Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: Eten bestellen kost mij ruim €600,- per jaar

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag kijkt ze kritisch naar haar bestelhistorie bij Thuisbezorgd.

Wat een fijne reacties allemaal. Toen ik startte met deze wekelijkse column was ik vrij nerveus. Het is nogal wat om je hele hebben en houden op papier te zetten voor de hele wereld om te lezen. En die hebben en houden zijn bij vlagen best schaamtevol. Fijn dat jullie zoveel tips delen, en er zelfs mensen zijn die zich herkennen in mijn verhaal. Dat maakt mijn volgende biecht een stuk makkelijker.

Met geld uitgeven aan eten ben ik vrij makkelijk. Zoveel is ondertussen duidelijk. God zij dank begint er overzicht te komen en gaat het boodschappen doen de goede kant op. Dat leverde me dus al heel snel €300,- per maand aan besparingen op. Heel blij mee. Omdat ik zo fanatiek aan het opletten ben, merkte ik van de week op dat ik al een hele tijd niet meer heb besteld bij Thuisbezorgd.

Lees ook: Deze 9 dingen zijn online wel echt goedkoper.

En dat was een enorm onderdeel van mijn boodschappen budget. Toen ik vorig jaar nog fulltime als manager aan het werk was, vond ik al snel dat ik het ‘verdiend had’ om eten te bestellen. Heel duur, en vaak ook erg ongezond. Toen ik daarna als freelancer ging werken, dacht ik: die besteldagen zijn voorbij. Nee, hoor. Deze drang werd helemaal niet minder. Terwijl er eigenlijk helemaal geen budget voor is. Het was zo hard werken om aan opdrachten te komen, dat de “ik-verdien-dit-gedachte” maar aanbleef.

Gelukkig sta ik er nu anders in. Een vriendin vroeg mij of ik enig idee had wat ik de afgelopen maanden had uitgegeven aan eten dat bezorgd werd. Ik had geen enkel idee. En stiekem wil ik het ook niet weten, want ik ben een beetje bang voor de uitkomst. Maar goed. Met de billen bloot is dan ook echt met de billen bloot.

Thuisbezorgd biedt je de mogelijkheid om via de app al je bestellingen terug te zien. Auw. Pijnlijk. Laat ik beginnen met het goede nieuws: deze maand is er geen één bestelling gedaan. Lekker!
Om een goed beeld te krijgen besluit ik een overzicht te maken van mijn bestellingen van het afgelopen jaar in Excel. Ik blijk een voorliefde te hebben voor Surinaams en Italiaans eten. Leuk om te weten.

Lees ook: 10 tips om minder eten weg te gooien.

Maar dan nu de keiharde cijfers. Het afgelopen jaar heb ik 24 keer besteld via Thuisbezorgd. In totaal heb ik hier € 620,- aan uitgegeven. Dat komt neer op ruim € 50,- per maand. Hierbij moet ik eerlijk toegeven dat er maanden zijn geweest met 5 (!!) bestellingen en een paar maanden zonder bestellingen. Dit betekent niet dat ik ook daadwerkelijk € 620,- had kunnen besparen het afgelopen jaar, want er moet toch gegeten worden. Maar als we uitgaan van een bedrag van € 10,- voor een maaltijd voor 2 personen (wat aan de hoge kant is) dan had dit toch zeker € 380,- op jaarbasis gescheeld.

Ik vind het veel geld. Tegelijkertijd realiseer ik me ook, dat het soms ook gewoon lekker is om Chinees te bestellen. Ik blijf heus wel af en toe bestellen, maar 24 keer per jaar? Nee, dat gaat zeker niet meer gebeuren. Daar is mijn geld me teveel waard voor.

Geef jij veel geld uit aan eten wat je besteld? En is het gemak het dan waard voor jou? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

De andere columns van Janke vind je hier.

22 Comments

 1. Mandy Reply

  Wauw! 620 euro, dat is ook een leuke citytrip! Ik bestel hooguit 3 a 4 keer per jaar iets via thuisbezorgd, dus daar kan ik verder weinig op besparen. Je bent goed bezig!

 2. joke Reply

  Ha Janke .
  Ik geloof zeker dat het best eng is om alle informatie zo open en bloot op tafel te leggen ; maar het geeft wel een eerlijk beeld.
  Het item van deze week staat ver bij mij vandaan ; ik geef niets uit aan Thuisbezorgd oid …..
  De beloningsgedachte ken ik wel hoor en dan gaat er bij mij wel eens geld uit aan een tijdschrift ; geld wat ik eigenlijk niet heb om hier aan te besteden ; daar kan ik dus nog wel wat aan schaven ( op jaarbasis toch misschien zo’n 125 euro?)
  Succes weer met je plannen . Fijne dag

 3. anja Reply

  Het is dapper van je om je cijfers zo eerlijk te vertellen. Thuisbezorgd? Nee, geef ik geen cent aan uit. Als ik vind dat we een keertje makkelijk “verdienen”, dan is dat patat halen in plaats van zelf maken, of kibbeling halen bij de visboer. En misschien 1 keer per jaar de luxe van een woontijdschrift. Wel hebben mijn dochter en ik er een traditie van gemaakt om met onze verjaardagen uit eten te gaan bij een pannenkoekrestaurant of om chinees te halen. Het hoogste bedrag dat we daaraan een keer hebben besteed is 35 euro.

  Ik vind het leuk om te lezen wat je ontdekt, je gaf duidelijk altijd geld uit zonder erbij na te denken, en dan is er in het begin erg veel te besparen, wat naar meer smaakt. Op een zeker moment zul je merken dat je op steeds minder vlakken iets kunt besparen, en de bedragen die je bespaart ook kleiner worden, maar voor nu kun je nog wel even vooruit met grote besparingen. Succes daarbij!

 4. HereIsTom Reply

  Mooi dat je nu inzicht begint te krijgen!
  Wij hebben nog nooit eten laten thuis bezorgen, dat vinden wij zonde van ons zuurverdiende geld.
  Wij sparen liever zodat we dus financieel minder onafhankelijk zijn 😉
  Alleen met speciale gelegenheden gaan we wel eens een keertje uit eten, dus ook bijna niet.
  Thuis vrienden uit nodigen om te eten is ook erg leuk!

 5. Kaspar Reply

  Inderdaad eens met voorgaande opmerkingen. Super stoer dat je zo met de billen bloot durft te gaan! En, helemaal niks om je voor te schamen hoor! Financieel niet allemaal de meest slimme keuzes (wat mij betreft), maar dat ben je nu aan het veranderen. Dus helemaal prima!!!

  En eten laten bezorgen? Wel een interessante… Vroeg mij af wanneer ik dat voor het laatst gedaan heb. Kan het niet bedenken! Volgens mij in mijn huidige huis nog nooit gedaan dat ik kan bedenken… Dus dan is het meer dan 8 jaar geleden alweer!! Ik haal wel heel af en toe Chinees of Pizza (zit hier naast de deur, net als een snackbar trouwens – maar daar kom ik echt nooit!). Pizza halen doe ik een keer of 3 a 4 per jaar – eigenlijk alleen omdat de kinderen dat zo graag willen. Chinees 1 a 2 keer per jaar maximaal. AL dat kant en klare eten is gewoon niet mijn ding. Niet echt lekker en waanzinnig ongezond. Zo heel af en toe moet het een keer kunnen (bv. nadat ik een hele dag training heb staan geven). Maar verder? Veel geld voor weinig kwalitatief eten….

  En voor de snelle lekkere trek (geen tijd/zin om te koken en even geen rekening houden met gezond voedsel, bv. als ik heel laat thuis ben) heb ik van die instant pasta zakjes en geregeld wat blikvoer uit Frankrijk of Duitsland (daar is eten uit blik wél te eten in tegenstelling tot Nederlands blikvoer). Even opwarmen/koken: klaar! Veel zout, veel vet, weinig voedingswaarden. Maar het vult. En het kost vaak maar anderhalf a 2 euro. Dag daarna even extra gezond met veel groente… haha.

  Mijn enige guilty pleasure qua voedsel bezorgen is spareribs (met alles er op en aan). Maar vind dat zo verschrikkelijk schreeuwend duur dat ik dat in de praktijk dus ook nooit doe 😛

 6. Kimberley Reply

  Oops, herkenbaar. Wij geven naast ons boodschappenbudget gemiddeld zo’n €100,- per maand extra uit aan hapjes/drankjes buiten de deur en eten afhalen. En dan niet gezellig of romantisch uit eten (die kosten komen er nog bovenop), maar een koffie of snack bij het tankstation of Mc Donalds/friet afhalen, thuisbezorgd/Sparerib express o.i.d. Op een een of andere manier geven we daar elke keer weer onnodig veel aan uit..

 7. Nakitaslibrary Reply

  Ik eet maandelijks buiten de deur en daarnaast bestellen we eigenlijk nooit 🙂 vaak eten we wat, maar het kan ook zijn dat we een dagje weg gaan of naar de film ipv het etentje 😉 ons gezamenlijk dagje weg! Vaak proberen we rond de 45 euro te blijven samen!

 8. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik bestel praktisch nooit eten. áls het al voor komt dan hoogstens 1 of 2x per jaar, maar meer ook echt niet. Mij te duur. Neemt niet weg dat het natuurlijk wel lekker makkelijk is!

 9. Linda Reply

  Hallo Janke, leuk om jouw consuminder avontuur te lezen! Wij (5 personen) hebben 10 jaar geleden 1 keer een bezorger laten komen, maar ik vond dat zo duur, zo zonde van mijn geld, dat doe ik dus echt nooit meer. Ik heb altijd aan paar porties bolognese saus in de vriezer staan, zodat ik op lastige dagen alleen maar wat pasta hoef te koken en wat kaas er bij te raspen. Ik ga nu experimenteren met een slowcooker, zodat er een lekkere pot eten klaar staat als ik uit mijn werk kom.
  Veel succes met besparen, ik lees graag mee!

 10. Sabine Reply

  Thuisbezorgd gebruikte ik eerder maar 2x per jaar, alleen kwam dat vooral omdat ik niet zoveel bezorgopties had. Wij woonden toen erg afgelegen. Nu we in de stad wonen en elk soort eten kunnen bestellen die we willen, gebeurd het ook vaker dat we wat bestellen. Dit jaar 6x tot nu toe met nog 2 maanden te gaan. Ik doe het vooral als ik niet meer weet wat te koken of weinig energie heb. Toch schrik ik altijd nog wel van de prijzen. Vaak maak ik trouwens een weekmenu en haal ik de boodschappen alvast. Dan kan ik sowieso niet bestellen, dat zou dan namelijk betekenen dat ik ander eten weg moet gooien. Misschien werkt dit ook voor jou?

 11. Madame Reply

  Hier in Amsterdam heb ik ook een keur aan keuze, en dus bestel ik regelmatig, met name gerechten waar ik vroeger voor uit eten ging en die ik zelf niet beheers (vietnamees, thai, sushi). Die kosten heb ik dus verplaatst van een restaurant naar de bank. Maar voor besparen is het idd slecht; het zou het eerste zijn dat hier sneuvelt.

 12. Anna Reply

  Hallo Janke,

  Super hoe je het allemaal doet! En inspirerend hoor. Ik vond met name deze blog erg goed, in de zin van het optellen van een jaar. Per maand is het vaak toch een kleiner bedrag en dan denk je sneller…oh valt wel mee. N.a.v. deze blog ben ik de bedragen van een jaar ( sept-sept) van onze vier meest gekozen ‘haal-eten’ ( Chinees, shoarmazaak, cafetaria en de Mac) gaan optellen. Ik ben me werkelijk kapot geschrokken. Nu ik weer bijgekomen ben en weer op twee benen sta durf ik het hier te noteren, als herinnering aan mijzelf dat dit echt even anders gaat: € 1369,40 per jaar!! Dat is gewoon gemiddeld 114,- per maand (2 volw-2 tieners). Veel van deze haal momenten zitten in de momenten als ik een late dienst heb op de huisartsenpost. Of na een hele drukke dag. Voorbereiding is hier echt de sleutel. En een briefje in de keuken met: 1369, wat mij er aan herinnerd dat ik voor dat geld ook 4 stedentrips had kunnen doen. Janke..bedankt!

  1. joke Reply

   ja ik vind dat jaar-principe ook erg verhelderend , omdat het opeens ergens over gaat !!
   een briefje als reminder met het bedrag …… super!

   1. Anna Reply

    Ja, en ik zal echt nog wel eens halen/laten bezorgen. Soms is het ook gewoon even lekker. Maar er wordt nu wel even 2x nagedacht voordat ik de telefoon pak. Ben er nog steeds van onder de indruk🙈

 13. Robijn Reply

  Ik herken de ‘ik verdien dit’ gedachte. Heb het alleen niet met eten (probeer juist wat kilo’s kwijt te raken) maar met kleding. Dat is mijn grootste bespaarpunt. Ben benieuwd met welke punten jij nog komt. Wij zijn begin dit jaar begonnen met alles op een rij te zetten.

 14. Audrey Reply

  Ik laat echt nooit eten bezorgen. Gisteren toevallig wel friet gehaald, maar dat was voor het eerst in de 1,5 jaar dat ik hier woon.

 15. Bb Reply

  Hierop ben ik dan misschien een uitzondering, maar wij halen iedere woensdag voor 15 euro eten af. Woensdag is daarmee een rustpunt in de week waarop ik niet kook, maar we alleen eten afhalen en de verse ingrediënten halen voor vrij en za.
  Het is ook de enige avond waarop niet wordt afgesproken met vrienden, er door ons beiden niet wordt gesport en zonder school. Overigens laten we het daar wel vaak bij, halen zelden nog een keer af en gaan ook maar eens per 8 tot 10 weken uiteten. Maar nee, we voelen echt niet de behoefte daarop te besparen.

  Janke, je gaf in een andere post toch ook aan dat je voor 250 per maand rookt, ik vraag me nog steeds af hoe je 250 weg krijgt gerookt in je eentje?

  1. joke Reply

   Hoi , Dat is een hele bewuste keuze’ je bent dus ook niet verrast door het bedrag in de zin van : tussen je vingers door glippen en niet weten waar het blijft.
   Klinkt goed zo’n moment in de week , leuke reactie!!

  2. Kaspar Reply

   Kijk, hier is dus niks mis mee! Een bewust pleziertje waar het geld kennelijk voor is. Gewoon lekker doen als het je dat geld waard is!
   Maar moest wel een beetje lachen om het ‘excuus’ dat jullie ook maar eens per 8 tot 10 weken uit eten gaan…. Dat vind ik al heel veel… Haha…. Althans, als het dan gaat om echt uit eten – en niet bv. McDonalds of een ander budget restaurant… echt uit eten doe ik hooguit 2 a 3 keer per jaar (2 keer op een verjaardag en soms met kerst – maar, misschien wordt het wel 2 keer meer omdat de kinderen voor verjaardag tegenwoordig ook wel echt uit eten willen – dan komen we ook aan ongeveer die 10 weken interval)….

   1. BB Reply

    Nou eigenlijk is dat ook best wel vaak, nu ik erover nadenk! Ik heb namelijk niet de indruk dat we vaak uiteten gaan in verhouding tot onze sociale kring. Maar toch, keertje sushi met vrienden, saté met friet in een eetcafé omdat je toch al lang op het terras hangt en niemand meer wil koken, hapje eten met collega’s, enz. Sjah en wat is echt uiteten gaan..ergens tussen de 30 en 70 vaak, maar nooit veel meer. Zo zie je maar het is maar net in verhouding tot wie. We zijn sowieso niet enorm zuinig, ik denk dat de winst er voor ons vooral in zit dat we goed in kaart hebben wat we uitgeven en dat we gewoon als tweeverdieners veel overhouden.

 16. Rachel Reply

  Als ik deze app aanslinger dan staan er twee opties, chinees of pizzaria en we wonen echt naast de pizzaria en in de afgelopen twee maanden hebben we er nog niks gekocht ! Al was er sushi in de buurt geweest dan waren we de sjaak geweest.

 17. Jacques Reply

  Ik ga 220 dagen per jaar met de metro naar het werk. Mijn collega die hier ook mee gaat zie ik elke dag een broodje + koffie kopen . Dat is meer als € 1.000,- per jaar voor ontbijt. Dat terwijl je zelf een brood + beleg koopt alleen voor ontbijt misschien € 100,- tot € 150,- per jaar kwijt bent en de koffie is na 15 minuten rijden op het werk gratis. Dus alweer een behoorlijke “bezuiniging”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *