mijn kinderen op pad te gaan. Klinkt goed, toch? Klinkt wel alsof ik het goed voor elkaar heb.

Als je alleen naar de statistieken kijkt, zie je een ander plaatje. Volgens grafiekjes en staartdiagrammen ben ik een zzp’er zonder pensioen. Want ik heb geen potje staan bij een pensioenfonds. Laatst checkte ik voor de grap even mijnpensioenoverzicht.nl Die site kent iedereen tegenwoordig wel, denk ik. Daar kun je nagaan hoeveel pensioen je nu precies krijgt wanneer je zo oud bent dat je ‘eruit’ mag. Ik logde laatst nog maar eens in. Gewoon even checken of een of andere ambtenaar niet een foutje had gemaakt en mij per ongeluk wat pensioeneuro’s toe had gekend met een entertje teveel. Maar nee, hoor. Er stond keurig ‘Geen gegevens ontvangen.’ Er staat helemaal niets op mij te wachten, financieel gezien, behalve een AOW van 276 euro per maand, die ik inmiddels op heb gebouwd.

Lees ook: Zo kun jij ook veel eerder met pensioen (dan 70+!)

Geen medelijden met mij. Ik zal de laatste zijn om te klagen. Want ik heb dan wel geen pensioen opgebouwd. Toch schreef ik net al 3 dagen per week met pensioen te zijn. Op mijn 34e! Pensioen is in de meeste gevallen een pot met geld die aan het eind van de regenboog op je staat te wachten. Ik vroeg me jaren geleden al af waarom dat eigenlijk zo werkt. Waarom bepaalt de overheid wanneer je met pensioen mag? In mijn geval is dat wanneer ik 70 jaar en 9 maanden ben. Mijn vader is nu bijna van die leeftijd en hij heeft net een nieuwe heup. Ik zie mezelf met zoveel levensjaren en net zulke versleten heupen niet nog fulltime werken om de rekeningen te betalen. We kunnen pas met pensioen wanneer we iedere maand genoeg geld binnen krijgen om die rekeningen te kunnen betalen. Dus ik dacht: wat als je het omdraait? Wat als ik zorg dat ik al die rekeningen niet heb? Een omgekeerd pensioen, noem ik dat. Je krijgt geen geld op je rekening gestort aan het einde van de maand, maar je krijgt ook geen rekeningen op je mat die betaald moeten worden. Of in ieder geval minder of een stuk lagere. Zo realiseerde ik voor mezelf een soort prepensioen in een tijd waarin het prepensioen amper nog bestaat. Hoe dan? Wat heb je daarvoor dan gedaan of gelaten, vraag jij nu waarschijnlijk af?

Ik woon in een prachtig huis. Maar daarop hebben we wel al een flink deel afgelost, waardoor de hypotheek een stuk lager is. Ook kozen we niet voor een huis met een maximale hypotheek, omdat we geen zin hebben om daarvoor allebei fulltime te moeten werken. Ik heb een hele oude auto met deuken. Ik doe boodschappen bij de LIdl en fiets dan de Appie, die veel dichterbij is, voorbij. Mijn kleding heeft geen merk of logootje. De kleding van mijn kinderen trouwens ook niet. En ik koop alleen waar ik echt blij van word of wat ik nodig heb. Ja, klinkt logisch. Doet iedereen? Nou nee. Ben je wel eens bij de Action geweest? Mensen komen daar voor een nieuwe batterij voor de rookmelder en duwen na 20 minuten een mandje naar de kassa die zo vol is dat ze ‘m niet meer opgetild krijgen. Vol met onnodige reut. Het kost allemaal geen drol, maar het zijn euro’s waar je hard voor gewerkt hebt. En die kun je dus niet meer voor iets anders gebruiken. Weg is weg.

Lees ook: Meer salaris, niet meer uitgeven

Door de tegendraadse keuzes die mijn man en ik maakten, kunnen we allebei parttime werken. Mijn man en ik kunnen genieten van onze kinderen nu ze nog klein zijn. We staan om half 6 niet in de file met de rest van onze leeftijdsgenoten maar zitten dan al aan tafel aan een zelfgekookte maaltijd.

De ratrace, dat rennen, rennen, rennen, kennen wij niet. Nou ja, meestal niet. Ik wil niet zeggen dat ons leven altijd relaxed is. Maar wel een stuk vaker dan wanneer we andere keuzes hadden gemaakt. Gelukkig. Schijnt de zon onverwacht? Dan graaien wij een handdoekje uit de kast en gaan naar het strand. Ken je die momenten? Hoe klein ook. Dat de rest van de wereld aan het werk is en jij even de vrijheid pakt om iets te doen waar je blij van wordt. Even een ijsje eten in de stad. Even met een boek in de tuin. Hoe zonde zou het zijn als dat iets is wat je alleen kunt ervaren nadat je met pensioen bent. Waarom niet morgen al? Of wat zeg ik? Vandaag!

Ik vertel mijn verhaal natuurlijk wel vaker. Aan mannen, vrouwen, jong, oud, rijk, arm. En ik krijg bijna altijd dezelfde reactie: dat zou ik eigenlijk ook wel willen. Eigenlijk. Dat woord zou wat mij betreft verboden moeten worden. Iedere wens die uitgesproken wordt met het woord ‘eigenlijk’ in de zin, is geen wens die ooit uit gaat komen. ‘Ik zou eigenlijk wel willen verhuizen?’ Nou, die wonen daar over 10 jaar nog steeds. ‘Ik wil eigenlijk een verre reis maken?’ Die gaat nergens naartoe.  ‘Ik zou eigenlijk van hem moeten scheiden?’ Die belanden samen nog in één graf. Ruziend ten onder. Of het nu gaat om je pensioen of over andere dromen, laten we stoppen met het woord eigenlijk gebruiken. En laten we het realiseren van je dromen eens gaan zien als een optie. En laten we ook stoppen met het gebruiken van deze 4 redenen waarom je je dromen niet waar kunt maken, die ik heel veel hoor.

Ja maar…

 • Ik heb een hypotheek (ik ook. De hoogte ervan bepaal je gelukkig zelf)
 • Ik heb kleine kinderen (ik ook! Leuk he?)
 • Ik ben geen zzp’er zoals jij (fijn voor je, dan bouw je al lekker pensioen op bij je baas)
 • Ik verdien niet zoveel geld als jij (zoveel verdien ik niet. Modaal gemiddeld, met magere en vettere maanden. Ik zat jaren geleden ooit 40.000 euro in de schulden. Ik weet ook hoe dat is. Dus van mij geen verhaal exclusief rijke mensen. Gewoon voor normale mensen zoals jij en ik.)

We proberen onze vaste lasten laag te houden. Ja, dus dat niet maximaal beleende huis. Die auto met deuken. Maar ik heb bijvoorbeeld ook geen abonnementen. Niet eens op de sportschool, dat is ook wel aan me te zien. Maar je kunt tegenwoordig overal een abonnement op hebben. Van een speeltuin voor kinderen, tot een app op je telefoon of allerlei serviceabonnementen. Een bloemenabonnement. Een scheermesjesabonnement. Onlangs kreeg ik een man aan de deur die verkocht onderhoud op het riool. Dan kwam hij een keer per jaar de boel schoonmaken en als er stront aan de knikker was, kon ik hem bellen. Heel bijzonder. Hij zal vast af en toe zo’n abonnement verkopen, anders had hij wel een andere baan gezocht. Wil je je geld niet meer weg laten lekken? Gooi die abonnementen eruit. Je hebt gewoon een fiets, daar stap je op en dan rij je naar de winkel. Kun je gewoon je sportschoolabonnement opzeggen. Twee vliegen in één klap.

Lees ook: Ik spaar om op mijn 50e met pensioen te gaan

Mijn missie is om de mensen de ogen te openen voor dat geluk, rust en genieten niet altijd maar iets voor later is. Het kan ook nu. Je hoeft niet te wachten tot je AOW om te gaan leven. En geld is geen vijand is daarin, maar een middel dat van alles mogelijk maakt. Als je het daar maar voor inzet en het niet weg laat lekken.Gebruik je inkomsten om jezelf te geven waar we het meest gelukkig van worden. Tijd met jezelf, je kinderen, familie en vrienden. Rust. Natuur. Wat het ook is. Doe het daarmee en stuur je financiële situatie die kant op. Durf te kiezen, al is dat een andere keuze dan iedereen om je heen maakt. Laat ze maar kletsen. Loop je eigen pad, maak je eigen keuzes. Laat niet je buren, je familie of je baas dat voor je doen. Doe met je geld wat jou nu en op termijn geluk brengt.

26 Comments

 1. Kaspar Reply

  Ik heb het hier al eens vaker verteld. Maar de laatste tijd niet meer zoveel. Was blij dat Porterenee wat minder stellig geworden was dat IEDEREEN het kan: sparen, prepensioen, etc. Maar in dit artikel is het weer terug. ‘Doe dit en je kunt net als ik…’.
  Nee dus. De wereld is niet zo simpel…
  Ik zou EIGENLIJK wel minder willen werken. Ik zou EIGENLIJK veel meer willen reizen. Ik zou EIGENLIJK niet in een suf appartement wonen maar in een huisje met een tuin. EN nog wel meer…
  En dat kan niet. Voor een flink deel door keuzes die ik gemaakt heb en waar ik 100% achter sta. Maar voor een groter deel gewoon, door omstandigheden waar ik weinig invloed op had.

  En voordat mensen weer beginnen met ‘Daar loopt ie weer te zeuren!’ en ‘Met dat salaris kan het écht wel als je al die onnodige abbonementen opzegt!’ (die ik niet heb) of ‘Met zielig doen kom je niets verder’….
  Ik zeur niet, ik ben niet zielig. Ik heb het gezien alles best heel prima voor elkaar! Ik heb een goedbetaalde baan, een dak boven mijn hoofd en een autootje. En het belangrijkste van alles: ik heb de twee mooiste kinderen (echt waar! Alle andere ouders die dat zeggen hebben het helaas toch verkeerd 😉 ) en ik kan die kinderen alles bieden voor een mooie toekomst (alleen niet die verre vakanties dan).

  Maar waarom gaat het ‘doe dit en je kunt het’ dan niet op voor mij (en voor vele anderen)? Vooral omdat het uitgaat van een bepaald ideaalplaatje. En dat begint met tweeverdieners en een eigen huis.
  Ik ben alleenstaande ouder. Na de scheiding noodgedwongen moeten huren en sindsdien aan het sparen voor het eigen geld dat inmiddels noodzakelijk is voor een eigen huis. Volgens Den Haag (en dus de banken) moet ik dat doen om aan te tonen dat ik verantwoord genoeg met geld om kan gaan om een hypotheek te mogen. Dat ik nu beduidend meer betaal aan huur en (voor de scheiding) al bijna 10 jaar een eigen huis had zonder grote schulden en zonder enige betalingsproblemen is daarin niet relevant. Een bizarre regel als je het mij vraagt, maar zo werkt het nu eenmaal.

  Dus, ik moet huren. En omdat er een gigantisch tekort aan huurwoningen is moet ik DUUR huren… En wat ik ook doe, die vaste last gaat niet omlaag… Want op een huurhuis kun je niet aflossen o.i.d…. Ook kan ik er geen zonnepanelen of iets op zetten. Abonnementen (behalve internet en telefoon dan) heb ik nauwelijks. Geen Netflix, geen Spotify, geen sportschool, geen scheermesjes, geen tijdschriften… Ik heb enkel Fitchannel, want een beetje sporten moet ik wel… Kost me 5,5 euro in de maand – dus daar word ik niet arm van. Oh, en een groente abonnement bij een lokale biologische tuinder. Dat kost me beduidend minder dan zelfs de Lidl… De rest van de boodschappen? Bij de Albert Heijn. Want het is echt onzin dat dat (veel) duurder is dan de Lidl… Wat meer op de lage rekken af gaan en aanbiedingen icm geld terug acties (Scoupy) en het valt wel mee. Vis (belangrijk!) haal ik bij de visboer voor minder geld dan in de supermarkt maar veel betere kwaliteit. En op die manier hou ik de boodschappen doorgaans onder de 250 a 300 euro per maand (met 2 kinderen die 2,5 a 3 dagen/week mee eten). Kan heus goedkoper, maar dat wil ik niet! (vind gezond en lekker belangrijk en ik moet zuinig zijn met mijn tijd – dus 3 supermarkten en de markt afstruinen red ik niet! Zou ik die tijd wel hebben dan zou ik de boodschappen qua kosten misschien wel kunnen halveren!).

  Dan die kinderen? Ik heb het geluk dat ik kinderen heb met veel talenten. Dat is geweldig. Maar in deze maatschappij (lang leve Den Haag!) kun je die enkel ten volle benutten met veel geld op de bank. Mijn dochter zit op de vooropleiding dans (duur!) en beide kinderen zitten op een internationale middelbare school omdat ze dat zelf graag wilden én het veel extra deuren opent voor hun toekomst… (Hallo vrijwillige ouder bijdrages die niet vrijwillig zijn!). Zoon zit op muziekles (vind ik erg belangrijk). Dus tja – die kinderen… Zelfs zonder merkkleding etc. zijn héél duur (750 euro per maand voor mij alleen aan directe kosten).

  Heel verhaal. Maar bottom line. Het hele verhaal van ‘ik doe dit dus jij kan het ook’ gaat absoluut niet voor iedereen op. Desalnietemin zitten er geweldige tips in en is het een simpel feit dat er wel degelijk héél véél mensen zijn die het wel kunnen maar het zelf niet zien (of in willen zien). Dus het doet niks onder aan het verder goede verhaal… Maar ik mis hier toch weer de nuance. Ik hou niet van die stelligheid dat IEDEREEN het zomaar kan. Want dat is echt onzin!
  Bijna iedereen met een partner en die een koophuis heeft dat niet onder water staat en met twee redelijke salarissen kan het misschien…

  En nogmaals: ik klaag niet over mijn financiële situatie… Ik klaag soms wel een beetje over de vreemde keuzes die ze in Den Haag maken. Maar verder? Ik heb het best prima voor mekaar en bovenal: ik ben gelukkig! Uiteindelijk belangrijker dan alle geld in de wereld. Maar EIGENLIJK zou ik toch wat meer vrijheid willen… alleen dat gaat nu nog even niet!

  1. Bouk Reply

   Kasper, ik ben 10 jaar lang alleenstaande moeder met 2 kids geweest, werk daarvan 9 jaren 24 uur per week, verdeeld over 3 dagen. Ik had ook een huurhuis, mijn kids zaten ook op sport en muziekles en ik deed alle boodschappen bij de Appie omdat ie het dichtste bij was. Ik had de eerste jaren geen auto. Toen ik aan het werk ging kreeg ik 100 euro meer dan wat ik van de sociale dienst ontving. Natuurlijk kreeg ik toeslagen, die moest ik van de bijstand aanvragen, maar zelfs als ik die niet zou ontvangen zou ik het redden. Niet heel ruim maar toch…ik kon er alles van kopen en de vaste lasten betalen…. mijn huur bedroeg ook bijna 600 euro…. heb goed alles bekeken waar ik op kon besparen. En zo heb ik vele euro’s gespaard om er een auto van te kunnen kopen en op reis met mijn kinderen! Bewustwording van bepaalde dingen is al een hele stap! Jij leeft op jouw manier en wilt niet op bepaalde dingen inleveren wat in sommige ogen “onzin” is, dat is ook een keuze…. maar jij komt er wel als ik je verhalen zo lees..succes met sparen voor je huis!

   1. Kaspar Reply

    Bouk, dat vind ik nou inspirerend! Met weinig er toch het beste van maken voor jezelf én je kinderen! Top!

    Alleen moet ik 50-60 uur werken (reistijd meegerekend! )… en daar krijg ik goed geld voor, maar dus geen toeslagen, geen betaalbare huurwoning (mijn huur is bijna 1000 euro!) etc… Maar inderdaad, het maakt wel dat ik er uiteindelijk ga komen! Nog anderhalf jaar en ik heb ruim voldoende eigen geld om een huis te kopen en zelfs met alle bijkomende kosten zonder (noemenswaardige) schulden uit te komen… Alleen ben ik dan alweer 40… en dan moet ik nog beginnen met aflossen. Dus eerder met (gedeeltelijk) pensioen? Niet erg waarschijnlijk… En dat is geen ramp. Maar wel jammer natuurlijk! En het staat dus haaks op het verhaal dat IEDEREEN het kan… eerder met (gedeeltelijk) pensioen.
    Ik zeur niet, ik klaag niet en ik ben niet zielig. Maar het is wel een simpel feit dat onze samenleving bar weinig rekening houdt met alleenstaanden… en dat er teveel vastgehouden wordt aan generieke regeltjes in plaats van individueel beoordelen… Ik had 5 jaar geleden al prima een huis kunnen kopen en dan inmiddels wat afgelost hebben (plus het huis was in de tussentijd meer waard geworden). Maar ja. Geen Eigen Geld, dus mag het niet! Het is wel een beetje zuur dat ik daardoor die afgelopen vijf jaar bizar veel geld misgelopen ben én minder prettig gewoond heb… Maar, zo werkt het nu eenmaal. Ik ga daar niet eindeloos over mokken maar blijf keihard doorsparen zodat het straks wél kan.

    (En wat ook fijn is. Ik heb ooit rond moeten komen voor minder dan 800 euro per maand… dus ik voel me nog steeds iedere dag, ook financieel, rijk!)

    1. Bouk Reply

     Jij gaat het wel redden. En newsflash, wij hebben 2 jaar terug pas ons eerste huis gekocht, mijn partner was toen 51 en ik 38…..dus ja…prepensioen? We gaan ons best doen, we werken nu al niet fulltime dus, en daar heb je het “verboden” woord, eigenlijk al met prepensioen ? zet m op!

    2. Renee Lamboo Reply

     Hi Kaspar, je bent op weg naar een betere situatie. Dat is geen makkelijke weg, maar je loopt wel. Dat is meer dan veel mensen doen! Kop op, je komt er wel!

    3. Mr. Stup Reply

     Hi Kaspar,
     Wat behoed je van het delen van je inkomsten en uitgaven, zodat mensen op deze blog je mogelijke tips kunnen geven hoe je mogelijk wel je eerder met (gedeeltelijk) pensioen kan?
     Er is altijd iets mogelijk om oftewel je inkomen te verhogen of je uitgaven te verlagen wat je in staat stelt om geld te sparen.
     Natuurlijk heb je als alleenstaande moeder minder mogelijkheden (meer beperkingen klinkt mij te negatief) dan iemand zonder kinderen of tweeverdieners.

 2. Bart Reply

  Dit klinkt inderdaad al een beetje als prepensioen, wat een heerlijk vrij gevoel om elke dag te kunnen bepalen wat je wilt doen! Je doet het goed en schrijft op een inspirerende manier blogs. Ik lees ze graag!

  Maar toch zou ik als ik jou was wel maximaal gebruik maken van je fiscale oudedagsreserve (FOR), en daarbij vermogensbelastingvrij beleggen om je AOW aan te vullen. Ook al denk je het nu niet nodig te vinden, waarschijnlijk ga je het op termijn toch wel doen, en heb je dan spijt dat je er niet eerder aan bent begonnen. Als je er pas over 10 jaar mee begint, moet je ruim het dubbele inleggen de rest van je leven om op het zelfde eindbedrag aan lijfrente-uitkering te komen.

 3. Audrey Reply

  Mooi inspirerend stuk weer, Renee! Ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd bij de Action veel minder koop dan ik een paar jaar geleden deed. Dankzij oa jouw blog 🙂

 4. Flore Reply

  Weer een supermooi en inspirerend stuk. Sinds ik portemonnee volg ga ik bewuster en creatiever met mijn geld om. Leuk dat je zo’n eigen en stellige schrijfstijl hebt Renee. Niks aantrekken van eenzijdig commentaar of iets dergelijks. Ga zo door!!

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Mooi geschreven weer! Het leven draait gewoon om keuzes maken. Ook voor kinderen kies je zelf. Je weet nou eenmaal van tevoren dat die geld kosten. Het is een keuze of je dat wilt of niet. Iedereen kan bedenken dat het geld wat je aan kinderen besteed je nergens anders meer voor kunt gebruiken. Je kent je eigen financiële situatie, en hoort er ook altijd rekening mee te houden dat je die in je eentje ook kunt bekostigen. Is mijn mening. Dus ik vind het sowieso een stom smoesje ‘maar ik heb kinderen’. Ja en? Dat wilde je toch zo graag? Wees er dan blij mee! Is wat ik dan altijd denk. En geef hen niet de schuld van de dingen die jij (zogenaamd) daardoor niet kunt. Mensen doen altijd graag zielig. En benadrukken graag wat ze níét kunnen. Ben ik best wel allergisch voor, dus blij dat jij dat niet doet! Kunnen veel mensen nog iets van leren!

 6. Hanna Reply

  Geweldig artikel weer! Helemaal mee eens. Keuzes maken, daar draait het om. En niet steeds excuses bedenken waarom iets niet kan. Ook op financieel gebied. Laat de rest maar ‘zeuren’. En als iemand de artikelen op Porterenee niet aanstaat, dan lezen ze maar wat anders.

 7. Bouk Reply

  Kan ik geschreven hebben, behalve het zzp stukje. Werk al 11 jaar maar 3 dagen en heb dus gewoon 4 dagen vrij! Heerlijk! Als het mooi weer is ruil ik mn dagen om en geniet van de zon en mijn gezin! Zouden meer mensen moeten doen. Keuzes maken en bewust worden van….

 8. Anna Reply

  Heerlijk weer om te lezen! Het gaat om keuzes maken en waar een wil is, is een weg hou ik mezelf altijd voor. Ga zo door met je eigen en stellige schrijfstijl. Hopelijk pas je je schrijfstijl niet aan als je eenzijdig commentaar krijgt op een artikel. Ik vind het top om te lezen!

 9. Vera Reply

  Ik werk heerlijk 20 uur per week en mijn man 33 uur (ploegendienst). Vanmiddag gaan wij samen met onze hond naar het strand want het is mooi weer, ja dan moet ik wel een andere dag de uren maken die ik normaal maandag werk, maar genieten van dit heerlijke weer is mij veel waard. En tijd met mijn man trouwens ook. Heerlijk om zo te leven.

 10. Angeliek Reply

  Na mezelf 25 jaar te blubber gewerkt te hebben, afgestevend op een stevige burn-out. Moeizaam herstel en omdat ik vond dat ik toch wel moest blijven werken lag er een tweede burn-out op de loer.
  Gelukkig is het niet zo ver gekomen en door onze lage financiële lasten kunnen we nu rondkomen van het salaris van mijn partner en ben ik op mijn 50e al met een soort van vroeg- pensioen.
  En of de situatie altijd zo rooskleurig zal blijven als deze nu is, dat weet ik natuurlijk niet. Maar mijn vrije tijd is nu veel meer waard dan al het geld en alle luxe die ik ooit heb gehad.

 11. Kim Reply

  Ik vind het fijn om iets van je te horen, Kasper! Wilde gisteren nog reageren op een artikel reageren van Renée met de vraag waar jij uit hangt.
  Het komt wel goed met jou!

  1. Kaspar Reply

   Dank je wel Kim! Fijn te horen dat een beetje goedbedoeld en opbouwend tegengeluid gewaardeerd wordt. En ik weet dat Renée zelf het ook waardeert, anders zou ik het niet doen! (wel jammer dat er altijd weer mensen zijn die het zich namens Renée persoonlijk aantrekken en ervan maken dat het een aanval is op Porterenee, want dat is het niet! Ik beschouw Porterenee als de meest inspirerende site die ik in vele jaren heb gezien en het heeft mij absoluut heel heel erg veel geholpen om op een aantal vlakken het roer om te gooien…en, zoals Renée hierboven ook zegt: ik kom er wel! Thx Renée, wederom! Ga zo door! (Maar liever soms ietsjes genuanceerder als het aan mij ligt…?)).

 12. Linda Reply

  Hi,

  Ik begrijp je opmerking wel Kasper, maar ik denk dat het voor het motiveren van mensen en ” het drastisch anders kunnen nadenken over geld” beter werkt als in een artikel e.e.a. wat scherp wordt aangezet. En tuurlijk kom jij er ook. Ik ben pas in mijn 40-ger jaren begonnen met anders omgaan met onze financiën, mijn man was toen al ruim in de 50. We voelen ons zo bevrijd en ontspannen nu. We hebben veel pittige keuzes gemaakt en nergens meer een excuus voor gezocht. Over 5 jaar kunnen we de teugels daardoor laten vieren. Ik wens iedereen ontzettend veel succes en plezier met de individuele financiële doelen! Peace

  1. Kaspar Reply

   Hoi Linda, Ik begrijp wat je zegt! En uiteindelijk is het ook een keuze om het wel of niet zo stellig op te schrijven. En die keuze is natuurlijk aan Renée…
   Maar ik merkte dat het bij mij in beginsel echt tegenstond toen ik nieuw op Porterenee kwam. Mensen die hier langer kijken zullen mijn eerdere reacties nog wel weten (en anders is het nog wel terug te vinden!). Ik vond het ronduit frustrerend… Wéér zo iemand met een eigen huis en twee salarissen die komt vertellen dat iedereen tonnen kan sparen en opmerkingen dat als je beweert dat je het niet kan je excuses loopt te verzinnen of zielig loopt te doen (ik overdrijf het even hoor!! Zo erg was het ook weer niet…).
   Inmiddels weet ik wel beter! Het verhaal van Porterenee is een heel goed verhaal. Maar niet voor iedereen direct volledig van toepassing… En ik gun iedereen de wijsheid dat ze wel de voor hen relevante zaken op Porterenee oppakken – want de tips die Renéé geeft, daar heeft iedereen wat aan! Ook de mensen die geen eigen huis hebben en ook de alleenstaande ouders. En ook de mensen met wat minder inkomsten… Alleen kunnen die daarmee niet hetzelfde bereiken (zoals pre-pensioen, minder werken, etc.). En dat is prima… Immers: alle beetjes helpen! En zonder die nuance vrees ik dat veel lezers afhaken vóórdat ze inzien wat de eigenlijke boodschap is van Renée en dus niet inzien dat ook zij daar voordeel uit kunnen halen. En dat is jammer. Voor die mensen, maar ook voor Renée die daarmee bezoekers en dus inkomsten misloopt…

   Ikzelf ga alweer sinds pakweg mijn 20e heel bewust met geld om (soms met vallen en opstaan). Maar door omstandigheden ben ik nu financieel minder ver dan ik pakweg 10 jaar geleden was… Omstandigheden die niet altijd leuk waren, maar die mij ook gemaakt hebben tot wie ik ben (cliché, maar: What doesn’t kill you makes you stronger). Maar er is weer een stijgende lijn, en die stijgt nu nog iets harder dankzij goede adviezen en eye-openers van Porterenee! (toch even met trots delen: vorig jaar heb ik 3500 euro gespaard, dit jaar al een kleine 3000 euro… en we zitten nog maar in februari!)

 13. Debby Penders Reply

  Ik daag mezelf altijd uit om een steeds groter percentage van mijn vaste inkomen op mijn spaarrekening te zetten. Daarnaast schrijf ik jaarlijks mijn eigen spaarplan. Ik kwam toevallig vandaag tot de conclusie dat ik bijna €1000 voor lig op mijn berekening. Een lekkere start van 2019 🙂

  Ik ben ook steeds meer overtuigd dat het ‘geeikte’ pad niet voor mij is. Daarom ben ik zo bezig met sparen, ik wil ook op een gegeven moment minder werken en meer van mijn vrije tijd kunnen genieten.

 14. Miranda Reply

  Ik hoor het iedereen zeggen…keuzes maken. Maar het leven bestaat niet alleen uit vrije keuze. Het leven is niet maakbaar. Ik ben jong, maar heb mijn Liefste verloren, ben alleenstaande ouder geworden en chronisch ziek. Dan heb je nog maar weinig keuzes.

  Ik moet hard werken om in mijn inkomen te voorzien en dat kan alleen in de goede periodes. In mijn slechte periodes kan ik niets. Dan ben ik al blij als ik kan ademhalen. Dus ik heb geen ‘vrije tijd’.. ik ken alleen goede periodes en slechte periodes en die kan ik niet inplannen, die overkomen me gewoon. De enige keuze die ik heb is hoe ik ermee omga en ik zie het leven dan maar als mijn ultieme uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *