Doe niet zo lui en koop deze 8 dingen niet meer

Wees niet zo lui en stop met het kopen van al die voorgesneden, voorgekookte en voorgekruide spullen bij de supermarkt. Deze acht dingen hoef je echt nóóit meer te kopen.

Ik ben geen chef-kok. De mensen die me kennen zullen hier smakelijk om lachen, omdat het nogal een understatement is. Ik kook bijna iedere dag en het is best te eten, maar een gastronomisch hoogtepunt hoef je niet te verwachten wanneer je bij mij thuis komt eten. Ik ben doodsbang voor kookboeken, behalve door die van Jamie Oliver waarin hij kookt met maar maximaal 5 ingrediënten per maaltijd. Een boek/man naar mij hart. Misschien zou ik beter kunnen leren koken. Dat zou me veel tijd en moeite kosten en, eerlijk gezegd, vind ik dat het niet waard. Ik doe liever andere dingen met mijn tijd. En als ik echt eens wil genieten van eten en drinken, gaan we uit eten. Dat is dubbel genieten. Het eten is lekkerder dan thuis (dat is bij mij snel zo) en ik hoefde er niet zelf voor in de keuken te staan.

Lees ook: 10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef

Mijn keuken is ook niet zo uitgebreid ingericht als keukens die ik bij anderen zie. De staafmixer is eigenlijk het ingewikkeldste wat ik in huis heb. Geen pastamakers, keukenmachines of deegklop-apparaten. Ik red mezelf met wat er in mijn keukenla ligt. Jullie weten inmiddels dat ik ook geen zin heb om honderden euro’s per week uit te geven aan eten en drinken. Dus ook wat dat betreft zou een kookgek het behelpen vinden. Ik koop wat ik die week nodig heb en dat is het. Nothing more, nothing less. Ik heb allergisch voor eten weggooien. Dat heeft overigens niks met besparen of geld te maken. Ik vind dat je goed eten weggooien niet kunt maken, als er op andere plekken op aarde nog altijd mensen honger hebben. Een beetje simplistisch, misschien, maar so be it.

Vroeger was ik een luie winkelaar. Is dat een woord? Ik gooide mijn karretje vol met voorgesneden groente, kant en klaar salades, etcetera. Koken noemde ik een paar zakjes opentrekken en het in een wok gooien. ‘Opwarmen,’ noemt mijn man dat. En hij heeft gelijk. Snijden hoort er gewoon bij, al is het niet leuk. Dus probeer ik tegenwoordig zoveel mogelijk zelf te snijden. Al blijft het gemak voor kant en klaar lonken, hoor. In sommige weken die drukker zijn dan normaal, bezwijk ik ervoor. Dat is op zich prima voor een keer. Als ik maar besef dat ik ervoor betaal. Voorgesneden groenten en fruit zijn gewoon veel duurder. Ook verbaas ik me dan altijd over hoeveel verpakkingsmateriaal er op het aanrecht blijft liggen na het bereiden van één avondmaaltijd. Zoveel plastic. Niet bepaald Greenpeace, zeg maar. Nog een reden om het te laten.

Nu heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt met dingen die ik mezelf écht niet meer toelaat om te kopen. Omdat het gemak ervan onzinnig is én teveel geld kost. Het is gewoon écht té lui:


1. Plakjes kaas
Is een plakje kaas snijden met een kaasschaaf nu écht zo vermoeiend? Kost het echt zoveel tijd? Nee, dus. Plakken kaas zijn beduidend duurder dan een stuk kaas, alleen zodat je niet hoeft te schaven. Die kaasschaaf ligt gewoon in mijn keukenla, dus het is belachelijk dat ik al jaren plakken kaas koop. Hier ben ik dus mee gestopt. In mijn koelkast vind je voortaan een ouderwets blok kaas. Enig nadeel: daar snijd je zo lekker makkelijk een paar blokjes van. Dus is het vaak halverwege de week al op. Jammer, dan. Als het op is, is het op.

2. Geraspte kaas
Als je dan toch zo’n blok kaas in de koelkast hebt liggen, kun je er net zo goed even een rasp langs halen. Het liefst aan tafel, boven de dampende borden. Dat staat zo lekker restauranterig. Koop één keer een goede rasp, het liefst een ijzeren. Je kunt hier niet alleen kaas maar zoveel andere dingen mee raspen. Komkommer bijvoorbeeld, of wortel voor in een salade. Hoef je dat ook allemaal niet meer voorgesneden te kopen.

3. Courgette spaghetti
Deze is favoriet bij ons thuis, sinds mijn man een poging deed minder koolhydraten te gaan eten. Experiment mislukte jammerlijk maar courgette spaghetti hielden we erin. Je kunt dit kant en klaar kopen bij de Appie, maar dat is echt veel te duur. En een onzinnige aankoop bovendien. Ik kocht een spiraalsnijden waarmee ik een courgette binnen 30 seconden omtover in de verste courgette spaghetti die je ooit gezien hebt.

Werkt trouwens ook met andere groenten die een beetje dezelfde structuur en stevigheid hebben. Dit zelf doen scheelt me echt 2 euro per maaltijd.

4 Pakjes en zakjes
Hier ben ik al jaren vanaf. Ik wist echt niet dat er nog zoveel mensen van die Honig-meuk gebruiken. Het staat stijf van het zout en van andere toegevoegde E-nummers. Dat is al een reden om het niet te doen. Nog een reden: zonder is écht veel lekkerder. Op smaak brengen doe je met kruiden. Vers of gedroogd. Investeer één keer in een goed kruidenrekje en je kunt het e-nummerschap voortaan in zijn geheel overslaan.

5. Mineraalwater
Het kraanwater in Nederland is hartstikke goed te drinken. Je wordt er niet ziek van en het smaakt ook niet naar chloor, zoals bijvoorbeeld in Amerika. Flesjes water zijn dus écht onnodig. Koop je het omdat je het handig vindt water met je mee te nemen naar je werk of onderweg? Koop dan een goede fles en vul die na. Elke avond even in de afwasmachine en je kunt ook dit schap voortaan overslaan.

6. Sla in een zakje
Dit is eigenlijk het meest onzinnige product in de supermarkt. Ijsbergsla in een zakje. Waarom? Men neme een krop sla, een groot mes en binnen 5 seconden heb je precies dezelfde reepjes sla op je snijplank liggen als er in zo’n zak zitten. Een krop sla kun je bovendien veel langer in de koelkast bewaren, ook wanneer je bijvoorbeeld de helft al hebt opgesneden en de andere helft voor een andere dag bewaart. Zo’n zakje sla kun je na openen bijna meteen weggooien. Zonde.

7. Voorgekookte aardappeltjes
Nooit gekocht dit, eigenlijk. Ik zie andere mensen het wel in hun mandje gooien en ik denk: hoe druk is jouw leven? Dat je niet eens tijd hebt om een paar aardappels te schillen en in een pan te gooien. Sommige soorten aardappels hoef je niet eens te schillen, dat scheelt alweer tijd. En wil je na thuiskomst van je werk niet nog twintig minuten wachten tot de aardappels gekookt zijn? Dan kook je ze toch even de avond van tevoren en bak je ze gewoon even op.

8. Pastasaus uit een pot
Why? Why? Ik snap het niet. Tomatensaus is toch het allermakkelijkste ooit om te maken. Je kunt best gepelde tomaten als basis nemen, als je geen zin hebt om de saus helemaal from scratch te maken. Beetje kruiden erbij, peper, misschien zout en een beetje suiker als de tomaten erg zuur zijn. Een pot pastasaus is een pan gooien is geen koken, maar opwarmen. Dan kun je écht net zo goed een kant-en-klare-maaltijd in je magnetron zetten. Zelfgemaakt is zoveel lekkerder!