zorgverzekering, vergelijken, goedkoopste, vergelijkingswebsites, consumentenbond, porterenee, zorgverzekeringen, overstappen

Drie geheimen over je zorgverzekering die niemand je vertelt (en je wel geld kosten!)

Zo’n 1 miljoen Nederlanders stappen ieder jaar over van zorgverzekering. Ze besparen daarmee meestal een hoop geld. (Ja, er zijn leukere dingen. Maar bedenk eens wat je kunt doen met het geld dat je overhoudt.) Ik onthul 3 zorgverzekeringsgeheimen die je nog niet kende en die je gaan helpen om volgend jaar voordeliger uit te zijn.

Zorgverzekeringen. Ik weet het, het is een saai en taai onderwerp. Het liefst stop je je kop in het zand en blijf je gewoon lekker zitten waar je zit. Het is niet alsof de wereld vergaat als je dit jaar niet overstapt van zorgverzekeraar. Klopt. Het kan je alleen wel een hoop geld kosten, of je nu oververzekerd bent (zonde!) of onderverzekerd (minstens net zo duur). Dus, schop onder je kont en lezen dit.

Dat het verstandig is om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken, dat weten we nu wel. Maar deze 3 dingen wist je waarschijnlijk nog niet en ze kosten je mogelijk wel iedere maand geld.

 1. Jouw verzekeraar mag de voorwaarden van je verzekering wijzigen. Dus jij kunt wel lekker lui denken: ik zit hier goed, maar je hebt geen idee waar je zit. Voor hetzelfde geld zijn vergoedingen aangepast, dan wel de manier van uitkeren of hoe je dat moet aanvragen. Dus als jij denkt: ‘Ik heb het ooit één keer goed uitgezocht en nu geloof ik het wel,’ is het toch de moeite waard om het opnieuw te bekijken. Ben je wat lui van aard? Herkenbaar.. Dan kun je ook je verzekeraar bellen en vragen wat er precies veranderd is. Ze kunnen je dat waarschijnlijk precies vertellen. Dan is het aan jou om te bepalen of dat reden is om over te stappen.
 2. Vergelijkingssites krijgen betaald voor hun bemiddeling. De Consumentenbond is een van de weinigen die écht eerlijk is over of ze verdienen aan jouw bezoek. Zo vertellen ze je alles over hoe zij bepalen welke verzekering het beste bij je past en laten ze precies zien van wie ze vergoeding krijgen en van wie niet. Wel zo eerlijk, vind ik dat. De online Zorgvergelijker van de Consumentenbond is een fijne tool om de juiste zorgverzekering te vinden. Nog fijner vind ik dat je ze ook gratis en voor niks mag bellen. Dan krijg je advies van iemand die een Wft-diploma heeft op dit gebied en dus echt weet waar hij/zij het over heeft. Oh, en voor dit alles hoef je trouwens niet lid te zijn.
 3. Collectief = niet altijd goedkoper. Ja, deze was voor mij ook nieuw. Je kunt als je bij een groepje hoort, korting krijgen. Bijvoorbeeld als zzp’er, via je werkgever of via een organisatie die groot inkoopt en daardoor voordeliger zou zijn. Nou, wassen neus dus. Uit onderzoek van Tros Radar blijkt namelijk dat mensen die verzekerd zijn via een collectief gemiddeld 10 euro per maand duurder uit zijn, dan mensen met een individuele zorgverzekering. Bizar, toch? Het komt waarschijnlijk ook doordat mensen die via een collectief verzekerd zijn (bijvoorbeeld via het werk) er vanuit gaan dat ze goed zitten. Die stappen niet over. En, zie geheim nummer 1, er kan ieder jaar een hoop veranderen.

Die zorgverzekering heeft nu geen geheimen meer voor jou. Oké, een avondje zorgverzekeringen vergelijken is ook niet mijn hobby. Sparen wel. En dat is precies wat ik ga doen met wat ik dit jaar weer bespaar op onze zorgverzekering.

Oh, p.s.: Als je voor een heel jaar vooruit betaalt, krijg je bij veel verzekeraarskorting op je jaarpremie. Wie het kleine niet eert..

 

Dit artikel is een samenwerking met de Consumentenbond. Maar de inhoud is voor 100% van mij.

Share

13 Comments

 1. Vera Reply

  Grappig, bij de consumentenbond is de goedkoopste optie voor een verzekering met vrije zorgkeuze, standaard eigen risico en een jaarpremie 30 euro duurder dan mijn huidige zorgverzekering bij DSW. Alsof DSW niet meegenomen wordt in de vergelijking. Zonder dat ik recht heb op een collectiviteitskorting of zo. Vermoed omdat je deze niet via deze sites kunt afsluiten. Dus misschien tip 4, kijk ook naar de verzekeringen die je niet via de vergelijkingssite kunt afsluiten.

  1. Monica Reply

   Ik zit in 2019 voor het 2e jaar bij DSW en ze zijn slechts een 10,- duurder geworden. Ik heb andere verzekeringen vergeleken met hetzelfde pakket als wat ik bij DSW heb en kwam overal stukken duurder uit… Vraag me toch echt waar dat aan ligt?!?
   En idd, de DSW vond ik niet via de vergelijkingssites maar gewoon via een radio/tv reclame…

  2. Mir Reply

   Heb je gekeken naar restitutiepolissen? Dat is DSW namelijk niet. Wel betere voorwaarden dan de meeste naturapolissen.

   Momenteel twijfel ik toch weer over te stappen. Vorig jaar was mijn verzekering met voorwaarden die ik wilde het goedkoopst via de collectieve verzekering. Nu is het een andere. Enige aanvullende dat ik echt wil is medische kosten buitenland. Die zit bij de andere verzekering voor weinig erbij (nog geen 2 euro), bij de collectieve zit het in het kleinste aanvullende pakket van ongeveer € 6,- waarbij ik dan wel weer anticonceptie krijg vergoed, tandheelkunde bij een ongeval tot 10k en bijvoorbeeld fysio (slechts 1x nodig gehad). Al met al scheelt het ongeveer € 5,- in de maand als ik het verreken. Denk dat ik het dan niet ga doen, die 5 euro heeft me net iets teveel voordelen.

 2. Evert Reply

  3 geheimen die elk weldenkend mens al lang wist….
  Ik heb de site doorgekeken, er staat alleen een disclaimer dat ze maximaal 39,- per klant verdienen. Je kunt niet exact zien wat de consumentenbond aan jou deal verdient.
  Kan je me een lol doen en de boodschap “gesponsord artikel/advertorial” bovenaan het artikel zetten? Nu heb ik voor niets tijd besteed aan dit artikel.

 3. Kerstin Reply

  Een andere tip:

  Sommige verzekeraars vergoeden maar 75-80% van behandelingen uit het aanvullende pakket, zoals tandartskosten.
  Daarnaast kijk ik bij aanvullend ook altijd naar de maximale vergoeding per behandeling. Duurdere alternatieve behandelingen worden vaak met een maximaal bedrag per dag vergoed, bijvoorbeeld €40 per dag, terwijl de behandeling €90 kost of meer.

  En een derde tip: bij een budgetverzekering altijd checken of de omliggende ziekenhuizen en je voorkeursbehandelaars onder contract staan!

  En een vierde tip, haha, er schiet me steeds meer te binnen: ik kijk altijd mijn zorgkosten van het afgelopen jaar na en check of een tandartsverzekering wel loont of dat het goedkoper is om zelf de behandelingen te betalen. Zo doe ik dat ook voor fysio en acnebehandeling, maar dat is specifiek voor mijzelf.

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk om te lezen, ik heb ook overwogen om voor een heel jaar vooruit te betalen, maar nog net even te weinig buffer om dat nu te doen. Omdat ik ook bezig ben met een huis zoeken en dan ga verhuizen, zit er dik in dat dat komend jaar gaat gebeuren, dus dan nog maar even een jaartje uitstellen! Maar dit staat wel boven aan mijn lijstje om volgend jaar te doen!

 5. Monica Reply

  Ik zit in 2019 voor het 2e jaar bij DSW en ze zijn slechts een 10,- duurder geworden. Ik heb andere verzekeringen vergeleken met hetzelfde pakket als wat ik bij DSW heb en kwam overal stukken duurder uit… Vraag me toch echt waar dat aan ligt?!?
  En idd, de DSW vond ik niet via de vergelijkingssites maar gewoon via een radio/tv reclame…

 6. anja Reply

  Dat collectief niet altijd goedkoper is, dat was me al een paar jaar geleden opgevallen tijdens het jaarlijkse vergelijken.
  Anderzorg heeft een naturapolis, waarbij je wel terecht kunt bij alle artsen en ziekenhuizen. Alleen bij ZBC’s (zelfstandige behandelcentra) loop je het risico dat je niet alles volledig vergoed krijgt.
  Ik blijf bij Anderzorg, ben uiterst tevreden over premie, behandeling van declaraties en vragen enz. En ik kon nergens een goedkopere zorgverzekering vinden, die minimaal eenzelfde dekking geeft dan ik bij Anderzorg krijg.

 7. Vera Reply

  Dit jaar vriendlief eindelijk zo ver gekregen dat hij eens ging vergelijken. Hij zit al 15 jaar bij dezelfde. Is zich wild geschrokken over punt 1, want dacht ‘ben super goed verzekerd dus hoef er niet naar te kijken’. Tot hij zag hoe minimaal de vergoedingen inmiddels zijn geworden.. Besparing tov nu 50 euro per maand!

  Zelf ga ik 8 euro meer betalen en blijf ik. Wel vergeleken en ‘winst’ was max 10 euro, maar dan kreeg ik wel een veel minder pakket/keuze.

  En afsluiten via een vergelijker is vaak een goede collectieve korting. Sterker nog, mijn verzekeraar gebeld of dat tarief rechtstreeks ook niet kan, maar dat mogen ze niet..

 8. Jacques Reply

  Nog een voordeel om alles vooruit te betalen, het wordt in december afgeschreven, dus weer duizend euro minder op te geven als vermogen bij de belasting. (als je al zover bent met sparen tot boven het vrijgestelde bedrag…)

 9. Danielle Reply

  Naast het hele bedrag vooruit betalen tegen een korting heb ik sinds 2018 onze tandartsverzekering stopgezet, het eigen risico verhoogd, en de aanvullende verzekering eruit gegooid.
  Dit kun je natuurlijk alleen doen wanneer je een aardige buffer hebt en dus zorgkosten en eigen risico kunt opvangen. Maar het maakt ook mogelijk dat je gaandeweg een (extra) reservepotje opbouwt.
  Over 2018 heb ik bijvoorbeeld bijna €800 ‘bespaard’ door geen tandartsverzekeringen voor mijzelf en mijn man te nemen. De halfjaarlijkse controles, mondhygienist enz. kostten ons zo’n €400 (inclusief de kosten die wij betalen voor onze volwassen studerende dochter. Haar besparing neem ik niet mee in de bespaarpot omdat zij haar verzekering zelf betaalt. Wij betalen haar zorgkosten zolang ze studeert)
  Zo heb ik eind 2018 €400 toegevoegd aan de zorgreservepot voor het geval we komend jaar eea zelf moeten betalen. En ook dit jaar bouw ik hopelijk extra reserve op.
  Afgelopen jaar hebben we nauwelijks eigen risico hoeven betalen, dus ook die besparing is gereserveerd. Bij de tandartsverzekering is het risico niet groot omdat de kosten sowieso nauwelijks gedekt worden en hoe groot is de kans dat je in een jaar twee kronen nodig hebt of vijf vullingen krijgt.. Natuurlijk wel even bijtijds informeren bij je tandarts hoe je gebit ervoor staat 😉
  Bij een lage zorgverzekering plus hoog eigen risico is het risico groter. Met de geruststellende gedachte van een gezonde financiele buffer durven wij dat aan. En elk jaar dat we honderden euros ‘overhouden’ cq besparen, wordt de buffer groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *