Dyme: deze app helpt je besparen

Ken je de app Dyme al? Die geeft je met een paar drukken op de knop overzicht in je financiën en helpt je die kosten omlaag te krijgen. We proberen de app voor je uit.

Elk financieel doel begint met een eerste stap. In negen van de tien gevallen is deze stap het onder controle krijgen van je financiën. En, niet onbelangrijk, controle houden. Bij PorteRenee hebben we al veel verschillende manieren gezien om deze controle te krijgen. Van old-school huishoudboekjes tot Excel-sheets gevuld met ingewikkelde formules.

Nu is er onlangs een nieuwe app gelanceerd die belooft je te helpen bij een gezonde financiële huishouding: Dyme. We like! Ze beloven je inzicht te geven in je inkomsten en uitgaven. Ze gaan ook voor je aan de slag om die lopende contracten en abonnementen op te zeggen of over te sluiten. Dyme vindt namelijk dat jij, als trouwe klant van bijvoorbeeld je energieleverancier, eigenlijk recht hebt op meer korting dan elke nieuwe klant. Dus gaan ze voor jou onderhandelen. Lukt het: dan heb jij je korting en krijgt Dyme daar een percentage van. Lukt het niet, dan betaal je niks. No cure no pay dus.  

Klinkt goed natuurlijk. Maar hoe werkt de app in de praktijk? De app downloaden en installeren is zo gepiept. Daarna moet je je bankrekeningen koppelen. Je kunt kiezen voor al je rekeningen, maar bijvoorbeeld ook alleen voor de rekening waar je vaste lasten vanaf worden geschreven. De koppeling gaat via een beveiligde omgeving. Dyme gebruikt hiervoor dezelfde beveiliging die de banken gebruiken bij het internetbankieren. Een veilig idee. Op dit moment kun je Dyme gebruiken met de volgende banken: ING, ABN Amro, Rabobank, Bunq, SNS, ASN, RegioBank en Triodos. Er zit geen limiet aan het aantal rekeningen dat je wilt koppelen. 

Als de app je gegevens heeft binnengehaald worden al je transacties automatisch in een bepaalde categorie gezet. Super handig, want dit scheelt veel tijd. Eerlijk is eerlijk, een aantal transacties moeten er handmatig aangepast worden, want die staan niet helemaal goed. Maar als je dat één keer gedaan hebt, gaat het de volgende keer vanzelf goed. Je kunt ervoor kiezen om alleen je vaste lasten in een handig overzicht te laten zien, maar ook bijvoorbeeld je variabele lasten. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen, kleding of inrichting. Vooral deze functie vinden wij heel handig. Zo weet je precies wat je kwijt bent aan deze categorieën. En dit helpt je weer om een budget te gaan bepalen.

Voor het krijgen en houden van overzicht van je financiën is Dyme dus echt handig. Het grote verschil met de apps van de banken zit erin dat zij voor jou op zoek gaan naar betere deals. En omdat ze werken volgens het no cure no pay principe, kost dit je niks extra’s. Behalve natuurlijk als zij een betere deal voor je kunnen regelen. Dan betaal je een percentage van 30% van de korting aan Dyme. Dyme onderhandelt voor je met kabelleveranciers, energieleveranciers, krantenabonnementen en autoverzekeringen. Hier zullen op termijn steeds meer mogelijkheden bij komen. 

Lees ook: Waarom je vandaag nog je alles-in-1 pakket moet opzeggen.

Natuurlijk kan Dyme niet bestaan van de lucht. Naast het percentage wat zij ontvangen als de onderhandeling lukt, bieden ze ook een Premium abonnement aan. Dit kost €6,99 per maand of €11,99 per drie maanden. Binnen deze service zeggen zij voor jou ongewenste abonnementen op (per aangetekende brief) met een opzeggarantie. Ook kun je, in de premium versie, zelf categorieën aanmaken om zo een écht goed persoonlijk financieel overzicht te maken. Voor de één zal dit niet nodig zijn, een ander zal het juist een enorme aanvulling vinden. Waar wij echt heel blij van worden is dat Dyme de premium versie gratis aanbiedt voor mensen met een uitkering of voor mensen die op (of onder) bijstandsniveau verdienen. Echt tof, want zeker dan telt iedere euro.

De app is bij ons nu een aantal weken in gebruik en we zijn voorzichtig enthousiast. Zo krijgen we elke dag een melding met ons saldo (op de verschillende gekoppelde rekeningen), de aanstaande betalingen en eventuele besparingsmogelijkheden. Deze meldingen zijn overigens allemaal instelbaar. Je kunt dus ook kiezen voor geen meldingen of juist alleen meldingen al er geld binnenkomt. Wat jij fijn vindt. Omdat wij zelf al vrij stevig onderhandelen met onze leveranciers, viel deze functie voor ons buiten de mogelijkheden. Dat zegt dus wat over onze lage lasten en over onze onderhandelvaardigheden. Hoera! Als jij onderhandelen lastig vindt, dan kun je dit dus door Dyme laten doen.

Er zijn nog wel een aantal zaken die we missen binnen de app. Zo zouden wij graag ook een budget willen kunnen toevoegen, zodat je kan zien hoe de realiteit is ten opzichte van de app. Geef ik meer of minder uit dan de bedoeling is? Dyme geeft aan deze functie binnenkort toe te voegen. Net als de mogelijkheid om PayPal en creditcard te koppelen. Er komt ook nog een chatfunctie aan. Je kunt dan via de app chatten met financieel adviseurs over complexe geldzaken. Deze adviseurs zijn allemaal gecertificeerd en weten waar ze het over hebben.

Conclusie: toffe app, met ook nog veel potentie. Zeker het proberen waard. Download hier de app en lees er nog meer over.

Ken je de app? Al eens geprobeerd? We zijn benieuwd naar je bevindingen!

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

Dyme

16 Comments

 1. Erik Reply

  Tja, de KNAB bank staat er niet bij…….

  Gratis voor mensen met een uitkering of voor mensen die op (of onder) bijstandsniveau verdienen?
  Dyne zou de mogelijkheid eens kunnen onderzoeken of het geen verplichting kan zijn dat iemand met een uitkering verplicht wordt om de app te gebruiken. Laat de gemeente de kosten dan dragen. Zo kunnen ze mogelijk de uitkeringsgerechtigde helpen om hun in- en uitgaven patroon te volgen.

  En mensen onder bijstandsniveau, die kunnen een aanvullende uitkering krijgen tot het sociaal minimum.

  Daarnaast, de ervaring leert uit mijn eigen omgeving, dat iemand met een werkeloosheids- c.q. bijstandsuitkering aardig wat rechten heeft op toeslagen en nagenoeg geen ‘loonbelasting’ betaalt. Ook ‘extra’ gelden zijn bovenop de uitkering beschikbaar indien een koelkast defect gaat of als er een tablet/laptop nodig is voor het gezin (denk aan thuis-onderwijs). Het is geen vetpot, maar als je de weg weet dan kun je aardig rondkomen van een uitkering.

 2. Marcel Reply

  Ik snap het enthousiasme, maar ik ben een beetje huiverig Dyme middels de app alle inzichten in mijn financien te geven.

  1. Leonard Reply

   Ik mis inderdaad het stuk hoe Dyme met je gegevens omgaat. Wel de pro’s vermelden, niet de con’s

 3. Audrey Reply

  Ik kende de app nog niet, maar zie het inderdaad qua privacy nog niet direct zitten.

  Ook die opzeggarantie geloof ik nog niet direct. Ik heb een tijdje webcare gedaan bij een internetprovider waar de regels voor opzeggen echt heel streng waren. Daar zou een brief van Dyme echt geen verschil in hebbben gemaakt…

  1. HereIsTom Reply

   Als je ergens langer dan een jaar lid van bent en het abonnement wordt steeds stilzwijgend verlengt dan kun je gewoon zelf per maand opzeggen!

   1. Audrey Reply

    Dat weet ik, maar binnen dat jaar (of in een tweejarig contract zoals daar vaak werd afgesloten), moest je al echt aan enkele heel strenge voorwaarden voldoen om er vanaf te komen…

 4. HereIsTom Reply

  Brr… ik hou absoluut niet van dit soort Apps die voor mij dingen gaat opzeggen of onderhandelen en dan ook nog 30% daarvoor in eigen zak steekt.
  En 6,99 per maand is helemaal belachelijk, das 84 euro per jaar voor iemand die alles kan zien op mijn rekeningen 🙁
  Misschien inderdaad handig voor mensen die altijd geld problemen hebben, maar voor mensen die zelf een beetje verstandig zijn met geld is het helemaal niks!

 5. Paul Reply

  Persoonlijk heb ik dan meer aan Grip, de app ontwikkeld door ABN Amro, maar net zoals Tikkie te gebruiken met alle banken. Geen onderhandelingen inderdaad, maar dat is toch niet interessant voor me. Wél een degelijk overzicht, budgetten, diepgravendere analyses in uitgaven en een veilige omgeving (voor zover bij mij bekend, althans). Ook zij kunnen verbeteren, maar daar heb ik vertrouwen in. Heb al meerdere updates ontvangen over de afgelopen maanden, en deze bevielen me goed. Zal dus niet zo snel overstappen op een andere app.

 6. Renske Reply

  Ik snap het enthousiasme niet. Enerzijds wordt op deze blog aangegeven dat je zo makkelijk geld kan besparen door zelf bijv te switchen van energieleverancier. En dan zou je gaan betalen voor n app, die inzicht heeft in al je financiën en ook nog eens 30% van je verdiende geld krijgt als je overstapt van bijv energieleverancier.
  Nou dan doe ik t zelf wel. En Mn excel sheet geeft ook overzicht 😊

 7. Lin Reply

  Ze gaan alleen niet helemaal uit van je persoonlijke situatie.
  Vooral als je de melding krijgt dat je autoverzekering goedkoper kan terwijl t I’m de motor gaat….
  En als je dan vraagt hoe t kan dat ze goedkoper kunnen, ontwijken ze je vraag en zeggen veel… Maar zonder inhoud.
  Wel handig dat je updates van afschrijvingen en dagsaldo krijgt. Maar kan beter.

 8. Eleonora Reply

  Echt een uitstekende app dit. Ik ben 23 jaar en nu 2 jaar intensief bezig met vermogensopbouw. Deze app helpt mij om echt een goed inzicht te krijgen in mijn inkomsten en uitgaven. Alles is zó overzichtelijk. Ik zou het helemaal top vinden als je je spaarrekeningen ook nog kunt koppelen en ook PayPal en misschien ook nog Crypto portefeuilles.

 9. Joop Reply

  Misschien een tip, die ik ergens heb gelezen. BankTrans, een handig gratis offline huishoudboekje, geschikt voor 15 Nederlandse en aantal buitenlandse banken en ook Paypal. Je kunt hiermee budgetteren, filteren, sorteren, etc. Als ik op de site kijk, erg veel mogelijkheden. En belangrijkste de gegevens worden op je eigen systeem bewaard en deelt deze niet met een derde partij. Dus privacy gewaarborgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+