Doe niet zo lui en koop deze 8 dingen niet meer

Wees niet zo lui en stop met het kopen van al die voorgesneden, voorgekookte en voorgekruide spullen bij de supermarkt. Deze acht dingen hoef je echt nóóit meer te kopen.

Ik ben geen chef-kok. De mensen die me kennen zullen hier smakelijk om lachen, omdat het nogal een understatement is. Ik kook bijna iedere dag en het is best te eten, maar een gastronomisch hoogtepunt hoef je niet te verwachten wanneer je bij mij thuis komt eten. Ik ben doodsbang voor kookboeken, behalve door die van Jamie Oliver waarin hij kookt met maar maximaal 5 ingrediënten per maaltijd. Een boek/man naar mij hart. Misschien zou ik beter kunnen leren koken. Dat zou me veel tijd en moeite kosten en, eerlijk gezegd, vind ik dat het niet waard. Ik doe liever andere dingen met mijn tijd. En als ik echt eens wil genieten van eten en drinken, gaan we uit eten. Dat is dubbel genieten. Het eten is lekkerder dan thuis (dat is bij mij snel zo) en ik hoefde er niet zelf voor in de keuken te staan.

Lees ook: 10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef

Mijn keuken is ook niet zo uitgebreid ingericht als keukens die ik bij anderen zie. De staafmixer is eigenlijk het ingewikkeldste wat ik in huis heb. Geen pastamakers, keukenmachines of deegklop-apparaten. Ik red mezelf met wat er in mijn keukenla ligt. Jullie weten inmiddels dat ik ook geen zin heb om honderden euro’s per week uit te geven aan eten en drinken. Dus ook wat dat betreft zou een kookgek het behelpen vinden. Ik koop wat ik die week nodig heb en dat is het. Nothing more, nothing less. Ik heb allergisch voor eten weggooien. Dat heeft overigens niks met besparen of geld te maken. Ik vind dat je goed eten weggooien niet kunt maken, als er op andere plekken op aarde nog altijd mensen honger hebben. Een beetje simplistisch, misschien, maar so be it.

Vroeger was ik een luie winkelaar. Is dat een woord? Ik gooide mijn karretje vol met voorgesneden groente, kant en klaar salades, etcetera. Koken noemde ik een paar zakjes opentrekken en het in een wok gooien. ‘Opwarmen,’ noemt mijn man dat. En hij heeft gelijk. Snijden hoort er gewoon bij, al is het niet leuk. Dus probeer ik tegenwoordig zoveel mogelijk zelf te snijden. Al blijft het gemak voor kant en klaar lonken, hoor. In sommige weken die drukker zijn dan normaal, bezwijk ik ervoor. Dat is op zich prima voor een keer. Als ik maar besef dat ik ervoor betaal. Voorgesneden groenten en fruit zijn gewoon veel duurder. Ook verbaas ik me dan altijd over hoeveel verpakkingsmateriaal er op het aanrecht blijft liggen na het bereiden van één avondmaaltijd. Zoveel plastic. Niet bepaald Greenpeace, zeg maar. Nog een reden om het te laten.

Nu heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt met dingen die ik mezelf écht niet meer toelaat om te kopen. Omdat het gemak ervan onzinnig is én teveel geld kost. Het is gewoon écht té lui:

1. Plakjes kaas
Is een plakje kaas snijden met een kaasschaaf nu écht zo vermoeiend? Kost het echt zoveel tijd? Nee, dus. Plakken kaas zijn beduidend duurder dan een stuk kaas, alleen zodat je niet hoeft te schaven. Die kaasschaaf ligt gewoon in mijn keukenla, dus het is belachelijk dat ik al jaren plakken kaas koop. Hier ben ik dus mee gestopt. In mijn koelkast vind je voortaan een ouderwets blok kaas. Enig nadeel: daar snijd je zo lekker makkelijk een paar blokjes van. Dus is het vaak halverwege de week al op. Jammer, dan. Als het op is, is het op.

2. Geraspte kaas
Als je dan toch zo’n blok kaas in de koelkast hebt liggen, kun je er net zo goed even een rasp langs halen. Het liefst aan tafel, boven de dampende borden. Dat staat zo lekker restauranterig. Koop één keer een goede rasp, het liefst een ijzeren. Je kunt hier niet alleen kaas maar zoveel andere dingen mee raspen. Komkommer bijvoorbeeld, of wortel voor in een salade. Hoef je dat ook allemaal niet meer voorgesneden te kopen.

3. Courgette spaghetti
Deze is favoriet bij ons thuis, sinds mijn man een poging deed minder koolhydraten te gaan eten. Experiment mislukte jammerlijk maar courgette spaghetti hielden we erin. Je kunt dit kant en klaar kopen bij de Appie, maar dat is echt veel te duur. En een onzinnige aankoop bovendien. Ik kocht een spiraalsnijden waarmee ik een courgette binnen 30 seconden omtover in de verste courgette spaghetti die je ooit gezien hebt.

Werkt trouwens ook met andere groenten die een beetje dezelfde structuur en stevigheid hebben. Dit zelf doen scheelt me echt 2 euro per maaltijd.

4 Pakjes en zakjes
Hier ben ik al jaren vanaf. Ik wist echt niet dat er nog zoveel mensen van die Honig-meuk gebruiken. Het staat stijf van het zout en van andere toegevoegde E-nummers. Dat is al een reden om het niet te doen. Nog een reden: zonder is écht veel lekkerder. Op smaak brengen doe je met kruiden. Vers of gedroogd. Investeer één keer in een goed kruidenrekje en je kunt het e-nummerschap voortaan in zijn geheel overslaan.

5. Mineraalwater
Het kraanwater in Nederland is hartstikke goed te drinken. Je wordt er niet ziek van en het smaakt ook niet naar chloor, zoals bijvoorbeeld in Amerika. Flesjes water zijn dus écht onnodig. Koop je het omdat je het handig vindt water met je mee te nemen naar je werk of onderweg? Koop dan een goede fles en vul die na. Elke avond even in de afwasmachine en je kunt ook dit schap voortaan overslaan.

6. Sla in een zakje
Dit is eigenlijk het meest onzinnige product in de supermarkt. Ijsbergsla in een zakje. Waarom? Men neme een krop sla, een groot mes en binnen 5 seconden heb je precies dezelfde reepjes sla op je snijplank liggen als er in zo’n zak zitten. Een krop sla kun je bovendien veel langer in de koelkast bewaren, ook wanneer je bijvoorbeeld de helft al hebt opgesneden en de andere helft voor een andere dag bewaart. Zo’n zakje sla kun je na openen bijna meteen weggooien. Zonde.

7. Voorgekookte aardappeltjes
Nooit gekocht dit, eigenlijk. Ik zie andere mensen het wel in hun mandje gooien en ik denk: hoe druk is jouw leven? Dat je niet eens tijd hebt om een paar aardappels te schillen en in een pan te gooien. Sommige soorten aardappels hoef je niet eens te schillen, dat scheelt alweer tijd. En wil je na thuiskomst van je werk niet nog twintig minuten wachten tot de aardappels gekookt zijn? Dan kook je ze toch even de avond van tevoren en bak je ze gewoon even op.

8. Pastasaus uit een pot
Why? Why? Ik snap het niet. Tomatensaus is toch het allermakkelijkste ooit om te maken. Je kunt best gepelde tomaten als basis nemen, als je geen zin hebt om de saus helemaal from scratch te maken. Beetje kruiden erbij, peper, misschien zout en een beetje suiker als de tomaten erg zuur zijn. Een pot pastasaus is een pan gooien is geen koken, maar opwarmen. Dan kun je écht net zo goed een kant-en-klare-maaltijd in je magnetron zetten. Zelfgemaakt is zoveel lekkerder!

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

One Ping

 1. Pingback: Nieuwe tuin on a budget -

16 Comments

 1. Zuinigeman Reply

  Al deze tips volg ik al. Owja en sinds oktober 2017 kopen wij ook stukken kaas en weer ouderwets met de kaasschaaf erover. I.p.v. gesneden plakken kaas.

  1. Sissi Reply

   Vergelijkend onderzoek levert op dat de kaas per kilo ongeveer dezelfde prijs heeft, zowel geraspt, als op blok, als in plakken (voor de Milner bij de AH in ieder geval). Dus die tip gaat volgens mij niet op. Ook omdat ik met de kaasschaaf er een extra plakje bijschaaf…….

   1. Manon Reply

    Dat klopt, het scheelt amper!
    Wij doen zelfs met plakken langer dan met een stuk. Dat is zo weg.

 2. Nancy Zonneveld Reply

  Nummer 4 nooit gedaan, nummer 3 vroeger wel maar nu niet meer.

  En de rest doe ik nog wel allemaal nog steeds… ik ga het eens proberen anders te doen! 🙂
  Stap 1 pastasaus zelf maken….

  En qua kaas ben ik nogal kieskeurig… oude kaas voor blokjes, jonge kaas op brood en parmezaanse kaas geraspt over avondeten. En 3 blokken is ook weer niet een goed idee denk ik.

  1. Dirk Reply

   Bedankt voor je wijsneuzerigheid! Laat een ander zelf bepalen wat ie wil doen mevrouwtje “ik doe of koop iets niet meer en dus is het fout”

 3. Kabouter Reply

  Las ergens dat wokgroenten in een zak juist duurzaam zijn. Vooral in kleinere huishoudens.
  Je hebt precies de groenten die je nodig hebt, gooit dus niks weg.

 4. Dagobert Reply

  N.a.v. dit artikel een goede set messen gekocht (voor een spotprijsje bij de Action) en nu zelf groente gesneden en aardappelschijfjes gemaakt. Niet alleen goedkoper, maar ook een stuk lekkerder!

 5. Jacqueline Reply

  De enige tip die ik niet gebruik is die van de voorverpakte aardappelen.

  En wat de spiraalsnijder betreft: die ‘potloodslijper’ werkt voor mij niet. Maar het apparaat dat mijn zus voor mij bij Action in Duitsland heeft gekocht, wel! Dat zet je met zuignappen vast op het aanrecht en ef zitten 3 messen bij.

  Bloemkoolrijst maak ik zelf: heel simpel, bloemkool raspen met een grove rasp.

  Ik eet wel koolhydraatarm, mijn partner niet. Daarom koop ik af en toe voorverpakte geschilde aardappelen voor hem, omdat ik anders verse aardappelen weg moet gooien. Omdat ze verschrompeld zijn, of uitgelopen. Wij doen simpelweg te lang met een zak aardappelen. Het was dus kiezen uit 2 kwaden.

 6. Geertje Reply

  Als je gezond bent snap ik de tips, maar als je na twee plakken kaas snijden een gevoel van beursheid in je handen krijgt ga je graag over op voorgesneden kaas, sla en groenten. Pakjes gebruik ik niet, aardappels kook ik met schil. Nog een tip: ik koop altijd vlees wat morgen of vandaag op de datum is, om te voorkomen dat het wordt weggegooid en het scheelt 30 procent in aankoopprijs. Daarbij let ik niet op biologisch of niet omdat eten eten is en gegeten moet worden en niet in de container moet belanden.

 7. Manon Reply

  Als ik tomaten met de staafmixer fijn maak en er van alles bij doe krijg ik tomatensoep… zo dun.
  Ik heb echt nog nooit zelf een goede tomatensaus gemaakt.
  En andere dingen: tja, gemak dient de mens.
  Als ik 1 keer sla nodig heb, koop ik liever voor 1 keer sla en maak dat op dan dat ik met een halve krop blijf zitten en die weg kan gooien.
  En zo is dat met wel meer dingen zo…

  Ik vind het wel jammer dat je met je mening meteen alles zo ontzettend afkeurt.
  Laat een ander gewoon doen waar hij of zij zich prettig bij voelt.

 8. San Reply

  ik ben schuldig aan de voorgekookte krieltjes en plakjes kaas. Reden: een blok kaas is na 2 weken nog niet op hier en gaat schimmelen. Dan kan ik meer dan de helft weggooien, want ik snij ook niet gauw blokjes of iets. Ik heb het uitgeprobeerd na mijn scheiding (mijn ex at veel kaas en toen kocht ik blokken kaas), maar is gewoon zonde als ik alsnog de helft weg moet gooien. Blijkbaar kun je kaas ook invriezen, maar dan moet ik zo wat een heel blok kaas gaan schaven en invriezen. En mijn vriezer zit al aardig vol met bakjes/restjes eten, brood, diepvriesbosvruchten (voor in de verse havermoutpap), wat vlees en ijsjes voor de kids. Wel snij ik wat plakjes kaas in kleine stukjes voor bij de pasta. Een enkele keer koop ik geraspte kaas.
  Aardappelen eet ik niet elke week met mijn kinderen, dus ik gooi dan meer aardappelen weg dan dat ik gebruik (ook zo’n kilozakje) Voor stamppot haal ik wel zo’n klein zakje en schil + snij netjes de aardappelen. Maar verder kook ik zo veel mogelijk vers, gooi ik zo min mogelijk weg/vries porties in, snij netjes groenten in stukjes.

 9. Kim B Reply

  Ik kook veelal voor 1 persoon, dan zijn de afgemeten kant en klare producten soms juist een uitkomst, omdat je anders na verloop van tijd de helft moet weggooien. Sla vriest zo lastig in, evenals een zak aardappelen…

 10. Anne Reply

  Manon, laat de pastasaus wat langer pruttelen zonder deksel, dan dikt hij vanzelf in. Hier staat hij soms uren op, dan kunnen de kruiden lekker intrekken.

 11. Sissi Reply

  En de grootste tip: vooruit koken (zonder pakjes, zelf snijden etc). Als wij allebei werken en we komen met een hongerig kind thuis, staat de pastasaus (of bamiprut, linzensalade etc) op ons te wachten in de ijskast. Saus opwarmen, pasta / rijst / noedels koken en binnen 10 minuten aan tafel. Het is wat werk in het weekeinde, maar wij eten ‘vers’, lekker en betaalbaar. Ik kook trouwens veel van Geertje, uit de categorie ‘zonder pakjes en zakjes’, zie http://www.lifesabout.nl. Superlekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+