Extreme couponing: zo doe je dat in Nederland

Extreme couponing: het ziet er op tv zo goed uit. Dat willen wij ook! Kan het in Nederland? En zo ja, hoe? We vragen het boodschappenexpert Minke.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Hoe kun je in Nederland ook Extreme couponing?”

Antwoord van Minke:Ik zal je maar meteen verklappen dat Extreme Couponing mij het allereerste duwtje in de rug gaf richting besparen. Ik zat het programma te kijken op TLC en zag hoe mensen soms met duizenden dollars aan producten de deur uit liepen. Dat wilde ik ook! Ik kan me dan ook goed voorstellen dat ik niet de enige ben.

Hoe werken de Amerikaanse coupons?In Amerika werken ze veel met kortingsbonnen, want dat zijn coupons eigenlijk gewoon. Deze zitten gewoon in de folders. Alleen moet je er daar de zondagkrant voor kopen, terwijl wij de folders gewoon in de bus krijgen. Dit zijn dan de winkel gebonden kortingsbonnen. Daarnaast geven ook de fabrikanten kortingsbonnen uit. Extreme couponing werkt omdat winkelacties, winkelgebonden kortingsbonnen én kortingsbonnen van de fabrikant samen ingeleverd mogen worden. 

Kortingsbonnen in Nederland

Nou, dan weten we ook meteen waarom het ‘echte’ extreme couponing niet werkt in Nederland. Op onze kortingsbonnen staat altijd luid en duidelijk; ‘niet geldig in combinatie met andere acties’. Of iets anders met dezelfde strekking. Geen kortingen stapelen dus. Dat betekent echter niet dat je hier helemaal niet (bijna) gratis boodschappen kan doen. Het is mij toch ook gelukt om meer dan 70% te besparen op mijn voorraad. Je moet alleen nog net wat beter opletten en creatiever zijn. 

Lees ook: Zo bepaal jij het boodschappenbudget voor jouw gezin

Cashbacks

De allermakkelijkste manier om gratis producten te scoren in Nederland zijn cashbacks. Dit zijn acties waarbij je een (meestal nieuw) product koopt, de bon instuurt en je vervolgens het geld teruggestort krijgt. Dankzij internet heb je vaak je geld binnen een paar dagen al terug. Veel cashback acties lopen via de app Scoupy, maar ook via andere wegen worden cashbacks aangeboden. Tegenwoordig zelfs via Tikkie, wat natuurlijk helemaal vlug wordt terugbetaald. Ga bij cashbacks vooral voor gratis producten. Koop producten waarbij je zelf nog wat bij betaald alleen als je ze normaal ook zou kopen én als de korting hoger is dan 50%. Anders kun je ze beter links laten liggen. 

Gratis-product-bij-aankoop acties

Een andere leuke manier om heel veel korting te verkrijgen zijn de acties waarbij je een gratis product krijgt bij aankoop van iets anders. Dus gratis douchegel bij aankoop van 2 producten van merk x. Als je een beetje rekent en je doet je aankopen op een gunstige manier kun je hier namelijk enorm mee besparen. Krijg je een douchegel van €5,00 gratis, dan is het niet voordelig om 2 pakjes scheermesjes á €15,00 te kopen. Is er echter lipbalsem van €1,00 in diezelfde actie, dan is dat wel heel gunstig. De scheermesjes kun je beter kopen tijdens een 1+1 gratis actie. Hoe duurder het product dat je gratis krijgt en hoe goedkoper het product waar je wel voor moet betalen, des te beter is de actie. Soms wordt er zelfs ook nog korting gegeven op de producten waar je wel voor betaald. Dat is natuurlijk helemaal lekker! 

Overschotten en opheffing

Ik moet heel eerlijk zeggen; dit komt niet veel voor. Het is echter wel een heel goede manier om veel te besparen. Want als een winkel van zijn spullen af moet, vanwege overschotten of omdat ze gaan verbouwen, dan willen ze nog wel eens heel hoge kortingen geven. Zo scoorde ik bij de verbouwing van mijn supermarkt een flink aantal sixpacks alcoholvrij bier voor €1,00. Terwijl de normale prijs meer dan €4,00 was. En toen Trekpleister om welke reden dan ook een overschot aan vaatwastabletten had, heb ik die weten te scoren voor €1,99, terwijl de normale prijs ook meer richting de €8,00 ging. 

De couponers uit het tv programma kopen heel veel producten alleen omdat ze gratis zijn. Ik heb ook vaak het idee dat zij echt niet alles op krijgen voor de houdbaarheidsdatum is bereikt. Mijn tip is dan ook om wel lekker in te slaan om zo lekker lang van een actie te kunnen genieten. Maar sla niet door en zorg dat je nooit meer op voorraad hebt dan je in afzienbare tijd op zult gebruiken. Voor producten met houdbaarheidsdatum is natuurlijk wel duidelijk voor wanneer het op moet. Producten waar géén houdbaarheidsdatum op staat kun je het beste binnen 5 jaar op gebruiken. Zo blijft de kwaliteit en hygiëne gewaarborgd. En bewaar alles zoveel mogelijk droog, koel en uit het zonlicht.  

Lees hier alle vragen aan Minke

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.